Sprostowanie decyzji wykonawczej Komisji z dnia 25 czerwca 2019 r. w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dealurile Sătmarului (ChOG).

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 19 marca 2020 r.
w sprawie sprostowania decyzji wykonawczej Komisji z dnia 25 czerwca 2019 r. w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dealurile Satmarului (ChOG)

(2020/C 100/06)

(Dz.U.UE C z dnia 27 marca 2020 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (We) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rumunia złożyła wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" o numerze referencyjnym PGI-RO-A0107-AM01 zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) Komisja rozpatrzyła wniosek i stwierdziła, że spełniono warunki określone w art. 93-96, w art. 97 ust. 1 oraz w art. 100, 101 i 102 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" opublikowano w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 2  w dniu 2 lipca 2019 r.

(4) Po publikacji stwierdzono, że dokument opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej nie był ostatnią wersją wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" przesłanego przez Rumunię.

(5) W związku z tym ostatnią wersję wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" o numerze referencyjnym PGI-RO-A0107-AM01 należy opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, a wszystkie zainteresowane strony powinny mieć możliwość przedstawienia oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 na podstawie nowo opublikowanego wniosku,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł

Wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" (ChOG), zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, znajduje się w załączniku do niniejszej decyzji.

Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec zmiany w specyfikacji produktu, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, przysługuje w ciągu dwóch miesięcy od daty opublikowania niniejszej decyzji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 marca 2020 r.
W imieniu Komisji
Janusz WOJCIECHOWSKI
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

"DEALURILE SATMARULUI"

PGI-RO-A0107-AM01

Data złożenia wniosku: 10 czerwca 2015

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

1.
Przepisy, które mają zastosowanie do wprowadzania zmiany

Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2.
Opis zmiany i powody jej wprowadzenia
2.1.
Ponowne wyznaczenie określonego obszaru geograficznego

Stowarzyszenie Producentów Wina z tradycyjnych winnic Satu Mare złożyło wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji oznaczenia geograficznego "Dealurile Satmarului" w celu rozszerzenia wyznaczonego obszaru produkcji o miejscowości o takich samych właściwościach gleby i klimatu co wyznaczony obszar.

Powyższe dane są poparte informacjami na temat win z regionu uprawy winorośli objętego oznaczeniem geograficznym Dealurile Satmarului, a w szczególności z Ratesti, które od dawna były produkowane i znane pod nazwą "Dealurile Ratestilor" lub "Vinul de Halmeu".

Czynniki związane z ukształtowaniem powierzchni i klimatem charakterystycznymi dla wzgórz Satu Mare - takich jak Ardud, Beltiug, Hurez, Hodod, Tasnad itp., o bardziej stromych zboczach z tarasami łagodzącymi ich nachylenie, glebami plejstoceńskimi z czerwoną gliną oraz zboczami północnymi o łagodniejszych nachyleniach i glebach bielico- wych - z wpływami śródziemnomorskimi umożliwiają rozwój winnic i produkcję win o właściwościach podobnych do tych uzyskiwanych w innych miejscowościach na obszarze objętym oznaczeniem geograficznym "Dealurile Satma- rului".

Wina charakteryzują się kwiatowym lub owocowym aromatem (owoce leśne w przypadku Pinot noir, Merlot, Burgund mare), a także aromatem pieprzowym lub trawiastym o przyjemnych nutach pierwotnych (Feteasca alba, Fur- mint). Smak jest typowy dla tej odmiany: są to wina o bogatym, pełnym, taninowym i aksamitnym smaku z umiarkowaną zawartością garbników. Wina białe charakteryzują się wyraźną świeżością ze względu na kwasowość gleby.

Zmiana dotycząca wyznaczonego obszaru oznaczenia geograficznego "Dealurile Satmarului" ma na celu poszerzenie go o następujące miejscowości w okręgu Satu Mare:

Beltiug (wsie Beltiug, Ratesti i Sandra),
Ardud (wsie Ardud, Ardud Vii i Gerausa),
Viile Satu Mare (wsie Viile Satu Mare i Tatarasti),
Socond (wsie Socond i Hodisa)
Supur (wsie Dobra, Hurezu Mare i Racova),
Acas (wieś Unimat),
Bogdand (wsie Bogdand, Babta, Ser i Corund),
Hodod (wsie Hodod, Nadisu Hododului, Lelei i Giurtelecu Hododului),
miasto Carei, miejscowość Carei,
Pir (wieś Pir),
Sauca (wieś Sauca),
Cehal (wsie Cehal, Cehalut i Orbau),
miasto Tasnad z miejscowością Tasnad,
Sanilau (wieś Sanizlau).

W okresie reżimu komunistycznego w Rumunii miejscowości tworzone były wokół winnic i ośrodków uprawy winorośli. Istniał wówczas znany ośrodek uprawy winorośli o nazwie "Valea lui Mihai", który rozciągał się na terytorium dwóch okręgów - Satu Mare i Bihor. Biorąc pod uwagę precyzyjne i dokładne granice obszaru, wymienianie ośrodków uprawy winorośli i winnic wśród miejscowości nie ma już znaczenia, ponieważ wytyczanie granic odbywa się na podstawie położenia miejscowości (miast, wsi).

W związku z ponownym wyznaczeniem obszaru geograficznego objętego oznaczeniem geograficznym "Dealurile Satmarului" poprzez poszerzenie go o wyżej wymienione miejscowości znajdujące się na terytorium okręgu Satu Mare wyznaczony obszar uprawy i produkcji, na którym uprawiane będą winorośle do produkcji win z danym oznaczeniem geograficznym, będzie obejmował:

1.
Okręg Satu Mare, który obejmuje następujące miejscowości:
Halmeu (wsie Halmeu i Halmeu-Vii),
Orasu Nou (wsie Orasu Nout-Vii, Remetea Oasului i Orasu Nou),
Tarna Mare (wieś Tarna Mare),
Batarci (wieś Tamaseni),
Turulung (wieś Turulung-Vii),
Beltiug (wsie Beltiug, Ratesti i Sandra),
Ardud (wsie Ardud, Ardud Vii i Gerausa),
Viile Satu Mare (wsie Viile Satu Mare i Tatarasti),
Socond (wsie Socond i Hodisa)
Supur (wsie Dobra, Hurezu Mare i Racova),
Acas (wieś Unimat),
Bogdand (wsie Bogdand, Babta, Ser i Corund),
Hodod (wsie Hodod, Nadisu Hododului, Lelei i Giurtelecu Hododului),
Pir (wieś Pir),
Sauca (wieś Sauca),
Cehal (wsie Cehal, Cehalut i Orbau),
miasto Tasnad z miejscowością Tasnad,
miasto Carei z miejscowością Carei,
gmina Sanislau - wieś Sanislau.
2.
Okręg Maramures, który obejmuje następujące miejscowości:
miasto Seini (miejscowość Seini, wsie Sabisa i Viile Apei),
Cicarlau (wsie Cicarlau i Ilba),
Tautii - Magherus (Tautii - miejscowość Magherus, wieś Baita),
miasto Baia Mare (wieś Sasar),
Remetea Chioarului (wieś Remetea Chioarului),
Bicaz (wsie Bicaz, Corni i Ciuta),
Basesti (wsie Basesti i Odesti),
Oarta de Jos (wsie Ortita i Oarta de Sus),
wsie Manau, Arduzel, Somesu Uileac, Vilcea i Tohat,
Asuaju de Sus (wieś Asuaju de Sus),
Somcuta Mare (wsie Valenii Somcutei i Finteusu Mare).

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa, która ma być zarejestrowana

Dealurile Satmarului

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina białe

Muscat Ottonel: słomkowożółte lub intensywnie żółte, z nutami kwiatowymi, o aromacie typowym dla szczepu Muscat, subtelne, delikatne, bogate i aksamitne w smaku.

Sauvignon: żółtawozielone, o wyrafinowanym aromacie kwiatu czarnego bzu, owocowe.

Traminer roz: o zielonożółtej barwie i aromacie płatków róż, harmonijne, o właściwościach wynikających z dojrzewania w butelce.

Pinot gris: białozielone, żółtawe, o przyjemnym pierwotnym aromacie świeżo krojonych jabłek i smaku żytniego chleba oraz kwiatów akacji.

Feteasca regala: żółtawozielone lub złote, o kwaśnawym aromacie letnich jabłek, po krótkim okresie dojrzewania uzyskuje nuty świeżo skoszonego siana i miodu, pełne, z wyczuwalnymi eterami w miarę dojrzewania.

Feteasca alba: białozielone, o przyjemnym smaku letnich jabłek.

Riesling varietal (Riesling de Rhin, Riesling italian): białozielone, po osiągnięciu dojrzałości uzyskuje zapach minerałów, owocowe, świeże, przyjemnie kwasowe.

Chardonnay: złotożółte, o aromacie akacji, delikatne, soczyste, bogate i aksamitne w smaku.

Mustoasa de Maderat: żółtawozielone (o barwie niedojrzałej cytryny), w przypadku dojrzewania w butelce nabiera bladożółtej barwy, o świeżym aromacie surowego, zielonego jabłka, z nutami kwiatów winorośli, świeże i wyraźne w smaku, o wysokiej kwasowości, niekoniecznie wymaga dojrzewania.

Furmint: białozielone, bladożółte, o przyjemnym pierwotnym aromacie owoców egzotycznych.

Iordana: żółtawozielone, o aromacie surowych, zielonych jabłek oraz świeżym i wyraźnym smaku.

Odmiany winorośli można stosować jako główne odmiany do produkcji wina oraz wraz z innymi odmianami w ramach kupażowania; główna odmiana musi stanowić co najmniej 50 % produktu końcowego. Wina są świeże, o owocowym aromacie pierwotnym, kwiatowe.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00
Minimalna kwasowość miareczkowa 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,2
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 300

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina czerwone

Cabernet Sauvignon: rubinowoczerwone, o wyraźnym aromacie roślinności i trawy, o cierpkim, taninowym, ciężkim smaku, który w miarę dojrzewania staje się przyjemnie aksamitny, bogaty i łagodniejszy.

Merlot: o jasnej rubinowoczerwonej barwie, przyjemnym aromacie owoców leśnych, świeżych malin oraz o bardziej umiarkowanej zawartości garbników niż w Cabernet Sauvignon i charakterystycznej dla tej odmiany aksamitnej konsystencji.

Pinot noir: ciemnowiśniowe, w miarę dojrzewania aromat zmienia się z typowo wiśniowego na bardziej kwaskowaty przypominający dojrzałe owoce, subtelne, aksamitne i delikatne w smaku.

Feteasca neagra: intensywnie czerwone o barwie zbliżonej do barwy owocu granatu, złożonym aromacie, dobrze skomponowane, przyjemne i wystarczająco pełne, smaczne.

Burgund mare: czerwone o barwie zbliżonej do barwy owocu granatu z odcieniami fioletu, intensywnie zabarwione, o aromacie dojrzałych owoców leśnych: czerwonej porzeczki, borówki czerwonej, jeżyn i jagód, w smaku zrównoważone, spójne, długotrwałe.

Cadarca: jasnoczerwone, jasne, o charakterystycznym aromacie świeżych owoców, ekstraktywne, w smaku spójne, ciężkie, pełne, aksamitne, czasami kwaśne.

Syrah: jasnoczerwone, kwiatowy bukiet o bardzo intensywnym aromacie pieprzowym, w smaku taninowe, pełne.

W przypadku kupaży, które można uzyskać z odmian winorośli służących do produkcji win czerwonych określonych w specyfikacji, zawartość głównej odmiany musi wynosić co najmniej 50 %. Wina są intensywnie zabarwione, z wiekiem ich smak staje się aksamitny, pełny, o aromacie owoców leśnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00
Minimalna kwasowość miareczkowa 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,2
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 300
5.
Praktyki enologiczne
a)
Podstawowe praktyki enologiczne Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Dodawanie sacharozy w produkcji win z oznaczeniem geograficznym "Dealurile Satmarului" jest zabronione.

b)
Maksymalne zbiory

Uprawa winorośli - odmiany Feteasca regala, Iordana, Mustoasa de Maderat 15 000 kg winogron z hektara

Uprawa winorośli - odmiany Feteasca alba, Furmint, Riesling de Rhin, Riesling italian 12 500 kg winogron z hektara

Uprawa winorośli - odmiany Merlot, Feteasca neagra, Cadarca, Burgund mare 12 500 kg winogron z hektara

Uprawa winorośli - odmiany Muscat Ottonel, Pinot gris, Chardonnay, Sauvignon, Traminer roz 10 000 kg winogron z hektara

Uprawa winorośli - odmiany Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Syrah

10 000 kg winogron z hektara

Produkcja wina - wina białe

95 hektolitrów z hektara

Produkcja wina - wina czerwone, różowe

85 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny
1.
Okręg Satu Mare, który obejmuje następujące miejscowości:
Halmeu (wsie Halmeu i Halmeu-Vii),
Orasu Nou (wsie Orasu Nout-Vii, Remetea Oasului i Orasu Nou),
Tarna Mare (wieś Tarna Mare),
Batarci (wieś Tamaseni),
Turulung (wieś Turulung-Vii),
Beltiug (wsie Beltiug, Ratesti i Sandra),
Ardud (wsie Ardud, Ardud Vii i Gerausa),
Viile Satu Mare (wsie Viile Satu Mare i Tatarasti),
Socond (wsie Socond i Hodisa)
Supur (wsie Dobra, Hurezu Mare i Racova),
Acas (wieś Unimat),
Bogdand (wsie Bogdand, Babta, Ser i Corund),
Hodod (wsie Hodod, Nadisu Hododului, Lelei i Giurtelecu Hododului),
Pir (wieś Pir),
Sauca (wieś Sauca),
Cehal (wsie Cehal, Cehalut i Orbau),
miasto Tasnad z miejscowością Tasnad,
miasto Carei z miejscowością Carei,
gmina Sanislau - wieś Sanislau.
2.
Okręg Maramures, który obejmuje następujące miejscowości:
miasto Seini (miejscowość Seini, wsie Sabisa i Viile Apei),
Cicarlau (wsie Cicarlau i Ilba),
Tautii - Magherus (Tautii - miejscowość Magherus, wieś Baita),
miasto Baia Mare (wieś Sasar),
Remetea Chioarului (wieś Remetea Chioarului),
Bicaz (wsie Bicaz, Corni i Ciuta),
Basesti (wsie Basesti i Odesti),
Oarta de Jos (wsie Ortita i Oarta de Sus),
wsie Manau, Arduzel, Somesu Uileac, Vilcea i Tohat,
Asuaju de Sus (wieś Asuaju de Sus),
Somcuta Mare (wsie Valenii Somcutei i Finteusu Mare).
7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Bourdeos tinto

Cadarca N - Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojana, Gamza, Fekete budai Merlot N - Bigney rouge Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Pinot Noir N - Blauer Spatburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klavner Morillon Noir Pinot noir N - Spatburgunder, Pinot nero

Feteasca neagra N - Schwarze Madchentraube, Poama fetei neagra, Pasareasca neagra, Coada randunicii Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc Sauvignon B - Sauvignon verde

Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewurztraminer

Pinot Gris G - Affume, Grau Burgunder, Grauburgunder, Grauer Monch, Pinot cendre, Pinot Grigio, Rulander

Feteasca regala B - Konigliche Madchentraube, Konigsast, Kiralyleanka, Danasana, Galbena de Ardeal

Feteasca alba B - Pasareasca alba, Poama fetei, Madchentraube, Leanyka, Leanka

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Mustoasa de Maderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube Furmint B - Furmin, §om szalai, Szegszolo Iordana B - Iordovana, Iordan

8.
Opis związku lub związków

Związek z obszarem geograficznym - szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego

Specyficznym naturalnym elementem środowiska jest pagórkowaty obszar Maramures, który powoduje pewne obniżenie temperatur i większą zmienność opadów deszczu. Zimy w tym regionie są łagodniejsze, a obszary uprawy winorośli są silnie nasłonecznione, a zarazem osłonięte od wiatru i prądów zimnego powietrza.

Jest to zauważalne na bardziej nasłonecznionych zboczach o średniej temperaturze wynoszącej ponad 10,0 °C (w Ratesti może być nawet wyższa), w lipcu osiągającej 20,0 °C, a dzięki redystrybucji stosownie do kierunku nachylenia zbocza w winnicy występują wyższe temperatury.

Średnia roczna ilość opadów w tym obszarze wynosi 650-700 mm.

Dojrzewanie winogron zależy od liczby słonecznych dni, która wynosi 2 000 godzin rocznie, a także wiatrów, które wiosną są głównie północnozachodnie, a jesienią i zimą - głównie wschodnie i północnowschodnie.

Sieć hydrograficzna wyznaczonego obszaru nawadnia winnice w basenach Crasna, Somes, Tur i Ier za pomocą głównych dopływów przebiegających na granicy zboczy, na których uprawia się winorośle.

Gleby wzgórz Ardud-Beltiug-Hurez (wsie Beltiug, Ratesti oraz Sandra, Ardud, Ardud Vii i Gherausa, Hurez) składają się z osadów gliniastych; występują także żółtawe lub brunatnoczerwone gleby z żwirem i piaskiem na obszarach, które w większym stopniu ulegają erozji.

Związek z obszarem geograficznym - związek przyczynowy

Temperatury powietrza zapewniają uzyskanie odpowiedniej zawartości cukru i kwasowości winogron oraz poprawiają ich walory aromatyczne, gwarantując dobre wartości na koniec okresu dojrzewania.

Wina gatunkowe mają kwiatowy lub owocowy aromat (owoców leśnych) i przyjemne, pieprzowe, trawiaste nuty pierwotne charakterystyczne dla tej odmiany, a także charakteryzują się okrągłym i zrównoważonym aromatem dzięki sezonowi wegetacyjnemu, którego średnie temperatury w ciągu dnia wynoszą powyżej 10,0 °C, kiedy to temperatura jest wystarczająco wysoka, aby doszło do dojrzewania.

Owocowy, pełny aromat (owoców leśnych, czerwonej porzeczki, jeżyny, jagody) jest wyczuwalny w winach czerwonych, w szczególności w tych produkowanych z wykorzystaniem gleb na wzgórzach Hodod (wsie Hodod, Nadisu Hododului itp.), w których występują gliniaste, często węglanowe osady bogate w składniki odżywcze i o dużej zawartości antocyjanów, które pozytywnie wpływają na jakość win.

Kwaśne gleby i południowa orientacja (w Ratesti) wraz z łagodnymi zimami przyczyniają się do produkcji świeżych win białych (z wyraźnie wyczuwalną kwasowością oraz ze specyficznym aromatem czarnego bzu, zielonych jabłek, miodu, akacji) oraz zrównoważonych win czerwonych (o aromacie owocowym, typowym dla danej odmiany w przypadku dojrzewania w beczce), które są odpowiednie do leżakowania (subtelne nuty wanilii w przypadku dojrzewania w dębowych beczkach przez 12 miesięcy, przyprawy).

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych: przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

Wina z oznaczeniem geograficznym "Dealurile Satmarului" muszą posiadać główną etykietę w przypadku pakowania i etykietowania. Stosowanie tylnych etykiet jest opcjonalne.

Link do specyfikacji produktu

http://onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_ig_dealurile_satmarului_cf_notific_din_24.07.2018_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Dz.U. C 221 z 2.7.2019, s. 3.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.100.6

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Sprostowanie decyzji wykonawczej Komisji z dnia 25 czerwca 2019 r. w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dealurile Sătmarului (ChOG).
Data aktu: 19/03/2020
Data ogłoszenia: 27/03/2020