Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2017/C 10/06)

(Dz.U.UE C z dnia 13 stycznia 2017 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"MALATYA KAYISISI"

Nr WE: TR-PDO-0005-01221 - 13.5.2014

ChOG () ChNP (X)

1.
Nazwa

"Malatya Kayısısı"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Malatya Kayısısı to nazwa suszonej odmiany moreli zwyczajnej Hacıhaliloğlu. Morele Hacıhaliloğlu stanowią odmianę Prunus armeniaca L., która należy do rodziny różowatych (Rosaceae).

Właściwości fizyczne:

Barwa: Żółta

Zawartość wody: 25 % (maksymalnie)

Sucha masa: 75 % (minimalnie)

Kształt i konsystencja owocu: Owalny; znaczna grubość miąższu

Wielkość:

Oznaczenie wielkości 0 (Jumbo) 1 2 3 4 5 6 7 8
Największa Najmniejsza
1 kg/liczba owoców/ suszone Maks. 80 81-100 101-120 121-140 141-160 161-180 181-200 201-220 Min. 221

Właściwości chemiczne:

Skład 100 g Malatya Kayısısı: woda 25 % (maksymalnie), wartość energetyczna 200 kcal (minimalnie), łączna zawartość cukrów 50 % (minimalnie), łączna zawartość błonnika pokarmowego 5 % (minimalnie), potas (K) 900 mg (minimalnie).

Właściwości organoleptyczne:

Morele Malatya Kayısısı są jędrne, posiadają intensywny zapach oraz mają wysoką zawartość cukru. Po spożyciu pozostawiają słodki smak i aromat.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie procesy, w tym sadzenie sadzonek, nawadnianie, nawożenie, przycinanie, zbiór, siarkowanie i suszenie, muszą odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na opakowaniu Malatya Kayısısı należy wydrukować lub napisać w czytelny i nieusuwalny sposób następujące informacje:

-
nazwa handlowa i adres, skrócona nazwa i adres lub zarejestrowany znak towarowy spółki,
-
numer partii,
-
nazwa towaru - Malatya Kayısısı,
-
oznaczenie wielkości
-
następujące logo:

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Region Malatya leży w dorzeczu górnego Eufratu we wschodniej Anatolii w Turcji (szerokość geograficzna 38°29'03"N i długość geograficzna 38°08'11"E). Region Malatya obejmuje miasto o tej samej nazwie oraz obwody Elazığ-Baskil, Kahramanmaraş-Elbistan, Sivas-Gürün i Adıyaman-Gölbaşı.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Suszone morele Malatya Kayısısı osiągają najwyższą jakość na ograniczonym obszarze, który obejmuje centrum miasta Malatya i obwody wymienione w pkt 4 powyżej. Ten obszar geograficzny wyróżnia się tym, że produkuje się na nim wysokiej jakości morele Malatya Kayısısı w największych ilościach. Cechy klimatu i gleby na tym obszarze są bardzo jednolite, a uprawiane gatunki stanowią kultywary Malatya Kayısısı. Na obszarach uprawy Malatya Kayısısı występują lekko zasadowe, bogate w ił oraz piaszczysto-gliniaste gleby oraz gleby piaszczysto-gliniaste o wysokiej zawartości wapna, o poziomie substancji organicznych od niskiego po średni. W glebach, na których uprawia się morele, nie występuje problem zasolenia. Poziomy całkowitej zawartości fosforu i zmiennej zawartości potasu w glebie są wystarczające i wysokie. Średnią wartość danych uzyskano w wyniku analizy szeregu próbek gleby z sadów Malatya Kayısısı w mieście Malatya i jego okolicach.

Na obszarze geograficznym, gdzie produkuje się suszone morele Malatya Kayısısı, zimy są surowe (co najmniej -15 °C), a lata - gorące i suche. Średnia temperatura roczna wynosi 14-15 °C. W okresach dojrzewania i suszenia moreli ogromne znaczenie mają temperatury sięgające 35-45 °C, a także wilgotność, która wynosi ok. 25-30 %. Średnie roczne opady w regionie kształtują się w przedziale 350-400 mm. Ważne jest, aby podczas dojrzewania i suszenia pogoda była sucha i bezchmurna, ponieważ deszcz stanowi główny czynnik powodujący pogorszenie jakości suszonych moreli Malatya Kayısısı. Malatya Kayısısı to jędrne owoce moreli o jednolitej żółtej barwie i jednolitej wielkości, posiadające intensywny zapach i wysoką zawartość cukru. Dzięki niepowtarzalnemu aromatowi i smakowi można je łatwo odróżnić od innych moreli. W uprawie moreli istotną rolę odgrywa fakt, że warunki klimatyczne - szczególnie podczas zbioru owoców - są idealne z punktu widzenia suszenia owoców (niska wilgotność względna oraz duże nasłonecznienie). Suszone morele Malatya Kayısısı, wyprodukowane przez specjalistów o dużym doświadczeniu przy użyciu tradycyjnych metod, można łatwo odróżnić od moreli z innych regionów.

Morele Malatya Kayısısı doskonale przystosowały się do warunków klimatycznych i glebowych na omawianym obszarze. Główne czynniki, które odróżniają ten obszar od innych obszarów uprawy moreli, to warunki klimatyczne i glebowe, które są idealne do uprawy moreli, a także efektywność suszenia wysokiej jakości kultywarów Malatya Kayısısı. Drzewa Malatya Kayısısı wymagają suchego i gorącego lata oraz mokrej i zimnej zimy. Gorące i suche warunki klimatyczne panujące w okresie wzrostu i dojrzewania owoców są niezbędne, aby uzyskać owoce o wysokiej zawartości cukru. Na wysoką zawartość cukru wpływa również korzystnie znaczna różnica temperatur za dnia i w nocy w okresie dojrzewania owoców.

Aby drzewa morelowe w regionie Malatya zakwitły i wydały owoce, muszą zimować w temperaturze poniżej +7,2 °C przez stosunkowo długi okres 1 100-1 600 godzin. Poza tym drzewa Malatya Kayısısı rosną najlepiej w lekko zasadowych (pH 7,5-8,5) glebach piaszczysto-gliniastych o wysokiej zawartości wapna. Wszystkie te czynniki ekologiczne występują w regionie Malatya w optymalny sposób. O ile w granicach wspomnianego obszaru morele Malatya Kayısısı osiągają najwyższą jakość, próby ich uprawy poza tym obszarem powodują spadek plonów i wartości po suszeniu, a także obniżenie jakości produktu. W związku z tym można uznać, że możliwości adaptacyjne kultywarów Malatya Kayısısı są niskie.

Podczas dojrzewania i suszenia pogoda musi być sucha i bezchmurna. To, co odróżnia morele Malatya Kayısısı od innych moreli, to wyjątkowy obszar geograficzny, na którym kultywary moreli wysokiej jakości doskonale przystosowały się do warunków geograficznych. Uprawa Malatya Kayısısı na innych obszarach powoduje znaczny spadek jakości owoców w zależności od zmieniających się warunków ekologicznych. O takim spadku jakości świadczą niskie plony, niska zawartość rozpuszczalnych substancji stałych, mniejsza wielkość owocu, niska wartość po suszeniu i niska jakość owoców. Wynika z tego, że morele uprawiane w regionie Malatya różnią się od moreli uprawianych na innych obszarach. W uprawie moreli istotną rolę odgrywa fakt, że warunki klimatyczne - szczególnie podczas zbioru owoców - są idealne z punktu widzenia suszenia owoców (niska wilgotność względna oraz duże nasłonecznienie).

Malatya Kayısısı są produkowane na tym obszarze geograficznym od tysięcy lat. Morele Malatya Kayısısı są produkowane, zbierane, siarkowane i suszone od wielu lat według tych samych tradycyjnych i naturalnych metod. Owoce te zawsze stanowiły ważny element życia miejscowej ludności. Mieszkańcy tego regionu osiągnęli doskonałość w produkcji moreli Malatya Kayısısı i uczą dzieci tej sztuki od najmłodszych lat.

Dzięki temu dzieci uczą się w rodzinach o produkcji, zbiorach, suszeniu i siarkowaniu moreli, co oznacza, że w przyszłości będą kultywować tradycyjne metody i zostaną specjalistami w tej dziedzinie. Najważniejszym czynnikiem w procesie suszenia moreli o wysokiej jakości jest siarkowanie, które przeprowadzają doświadczeni pracownicy. Proces ten wymaga szczególnych umiejętności fachowych, pracy i specjalizacji.

Suszone morele Malatya Kayısısı mają szczególne znaczenie dla prowincji Malatya. Stanowią one symbol prowincji Malatya, którą zwie się Morelową Stolicą Świata. W prowincji i jej okręgach na wielu placach znajdują się symbole i rzeźby przedstawiające morele Malatya Kayısısı. Ponadto istnieje specjalny festiwal poświęcony temu owocowi. Festiwal moreli Malatya Kayısısı odbywa się co roku i obejmuje wiele imprez.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

-

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024