Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 217/11)

(Dz.U.UE C z dnia 1 lipca 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"MITTERBERG"

Numer referencyjny: PGI-IT-A0295-AM02

Data przekazania informacji: 24.3.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Produkcja win półmusujących i win typu passito

Podkreśla się, że wina półmusujące i wina typu passito mogą być produkowane ze wskazaniem jednej odmiany lub dwóch odmian winorośli lub bez wskazania tych odmian.

Jest to zmiana formalna, która lepiej określa istniejące już rodzaje wina.

Zmiana ta dotyczy art. 2 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.

2.
Aktualizacja wykazu odmian winorośli kwalifikujących się do produkcji wina

Wprowadzenie odmian winorośli johanniter B, Solaris B, muscars B i souvignier gris B do kombinacji odmian winorośli używanych do produkcji win.

Na podstawie niniejszej zmiany, wyżej wymienione odmiany zostaną dopisane do wykazu odmian, o którym mowa w załączniku 1 do specyfikacji. Zostanie także opisane, w jaki sposób wpisują się one w produkcję win ChOG "Mitter- berg", zarówno nieoznaczonych nazwą odmiany winorośli, jak i tych oznaczonych nazwą jednej odmiany winorośli lub kilku takich odmian.

Zmiana dotyczy art. 2 specyfikacji i załącznika 1 do tej specyfikacji oraz sekcji 1.7 jednolitego dokumentu.

3.
Warunki środowiskowe i warunki uprawy winorośli

Uściśla się, że warunki środowiskowe i warunki uprawy winorośli przeznaczonych do produkcji win "Mitterberg" objętych IGT muszą być zgodne z tradycyjnymi warunkami na danym obszarze oraz że winogrona i wina posiadają szczególne cechy jakościowe określone w specyfikacji.

Uściślenie to ma na celu podkreślenie szczególnych cech środowiskowych i uprawnych lokalnej produkcji winorośli i wina.

Zmiana ta dotyczy art. 4 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.

4.
Charakterystyka w momencie wprowadzenia do obrotu - novello

Usuwa się rodzaj "novello".

Usunięcie tego rodzaju wina wiąże się z brakiem jego produkcji od wielu lat. W związku z tym nie ma już potrzeby, aby w specyfikacji widniało to oznaczenie.

Zmiana dotyczy art. 6 specyfikacji oraz sekcji 1.4 jednolitego dokumentu.

5.
Charakterystyka w momencie wprowadzenia do obrotu - passito

W przypadku Mitterberg passito minimalną całkowitą objętościową zawartość alkoholu zwiększa się z 14 do 16 %, zaś minimalną rzeczywistą zawartość alkoholu - z co najmniej 7,00 do 9,00, aby znów mogło ono klasyfikować się do kategorii "Wino otrzymane z suszonych winogron". Rozporządzenie (UE) nr 1308/2013, załącznik VII część II.

Jest to kwestia dostosowania do prawodawstwa UE dotyczącego wyżej wymienionych parametrów chemiczno-fizycznych.

Zmiana dotyczy art. 6 specyfikacji oraz sekcji 1.4 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

"MITTERBERG"

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

8. Wino półmusujące

15. Wino z suszonych winogron

4.
Opis wina

"Mitterberg bianco"

barwa: słomkowożółta;

zapach: przyjemny, owocowy, czasem też aromatyczny;

smak: pełny, harmonijny, przyjemny;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Mitterberg" opatrzone nazwą jednej lub kilku białych odmian winorośli

barwa: charakterystyczna dla tej odmiany winorośli;

zapach: przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli;

smak: pełny, harmonijny, charakterystyczny dla tej odmiany lub odmian winorośli;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Mitterberg rosso"

barwa: od jasnorubinowej do intensywnie pełnego bordo;

zapach: przyjemny, delikatny;

smak: miękki, przyjemny, pełny, harmonijny;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Mitterberg" opatrzone nazwą jednej lub kilku czerwonych odmian winorośli

barwa: od jasnorubinowej do intensywnie pełnego bordo, charakterystyczna dla tej odmiany winorośli; zapach: przyjemny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli;

smak: miękki, przyjemny, pełny, harmonijny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli; minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Mitterberg rosato" opatrzone lub nie nazwą jednej lub kilku odmian

barwa: różowa;

zapach: delikatny, przyjemny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli;

smak: o niewielkim ciele, harmonijny, elegancki, świeży, charakterystyczny dla tej odmiany lub odmian winorośli; minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Mitterberg frizzante" opatrzone lub nie nazwą jednej lub kilku odmian

pianka: delikatna, długo utrzymująca się;

barwa: charakterystyczna dla tej odmiany winorośli;

zapach: delikatny, przyjemny, owocowy, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli; smak: wytrawny lub półsłodki, harmonijny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli; minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Mitterberg passito" opatrzone lub nie nazwą jednej odmiany lub kilku odmian

barwa: charakterystyczna dla tej odmiany winorośli; zapach: przyjemny, delikatny, charakterystyczny;

smak: półsłodki lub słodki, harmonijny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli; minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj.; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9,00
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne "Mitterberg"

Szczególne praktyki enologiczne

Dozwolone są różne techniki wzbogacania przewidziane w prawodawstwie unijnym.

Dopuszcza się mieszanie z innymi moszczami lub winami, w tym pochodzącymi z innych obszarów produkcji we Włoszech, do maksymalnie 15 % objętości.

b)
Maksymalne zbiory Mitterberg bianco, rosso i rosato 19 000 kg winogron na hektar Mitterberg opatrzone nazwą odmiany winorośli 18 000 kg winogron na hektar
6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar uprawy winogron nadających się do produkcji win o chronionym oznaczeniu geograficznym "Mitterberg" obejmuje całe terytorium administracyjne prowincji Bolzano.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Bronner B.

Cabernet franc N. - Cabernet

Cabernet sauvignon N. - Cabernet

Carmenere N. -Cabernet nostrano

Chardonnay B.

Diolinoir N.

Johanniter B.

Kerner B.

Lagrein N.

Malvasia N. - Roter Malvasier

Manzoni bianco B. - Incrocio Manzoni 6.0.13 B.

Merlot N.

Moscato giallo B. - Muskateller

Moscato rosa Rs. - Rosen muskateller

Muscaris B.

Muller thurgau B. - Riesling x Sylvaner

Petit manseng B.

Petit verdot N

Pinot bianco B. - Pinot

Pinot grigio - Pinot

Pinot nero N. - Pinot

Portoghese N. - Portugieser

Regent N.

Riesling italico B. - Riesling

Riesling italico B. - Welschriesling

Sauvignon B. - Sauvignon blanc Schiava N.

Schiava gentile N. - Mittervernatsch

Schiava grigia N. - Grauvernatsch

Schiava grossa N. - Groβvernatsch

Solaris B.

Souvignier gris B.

Sylvaner verde B. - Gruner Sylvaner Syrah N. - Shiraz Tannat N.

Tempranillo N.

Teroldelgo N.

Traminer aromatico Rs. - Gewurztraminer Veltliner B.

Viogner B.

Zweigelt N.

8.
Opis związku lub związków

"Mitterberg"

Obszar produkcji wina "Mitterberg" ChOG jest uprzywilejowany przez rozległe i doskonale wyeksponowane tereny pagórkowate oraz właściwości gleby, które w znaczący sposób wpływają na bardzo wysoką jakość produkcji. Zupełnie różne właściwości morfologiczne obszaru produkcji tworzą mnogość mikrośrodowisk, co umożliwia uprawę wielu odmian winorośli rodzimych i nierodzimych. Od północy obszar jest ochraniany przed arktycznymi wiatrami i zimnym klimatem dzięki alpejskiemu masywowi górskiemu, zaś od południa obszar otwiera się na korzystne ciepło płynące od strony Morza Śródziemnego, które dociera aż do Val Venosta i Valle Isarco.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

BRAK

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15208

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.217.27

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 01/07/2020
Data ogłoszenia: 01/07/2020