Rozporządzenie 2017/378 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/378
z dnia 3 marca 2017 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.

(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3  przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.

(4) Unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zawiera szereg substancji, w odniesieniu do których Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") zażądał przedstawienia dodatkowych danych naukowych potrzebnych do ukończenia oceny przed upływem terminów ustanowionych w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(5) W przypadku substancji objętych oceną grupy środków aromatyzujących FGE.203 rev.1 w unijnym wykazie na przedłożenie żądanych dodatkowych danych naukowych ustanowiono termin 31 grudnia 2012 r. Substancje należące do FGE.203 rev.1 to: deka-2,4-dien-1-ol (nr FL 02.139), hepta-2,4-dien-1-ol (nr FL 02.153), heksa-2,4-dien-1-ol (nr FL 02.162), nona-2,4-dien-1-ol (nr FL 02.188), heksa-2(trans),4(trans)-dienal (nr FL 05.057), trideka-2(trans), 4(cis), 7(cis)-trienal (nr FL 05.064), nona-2,4-dienal (nr FL 05.071), 2,4-dekadienal (nr FL 05.081), hepta-2,4-dienal (nr FL 05.084), penta-2,4-dienal (nr FL 05.101), undeka-2,4-dienal (nr FL 05.108), dodeka-2,4-dienal (nr FL 05.125), okta-2(trans),4(trans)-dienal (nr FL 05.127), deka-2(trans),4(trans)-dienal (nr FL 05.140), deka-2,4,7-trienal (nr FL 05.141), nona-2,4,6-trienal (nr FL 05.173), 2,4-oktadienal (nr FL 05.186), tr-2, tr-4-nonadienal (nr FL 05.194), tr-2, tr-4-undekadienal (nr FL 05.196) i octan heksa-2,4-dienylu (nr FL 09.573). Dane takie przedstawił wnioskodawca.

(6) Ta grupa chemiczna obejmuje także substancje heksa-2(trans),4(trans)-dienal (nr FL 05.057) i deka-2(trans),4 (trans)-dienal (nr FL 05.140), które posłużyły za substancje reprezentatywne dla grupy oraz dla których przedłożono dane dotyczące toksyczności.

(7) Urząd ocenił genotoksyczność tych dwóch reprezentatywnych substancji w opinii naukowej z dnia 26 marca 2014 r. 4 .

(8) W przypadku heksa-2(trans),4(trans)-dienalu (nr FL 05.057) Urząd potwierdził zastrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa oparte na dowodach z publikacji wskazujących na indukcję adduktów DNA w różnych systemach in vitro i in vivo, zaklasyfikowanie przez IARC jako substancję potencjalnie rakotwórczą u ludzi (biorąc pod uwagę wniosek wyciągnięty przez IARC, że dane dotyczące mechanizmów działania dodatkowo potwierdzają adekwatność danych dotyczących rakotwórczości u zwierząt w odniesieniu do ludzi), a także potwierdził, że istnieją umiarkowane dowody na to, że indukcja nowotworu odbywa się za pośrednictwem mechanizmu genotoksycznego.

(9) W przypadku deka-2(trans),4(trans)-dienalu (nr FL 05.140) Urząd doszedł do wniosku, że nie można wykluczyć bezprogowego mechanizmu genotoksyczności na tej podstawie, że istnieją pewne przesłanki genotoksyczności in vivo, i - biorąc pod uwagę dowody z badań in vitro - na indukcję różnych rodzajów uszkodzeń DNA (oksydacyjne uszkodzenia zasad DNA i masywne addukty DNA).

(10) Ogólnie rzecz biorąc, Urząd stwierdził, że nie można wykluczyć obaw dotyczących bezpieczeństwa w odniesieniu do genotoksyczności dla obydwu substancji reprezentatywnych dla grupy oraz że wniosek ten znajduje również zastosowanie do innych substancji z grupy FGE.203.

(11) Zainteresowane strony wskazały, iż przeprowadzają różne badania toksyczności substancji z grupy FGE.203 w odpowiedzi na obawy wyrażone przez Urząd. Ponadto Komisja zażądała dalszych informacji w celu umożliwienia pełnej oceny bezpieczeństwa tych substancji.

(12) W dniu 26 września 2016 r. strony przedłożyły dodatkowe badania i informacje.

(13) W oczekiwaniu na ocenę substancji z grupy FGE przez Urząd, ostateczną pełną ocenę wspomnianych substancji zgodnie z procedurą panelu CEF EFSA oraz zakończenie dalszego procesu regulacyjnego należy ograniczyć warunki stosowania tych substancji zgodnie z ich obecnym zastosowaniem.

(14) Ze względu na kwestie techniczne należy ustanowić okresy przejściowe obejmujące żywność niespełniającą warunków określonych w załączniku, która została wprowadzona do obrotu w Unii lub wysłana z państw trzecich do Unii przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.

(15) Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2
1. 
Żywność, do której dodano którąkolwiek z substancji aromatycznych wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia, która nie spełnia warunków określonych w tym załączniku, a została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, może być przedmiotem obrotu do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
2. 
Żywność, do której dodano którąkolwiek z substancji aromatycznych wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia i która nie spełnia warunków określonych w tym załączniku, będąca przedmiotem przywozu z państwa trzeciego do Unii, może pozostawać w obrocie do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia, jeżeli importer takiej żywności może wykazać, że została ona wysłana z danego państwa trzeciego i znajdowała się w drodze do Unii przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.
3. 
Okresy przejściowe przewidziane w ust. 1 i 2 nie mają zastosowania do mieszanin środków aromatyzujących.
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 marca 2017 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W tabeli 1 w załączniku I część A sekcja 2 do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
pozycja dotycząca numeru FL 02.139 otrzymuje brzmienie:
"02.139 Deka-2,4-dien-1-ol 18409-21-7 1189 11748 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 2 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 9 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 2 mg/kg

1 EFSA"
b)
pozycja dotycząca numeru FL 02.153 otrzymuje brzmienie:
"02.153 Hepta-2,4-dien-1-ol 33467-79-7 1784 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 35 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 30 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 50 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 50 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 50 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 100 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 50 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 25 mg/kg

1 EFSA"
c)
pozycja dotycząca numeru FL 02.162 otrzymuje brzmienie:
"02.162 Heksa-2,4-dien-1-ol 111-28-4 1174 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 3 - nie więcej niż 4 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 4 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 4 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 2 mg/kg

1 EFSA"
d)
pozycja dotycząca numeru FL 02.188 otrzymuje brzmienie:
"02.188 Nona-2,4-dien-1-ol 62488-56-6 1183 11802 Co najmniej 92 %; składnik drugorzędny to 3-4 % 2-no-nen-1-olu Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 14,5 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 2,5 mg/kg

1 EFSA"
e)
pozycja dotycząca numeru FL 05.057 otrzymuje brzmienie:
"05.057 Heksa-2(trans),4 (trans)-dienal 142-83-6 1175 640 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 20 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 0,05 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 20 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 50 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 4 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 10 mg/kg

1 EFSA"
f)
pozycja dotycząca numeru FL 05.064 otrzymuje brzmienie:
"05.064 Trideka-2(trans),4 (cis),7(cis)-trienal 13552-96-0 1198 685 Co najmniej 71 %; składniki drugorzędne to 14 % 4-cis-7-cis-tridekadienolu; 6 % 3- cis-7-cis-tridekadienolu; 5 % 2-trans-7-cis-tridekadienalu; 3 % 2-trans-4-trans-7-cis-tride- katrienalu Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 1 mg/kg

1 EFSA"
g)
pozycja dotycząca numeru FL 05.071 otrzymuje brzmienie:
"05.071 Nona-2,4-dienal 6750-03-4 1185 732 Co najmniej 89 %; składniki drugorzędne to 5-6 % 2,4-no-nadien-1-olu i 1-2 % 2-nonen-1-olu Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 10 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1 mg/kg

1 EFSA"
h)
pozycja dotycząca numeru FL 05.081 otrzymuje brzmienie:
"05.081 2,4-Dekadienal 2363-88-4 3135 2120 Co najmniej 89 %; składniki drugorzędne to Mieszanina (cis,cis)-; (cis, trans)- i (trans, cis)-2,4-dekadienali (suma wszystkich izomerów 95 %); acetonu i izopropanolu Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 5 mg/kg (z wyjątkiem kategorii 5.3 - nie więcej niż 10 mg/kg)

W kategorii 6 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 10 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 7,5 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 20 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

1 EFSA"
i)
pozycja dotycząca numeru FL 05.084 otrzymuje brzmienie:
"05.084 Hepta-2,4-dienal 4313-03-5 1179 729 Co najmniej 92 %; składniki drugorzędne to 2-4 % (E,Z)-2,4-heptadienalu i 2-4 % kwasu 2,4-heptadienowego Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej: W kategorii 1 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 0,5 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 6 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 6 mg/kg

W kategorii 10 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1 mg/kg.

1 EFSA"
j)
pozycja dotycząca numeru FL 05.101 otrzymuje brzmienie:
"05.101 Penta-2,4-dienal 764-40-9 1173 11695 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1 mg/kg

1 EFSA"
k)
pozycja dotycząca numeru FL 05.108 otrzymuje brzmienie:
"05.108 Undeka-2,4-dienal 13162-46-4 1195 10385 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg.

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 1 mg/kg (z wyjątkiem kategorii 5.3 - nie więcej niż 10 mg/kg)

W kategorii 6 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 10 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1 mg/kg

1 EFSA"
l)
pozycja dotycząca numeru FL 05.125 otrzymuje brzmienie:
"05.125 Dodeka-2,4-dienal 21662-16-8 1196 11758 Co najmniej 85 %; składnik drugorzędny to 11-12 % izomeru 2-trans-4-cis Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 1 mg/kg (z wyjątkiem kategorii 5.3 - nie więcej niż 10 mg/kg)

W kategorii 6 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 10 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1 mg/kg

1 EFSA"
m)
pozycja dotycząca numeru FL 05.127 otrzymuje brzmienie:
"05.127 Okta-2(trans),4 (trans)-dienal 30361-28-5 1181 11805 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 2 mg/kg

1 EFSA"
n)
pozycja dotycząca numeru FL 05.140 otrzymuje brzmienie:
"05.140 Deka-2(trans),4 (trans)-dienal 25152-84-5 1190 2120 Co najmniej 89 %; składniki drugorzędne to 3-4 % mieszaniny (cis-cis)-, (cis-trans)-i (trans-cis)-2,4-dekadienali; 3- 4 % acetonu oraz ilości śladowe izopropanolu Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 5 mg/kg (z wyjątkiem kategorii 5.3 - nie więcej niż 10 mg/kg)

W kategorii 6 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 10 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 7,5 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 20 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

1 EFSA"
o)
pozycja dotycząca numeru FL 05.141 otrzymuje brzmienie:
"05.141 Deka-2,4,7-trienal 51325-37-2 1786 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 10 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1 mg/kg

1 EFSA"
p)
pozycja dotycząca numeru FL 05.173 otrzymuje brzmienie:
"05.173 Nona-2,4,6-trienal 57018-53-8 1785 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 20 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 15 mg/kg

1 EFSA"
q)
pozycja dotycząca numeru FL 05.186 otrzymuje brzmienie:
"05.186 2,4-Oktadienal 5577-44-6 11805 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 2 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 2 mg/kg

1 EFSA"
r)
pozycja dotycząca numeru FL 05.194 otrzymuje brzmienie:
"05.194 tr-2, tr-4-Nonadienal 5910-87-2 732 Co najmniej 89 %; składniki drugorzędne to co najmniej 5 % 2,4-nonadien-1-olu, 2-nonen-1-olu oraz innych izomerów 2,4- nonadienalu Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1,5 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 10 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1 mg/kg

1 EFSA"
s)
pozycja dotycząca numeru FL 05.196 otrzymuje brzmienie:
"05.196 tr-2, tr-4-Undekadie-nal 30361-29-6 10385 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 2 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 4.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 1 mg/kg (z wyjątkiem kategorii 5.3 - nie więcej niż 10 mg/kg)

W kategorii 6 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 5 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 9 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 10 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 11 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 1 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 3 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 1 mg/kg

1 EFSA"
t)
pozycja dotycząca numeru FL 09.573 otrzymuje brzmienie:
"09.573 Octan heksa-2,4-die-nylu 1516-17-2 1780 10675 Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 20 mg/kg

W kategorii 4,2 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 5 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 6 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 7 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 10 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 20 mg/kg

W kategorii 14.2 - nie więcej niż 20 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 25 mg/kg

W kategorii 16 - nie więcej niż 25 mg/kg

1 EFSA"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1).
4 Opinia naukowa w sprawie oceny grupy środków aromatyzujących 203, wersja 1 (FGE.203 Rev1): alfa,beta-nienasycone aldehydy alifatyczne i prekursory z podgrupy chemicznej 1.1.4 FGE.19 z dwoma lub więcej sprzężonymi wiązaniami podwójnymi i z dodatkowymi niesprzężonymi wiązaniami podwójnymi lub bez nich. Dziennik EFSA 2014;12(4):3626, 31 s., doi:10.2903/j. efsa.2014.3626. Dostępna na stronie internetowej: www.efsa.europa.eu/efsajournal.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2017.58.14

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2017/378 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych
Data aktu: 03/03/2017
Data ogłoszenia: 04/03/2017
Data wejścia w życie: 24/03/2017