Wykaz produktów rybołówstwa oraz standardy rynkowe dla tych produktów.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 25 kwietnia 2003 r.
w sprawie wykazu produktów rybołówstwa oraz standardów rynkowych dla tych produktów

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o organizacji rynku rybnego oraz o zmianie ustawy o rybołówstwie morskim (Dz. U. Nr 181, poz. 1514) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz produktów rybołówstwa, których wprowadzanie na rynek, w postaci świeżej lub schłodzonej, jest dozwolone przy zachowaniu standardów rynkowych, określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  2.
Ustala się standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa, o których mowa w § 1, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§  3.
1.
Produkty rybołówstwa, o których mowa w § 1, pakuje się z uwzględnieniem określonych dla nich standardów rynkowych tak, aby jedno opakowanie zawierało produkty rybołówstwa tego samego gatunku oraz tej samej kategorii świeżości i wielkości.
2.
Na opakowaniu, o którym mowa w ust. 1, w sposób trwały i czytelny, podaje się nazwę gatunku produktu rybołówstwa, masę netto, stopień jego przetworzenia, miejsce jego połowu oraz oznacza się, znakami o wysokości co najmniej 5 centymetrów, kategorię świeżości i wielkości tego produktu.
§  4.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, KTÓRYCH WPROWADZANIE NA RYNEK W POSTACI ŚWIEŻEJ LUB SCHŁODZONEJ JEST DOZWOLONE PRZY ZACHOWANIU STANDARDÓW RYNKOWYCH

1. Ryby morskie:

1) ryby denne:

a) barbata (Mullus barbatus),

b) barwena (Mullus sermuletus),

c) bielmik (Trisopterus luscus),

d) bops (Boops boops),

e) brama (Brama brama),

f) cefal (Mugil cefal),

g) czarniak (Pollachius virens),

h) dorsz (Gadus morhua),

i) gładzica (Pleuronectus platessa),

j) kantar (Spondyliosoma cantharus),

k) karlik (Trisopterus minutus),

l) karmazyn (Sebastes sp.),

m) karmazynek (Sebastolobus sp.),

n) konger (Conger conger),

o) kurek czerwony (Trigla lucerna),

p) molwa (Molva molva),

r) morszczuk (Merluccius sp.),

s) pałasz czarny (Aphanopus carbo),

t) pałasz ogoniasty (Lepidopus caudatus),

u) pikarel (Spicara maena),

w) plamiak (Melanogrammus aeglefinus),

x) rdzawiec (Pollachius pollachius),

y) smuklica (Lepidhorombus whiffiagonis),

z) sola zwyczajna (Solea solea),

za) stornia (Platichthys flesus),

zb) skarp (Psetta maxima L.),

zc) witlinek (Merlangius merlangus),

zd) zimnica (Limanda limanda),

ze) złocica (Microstomus kitt),

zf) żabnica (Lophius sp.);

2) ryby pelagiczne:

a) błękitek (Micromesistius poutassou),

b) makrela atlantycka (Scomber scombrus),

c) makrela kolias (Scomber japonicus),

d) opastun (Thunnus obesus),

e) ostrobok (Trachurus sp.),

f) sardela (Engraulis sp.),

g) sardynka europejska (Sardina pilchardus),

h) szprot (Sprattus sprattus),

i) śledź (Clupea harengus),

j) tuńczyk biały (Thunnus alalunga),

k) tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus);

3) ryby spodouste:

a) koleń (Squalus acanthias),

b) raja gładka (Raja batis),

c) rekinek psi (Scyliorhinus caniculus).

2. Głowonogi - mątwy (Sepia officinalis i Rossia macrosoma).

3. Skorupiaki:

1) garnela (Crangon crangon) i krewetka z gatunku Pandalus borealis;

2) krab kieszeniec (Cancer pagurus);

3) homarzec (Nephrops norvegicus).

4. Małże i inne bezkręgowce wodne:

1) przegrzebek zwyczajny (Pecten maximus);

2) trąbik zwyczajny (Buccinum undatum).

ZAŁĄCZNIK Nr  2

STANDARDY RYNKOWE DLA PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA

Tabela nr 1
Nazwa produktu Wyszczególnienie Standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie świeżości
rybołówstwa Ekstra A B
1 2 3 4 5
Ryby denne Skóra Pigmentacja wyraźna, opalizująca, brak odbarwień, błyszcząca Pigmentacja wyraźna; niebłyszcząca Pigmentacja mniej wyraźna, oznaki zmatowienia
Śluz na skórze Wodnisty, przezroczysty Lekko mętny Mleczny
Oczy Wypukłe, źrenica czarna, błyszcząca; rogówka przezroczysta Wypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna, matowa; rogówka lekko opalizująca Płaskie lub lekko wklęsłe; źrenica nieprzejrzysta; rogówka opalizująca
Skrzela Kolor jasny, czerwony, intensywny; brak śluzu lub śluz mniej przezroczysty Kolor jasny, czerwony, mniej intensywny; śluz przezroczysty Kolor brązowo -szary; odbarwienia; mętny śluz
Otrzewna 1) Gładka, połyskliwa; trudna do oddzielenia od mięsa Lekko matowa; można oddzielić od mięsa Plamista; łatwo oddziela się od mięsa
Zapach skrzeli i jamy brzusznej Zapach wodorostów 2)

Świeżooleisty; zapach pieprzu, ziemi 3)

Brak zapachu wodorostów; neutralny2)

Oleisty wodorostowy lub lekko słodkawy 3)

Zapach fermentacyjny; lekko kwaśny2)

Oleisty; fermentacyjny, stęchły, lekko jełki3)

Mięso Jędrne, elastyczne, powierzchnia gładka 4) Mniej elastyczne Lekko miękkie, zwiotczałe, nie elastyczne, powierzchnia woskowata i matowa
Naczynia krwionośne w mięśniach brzusznych 5) Ostre kontury; kolor jaskrawoczerwony Ostre kontury; pociemniała krew Kontury rozmywające się; brązowe
Ryby pelagiczne Skóra6) Jaskrawa pigmentacja, błyszczące, opalizujące kolory - wyraźna różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a boczną Brak połysku i błyszczenia; kolory bardziej matowe, mniejsza różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a środkową Matowe, mdłe kolory; w przypadku zgięcia ryby zmarszczenie skóry
Śluz na skórze Wodnisty, przezroczysty Lekko mętny Mleczny
Mięso6) Bardzo jędrne, twarde Dość twarde, jędrne Miękkawe
Pokrywy skrzelowe Srebrzyste Srebrzyste, lekko czerwone lub brązowe Brązowawe, rozległy wyciek krwi z naczyń
Oczy Wypukłe, źrenice wyraziste niebiesko-czarne, "powieka" przezroczysta Wypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna; rogówka lekko opalizująca Płaskie lub lekko wklęsłe; rogówka zamglona; przekrwienie wokół oczu
Skrzela Kolor jednolity od ciemnoczerwonego do purpurowego, brak śluzu Kolor mniej intensywny, bardziej blady na obrzeżach; przezroczysty śluz Śluz gęstniejący, odbarwiony, mętny
Zapach skrzeli Zapach świeżych wodorostów; ostry zapach jodu Brak zapachu wodorostów; neutralny Lekko siarkowy; zapach tłuszczu, zjełczałych kawałków bekonu lub zgniłych owoców
Ryby spodouste Oczy Wypukłe, bardzo jasne i opalizujące; małe źrenice Wypukłe i lekko spłaszczone; brak jaskrawości i opalizacji; źrenice owalne Płaskie, matowe
Wygląd Ryba w stanie stężenia pośmiertnego lub częściowego zesztywnienia; na skórze małe ilości przezroczystego śluzu Ryba po fazie stężenia pośmiertnego; brak śluzu na skórze, a zwłaszcza w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowych Niewielkie ilości śluzu w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowych; szczęki lekko spłaszczone
Zapach Zapach wodorostów Brak zapachu wodorostów lub zapach lekko nieświeży; nie wyczuwa się zapachu amoniaku Słaby zapach amoniaku; kwaśny
Skóra7) Jaskrawa, opalizująca i błyszcząca pigmentacja; śluz wodnisty Jaskrawa pigmentacja, śluz wodnisty Pigmentacja ulegająca procesowi odbarwienia i matowienia; śluz mętny
Mięso7) Jędrne i elastyczne Jędrne Miękkie
Płetwy7) Obrzeża płetw półprzezroczyste i zaokrąglone Sztywne Miękkie
Brzuch7) Biały i błyszczący, różowo-fioletowy okrąg wokół płetw Biały i błyszczący, czerwone plamy wokół płetw Biały i matowy, liczne czerwone lub żółte plamy
Głowonogi -mątwy Skóra Jaskrawa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsa Matowa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsa Odbarwienie; łatwa do oddzielenia od mięsa
Mięso Perłowobiałe; tekstura bardzo jędrna Kredowobiałe; tekstura jędrna Różowobiałe lub lekko żółciejące; tekstura lekko miękka
Macki Trudne do oderwania Trudne do oderwania Łatwiejsze do oderwania
Zapach Świeży; zapach wodorostów Słaby zapach wodorostów lub jego brak Zapach atramentu
Skorupiaki - garnele i krewetki Minimalne wymagania Powierzchnia skorupy: wilgotna i błyszcząca; podczas przesypywania z jednego kontenera do innego garnele nie mogą się ze sobą sklejać; mięso nie może mieć obcego zapachu; garnele nie mogą być zanieczyszczone piaskiem, śluzem i innymi obcymi ciałami Nie dotyczy
Wygląd Kolor wyraziście czerwonaworóżowy z małymi białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza w przeważającej mierze jasny 8)

Kolor jednolicie różowy 9)

Kolor od rozmytego czerwonaworóżowego po niebieskoczerwony z białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza powinien być w kolorach jasnych przechodzących w szare 8)

Kolor różowy, możliwość czernienia głowy9)

Mięso przed usunięciem pancerza Pancerze łatwe do usunięcia, możliwa utrata mięsa jedynie ze względów "technicznych" Pancerze trudniejsze do usunięcia, możliwa niewielka utrata mięsa
Mięso po usunięciu pancerza Tekstura jędrna, ale nie łykowata Tekstura mniej jędrna, lekko łykowata
Kawałki Dopuszczalne sporadyczne kawałki garneli Dopuszczalna niewielka ilość kawałków garneli
Zapach Zapach świeżych wodorostów, zapach lekko słodki Zapach kwaskowaty; brak zapachu wodorostów
Skorupiaki - homarce Skorupa Kolor od bladoróżowego albo różowego po pomarańczowo-czerwony Kolor bladoróżowy albo różowy po pomarańczowoczerwony, brak czarnych kropek Lekkie odbarwienia; niewielka liczba czarnych kropek; kolor szarawy (na pancerzu, pomiędzy odcinkami ogona)
Oczy i skrzela Oczy błyszczące, czarne; skrzela różowe Oczy matowe, szare/ różowe; skrzela szarawe Skrzela ciemnoszare, grzbietowa część skorupy częściowo w kolorze zielonawym
Zapach Charakterystyczny łagodny zapach skorupiaków Brak charakterystycznego, łagodnego zapachu skorupiaków; brak zapachu amoniaku Lekko kwaśny
Mięso w części ogonowej Półprzezroczyste, kolor niebieski przechodzący w biały Utrata półprzezroczystości, brak odbarwień Matowe i mętne

Objaśnienia:

1) Dotyczy ryb patroszonych.

2) Dotyczy ryb dennych innych niż płastugi.

3) Dotyczy płastug.

4) Nie dotyczy ryb przed stężeniem pośmiertnym.

5) Dotyczy żabnic z głowami.

6) Dla śledzi i makreli przechowywanych w chłodnej wodzie morskiej, schłodzonych lodem lub schłodzonych przy użyciu środków technicznych kategorię A stosuje się dla kategorii Ekstra i A.

7) Dotyczy rai gładkiej.

8) Dotyczy garneli bez skorupy.

9) Dotyczy krewetki głębokowodnej.

Tabela nr 2

Standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie wielkości
Gatunek Kategorie wielkości Masa 1 sztuki w kg albo szerokość muszli lub pancerza w cm/mm Ilość sztuk w 1 kg1)
1 2 3 4
Barbata 1 powyżej 0,5 -
2 od 0,2 do 0,5
3a od 0,04 do 0,2
3b od 0,018 do 0,2
Barwena 1 powyżej 0,5 -
2 od 0,2 do 0,5
3a od 0,04 do 0,2
3b od 0,018 do 0,2
Bielmik 1 powyżej 0,4 -
2 od 0,25 do 0,4
3 od 0,125 do 0,25
4 od 0,05 do 0,125
Błękitek 1 - 7 lub mniej
2 8 do 14
3 15 do 25
4 26 do 30
Bops 1 - 5 lub mniej
2 6 do 31
3 32 do 70
Brama 1 od 0,8 i powyżej -
2 od 0,2 do 0,8
Cefal 1 powyżej 1 -
2 od 0,5 do 1
3 od 0,2 do 0,5
4 od 0,1 do 0,2
Czarniak 1 powyżej 5 -
2 od 3 do 5
3 od 1,5 do 3
4 od 0,3 do 1,5
Dorsz 1 powyżej 7 -
2 od 4 do 7
3 od 2 do 4
4 od 1 do 2
5 od 0,3 do 1
Garnela 1 6,8 mm i więcej -
2 6,5 mm i więcej
Gładzica 1 powyżej 0,6 -
2 od 0,4 do 0,6
3 od 0,3 do 0,4
4 od 0,15 do 0,3
Homarzec 1 - 20 i mniej
2 21 do 30
3 31 do 40
4 ponad 40
12) 60 i mniej
22) 61 do 120
32) 121 do 180
42) ponad 180
Kantar 1 powyżej 0,8 -
2 od 0,5 do 0,8
3 od 0,3 do 0,5
4 od 0,18 do 0,3
Karlik 1 powyżej 0,4 -
2 od 0,25 do 0,4
3 od 0,125 do 0,25
4 od 0,05 do 0,125
Karmazyn 1 powyżej 2 -
2 od 0,6 do 2
3 od 0,35 do 0,6
Karmazynek 1 powyżej 2 -
2 od 0,6 do 2
3 od 0,35 do 0,6
Koleń 1 powyżej 2,2 -
2 od 1 do 2,2
3 od 0,5 do 1
Konger 1 powyżej 7 -
2 od 5 do 7
3 od 0,5 do 5
Krab kieszeniec 1 16 cm i więcej3) -
2 od 13 do 16 cm3)
Krewetka 1 - 250 i mniej
Kurek czerwony 1 powyżej 1 -
2 od 0,4 do 1
3 od 0,2 do 0,4
4 od 0,06 do 0,2
powyżej 0,5 50 lub mniej
1 od 0,2 do 0,5 51 do 125
Makrela 2 od 0,1 do 0,2 126 do 250
atlantycka 3 od 0,08 do 0,2 126 do 325
Makrela kolias 1 powyżej 0,5 -
2 od 0,25 do 0,5
3 od 0,14 do 0,25
4 od 0,05 do 0,14
Mątwy 1 powyżej 0,5 -
2 od 0,3 do 0,5
3 od 0,1 do 0,3
Molwa 1 powyżej 5 -
2 od 3 do 5
3 od 1,2 do 3
Morszczuk 1 powyżej 2,5 -
2 od 1,2 do 2,5
3 od 0,6 do 1,2
4 od 0,28 do 0,6
5 od 0,2 do 0,28
6 od 0,15 do 0,28
Opastun 1 powyżej 10 -
2 od 3,2 do 10
Ostrobok 1 powyżej 0,6 -
2 od 0,4 do 0,6
3 od 0,2 do 0,4
4 od 0,08 do 0,2
5 od 0,02 do 0,08
Pałasz czarny 1 powyżej 3 -
2 od 0,5 do 3
Pałasz ogoniasty 1 powyżej 3 -
2 od 2 do 3
3 od 1 do 2
4 od 0,5 do 1
Pikarel 1 - 20 lub mniej
2 21 do 40
3 41 do 90
Plamiak 1 powyżej 1 -
2 od 0,57 do 1
3 od 0,37 do 0,57
4 od 0,17 do 0,37
Przegrzebek zwyczajny 1 10 cm i więcej4) -
Raja gładka 1 powyżej 5 -
2 od 3 do 5
3 od 1 do 3
4 od 0,3 do 1
15) powyżej 3
25) od 0,5 do 3
Rekinek psi 1 powyżej 2 -
2 od 1 do 2
3 od 0,5 do 1
Rdzawiec 1 5 i powyżej -
2 3 do 5
3 1,5 do 3
4 0,3 do 1,5
Sardela 1 0,033 i powyżej 30 lub mniej
2 0,020 do 0,033 31 do 50
3 0,012 do 0,020 51 do 83
4 0,008 do 0,012 84 do 125
1 0,067 i powyżej 15 lub mniej
2 0,042 do 0,067 16 do 24
Sardynka 3 0,028 do 0,042 25 do 35
europejska 4 0,015 do 0,028 36 do 67
5 0,011 do 0,028 36 do 91
Skarp 1 1,3 i więcej -
2 0,8 do 1,3
3 0,45 do 0,8
4 0,25 do 0,45
Smuklica 1 0,45 i powyżej -
2 0,25 do 0,45
3 0,20 do 0,25
4 0,11 do 0,20
5 0,05 do 0,20
Sola zwyczajna 1 0,5 i powyżej -
2 0,33 do 0,5
3 0,25 do 0,35
4 0,2 do 0,25
5 0,12 do 0,2
Stornia 1 powyżej 0,3 -
2 0,2 do 0,3 włącznie
Szprot 1 - 125 lub mniej
Śledź 1 0,250 i powyżej 4 lub mniej
2 0,125 do 0,250 5 do 8
3 0,085 do 0,125 9 do 11
4(a) 0,050 do 0,085 12 do 20
4(b)6) 0,036 do 0,085 12 do 27
4(c)7) 0,057 do 0,085 12 do 17
57) 0,031 do 0,057 18 do 32
67) 0,023 do 0,031 33 do 44
Trąbik zwyczajny 1 45 mm i więcej4) -
Tuńczyk biały 1 4 i powyżej -
2 1,5 do 4
1 70 i powyżej -
2 50 do 70
Tuńczyk 3 25 do 50
błękitnopłetwy 4 10 do 25
5 6,4 do 10
Witlinek 1 0,5 i powyżej -
2 0,35 do 0,5
3 0,25 do 0,35
4 0,11 do 0,25
Zimnica 1 0,25 i powyżej -
2 0,13 do 0,25
Złocica 1 0,6 i powyżej -
2 0,35 do 0,6
3 0,18 do 0,35
Żabnica 1 4 i powyżej -
2 2 do 4
3 1 do 2
4 0,5 do 1
5 0,2 do 0,5

Objaśnienia:

1) Dla obydwu gatunków makreli ilość sztuk w 25 kg.

2) Dotyczy ogonów homarca.

3) Szerokość pancerza w najszerszym miejscu.

4) Szerokość muszli w najszerszym miejscu.

5) Dotyczy rai gładkiej skrzydłej.

6) Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na południe od 59° 30'.

7) Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na północ od 59° 30'.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024