Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2020/C 200/07)

(Dz.U.UE C z dnia 15 czerwca 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ" (RODI ERMIONIS)

Nr UE: PDO-GR-02389 - 12.1.2018

ChNP (X) ChOG ()

1.
Nazwa lub nazwy

"Ρόδι Ερμιόνης" (Rodi Ermionis)

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Grecja

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Rodi Ermionis" jest owocem drzewa granatowego Ermioni, lokalnej odmiany Punica granatum L. (granatowiec właściwy), która należy do rodziny granatowców uprawianych na obszarze gminy Ermionida - stąd jego nazwa. To lokalny ekotyp, który w wyniku upływu czasu i naturalnej selekcji przystosował się do warunków lokalnego klimatu oraz praktyk uprawy stosowanych przez lokalnych producentów. Rośliny te zapewniają również materiał rozmnoże- niowy dla nowych nasadzeń na tym obszarze.

Przy wprowadzaniu do obrotu dojrzały owoc posiada następujące właściwości:

1.
Właściwości fizyczne:
Kształt: okrągły. Od zewnętrznej strony pokryty cienką, szorstką, jędrną i błyszczącą skórką. Wewnątrz owocu znajdują się nasiona, zawierające częściowo zdrewniały rdzeń otoczony średniej wielkości miękką otoczką, które można łatwo rozgryźć.
Barwa: skórka, w zależności od powierzchni wystawionej na słońce, od żółtaworóżowej do czerwonej. Nasiona od barwy różowej do czerwonej.
2.
Właściwości organoleptyczne:

Owoc zawdzięcza swój słodki smak zrównoważonemu stosunkowi cukru do kwasów. Nasiona są słodkie i miękkie, a ziarna w ich w środku można łatwo rozgryźć.

3.
Właściwości fizycznochemiczne:
Skala Brixa: co najmniej 15°,
Kwasowość (% kwasu cytrynowego) maksymalnie 0,4.

Produkt jest wprowadzony do obrotu w postaci świeżych owoców oraz pakowanych nasion.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.
3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

"Rodi Ermionis" jest uprawiany w gminie Ermionida, która znajduje się w jednostce regionalnej Argolida w regionie Peloponez. Gmina Ermionida jest usytuowana we wschodniej części jednostki regionalnej Argolida składającej się z gmin: Kranidi, Ermioni i Portocheli oraz miejscowości: Koilada, Didyma, Fournoi, Thermisia i Iliokastro. Graniczy ona z Zatoką Argolidzką na zachodzie i Morzem Mirtejskim na południu.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Określony obszar geograficzny to półwysep o nizinnym krajobrazie. Na lokalny mikroklimat mają wpływ: obecność Góry Didymo, która tworzy północną granicę tego obszaru i ma wysokość 1 121 metrów (drugi najwyższy szczyt w Argolidzie); góry Aderes które rozciągają się wzdłuż wschodniego i północnowschodniego brzegu oraz morze graniczące z gminą Ermidiona na południu i zachodzie.

W ciągu roku klimat Ermionidy charakteryzują:

brak ekstremalnych temperatur, zimy bez przymrozków oraz długie, delikatne i ciepłe lata,
małe różnice temperatur między dniem a nocą,
długie okresy bezchmurnego nieba,
minimalne opady deszczu i stosunkowo niska wilgotność wiosną i jesienią (wrzesień-październik).

Granat "Rodi Ermionis" jest jedyny i wyjątkowy i bezpośrednio związany z obszarem, na którym rośnie ze względu na specyficzne czynniki klimatyczne połączone z praktykami uprawy, które definiują produkt końcowy.

"Rodi Ermionis" jest uprawianych w Ermioni od dziesięcioleci. Nazwa "Ermioni" nawiązuje lokalnej społeczności oraz dawnej gminy. Jest to obszar, na którym owoc się rozwijał i do którego z powodzeniem dostosował.

"Rodi Ermionis" jest lokalnym ekotypem, który z powodu doskonałego przystosowania się do terenu nazywany jest w internecie, czasopismach i innych mediach "odmianą Ermioni". Jest to lokalna odmiana, która rozwinęła się na przestrzeni lat, a plantatorzy nieustannie selekcjonowali rośliny o pożądanych cechach charakterystycznych, by później rozmnożyć je wegetatywnie na danym obszarze. Cechą charakterystyczną tej lokalnej odmiany jest miękkie ziarno. Badania przeprowadzone przez Wydział Drzew Liściastych (Dział Drzew Owocowych) w Naousie pozwoliły przeanalizować znaczną liczbę genotypów granatów zebranych w różnych częściach Grecji i zarekomendowanych do uprawy (w tym "Rodi Ermionis"). Pośród innych zalet, badanie podkreśla wyjątkowość miękkich ziaren tej odmiany.

Słodki smak i elastyczna skórka to kolejne właściwości wynikające z czynników naturalnych i stosowanych praktyk uprawy, które wyróżniają "Rodi Ermionis".

Formowanie granatowców w drzewa (możliwe dzięki brakowi przymrozków) zapewnia roślinom większą powierzchnię liści, a dzięki temu większą aktywność fotosyntetyczną, co gwarantuje słodki smak owoców. Umożliwia to drzewom odpowiednią wentylację oraz zwiększa powierzchnię ekspozycji na słońce. Warunki te sprzyjają wytwarzaniu cukrów oraz rozpuszczaniu kwasów, co zapewnia zrównoważoną słodycz owoców. Zawartość cukru (rozpuszczalne substancje stałe) musi wynosić co najmniej 15 ° w skali Brixa, a kwasowość mniej niż 0,4 (wyrażona w % kwasu cytrynowego).

Skala Brixa i kwasowość próbek "Rodi Ermionis" oraz innych granatów były mierzone przez Wydział Drzew Liściastych (Dział Drzew Owocowych) w Naousie. "Rodi Ermionis" miały najsłodszy sok, co wynika z połączenia wysokiej liczby w skali Brixa z niską kwasowością.

Elastyczna skórka może łatwo się rozrywać. Jednak ze względu na czynniki naturalne oraz specyficzną praktykę uprawy na określonym obszarze geograficznym nie ma to miejsca. Wieloletnie doświadczenie producentów w uprawie "Rodi Ermionis" doprowadziło to rozwinięcia specyficznej techniki nawadniania, która po latach upraw i obserwacji roślin przyniosła korzyści w postaci poprawy zawiązywania owoców i pomogła zapobiegać rozrywaniu się owoców. W okresie kwitnięcia i zawiązywania owoców (maj), zaprzestaje się nawadniania, co ułatwia zapylanie, umożliwia lepsze zawiązywanie owoców i stabilizację nowych owoców. Dzięki gorącym i suchym warunkom klimatycznym określonego obszaru geograficznego oraz praktyce uprawy, skórka owoców staje się elastyczna i nie rozrywa się łatwo. Szczególnie latem i wczesną jesienią, kiedy zbliża się czas zbiorów, uprawy nawadnia się w celu zapewnienia wystarczającej zawartości wilgoci w glebie. Pomaga to w zachowaniu elastyczności skórki i skuteczniejszemu zapobieganiu jej rozrywaniu się, jako że elastyczna skórka umożliwia bardziej jednolity wzrost tkanki zewnętrznej, co chroni owoc przed gwałtownymi zmianami, które powodują jego rozerwanie. Pozytywny wpływ ma również mała różnica temperatur między dniem a nocą przez cały rok oraz niskie opady w określonym obszarze geograficznym jesienią, czyli w okresie dojrzewania owocu.

Owoc jest zbierany bardzo ostrożnie i zawsze manualnie, przy użyciu specjalnych sekatorów lub ręcznie, ponieważ "Rodi Ermionis" ma miękką, cienką skórkę, która może z łatwością nabrać plam. Niweluje to ryzyko zniszczenia i pozbiorczego zarażenia pasożytami oraz gwarantuje wysoką jakość owoców.

Warunki środowiskowe w Ermionidzie nadały "Rodi Ermionis" specyficzne cechy charakterystyczne, które wyróżniają go od innych granatów oraz pozwoliły na uzyskanie znakomitej reputacji na rynku jako produkt, który spełnia specyficzne potrzeby i preferencje konsumenta. Od 2011 r. gmina Ermionida, we współpracy z plantatorami granatów i społeczności lokalnych zorganizowała Ermioński Festiwal Granata. Obejmował on dekorowanie miasta i rozprowadzanie produktu w porcie i w sklepach w Ermioni, przygotowywanie wielu specjałów opierających się na granacie (jedzenie, słodycze, likier) oraz oferowanie ich uczestnikom, a także wydarzenia kulturalne i naukowe.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/2020/prodiagrafes_rodi_ermioni290120.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.200.12

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 10/06/2020
Data ogłoszenia: 15/06/2020