Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2012/C 140/04)

(Dz.U.UE C z dnia 16 maja 2012 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"MELA ROSSA CUNEO"

NR WE: IT-PGI-0005-0915-16.12.2011

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa:

"Mela Rossa Cuneo"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Włochy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1.
Rodzaj produktu:

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Jabłka noszące nazwę "Mela Rossa Cuneo" ChOG produkuje się wyłącznie z następujących odmian i ich klonów:

a) Red Delicious b) Gala c) Fuji d) Braeburn

Ponadto muszą posiadać następujące cechy:

Red Delicious

Epikarp: w kolorze czerwonego wina, obejmujący ≥ 90 % powierzchni skórki; pozbawiony tłustości i rdzawień, z wyjątkiem zagłębienia szypułkowego

Wielkość: średnica ≥ 75 mm lub masa ≥ 180 g

Zawartość cukrów: ≥ 11° w skali Brixa

Twardość miąższu: ≥ 5 kg

Gala

Epikarp: w kolorze jaskrawo czerwonym, obejmujący ≥ 80 % powierzchni skórki; głównie w formie smug, czasem różnic w odcieniach

Wielkość: średnica ≥ 70 mm lub masa ≥ 160 g

Zawartość cukrów: ≥ 12° w skali Brixa

Twardość miąższu: ≥ 5 kg

Fuji

Epikarp: od jasnego po ciemnoczerwony, obejmujący ≥ 60 % powierzchni skórki

Wielkość: średnica ≥ 75 mm lub masa ≥ 180 g

Zawartość cukrów: ≥ 12° w skali Brixa

Twardość miąższu: ≥ 6 kg

Braeburn

Epikarp: Od pomarańczowoczerwonego po intensywnie czerwony, głównie w formie smug, obejmujący ≥ 80 % powierzchni skórki

Wielkość: średnica ≥ 70 mm lub masa ≥ 160 g

Zawartość cukrów: ≥ 11,5° w skali Brixa

Twardość miąższu: ≥ 6 kg

W momencie wprowadzenia do obrotu owoce muszą być całe, wyglądać świeżo i zdrowo, być czyste, pozbawione obcych substancji i zapachów, spełniać normy przewidziane dla kategorii handlowych ekstra i I.

Minimalne normy jakości dla różnych odmian i kategorii zostały określone w przepisach wspólnotowych zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 543/2011.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Wszystkie etapy uprawy i zbioru jabłek "Mela Rossa Cuneo" ChOG muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Jabłka "Mela Rossa Cuneo" ChOG przechowuje się metodą tradycyjną w chłodniach, przy zapewnionej temperaturze, wilgotności i składzie powietrza odpowiednich dla zachowania szczególnych cech jakościowych.

Jabłka "Mela Rossa Cuneo" ChOG wprowadza się do obrotu wyłącznie w okresie określonym poniżej:

Gala Od początku sierpnia do końca maja
Red Delicious Od początku września do końca czerwca
Braeburn Od końca września do końca lipca
Fuji Od początku października do końca lipca
3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Jabłka "Mela Rossa Cuneo" należy pakować w opakowania umożliwiające łatwe zidentyfikowanie produktu. Oznakowanie "Mela Rossa Cuneo" ChOG musi być umieszczone na opakowaniu lub na pojedynczych owocach tak, aby było czytelne i wyraźnie widoczne, sporządzone większą czcionką niż jakikolwiek inny napis znajdujący się na opakowaniu.

Jeśli owoce są znakowane za pomocą naklejek, należy je umieścić na co najmniej 70 % owoców.

W połączeniu z oznakowaniem "Indicazione Geografica Protetta" (chronione oznaczenie geograficzne) dozwolone jest stosowanie oznaczeń i/lub symboli graficznych odsyłających do nazw firm, znaków wspólnych lub poszczególnych znaków towarowych przedsiębiorstw, pod warunkiem, że nie zachwalają one towarów ani nie wprowadzają kupującego w błąd.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszar produkcji jabłek "Mela Rossa Cuneo" obejmuje gminy znajdujące się częściowo na terenie prowincji Cuneo a częściowo na terenie prowincji Turyn, na wysokości 280-650 m. n.p.m.

Gminy znajdujące się na terenie prowincji Cuneo to: Bagnolo Piemonte, Barge, Borgo San Dalmazzo, Boves, Brondello, Busca, Caraglio, Castellar, Castelletto Stura, Centallo, Cervasca, Cervere, Costigliole Saluzzo, Cuneo, Dronero, Envie, Fossano, Lagnasco, Manta, Martiniana Po, Pagno, Piasco, Revello, Rossana, Sant'Albano Stura, Salmour, Saluzzo, Sanfront, Savigliano, Scarnafigi, Tarantasca, Valgrana, Venasca, Verzuolo, Villafalletto, Villar San Costanzo.

Gminy znajdujące się na terenie prowincji Turyn: Bibiana, Bricherasio, Campiglione Fenile, Cavour, Garzigliana, Luserna S. Giovanni, Lusernetta, Osasco, S. Secondo di Pinerolo, Pinerolo.

5.
Związek z obszarem geograficznym:
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego:

Obszar, o którym mowa, obejmuje część terytorium regionu Piemontu i stanowi wyżynę położoną u stóp zachodniego łańcucha Alp, a konkretnie pasm Alp Nadmorskich i Alp Kotyjskich, która przybrała formę wąskiego tarasu znajdującego się pomiędzy Alpami Zachodnimi a Niziną Padańską.

Wyżej opisany obszar stanowi główny obszar produkcji jabłek w regionie Piemont. To tu zapoczątkowano uprawę jabłek o czerwonej skórce i rozwinięto ją tak, że stała się częścią miejscowej tradycji.

Obszar uprawy jabłek "Mela Rossa Cuneo" obejmuje tereny położone na granicy prowincji Cuneo i Turyn, które zarówno pod względem historycznym jak i geograficznym sprzyjają produkcji jabłek o specyficznym kolorze nadanym im przez antocyjany. Wśród właściwości środowiska naturalnego tego obszaru należy wymienić wysokość nad poziomem morza, szerokość geograficzną, ukształtowanie orograficzne, czynniki klimatotwórcze i szczególnie intensywne nasłonecznienie.

Wahania temperatury pomiędzy dniem a nocą zależą od bliskości Alp z jednej, a Niziny Padańskiej z drugiej strony i w poprzedzającym zbiory okresie dojrzewania odmian "Mela Rossa Cuneo", trwającym od późnego lata do końca jesieni, wynoszą średnio 13,8 °C. Tego rodzaju wahania temperatury są niezwykle wysokie w porównaniu z wartościami zazwyczaj odnotowywanymi na większości europejskich obszarów uprawy jabłek, położonych zarówno w górach jak i na nizinach, gdzie różnice temperatur zależą w głównej mierze od zmieniających się szybko warunków meteorologicznych.

5.2.
Specyfika produktu:

Główną cechą charakterystyczną jabłek "Mela Rossa Cuneo", której zawdzięczają one swoją renomę, jest intensywnie czerwony kolor skórki, który nadaje produktowi szczególny wygląd zarówno pod względem rozmiaru powierzchni pokrytej tym kolorem (odsetek powierzchni skórki pokryty kolorem), jak i szczególnego połysku koloru pokrywającego epikarp. Wymienione właściwości wyróżniają jabłka "Mela Rossa Cuneo" na rynkach lokalnych, regionalnych, krajowych i międzynarodowych.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Szczególne walory estetyczne jabłek "Mela Rossa Cuneo" są wynikiem oddziaływania obszaru geograficznego na tradycyjnie wykorzystywane odmiany i klony jabłoni.

Charakterystyczny czerwony kolor powstaje na skutek oddziaływania trzech następujących czynników fizycznych i klimatycznych, związanych z obszarem geograficznym:

niezwykłe wahania temperatury występujące w ciągu doby w okresie poprzedzającym zbiory,
nawilgocenie skórki spowodowane pojawianiem się rosy w czasie najchłodniejszych godzin nocnych, które przyczynia się do powstania charakterystycznego cyklu nawilżania i wysychania skórki owocu,
poranne i wieczorne bryzy schodzące z gór, które zwiększają intensywność dobowych cykli zmiany temperatury i nawilżania, i przyspieszają je.

Te czynniki fizyczne wpływają wspólnie z nasłonecznieniem na proces powstawania antocyjanów, pigmentów o właściwościach przeciwutleniających, odpowiedzialnych za nadanie koloru epikarpowi jabłek. Wahania temperatury wpływają bezpośrednio na proces powstawania pigmentów barwiących. Widoczne dla ludzkiego oka pokrycie skórki kolorem zależy od odsetka komórek zawierających pigmenty oraz od stężenia antocyjanów w komórkach. Cykl nawilżania i wysychania wraz z nasłonecznieniem oddziaływują na proces rozwoju antocyjanów.

W dokumencie opracowanym przez Università di Scienze gastronomiche w Pollenzo (CN) opisano właściwości obszaru geograficznego sprzyjające uprawie jabłek o czerwonej skórce. W okresie Oświecenia przypadającym na wiek osiemnasty w Piemoncie powstały akademie i stowarzyszenia rolnicze, w których prowadzono intensywne prace badawcze nad nowymi odmianami, rozpowszechnianiem nowych kultywarów i rozwojem nowych, opartych na nauce technik upraw. W ten sposób powstały warunki sprzyjające rozpowszechnieniu uprawy odmian jabłek o czerwonej skórce, cenionych szczególnie za ich intensywny, błyszczący kolor uzyskiwany na terenie prowincji Cuneo.

Rozwój współczesnych metod upraw jabłek w prowincji Cuneo datuje się od lat 50. i 60. dwudziestego wieku, kiedy to uprawa odmian jabłek o czerwonej skórce zaczęła powoli wzrastać, aby w chwili obecnej stać się przeważającą uprawą na tym terenie. W latach 60. i 70. oznakowanie "Mela Rossa Cuneo" nabrało formalnego charakteru i zaczęło pojawiać się w księgowości oraz w dokumentach przewozowych produktów kierowanych na rynek krajowy; w tych samych latach zorganizowano pierwszą kampanię reklamową jabłek o nazwie "Mela Rossa Cuneo"; w latach 80. nazwa zaczęła pojawiać się na fakturach towarzyszących produktom wysyłanym za granicę. W tym samym okresie jabłka "Mela Rossa Cuneo" stały się przedmiotem wystaw produktów ogrodniczych, skierowanych nie tylko do zawodowych producentów owoców, lecz również do konsumentów, by wreszcie, w pierwszej dekadzie 21. wieku stać się rozpoznawalnym znakiem towarowym dzięki kampaniom reklamowym organizowanym w dużych placówkach handlu detalicznego w północno-zachodniej części Włoch.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu w odniesieniu do wniosku w sprawie zmiany chronionego oznaczenia geograficznego "Mela Rossa Cuneo" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 265 z dnia 14 listopada 2011 r.

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji jest dostępny w na stronie internetowej:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

lub

bezpośrednio na stronie głównej Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali (Ministerstwa Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej) (http://www.politicheagricole.it) po wybraniu "Qualità e sicurezza" (z prawej strony na górze ekranu), a następnie "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2012.140.4

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 16/05/2012
Data ogłoszenia: 16/05/2012