uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Unijna lista dodatków do żywności może być aktualizowana zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony.
(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 dopuszcza się stosowanie celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) i laktonu kwasu glukonowego (E 575) jako dodatków do żywności w szerokiej gamie żywności.
(4) Dnia 28 lipca 2022 r. do Komisji przedłożono dwa wnioski o zezwolenie na stosowanie celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) i laktonu kwasu glukonowego (E 575) w niedojrzewających miękkich produktach do smarowania w ramach kategorii żywności 01.7.6 "Produkty serowe (z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16)". Następnie wnioski te udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Celuloza sproszkowana (E 460(ii)) i lakton kwasu glukonowego (E 575) są przeznaczone do produkcji niedojrzewających miękkich produktów serowych do smarowania. Lakton kwasu glukonowego (E 575) zakwasza mieszaninę mleka i powoduje koagulację kazeiny w krótkim czasie poprzez kontrolowaną redukcję pH bez stosowania bakterii kwasu mlekowego. Celuloza sproszkowana (E 460(ii)) wiąże serwatkę i zapobiega jej oddzielaniu od skrzepu, zapewniając stabilny produkt przez cały okres przydatności do spożycia. Zamierzone zastosowanie celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) i laktonu kwasu glukonowego (E 575) skutkuje zatem bardziej wydajnym procesem produkcji wymagającym mniej surowców, energii i czasu.
(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.
(7) W dniu 16 stycznia 2018 r. Urząd opublikował opinię naukową, w której ponownie oceniono między innymi bezpieczeństwo celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) jako dodatku do żywności 3 . Urząd stwierdził, że nie ma potrzeby stosowania liczbowego "dopuszczalnego dziennego spożycia" (ADI) oraz że zgłoszone zastosowania i poziomy stosowania nie będą budziły obaw co do bezpieczeństwa w odniesieniu do niezmodyfikowanej i zmodyfikowanej celulozy (E 460(i), E 460(ii), E 461-466, E 468 i E 469). Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji praktycznie niebudzących obaw w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt 4 .
(8) Bezpieczeństwo laktonu kwasu glukonowego (E 575) zostało ocenione w 1990 r. przez Komitet Naukowy ds. Żywności, który ustalił dopuszczalne dzienne spożycie jako "nieokreślone" 5 . Termin "nieokreślone" oznacza, że na podstawie dostępnych danych toksykologicznych, biochemicznych i klinicznych dopuszczalne całkowite dzienne spożycie danej substancji wynikające z jej naturalnego występowania i jej aktualnego zastosowania lub aktualnych zastosowań w żywności przy poziomach niezbędnych do osiągnięcia pożądanego efektu technologicznego nie wiąże się z zagrożeniem dla zdrowia. W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 257/2010 6 Komisja uznała, że lakton kwasu glukonowego (E 575) nie budził obaw oraz że jego ponowna ocena nie była priorytetem ze względu na brak nowych dowodów merytorycznych kwestionujących ocenę oraz w świetle sprawozdania Komisji w sprawie spożycia dodatków do żywności w UE 7 z 2001 r. oraz sprawozdania pt. "Dodatki do żywności w Europie 2000" 8 przedłożonego Komisji przez Nordycką Radę Ministrów, zawierających dodatkowe informacje dotyczące ustalania priorytetów w odniesieniu do dodatków przeznaczonych do ponownej oceny. Z tych samych powodów i w oczekiwaniu na ponowną ocenę laktonu kwasu glukonowego (E 575) w ramach tego programu Komisja uważa, że wniosek Komitetu Naukowego ds. Żywności pozostaje aktualny.
(9) Ponieważ stosowanie celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) jako stabilizatora i laktonu kwasu glukonowego (E 575) jako regulatora kwasowości w niedojrzewających miękkich produktach serowych do smarowania nie ma wpływu na zdrowie ludzi, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 7 października 2024 r.
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2024.2608 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 2024/2608 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) i laktonu kwasu glukonowego (E 575) w niedojrzewających miękkich produktach serowych do smarowania |
| Data aktu: | 07/10/2024 |
| Data ogłoszenia: | 08/10/2024 |
| Data wejścia w życie: | 28/10/2024 |