Profilaktyczne posiłki i napoje.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 28 maja 1996 r.
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Na podstawie art. 232 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:
§  1. 
Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie:
1)
posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, zwane dalej "posiłkami", w formie jednego dania gorącego, z zastrzeżeniem § 2 ust. 2,
2)
napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
§  2. 
1. 
Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.
2.  1
 Pracodawca zapewnia pracownikowi możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie jednego dania gorącego, w szczególności przez przekazanie produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie lub bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku, jeżeli ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie ma możliwości wydawania pracownikowi posiłku w tej formie.
§  3. 
1. 
Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace:
1)
związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
2)
związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,
3)
związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
4)
pod ziemią.
2. 
Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
§  4. 
1. 
Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
1)
w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,
2)
w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
3)
przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC,
4)
przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
5)
na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.
2. 
Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku określonym w ust. 1 pkt 1 - napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
§  5. 
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w sposób, o którym mowa w § 2 ust. 2, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
§  6. 
1. 
Posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.
2. 
Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy.
3. 
Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
§  7. 
Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higienicznosanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów.
§  8. 
Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.
§  9. 
Traci moc uchwała nr 134 Rady Ministrów z dnia 8 października 1984 r. w sprawie zasad wydawania posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych wzmacniających pracownikom zatrudnionym w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub szczególnie uciążliwych (Monitor Polski Nr 25, poz. 168).
§  10. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 2 czerwca 1996 r.
1 § 2 ust. 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 12 czerwca 2019 r. (Dz.U.2019.1160) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 lipca 2019 r.

Zmiany w prawie

Niewielkie emisje bez pośrednictwa - prezydent podpisał ustawę

Eliminacja nadregulacji w zakresie obowiązku pośrednictwa dla ofert publicznych – to cel projektu nowelizacji ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. Podmioty, które w ciągu roku emitują papiery wartościowe o łącznej wartości do 1 mln euro, nie będą już musiały korzystać z usług firm inwestycyjnych.

Tomasz Ciechoński 09.07.2025
Lewica zabezpiecza się przed opóźnianiem prac nad swoimi projektami ustaw

W wykazie projektów poselskich, które w ostatnim czasie wpłynęły do Sejmu, znalazły się trzy projekty Lewicy: ustawa - przepisy wprowadzające ustawę o związkach partnerskich, ustawa o związkach partnerskich i zmiany w Kodeksie pracy umożliwiające zaliczenie do stażu pracy decydującego m.in. o długości urlopu wypoczynkowego, okresu prowadzenia działalności gospodarczej i pracy na zleceniu. Ta ostatnia jest dokładnie taka sama, jak ta, którą we wtorek przyjął… rząd.

Grażyna J. Leśniak 27.06.2025
Zwolnienia monitorowane – doprecyzowane obowiązki pracodawców w nowych przepisach

Obowiązujące od początku czerwca 2025 roku przepisy doprecyzowują obowiązki pracodawcy w zakresie zwolnień monitorowanych, czyli planowanych zwolnień co najmniej 50 pracowników w okresie 3 miesięcy. Obligatoryjnie pracodawca musi współpracować wówczas z Powiatowym Urzędem Pracy i ustalić formy wsparcia dla zwalnianych osób.

Marek Rotkiewicz 26.06.2025
Łatwiejsze zamawianie próbek leku - senatorowie poparli zmianę

Wyeliminowanie zbyt formalistycznych wymogów dotyczących formy, w jakiej osoba upoważniona do wystawiania recept może wystąpić do przedstawiciela handlowego lub medycznego o dostarczenie próbki produktu leczniczego - to główny cel pierwszej zdrowotnej propozycji deregulacyjnej, którą w środę zatwierdzili senatorowie. Zakłada ona wprowadzenie zmian w prawie farmaceutycznym.

Inga Stawicka 25.06.2025
Zmienią się zasady składania deklaracji w trakcie i po kontroli

Podatnicy będą mogli złożyć korektę deklaracji częściowo uwzględniającą nieprawidłowości stwierdzone przez naczelnika urzędu celno-skarbowego, zawarte w wyniku kontroli celno-skarbowej. Możliwe będzie też złożenie deklaracji po wszczęciu i zakończeniu kontroli celno-skarbowej, jeżeli nie została wcześniej złożona. Takie zmiany wprowadzi nowelizacja ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej i ustawy o VAT. W środę przyjął ją Senat.

Monika Pogroszewska 25.06.2025
Zmiany w stażu pracy - Rada Ministrów przyjęła projekt zmian w kodeksie pracy

Okresy prowadzenia jednoosobowej działalności gospodarczej oraz wykonywania pracy na podstawie umowy zlecenia będą wliczały się do stażu pracy - zdecydowała we wtorek Rada Ministrów, przyjmując projekt nowelizacji kodeksu pracy, autorstwa Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

Grażyna J. Leśniak 24.06.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1996.60.279

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Profilaktyczne posiłki i napoje.
Data aktu: 28/05/1996
Data ogłoszenia: 30/05/1996
Data wejścia w życie: 02/06/1996