Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 184/11)

(Dz.U.UE C z dnia 7 sierpnia 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie należy przedłożyć Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"CHODSKÉ PIVO"

Nr WE: CZ/PGI/005/00363/22.9.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskim:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6 - Bubeneč

Tel.: (420) 220 38 31 11

Faks: (420) 221 32 47 18

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa:

Nazwa: Chodovar, spol. s r.o.

Adres: Pivovarská 107

CZ-348 13 Chodová Planá

Tel.: (420) 374 79 41 81

Faks: (420) 374 79 41 83

E-mail: chodovar@chodovar.cz

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

Dokument dotyczy odstępstwa od art. 5 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006, ponieważ na danym obszarze działa tylko jeden producent. Wymagania określone w art. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1898/2006(2) zostały spełnione.

3. Rodzaj produktu:

Grupa 2.1 - piwo

4. Specyfikacja

(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1 Nazwa: "Chodské pivo"

4.2 Opis: Do produkcji piwa "Chodské" używa się wyłącznie naturalnych surowców. Są to: słód, chmiel, woda i drożdże piwowarskie.

Do chmielenia piwa "Chodské" używa się wyłącznie czeskich odmian chmielu, aromatycznych (Žatecký poloraný červeňák, Sládek) oraz gorzkich (np. Premiant).

Dzięki tradycyjnej metodzie dwustopniowej fermentacji brzeczki piwo "Chodské" ma pełny, słodowy smak o delikatnej nucie goryczy, jest mocne i dobrze się pieni.

Piwo jasne Piwo ciemne Piwo półciemne
pH 4,0-4,9 4,0-4,9 4,0-4,9
Barwa w jednostkach EBC: 6,0-16,0 40,0-84 16-40
Zawartość(1) CO2 w % przynajmniej 0,3 przynajmniej 0,3 przynajmniej 0,3
Pienistość: wysokość piany w mm przynajmniej 30-40 przynajmniej 30-40 przynajmniej 30-40
Stabilność piany w min. przynajmniej 2-3 przynajmniej 2-3 przynajmniej 2-3
(1) Zawartość oznacza ułamek wagowy.

4.3. Obszar geograficzny: Obszar historycznego regionu Chodsko znajduje się obecnie na terenie kraju pilzneńskiego: rozciąga się wzdłuż granicy z Bawarią, od przełęczy Všerubsky průsmyk po szczyt Dyleň w paśmie Lasu Czeskiego i obejmuje teren pogórza Lasu Czeskiego. Granice obszaru pokrywają się z granicami znajdujących się na nim gmin.

4.4 Dowód pochodzenia: Aby zagwarantować, że wszystkie znajdujące się w obrocie rodzaje piwa posiadające oznaczenie "Chodské pivo" zostały rzeczywiście wyprodukowane w granicach opisanego wyżej obszaru geograficznego, ustanowiono mechanizmy kontrolne. Oprócz tego na każdym produkcie znajdują się obowiązkowe dane o producencie, w tym jego adres.

Nadzór nad przestrzeganiem procedury i stosowaniem odpowiednich metod kontroli sprawuje oddział Państwowej Inspekcji Rolno-Spożywczej, który prowadzi również kontrolę wyników poszczególnych metod.

Zakup wszelkich surowców odbywa się na podstawie umów, co oznacza, że browarowi znane jest geograficzne pochodzenie surowców oraz technologie i metody stosowane do ich produkcji. Prowadzona jest ewidencja dostawców surowców, a także odbiorców gotowego produktu. Rejestruje się również, które partie surowca zostały wykorzystane do produkcji danej partii piwa.

4.5. Metoda produkcji:

Woda:

Stosuje się wyłącznie wodę ze źródeł, które, dzięki specyficznym warunkom geologicznym na danym obszarze (tzw. masyw granitowy), odznaczają się wyjątkowo niskim poziomem mineralizacji (twardość ok. 1,6°n). Woda ta w dużym stopniu wpływa na ostateczny smak piwa. Woda o niskim poziomie mineralizacji nie reaguje z pozostałymi podstawowymi surowcami, lecz uwydatnia słodowy smak produkowanego przy jej użyciu piwa.

Metoda przygotowania słodu

Do warzenia jasnego i ciemnego piwa używa się produkowanego lokalnie i tradycyjnymi metodami słodu piwowarskiego: jęczmień poddaje się kiełkowaniu klepiskowemu, a następnie suszy w suszarni słodowej. Używany do słodowania jęczmień piwowarski (Hordeum vulgare sub. Distichum) pochodzi z wyznaczonego obszaru geograficznego (identycznego z obszarem produkcji piwa "Chodské") i figuruje w krajowym rejestrze gatunków.

Metoda przygotowania brzeczki:

Stosuje się dwuwarowy system zacierania: pierwszy war wlewa się do kotła i podgrzewa do temperatury 70-75 stopni. Po scukrzeniu podgrzewa się go do temperatury wrzenia i gotuje 20 minut.

Podgotowany war łączy z pozostałym zacierem, co powoduje podniesienie się jego temperatury do 65 °C. Po wyrównaniu temperatury do kotła wlewa się drugi war. Jest on podgrzewany do temperatury 70-75 °C i poddawany scukrzeniu. Po gotowaniu trwającym 20 min. war przelewa się do kadzi. Filtrowanie zacieru odbywa się w temperaturze 75-78 °C.

Specyfika procesu fermentacji głównej i leżakowania:

Fermentacja główna przebiega w temperaturze 6-9 °C. Temperaturę fermentującej brzeczki kontroluje się dwa razy dziennie. Do fermentacji używa się głęboko zakwaszających gatunków drożdży piwowarskich fermentacji dolnej (typ drożdży W 95, zazwyczaj używany do fermentacji dolnej). Wartość ekstraktu pozornego obserwuje się codziennie począwszy od czwartego dnia przed przetaczaniem, a po uzyskaniu wartości docelowych i zebraniu nadmiaru drożdży młode piwo przetacza się do zbiorników leżakowych, w których przebiega fermentacja wtórna. W czasie trwania fermentacji wtórnej w zbiornikach leżakowych utrzymywane jest ciśnienie wynoszące 0,70-0,90 KPa. Temperatura fermentacji wtórnej wynosi 2-6 °C.

Przetaczanie i pakowanie:

Przy przetaczaniu z zasady nie stosuje się sztucznego przemywania płynnym CO2. CO2 w piwie jest w całości produktem naturalnego nasycania w czasie fermentacji.

4.6 Związek: Tradycja produkcji piwa na omawianym obszarze sięga XII w. Historię i znaczenie gorzelnictwa na tym obszarze potwierdza m. in. dokument, wydany w 1341 r. przez czeskiego króla Jana Luksemburskiego, w którym mówi się o warzeniu piwa w regionie Chodsko oraz o tym, że w przeszłości było ono tak wysoko cenione, że dostarczano je do Pragi i Bawarii, bezpośrednio na dwór królewski. W regionie położonym przy granicy z Bawarią gorzelnictwo było od wieków znaczącym sektorem przemysłu. Jeszcze w 1945 roku działało na tym terenie ponad 60 gorzelni piwa.

Piwo "Chodské" ma wyraźny, typowy dla jasnego piwa złotawy kolor i pełny, słodowy smak o delikatnej nucie goryczy, jest mocne i dobrze się pieni. Właściwości te osiąga się dzięki przestrzeganiu tradycyjnej metody produkcji piwa, do której należy dwustopniowa fermentacja brzeczki i długie dojrzewanie piwa. Przy wyborze surowców korzysta się z naturalnego bogactwa opisanych terenów, jakim jest wyjątkowo miękka woda. Nie stosuje się natomiast sztucznego nasycania CO2 przy przetaczaniu piwa do butelek i beczek.

Do specyficznych cech wyznaczonego obszaru geograficznego należy woda o wyjątkowo niskim poziomie mineralizacji, hodowany tu jęczmień piwowarski oraz fakt słodowania jęczmienia w słodowniach klepiskowych. Cały proces warzenia, fermentacji i leżakowania odbywa się bez wyjątku w granicach wyznaczonego obszaru geograficznego.

W ostatnich latach nazwa piwa "Chodské" pojawia się w prasie regionalnej i ponadregionalnej średnio raz na dwa miesiące. Ponadto produkty gorzelni otrzymały w ostatnich latach szereg krajowych i międzynarodowych nagród.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Plzni

Adres: Jiráskovo nám. 8

CZ-308 58 Plzeň

Tel.: (420) 377 43 34 11

Faks: (420) 377 45 52 29

E-mail: plzen@szpi.gov.cz

4.8 Etykietowanie: -

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

(2) Dz.U. L 396 z 23.12.2006, str. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.184.19

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 07/08/2007
Data ogłoszenia: 07/08/2007