Szczególne warunki produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 22 sierpnia 1996 r.
w sprawie szczególnych warunków produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek.

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Rozporządzenie określa szczególne warunki produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek, zwanych dalej "dietetycznymi środkami spożywczymi".
2.
Zasady i tryb udzielania zezwoleń na produkcję i wprowadzanie do obrotu dietetycznych środków spożywczych i odżywek, a także wprowadzenie do obrotu takich środków spożywczych przywożonych z zagranicy, zwanych dalej "zezwoleniami", określają przepisy odrębne.
§  2.
Dietetyczne środki spożywcze wolno produkować w zakładach przeznaczonych wyłącznie do ich produkcji lub w wyodrębnionych oddziałach zakładów produkujących również inne środki spożywcze, zwanych dalej "zakładami produkującymi środki dietetyczne".
§  3.
Zakład produkujący dietetyczne środki spożywcze powinien być wyposażony w maszyny, urządzenia i inne wyposażenie zapewniające przebieg procesów produkcyjnych w sposób gwarantujący jakość zdrowotną tych środków zgodną z wymaganiami określonymi w przepisach prawnych bądź w normach wprowadzanych do obowiązkowego stosowania w trybie przepisów ustawy o normalizacji.
§  4.
Zakład produkujący środki dietetyczne powinien posiadać laboratorium fizykochemiczne i mikrobiologiczne, umożliwiające przeprowadzenie wszystkich badań stosowanych w kontroli surowców oraz produkowanych dietetycznych środków spożywczych, lub mieć możliwość korzystania z takiego laboratorium.
§  5.
Kontrola wewnętrzna produkcji dietetycznych środków spożywczych powinna być ustalona przez kierownika zakładu produkującego środki dietetyczne na podstawie systemu krytycznych punktów kontroli (HACCP), charakterystycznych dla stosowanej technologii produkcji i rodzaju produkowanego dietetycznego środka spożywczego, po uzgodnieniu z właściwym państwowym wojewódzkim inspektorem sanitarnym.
§  6.
1.
Kierownik zakładu produkującego środki dietetyczne jest obowiązany opracować dla każdego stanowiska pracy lub działu (oddziału) regulamin ustalający wymagania dotyczące:
1)
warunków sanitarnych, które powinny być przestrzegane przy pracach na poszczególnych stanowiskach lub w poszczególnych działach, z uwzględnieniem jakości zdrowotnej surowców, opakowań i gotowych wyrobów (samokontrola),
2)
higieny osobistej pracowników i przestrzegania dobrej praktyki higienicznej,
3)
stosowania systemu krytycznych punktów kontroli (HACCP), ustalonego zgodnie z § 5.
2.
Regulaminy, o których mowa w ust. 1, powinny być uzgodnione z właściwym państwowym terenowym (portowym) inspektorem sanitarnym.
§  7.
Produkcja dietetycznych środków spożywczych powinna odbywać się na podstawie składu surowcowego i instrukcji technologicznych wskazanych w zezwoleniu.
§  8.
1.
Do produkcji dietetycznych środków spożywczych mogą być używane tylko surowce odpowiadające wymaganiom jakości zdrowotnej, ustalonym dla danego surowca w przepisach odrębnych lub w zezwoleniu, posiadające dokumentację świadczącą o ich pochodzeniu i jakości zdrowotnej.
2.
Surowce używane do produkcji dietetycznych środków spożywczych nie mogą pochodzić od zwierząt lub ze zwierząt, którym podawano hormony lub antybiotyki bądź inne substancje farmakologiczne czynne.
§  9.
Dietetyczne środki spożywcze nie mogą być poddawane napromieniowaniu oraz działaniu prądów o wysokiej częstotliwości.
§  10.
Dietetyczne środki spożywcze mogą być wprowadzane do obrotu tylko w opakowaniu jednostkowym zawierającym te środki w ilościach dostosowanych do potrzeb nabywców indywidualnych lub zbiorowych.
§  11.
1.
Dietetyczne środki spożywcze powinny być znakowane w sposób określony w przepisach o znakowaniu środków spożywczych w opakowaniach jednostkowych przeznaczonych do obrotu, a ponadto należy na nich umieszczać:
1)
napis "dietetyczny środek spożywczy",
2)
numer zezwolenia oraz zawarte w zezwoleniu zalecenia dotyczące obrotu tym środkiem.
2.
Na opakowaniu jednostkowym dietetycznego środka spożywczego dla niemowląt, zastępującego mleko matki, powinna być informacja o nadrzędności i korzyściach karmienia niemowląt w sposób naturalny (mlekiem matki).
§  12.
1.
Podmioty gospodarcze, które wprowadzają do obrotu dietetyczne środki spożywcze, powinny je przechowywać w warunkach podanych na opakowaniu jednostkowym.
2.
Podmioty gospodarcze, o których mowa w ust. 1, powinny zapewnić wydzielenie odpowiednich stoisk lub półek dla dietetycznych środków spożywczych oraz spełnienie innych warunków ustalonych w zezwoleniu.
§  13.
Przepisy § 9-12 stosuje się również do dietetycznych środków spożywczych sprowadzanych z zagranicy.
§  14.
Traci moc zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 22 kwietnia 1971 r. w sprawie szczegółowych warunków produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych (Monitor Polski Nr 33, poz. 211).
§  14a. 1
Znakowanie dietetycznych środków spożywczych bez umieszczania na nich napisu, o którym mowa w § 11 ust. 1 pkt 1, jest dopuszczalne, nie dłużej jednak niż do dnia 1 stycznia 1998 r.
§  15.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
1 § 14a dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 14 lutego 1997 r. (Dz.U.97.21.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 marca 1997 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1996.108.520

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczególne warunki produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek.
Data aktu: 22/08/1996
Data ogłoszenia: 12/09/1996
Data wejścia w życie: 13/12/1996