Rozporządzenie 2021/644 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu, penflufenu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/644
z dnia 15 kwietnia 2021 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu, penflufenu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu i spirotetramatu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP penflufenu, a ponieważ ta substancja czynna nie jest włączona do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do fluksapyroksadu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię dotyczącą przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . W odniesieniu do niektórych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw cebulowych, warzyw kapustnych, warzyw liściowych, ziół i kwiatów jadalnych, karczochów hiszpańskich, selerów, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, karczochów zwyczajnych, porów, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, zbóż, naparów ziołowych z liści i ziół, naparów ziołowych z korzeni i roślin cukrodajnych pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Wszystkie te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do hymeksazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Zalecił obniżenie NDP dotyczących korzeni buraka cukrowego. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, ten NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(4) W odniesieniu do metamitronu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Zalecił obniżenie obecnych NDP dotyczących jabłek, gruszek, buraków, marchwi, chrzanu pospolitego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, rzepy białej/rzepy jadalnej, cebuli i korzeni buraka cukrowego. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących truskawek, rokietty siewnej/rukoli, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), szpinaku i podobnych liści, naparów ziołowych z liści i ziół, naparów ziołowych z korzeni, przypraw nasiennych i przypraw owocowych pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy również wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Wszystkie te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5) W odniesieniu do penflufenu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zalecił utrzymanie obecnego NDP dotyczącego ziemniaków. Ten NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(6) W odniesieniu do spirotetramatu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 6 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie obecnych NDP dotyczących owoców cytrusowych, owoców ziarnkowych, truskawek, oliwek stołowych, kiwi, awokado, bananów, granatów/jabłek granatu, ananasów, pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego, czosnku, szalotki, Solanaceae i Malvaceae, cykorii warzywnej/cykorii liściastej/cykorii brukselskiej, oliwek do produkcji oliwy i cykorii podróżnik, korzeni. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących brukselki/kapusty brukselskiej i kalarepy pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy również wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Wszystkie te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(7) W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL). Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(8) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczal- ności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji objętych zakresem niniejszego rozporządzenia laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(10) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną spirotetramat na powierzchni pozostałych drobnych owoców i jagód złożono - zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 - wniosek w sprawie zmiany obowiązujących NDP. Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez Niemcy, a sprawozdanie oceniające przekazano Urzędowi i Komisji. Urząd ocenił sprawozdanie oceniające i wydał uzasadnioną opinię 7  dotyczącą proponowanych NDP. Urząd zalecił podwyższenie obecnych NDP dotyczących tych produktów. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(11) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wnioski dotyczące tolerancji importowych dla fluksapyroksadu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na powierzchni "pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego" oraz w Brazylii na powierzchni ziaren kawy. Wnioskodawcy twierdzą, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w tych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazany w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższego NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw. Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania oceniające przekazano Urzędowi i Komisji. Urząd ocenił wnioski i sprawozdania oceniające, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 8 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(12) W odniesieniu do wszystkich wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wspomnianych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(13) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(14) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(15) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(16) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(17) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(18) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 10 listopada 2021 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 10 listopada 2021 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu, penflufenu i spirotetramatu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Fluksapyroksad (F) Hymeksazol Metamitron Penflufen (suma izomerów) (F) Suma spirotetramatu i spirotetramatenolu wyrażona jako spirotetramat (R)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 *
0110000 Owoce cytrusowe 0,02 * 0,01 * 0,5
0110010 Grejpfruty 0,4
0110020 Pomarańcze 0,3
0110030 Cytryny 0,01 *
0110040 Limy/limonki 0,01 *
0110050 Mandarynki 0,01 *
0110990 Pozostałe 0,01 *
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,04 0,05 * 0,01 * 0,5
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe 0,9 0,02 * 0,7
0130010 Jabłka 0,02
0130020 Gruszki 0,02
0130030 Pigwy 0,01 *
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,01 *
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,01 *
0130990 Pozostałe 0,01 *
0140000 Owoce pestkowe 0,02 * 0,01 * 3
0140010 Morele 1,5
0140020 Czereśnie 3
0140030 Brzoskwinie 1,5
0140040 Śliwki 1,5
0140990 Pozostałe 0,01 *
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,02 *
0151000 a) winogrona 3 0,01 * 2
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 4 0,05 (+) 0,3
0153000 c) owoce leśne 0,01 * 0,01 * 0,02 *
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 * 1,5
0154010 Borówki amerykańskie 7
0154020 Żurawiny 0,01 *
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 *
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 *
0154050 Róża dzika 0,01 *
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 *
0154070 Głóg włoski 0,01 *
0154080 Bez czarny 0,01 *
0154990 Pozostałe 0,01 *
0160000 Owoce różne z 0,01 *
0161000 a) jadalną skórką 0,01 * 0,02 *
0161010 Daktyle 0,02 *
0161020 Figi 0,02 *
0161030 Oliwki stołowe 1,5
0161040 Kumkwat 0,02 *
0161050 Karambola 0,02 *
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,4
0161070 Czapetka kuminowa 0,02 *
0161990 Pozostałe 0,02 *
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 * 0,02 *
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 3
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 15
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,02 *
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,02 *
0162050 Caimito 0,02 *
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/ Owoc hurmy wirginijskiej 0,02 *
0162990 Pozostałe 0,02 *
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,01 * 0,05 * 0,4
0163020 Banany 3 0,02 * 0,4
0163030 Mango 0,7 0,02 * 0,3
0163040 Papaja 1 0,02 * 0,4
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 * 0,02 * 0,4
0163060 Czerymoja 0,01 * 0,02 * 0,02 *
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 * 0,02 * 2
0163080 Ananasy 0,01 * 0,02 * 0,15
0163090 Owoce chlebowca 0,01 * 0,02 * 0,02 *
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 * 0,02 * 0,02 *
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany 0,01 * 0,02 * 0,02 *
0163990 Pozostałe 0,01 * 0,02 * 0,02 *
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE 0,02 *
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 * 0,01 *
0211000 a) ziemniaki 0,3 (+) 0,8
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,2 (+) 0,02 *
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,9 (+) 0,07
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe
0220000 Warzywa cebulowe (+) 0,01 * 0,01 *
0220010 Czosnek 0,2 0,3
0220020 Cebula 0,2 0,4
0220030 Szalotka 0,2 0,3
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,7 0,02 *
0220990 Pozostałe 0,01 * 0,02 *
0230000 Warzywa owocowe 0,01 * 0,01 *
0231000 a) rośliny psiankowate 0,6 1
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,2 0,2
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,15 0,2
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,15 1,5
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 * 0,02 *
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) (+) 0,01 * 0,01 *
0241000 a) kapustne kwitnące 1
0241010 Brokuły 2
0241020 Kalafiory 0,2
0241990 Pozostałe 0,01 *
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,4 0,3 (+)
0242020 Kapusta głowiasta 0,5 2
0242990 Pozostałe 0,01 * 0,02 *
0243000 c) kapustne liściowe 7
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 4
0243020 Jarmuż 0,15
0243990 Pozostałe 0,01 *
0244000 d) kalarepa 0,15 1,5 (+)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 4 (+) 0,01 * 7
0251010 Roszpunka warzywna 0,01 *
0251020 Sałaty 0,01 *
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,01 *
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,01 *
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,01 *
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,03 (+)
0251070 Gorczyca sarepska 0,01 *
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0,03 (+)
0251990 Pozostałe 0,01 *
0252000 b) szpinak i podobne liście 3 (+) (+) 0,01 * 7
0252010 Szpinak 0,08
0252020 Portulaka pospolita 0,03
0252030 Boćwina 0,08
0252990 Pozostałe 0,01 *
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 * 0,01 * 0,01 * 0,02 *
0254000 d) rukiew wodna 0,01 * 0,01 * 0,01 * 7
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/ cykoria brukselska 6 (+) 0,01 * 0,01 * 0,03
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 3 (+) 0,02 * 4
0256010 Trybula 0,01 *
0256020 Szczypiorek 0,01 *
0256030 Liście selera 0,01 *
0256040 Pietruszka - nać 0,01 *
0256050 Szałwia lekarska 0,01 *
0256060 Rozmaryn lekarski 0,01 *
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,15
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,01 *
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,01 *
0256100 Estragon 0,01 *
0256990 Pozostałe 0,01 *
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 * 0,01 *
0260010 Fasola (w strąkach) 2 2
0260020 Fasola (bez strąków) 0,09 1,5
0260030 Groch (w strąkach) 2 2
0260040 Groch (bez strąków) 0,3 1,5
0260050 Soczewica 0,01 * 1,5
0260990 Pozostałe 0,01 * 0,02 *
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 * 0,01 *
0270010 Szparagi 0,01 * 0,02 *
0270020 Karczochy hiszpańskie 9 (+) 0,02 *
0270030 Seler 9 (+) 4
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 9 (+) 4
0270050 Karczochy zwyczajne 0,4 (+) 1
0270060 Pory 0,7 (+) 0,02 *
0270070 Rabarbar 9 (+) 4
0270080 Pędy bambusa 0,01 * 0,02 *
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 * 0,02 *
0270990 Pozostałe 0,01 * 0,02 *
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 * 0,01 * 0,01 * 0,02 *
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 * 0,01 * 0,01 * 0,02 *
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (+) 0,02 * 0,01 * 0,01 * 2
0300010 Fasola 0,3
0300020 Soczewica 0,4
0300030 Groch 0,4
0300040 Łubin biały 0,2
0300990 Pozostałe 0,01 *
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05 * 0,01 * 0,01 *
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,9 0,02 *
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 * 0,02 *
0401030 Nasiona maku 0,9 0,02 *
0401040 Ziarna sezamu 0,9 0,02 *
0401050 Ziarna słonecznika 0,9 0,02 *
0401060 Ziarna rzepaku 0,9 0,02 *
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,15 4
0401080 Nasiona gorczycy 0,9 0,02 *
0401090 Nasiona bawełny 0,5 0,4
0401100 Nasiona dyni 0,9 0,02 *
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,9 0,02 *
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,9 0,02 *
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,9 0,02 *
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,9 0,02 *
0401150 Rącznik pospolity 0,9 0,02 *
0401990 Pozostałe 0,01 * 0,02 *
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,01 * 1,5
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 * 0,02 *
0402030 Owoce palm olejowych 0,8 0,02 *
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,8 0,02 *
0402990 Pozostałe 0,01 * 0,02 *
0500000 ZBOŻA (+) 0,02 * 0,01 * 0,01 * 0,02 *
0500010 Jęczmień 3
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 *
0500030 Kukurydza 0,01 *
0500040 Proso zwyczajne 0,01 *
0500050 Owies zwyczajny 3
0500060 Ryż siewny 5
0500070 Żyto zwyczajne 0,4
0500080 Sorgo japońskie 0,8
0500090 Pszenica zwyczajna 0,4
0500990 Pozostałe 0,01 *
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,1 * 0,05 *
0610000 Herbaty 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0620000 Ziarna kawy 0,2 0,05 * 0,1 *
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół 30 (+) 0,15 (+) 50
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni 2 (+) 0,05 (+) 0,1 *
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0700000 CHMIEL 0,05 * 0,1 * 0,05 * 0,05 * 15
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 * 0,1 * 0,05 (+) 0,05 * 0,1 *
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 * 0,1 * 0,05 (+) 0,05 * 0,1 *
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,05 * 0,1 * 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 * 0,1 * 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0840020 Imbir
0840030 Kurkuma 0,05 * 0,1 * 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0840040 Chrzan pospolity
0840990 Pozostałe 0,05 * 0,1 * 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 * 0,1 * 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 * 0,1 * 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 * 0,1 * 0,05 * 0,05 * 0,1 *
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE (+) 0,02 * 0,01 * 0,01 *
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,4 0,02 *
0900020 Trzcina cukrowa 3 0,02 *
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,3 0,07
0900990 Pozostałe 0,01 * 0,02 *
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000 Tkanki z 0,01 * 0,01 *
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,015 0,02 * 0,05
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,2 0,01 * 0,02 *
1011030 Wątroba 0,1 0,02 * 0,7
1011040 Nerka 0,1 0,01 * 0,7
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02 * 0,7
1011990 Pozostałe 0,01 * 0,02 * 0,02 *
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,015 0,02 * 0,05
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,2 0,01 * 0,02 *
1012030 Wątroba 0,1 0,02 * 0,7
1012040 Nerka 0,1 0,01 * 0,7
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02 * 0,7
1012990 Pozostałe 0,01 * 0,02 * 0,02 *
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,015 0,02 * 0,05
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,2 0,01 * 0,02 *
1013030 Wątroba 0,1 0,02 * 0,7
1013040 Nerka 0,1 0,01 * 0,7
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02 * 0,7
1013990 Pozostałe 0,01 * 0,02 * 0,02 *
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,015 0,02 * 0,05
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,2 0,01 * 0,02 *
1014030 Wątroba 0,1 0,02 * 0,7
1014040 Nerka 0,1 0,01 * 0,7
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02 * 0,7
1014990 Pozostałe 0,01 * 0,02 * 0,02 *
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,015 0,02 * 0,05
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,2 0,01 * 0,02 *
1015030 Wątroba 0,1 0,02 * 0,7
1015040 Nerka 0,1 0,01 * 0,7
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02 * 0,7
1015990 Pozostałe 0,01 * 0,02 * 0,02 *
1016000 f) drobiu 0,02 *
1016010 Mięśnie 0,02 0,02 *
1016020 Tkanka tłuszczowa 0,05 0,01 *
1016030 Wątroba 0,02 0,02 *
1016040 Nerka 0,01 * 0,01 *
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,02 *
1016990 Pozostałe 0,01 * 0,02 *
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,015 0,02 * 0,05
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,2 0,01 * 0,02 *
1017030 Wątroba 0,1 0,02 * 0,7
1017040 Nerka 0,1 0,01 * 0,7
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,02 * 0,7
1017990 Pozostałe 0,01 * 0,02 * 0,02 *
1020000 Mleko 0,02 0,01 * 0,01 * 0,01 * 0,01 *
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,02 0,02 * 0,01 * 0,01 * 0,01 *
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 * 0,05 * 0,05 * 0,05 * 0,05 *
1050000 Płazy i gady 0,01 * 0,02 * 0,01 * 0,01 * 0,02 *
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 * 0,02 * 0,01 * 0,01 * 0,02 *
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 * 0,02 * 0,01 * 0,01 * 0,02 *
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY

SPOŻYWCZE (9)

* Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Fluksapyroksad (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w pło- dozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0211000 a) ziemniaki

0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020 Kartofel słodki/Batat

0212030 Pochrzyn

0212040 Maranta trzcinowata

0212990 Pozostałe (2)

0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010 Buraki

0213020 Marchew

0213030 Seler zwyczajny

0213040 Chrzan pospolity

0213050 Słonecznik bulwiasty

0213060 Pasternak

0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080 Rzodkiew zwyczajna

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

0213100 Brukiew/Karpiel

0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna

0213990 Pozostałe (2)

0220000 Warzywa cebulowe

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0220010 Czosnek

0220020 Cebula

0220030 Szalotka

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w pło- dozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0220990 Pozostałe (2)

0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0241000 a) kapustne kwitnące

0241010 Brokuły

0241020 Kalafiory

0241990 Pozostałe (2)

0242000 b) kapustne głowiaste

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0242020 Kapusta głowiasta

0242990 Pozostałe (2)

0243000 c) kapustne liściowe

0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020 Jarmuż

0243990 Pozostałe (2)

0244000 d) kalarepa

0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe

0251010 Roszpunka warzywna

0251020 Sałaty

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251070 Gorczyca sarepska

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990 Pozostałe (2)

0252000 b) szpinak i podobne liście

0252010 Szpinak

0252020 Portulaka pospolita

0252030 Boćwina

0252990 Pozostałe (2)

0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0256000 f) zioła, kwiaty jadalne

0256010 Trybula

0256020 Szczypiorek

0256030 Liście selera

0256040 Pietruszka - nać

0256050 Szałwia lekarska

0256060 Rozmaryn lekarski

0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100 Estragon

0256990 Pozostałe (2)

0270020 Karczochy hiszpańskie

0270030 Seler

0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski

0270050 Karczochy zwyczajne

0270060 Pory

0270070 Rabarbar

0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0300010 Fasola

0300020 Soczewica

0300030 Groch

0300040 Łubin biały

0300990 Pozostałe (2)

0500000 ZBOŻA

0500010 Jęczmień

0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030 Kukurydza

0500040 Proso zwyczajne

0500050 Owies zwyczajny

0500060 Ryż siewny

0500070 Żyto zwyczajne

0500080 Sorgo japońskie

0500090 Pszenica zwyczajna

0500990 Pozostałe (2)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0632000 b) liści i ziół

0632010 Truskawka

0632020 Aspalat prosty

0632030 Ostrokrzew paragwajski

0632990 Pozostałe (2)

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0633990 Pozostałe (2)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w pło- dozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE

0900010 Korzenie buraka cukrowego

0900020 Trzcina cukrowa

0900030 Cykoria podróżnik, korzenie

0900990 Pozostałe (2)

Metamitron
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0252000 b) szpinak i podobne liście

0252010 Szpinak

0252020 Portulaka pospolita

0252030 Boćwina

0252990 Pozostałe (2)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, metabolizmu upraw i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0632000 b) liści i ziół

0632010 Truskawka

0632020 Aspalat prosty

0632030 Ostrokrzew paragwajski

0632990 Pozostałe (2)

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0633990 Pozostałe (2)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, metod analitycznych i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0810000 Przyprawy nasienne

0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020 Kminek czarny/Czarny kmin

0810030 Seler

0810040 Kolendra siewna

0810050 Kmin rzymski

0810060 Koper ogrodowy

0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080 Kozieradka pospolita

0810090 Gałka muszkatołowa

0810990 Pozostałe (2)

0820000 Przyprawy owocowe

0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020 Pieprz syczuański

0820030 Kminek zwyczajny

0820040 Kardamon malabarski

0820050 Jagody jałowca

0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070 Wanilia

0820080 Tamarynd

0820990 Pozostałe (2)

Penflufen (suma izomerów) (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Suma spirotetramatu i spirotetramat-enolu wyrażona jako spirotetramat (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Spirotetramat - kod 1000000 oprócz 1040000: spirotetramat-enol wyrażony jako spirotetramat
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0244000 d) kalarepa
0244000 d) kalarepa"
2)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu i spirotetramatu.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fluxapy- roxad according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5984.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for hymexazol according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości hymeksazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019; 17(11):5895.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for metami- tron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metamitronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5959.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for penflufen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penflufenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019; 17(10):5840.
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for spirotetramat according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5960.
7 "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for spirotetramat in small fruits and berries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu w drobnych owocach i jagodach). Dziennik EFSA 2019; 17(11):5904.
8 "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for fluxapyroxad in certain root crops and coffee beans" (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia tolerancji importowych dla fluksapyroksadu w niektórych roślinach okopowych i ziarnach kawy). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5950.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2021.133.9

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2021/644 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu, penflufenu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 15/04/2021
Data ogłoszenia: 20/04/2021
Data wejścia w życie: 10/11/2021, 10/05/2021