uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 114 w związku z jego art. 218 ust. 9,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2894/94 z dnia 28 listopada 1994 r. w sprawie uzgodnień dotyczących stosowania Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym 1 , w szczególności jego art. 1 ust. 3,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
(1) Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym 2 ("Porozumienie EOG") weszło w życie dnia 1 stycznia 1994 r.
(2) Zgodnie z art. 98 Porozumienia EOG Wspólny Komitet EOG może podjąć decyzję o zmianie, między innymi, protokołu 3 do Porozumienia EOG. Protokół ten określa szczegółowe zasady handlu niektórymi produktami rolnymi i przetworzonymi produktami rolnymi między Umawiającymi się Stronami.
(3) Artykuł 2 ust. 2 protokołu do Porozumienia EOG stanowi, że należności celne określone w załącznikach do tabeli I tego protokołu mogą zostać dostosowane przez Wspólny Komitet EOG przy uwzględnieniu wzajemnych koncesji. Islandia i Unia Europejska uzgodniły zniesienie taryf celnych dla niektórych produktów wymienionych w protokole do Porozumienia EOG. Koncesje te będą mieć zastosowanie wyłącznie do produktów pochodzących, odpowiednio, z Unii Europejskiej i z Islandii, w rozumieniu Regionalnej konwencji w sprawie paneurośródziemnomorskich preferencyjnych reguł pochodzenia.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić protokół 3 do Porozumienia EOG.
(5) Stanowisko Unii w ramach Wspólnego Komitetu EOG powinno zatem być oparte na dołączonym projekcie decyzji,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Stanowisko, jakie ma zostać przyjęte w imieniu Unii we Wspólnym Komitecie EOG w sprawie proponowanej zmiany protokołu 3 do Porozumienia EOG, dotyczącego produktów, o których mowa w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia opiera się na projekcie decyzji Wspólnego Komitetu EOG dołączonym do niniejszej decyzji.
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.
| W imieniu Rady | |
| R. GALDES | |
| Przewodniczący |
PROJEKT
DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG NR ... /2017
z dnia ....
zmieniająca protokół 3 do Porozumienia EOG dotyczący produktów, o których mowa w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia
WSPÓLNY KOMITET EOG,
uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym ("Porozumienie EOG"), w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
W protokole 3 do Porozumienia EOG wprowadza się następujące zmiany:
"Produkty ujęte w tabeli I, pochodzące z Islandii lub z Unii Europejskiej, zgodnie z przepisami Regionalnej konwencji w sprawie paneurośródziemnomorskich preferencyjnych reguł pochodzenia, podlegają stawkom celnym określonym, odpowiednio, w pkt 4a załącznika I do tabeli I i w pkt 1a załącznika II do tabeli I.".
Niniejsza decyzja wchodzi w życie dnia [...], pod warunkiem dokonania wszystkich notyfikacji przewidzianych w art. 103 ust. 1 Porozumienia EOG * lub w dniu wejścia w życie Porozumienia w formie wymiany listów między Unią Europejską a Islandią w sprawie dodatkowych preferencji w handlu produktami rolnymi 3 , w zależności od tego, która z tych dat przypada później.
Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG i w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.
| W imieniu Wspólnego Komitetu EOG | |
| Przewodniczący | Sekretarze Wspólnego Komitetu EOG |
"(4a) Wysokość cła mającego zastosowanie do następujących produktów pochodzących z Islandii wynosi zero:
| Kod CN | Uwagi |
| 0710 40 00 | |
| 0711 90 30 | |
| ex 1302 20 10 | Zawierające 5 % lub więcej masy dodatku cukru |
| ex 1302 20 90 | Zawierające 5 % lub więcej masy dodatku cukru |
| 1517 10 10 | |
| 1517 90 10 | |
| 1704 10 10 | |
| 1704 10 90 | |
| 1704 90 10 | |
| 1704 90 30 | |
| 1704 90 51 | |
| 1704 90 55 | |
| 1704 90 61 | |
| 1704 90 65 | |
| 1704 90 71 | |
| 1704 90 75 | |
| 1704 90 81 | |
| 1704 90 99 | |
| 1806 10 15 | |
| 1806 10 20 | |
| 1806 10 30 | |
| 1806 10 90 | |
| 1806 20 10 | |
| 1806 20 30 | |
| 1806 20 50 | |
| 1806 20 70 | |
| 1806 20 80 | |
| 1806 20 95 | |
| 1806 31 00 | |
| 1806 32 10 | |
| 1806 32 90 | |
| 1806 90 11 | |
| 1806 90 19 | |
| 1806 90 31 | |
| 1806 90 39 | |
| 1806 90 50 | |
| 1806 90 60 | |
| 1806 90 70 | |
| 1806 90 90 | |
| 1901 10 00 | |
| 1901 20 00 | |
| 1901 90 11 | |
| 1901 90 19 | |
| 1901 90 99 | |
| 1902 11 00 | |
| 1902 19 10 | |
| 1902 19 90 | |
| 1902 20 10 | |
| 1902 20 91 | |
| 1902 20 99 | |
| 1902 30 10 | |
| 1902 30 90 | |
| 1902 40 10 | |
| 1902 40 90 | |
| 1903 00 00 | |
| 1904 10 10 | |
| 1904 10 30 | |
| 1904 10 90 | |
| 1904 20 10 | |
| 1904 20 91 | |
| 1904 20 95 | |
| 1904 20 99 | |
| 1904 30 00 | |
| 1904 90 10 | |
| 1904 90 80 | |
| 1905 10 00 | |
| 1905 20 10 | |
| 1905 20 30 | |
| 1905 20 90 | |
| 1905 31 11 | |
| 1905 31 19 | |
| 1905 31 30 | |
| 1905 31 91 | |
| 1905 31 99 | |
| 1905 32 05 | |
| 1905 32 11 | |
| 1905 32 19 | |
| 1905 32 91 | |
| 1905 32 99 | |
| 1905 40 10 | |
| 1905 40 90 | |
| 1905 90 10 | |
| 1905 90 20 | |
| 1905 90 30 | |
| 1905 90 45 | |
| 1905 90 55 | |
| 1905 90 60 | |
| 1905 90 90 | |
| 2001 90 30 | |
| 2001 90 40 | |
| 2004 10 91 | |
| 2004 90 10 | |
| 2005 20 10 | |
| 2005 80 00 | |
| ex 2006 00 38 | Kukurydza cukrowa (Zea Mays var. saccharata) |
| ex 2006 00 99 | Kukurydza cukrowa (Zea Mays var. saccharata) |
| 2007 10 10 | |
| 2007 10 91 | |
| 2007 10 99 | |
| 2007 91 10 | |
| 2007 91 30 | |
| 2007 91 90 | |
| 2007 99 10 | |
| 2007 99 20 | |
| 2007 99 31 | |
| 2007 99 33 | |
| 2007 99 35 | |
| 2007 99 39 | |
| 2007 99 50 | |
| 2007 99 93 | |
| 2007 99 97 | |
| ex 2008 11 91 | Prażona |
| 2008 99 85 | |
| 2008 99 91 | |
| ex 2101 12 92 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
| ex 2101 12 98 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
| ex 2101 20 92 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
| ex 2101 20 98 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi". |
| 2101 30 19 | |
| 2101 30 99 | |
| 2102 10 31 | |
| 2102 10 39 | |
| 2102 20 11 | |
| 2102 20 19 | |
| 2103 20 00 | |
| 2103 90 90 | |
| 2104 10 00 | |
| 2106 10 20 | |
| 2106 10 80 | |
| 2106 90 20 | |
| 2106 90 92 | |
| 2202 10 00 | |
| 2202 90 10 | |
| 2202 90 91 | |
| 2202 90 95 | |
| 2202 90 99 | |
| 2205 10 10 | |
| 2205 10 90 | |
| 2205 90 10 | |
| 2205 90 90 | |
| 2207 20 00 | |
| 2208 90 91 | |
| 2208 90 99 | |
| 2209 00 11 | |
| 2209 00 19 | |
| 2209 00 91 | |
| 2209 00 99 | |
| 2402 10 00 | |
| 2402 20 90 | |
| 2402 90 00 | |
| 2403 11 00 | |
| 2403 19 10 | |
| 2403 19 90 | |
| 2403 91 00 | |
| 2403 99 10 | |
| 2905 43 00 | |
| 2905 44 11 | |
| 2905 44 19 | |
| 2905 44 91 | |
| 2905 44 99 | |
| 3302 10 10 | |
| 3302 10 21 | |
| 3302 10 29 | |
| 3501 10 50 | |
| 3501 10 90 | |
| 3501 90 10 | |
| 3501 90 90 | |
| 3505 10 10 | |
| 3505 10 50 | |
| 3505 10 90 | |
| 3505 20 10 | |
| 3505 20 30 | |
| 3505 20 50 | |
| 3505 20 90 | |
| 3809 10 10 | |
| 3809 10 30 | |
| 3809 10 50 | |
| 3809 10 90 | |
| 3824 60 11 | |
| 3824 60 19 | |
| 3824 60 91 | |
| 3824 60 99 |
"(8) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 2004 r. Jednakże kody taryf określone w ust. (4a) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 2015 r. Terminy w niniejszym załączniku nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".
"(1a) Wysokość cła mającego zastosowanie do następujących produktów pochodzących z Unii Europejskiej wynosi zero:
| Kody taryfy celnej Islandii | Opis produktu |
| 0501.0000 | Włosy ludzkie nieobrobione, nawet myte lub odtłuszczone; odpadki ludzkich włosów |
|
0502 0502.1000 0502.9000 |
Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki szczeciny lub sierści: - Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki szczeciny lub sierści - Pozostałe |
| 0505 | Skóry i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet z przystrzyżonymi końcami) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki piór lub części piór: |
| 0505.1001 | - Pióra, w rodzaju stosowanych do wypychania; puch: |
| 0505.1002 | - - Pióra |
| 0505.1003 | - - Puch edredonów, oczyszczony |
| 0505.1009 | - - Inny puch |
| 0505.9000 | - - Pozostałe |
| - Pozostałe | |
| 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów: |
| 0507.1001 | - Kość słoniowa; proszek i odpadki kości słoniowej: |
| 0507.1009 | - - Zęby wielorybów |
| 0507.9001 | - - Pozostałe |
| 0507,9002 | - Pozostałe |
| 0507.9003 | - - Fiszbiny |
| 0507.9004 | - - Pazury ptaków |
| 0507.9009 | - - Rogi owiec |
| - - Rogi bydła | |
| - - Pozostałe | |
| 0508.0000 | Koral i podobne materiały, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieobrobione inaczej; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i kości sepii, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu, proszek i ich odpadki |
| 0510.0000 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane |
|
ex 0710 0710.4000 |
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone - Kukurydza cukrowa |
|
ex 0711 0711.9002 |
Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia - Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: - - Kukurydza cukrowa |
| ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
| 1302.1901 | - Soki i ekstrakty roślinne: |
| 1302.1909 | - - Pozostałe: |
| 1302.2001 | - - - Do przetworów spożywczych |
| - - - Pozostałe | |
| - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: | |
| - - Zawierającej 5 % masy lub więcej dodatku cukru | |
| 1401 | Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyplatania (na przykład bambus, trzcinopalmy rotang (rattan), trzciny, sitowie, łoziny, rafia, słoma zbożowa czyszczona, bielona lub barwiona i łyko lipowe): |
| 1401.1000 | - Bambusy |
| 1401.2000 | - Trzcinopalmy rotang (rattan) |
| 1401.9000 | - Pozostałe |
| 1404 1404.2000 | Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
| 1404.9001 | - Linters bawełniany |
| 1404.9009 | - Pozostałe: |
| - - Szyszki szczeci | |
| - - Pozostałe | |
| ex 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516: |
| 1517.1001 | - Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej: |
| 1517.9002 | - - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy, tłuszczu mlecznego |
| 1517.9005 | - Pozostałe: |
| - - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy, tłuszczu mlecznego | |
| - - Jadalne mieszaniny tłuszczów i olejów zwierzęcych lub roślinnych do stosowania jako preparaty zapobiegające przyleganiu do formy | |
| ex 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: |
| 1702.5000 | - Fruktoza chemicznie czysta |
| 1702.9004 | - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy: |
| - - Maltoza chemicznie czysta | |
| 1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao |
| 1704.1000 | - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem |
| 1704.9001 | - Pozostałe: |
| 1704.9002 | - - Pasta ze zmielonych migdałów z dodatkiem cukru i percepan (sztuczna pasta migdałowa) w porcjach o masie 5 kg lub większej |
| 1704.9003 | - - Pasta ze zmielonych migdałów z dodatkiem cukru i percepan (sztuczna pasta migdałowa) w porcjach o masie mniejszej niż 5 kg |
| 1704.9004 | - - Formowany cukier dekoracyjny |
| 1704.9005 | - - Lukrecja z cukrem i wyroby z lukrecji |
| 1704.9006 | - - Cukierki z cukru, słodkie tabletki (pastylki), gdzie indziej niesklasyfikowane |
| 1704.9007 | - - Karmelki |
| 1704.9008 | - - Wyroby z gumy arabskiej |
| 1704.9009 | - - Wyroby cukiernicze niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
| - - Pozostałe | |
| 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: |
| 1806.1001 | - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 1806.1009 | - - Do wyrobu napojów |
| 1806.2010 | - - Pozostałe |
| 1806.2020 | - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: |
| 1806.2031 | - - Ciasto nugatowe w blokach o masie 5 kg lub większej |
| 1806.2039 | - - Proszek do robienia deserów |
| 1806.2041 | - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierający 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: |
| 1806.2049 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| - - - Pozostałe | |
| - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy pełnego mleka w proszku lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
| - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
| - - - Pozostałe | |
| - - Pozostałe: | |
| 1806.2050 | - - - Pozostałe przetwory, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku |
| 1806.2060 | - - - Pozostałe przetwory, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku |
| 1806.2090 | - - - Pozostałe |
| - Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach | |
| - - Nadziewane: | |
| 1806.3101 | - - - Czekolada nadziewana, w blokach, tabliczkach lub batonach |
| 1806.3109 | - - - Pozostałe |
| - - Bez nadzienia: | |
| 1806.3201 | - - - Czekolada, w skład której wchodzi wyłącznie pasta kakaowa, cukier i nie więcej niż 30 % masy masła kakaowego, w tabliczkach i batonach. |
| 1806.3202 | - - - Czekolada, w skład której wchodzi pasta kakaowa, cukier, masło kakaowe i mleko w proszku, w tabliczkach i batonach. |
| 1806.3203 | - - - Wyroby czekoladopodobne, w tabliczkach lub batonach |
| 1806.3209 | - - - Pozostałe |
| - Pozostałe: | |
| - - Substancje do wyrobu napojów: | |
| 1806.9011 | - - - Spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, zawierające co najmniej 5 % masy kakao w proszku, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane, cukier lub inne substancje słodzące, w uzupełnieniu do innych składników podrzędnych i substancji aromatyzujących |
| 1806.9012 | - - - Spreparowane substancje do napojów, zawierające kakao wraz z białkami lub innymi składnikami odżywczymi, a także witaminy, minerały, błonnik, substancje aromatyczne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
| 1806.9019 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| 1806.9021 | - - - Proszek do robienia deserów; puddingów i zup |
| 1806.9022 | - - - Żywność specjalnie przygotowana dla niemowląt lub do celów dietetycznych |
| 1806.9023 | - - - Jaja wielkanocne |
| 1806.9024 | - - - Sosy do lodów i »dipy« |
| 1806.9025 | - - - Pokryte lub powleczone rodzynki, orzechy, dmuchane ziarna, lukrecja, karmelki i galaretki |
| 1806.9026 | - - - Kremy czekoladowe (wyrób cukierniczy) |
| 1806.9027 | - - - Płatki śniadaniowe |
| - - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierający 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
| 1806.9041 | - - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 1806.9049 | - - - - Pozostałe |
| 1806.9051 | - - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy pełnego mleka w proszku lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: |
| 1806.9059 | - - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 1806.9091 | - - - - Pozostałe |
| 1806.9099 | - - - Pozostałe: |
| - - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
| - - - - Pozostałe | |
| 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające proszku kakaowego lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające proszek kakaowy w stosunku wagowym mniejszym niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
| 1901.1000 | - Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej |
| 1901.2011 | - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905 |
| 1901.2012 | - - Zawierające 3 % lub więcej świeżego mleka w proszku, odtłuszczonego mleko w proszku, jaj, tłuszczu mlecznego (takiego jak masło), sera lub mięsa: |
| 1901.2051 | - - - Do wyrobu pieczywa chrupkiego objętego pozycją 1905.1000 |
| 1901.2052 | - - - Do wyrobu piernika i podobnych wyrobów objętych pozycją 1905.2000 |
| 1901.2053 | - - - Do przygotowanie słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3110, w tym ciasteczek |
| 1901.2054 | - - - Do przygotowanie słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3120, w tym ciasteczek |
| 1901.2055 | - - - Do wyrobu pierniczków imbirowych objętych pozycją 1905.3131 |
| 1901.2056 | - - - Do wyrobu wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 1901.2057 | - - - Do wyrobu wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
| 1901.2058 | - - - Do przygotowywania sucharków, tostów i podobnych wyrobów opiekanych objętych pozycją 1905.4000 |
| 1901.2059 | - - - Do przygotowywania pieczywa objętego pozycją 1905.9011, z nadzieniem na bazie masła lub innych przetworów mlecznych |
| 1901.2061 | - - - Do wyrobu pieczywa objętego pozycją 1905.9019 |
| 1901.2062 | - - - Do przygotowywania herbatników objętych pozycjami 1905.9021 i 1905.9029 |
| 1901.2063 | - - - Do wyrobu pikantnych i solonych herbatników objętych pozycją 1905.9030 |
| 1901.2064 | - - - Do wyrobu ciastek i pieczywa słodkiego objętych pozycjami 1905.9041 i 1905.9049, zawierających dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| - - - Do wyrobu ciastek i wyrobów ciastkarskich objętych pozycjami 1905.9041 i 1905.9049, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
| - - - Mieszaniny i ciasta zawierające mięso, do przygotowywania zapiekanek w cieście, w tym pizzy, objętych pozycją 1905.9051 | |
| 1901.2065 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające składniki inne niż mięso, do przygotowywania pizzy i podobnych wyrobów, objętych pozycją 1905.9059 |
| 1901.2066 | - - - Do przygotowanie przekąsek, takich jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
| 1901.2067 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9091 |
| 1901.2068 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9099 |
| - - Pozostałe: | |
| 1901.2071 | - - - Do wyrobu chrupkiego pieczywa objętego pozycją 1905.1000 |
| 1901.2072 | - - - Do wyrobu piernika i podobnych wyrobów objętych pozycją 1905.2000 |
| 1901.2073 | - - - Do przygotowanie słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3110, w tym ciasteczek |
| 1901.2074 | - - - Do przygotowanie słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3120, w tym ciasteczek |
| 1901.2075 | - - - Do wyrobu pierniczków imbirowych objętych pozycją 1905.3131 |
| 1901.2076 | - - - Do przygotowywania wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209 |
| 1901.2077 | - - - Do przygotowywania sucharków, tostów i podobnych wyrobów opiekanych objętych pozycją 1905.4000 |
| 1901.2078 | - - - Do przygotowywania pieczywa objętego pozycją 1905.9011, z nadzieniem na bazie masła lub innych przetworów mlecznych |
| 1901.2079 | - - - Do wyrobu pieczywa objętego pozycją 1905.9019 |
| 1901.2081 | - - - Do przygotowywania herbatników objętych pozycjami 1905.9021 i 1905.9029 |
| 1901.2082 | - - - Do wyrobu pikantnych i solonych herbatników objętych pozycją 1905.9030 |
| 1901.2083 | - - - Do wyrobu ciastek i wyrobów ciastkarskich objętych pozycją 1905.9041 |
| 1901.2084 | - - - Do wyrobu ciastek i wyrobów ciastkarskich objętych pozycją 1905.9049 |
| 1901.2085 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające mięso, do przygotowywania zapiekanek w cieście, w tym pizzy, objętych pozycją 1905.9051 |
| 1901.2086 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające składniki inne niż mięso, do przygotowywania pizzy i podobnych wyrobów, objętych pozycją 1905.9059 |
| 1901.2087 | - - - Do przygotowanie przekąsek, takich jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
| 1901.2088 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9091, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 1901.2089 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9099 |
| - Pozostałe: | |
| - - Substancje do wyrobu napojów: | |
| 1901.9021 | - - - Spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane, z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej, w uzupełnieniu do innych składników podrzędnych i substancji aromatyzujących |
| 1901.9029 | - - - Pozostałe spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane |
| 1901.9031 | - - - Pozostałe substancje do napojów zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 1901.9039 | - - - Pozostałe substancje do napojów |
| 1901.9091 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 1901.9099 | - - - Pozostałe |
| ex 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: |
| - Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej | |
| 1902.1100 | - - Zawierające jaja |
| 1902.1900 | - - Pozostałe |
| - Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane: | |
| - - Nadziewane przetworami z ryb, skorupiaków, mięczaków i innych bezkręgowców wodnych | |
| 1902.2011 | - - - W proporcjach przekraczających 20 % masy |
| 1902.2019 | - - - Pozostałe |
| - - Nadziewane przetworami z kiełbas, mięsa, podrobów lub krwi lub ich mieszanin: | |
| 1902.2022 | - - - Zawierający od 3 % do 20 % masy włącznie kiełbasy, mięsa, podrobów, krwi lub ich mieszanin |
| 1902.2029 | - - - Pozostałe |
| - - Nadziewane serem: | |
| 1902.2031 | - - - Zawierające więcej niż 3 % masy sera |
| 1902.2039 | - - - Pozostałe |
| - - Nadziewane mięsem i serem: | |
| 1902.2041 | - - - Zawierające więcej niż 20 % masy mięsa i sera |
| 1902.2042 | - - - Zawierające w sumie od 3 % do 20 % masy włącznie mięsa i sera |
| 1902.2049 | - - - Pozostałe |
| 1902.2050 | - - Pozostałe |
| - Pozostałe makarony: | |
| 1902.3010 | - - Z rybami, skorupiakami, mięczakami i innymi bezkręgowcami wodnymi |
| - - Z kiełbasami, mięsem, podrobami, krwią lub ich mieszaninami: | |
| 1902.3021 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 1902.3029 | - - - Pozostałe |
| - - Z serem: | |
| 1902.3031 | - - - W proporcjach przekraczających 3 % masy |
| 1902.3039 | - - - Pozostałe |
| - - Z mięsem i serem: | |
| 1902.3041 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy całkowitej włącznie |
| 1902.3049 | - - - Pozostałe |
| 1902.3050 | - - Pozostałe |
| - Kuskus: | |
| 1902.4010 | - - Z rybami, skorupiakami, mięczakami i innymi bezkręgowcami wodnymi |
| - - Z kiełbasami, mięsem, podrobami, krwią lub ich mieszaninami: | |
| 1902.4021 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 1902.4029 | - - - Pozostałe |
| 1902.4030 | - - Pozostałe |
| 1903 | Tapioka i jej substytuty sporządzone ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, wysiewek lub w podobnej postaci |
| 1903.0001 1903.0009 | - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej |
| - Pozostałe | |
| 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza), w postaci ziarna, wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane |
| - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: | |
| 1904.1001 | - - Przekąski, takie jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
| 1904.1003 | - - Płatki śniadaniowe, zawierające więcej niż 10 % dodanego cukru |
| 1904.1004 | - - Pozostałe płatki śniadaniowe |
| 1904.1009 | - - Pozostałe |
| 1904.2001 | - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: |
| 1904.2009 | - - Bazujące na zbożach spęcznionych, prażonych lub produktach zbożowych |
| - - Pozostałe | |
| - Pszenica spęczniona: | |
| 1904.3001 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 1904.3009 | - - Pozostałe |
| - Pozostałe: | |
| 1904.9001 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 1904.9009 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
| 1905.1000 | - Pieczywo chrupkie |
| 1905.2000 | - Piernik i podobne |
| - Słodkie herbatniki; gofry i wafle: | |
| - - Słodkie herbatniki: | |
| 1905.3110 | - - - Powleczone lub pokryte czekoladą lub polewami zawierającymi kakao |
| 1905.3120 | - - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
| - - - Pozostałe: | |
| 1905.3131 | - - - - Pierniczki imbirowe |
| 1905.3132 | - - - - Słodkie herbatniki i ciastka, zawierające mniej niż 20 % masy cukru |
| 1905.3139 | - - - - Pozostałe słodkie herbatniki i ciastka |
| - - Gofry i wafle: | |
| 1905.3201 | - - - Powleczone lub pokryte czekoladą lub polewami zawierającymi kakao |
| 1905.3209 | - - - Pozostałe |
| 1905.4000 | - Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe |
| - Pozostałe: | |
| - - Pieczywo: | |
| 1905.9011 | - - - Z nadzieniem składającym się zasadniczo z masła lub innych przetworów mlecznych (np. Masła czosnkowego) |
| 1905.9019 | - - - Pozostałe |
| - - Herbatniki: | |
| 1905.9021 | - - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
| 1905.9029 | - - - Pozostałe |
| 1905.9030 | - - Pikantne i solone herbatniki |
| - - Ciastka i pieczywo słodkie | |
| 1905.9041 | - - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
| 1905.9049 | - - - Pozostałe |
| - - Zapiekanki w cieście, w tym pizza: | |
| 1905.9051 | - - - Zawierające mięso: |
| 1905.9059 | - - - Pozostałe |
| 1905.9060 | - - Przekąski, takie jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
| - - Pozostałe | |
| 1905.9091 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 1905.9099 | - - - Pozostałe |
| ex 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym: |
| - Pozostałe: | |
| 2001.9001 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
| 2001.9002 | - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej |
| ex 2001,9009 | - - Pozostałe zawierający rdzenie palmowe |
| ex 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone: |
| - Ziemniaki: | |
| 2004.1001 | - - Mąka, mączka i płatki |
| - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: | |
| 2004.9001 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
| ex 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone: |
| - Ziemniaki: | |
| 2005.2001 | - - Mąka, mączka i płatki |
| 2005.8000 | - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
| ex 2006 | Owoce, orzechy, skórka owocowa i inne części roślin, zakonserwowane w cukrze (osączone, lukrowane lub kandyzowane) |
| - Warzywa zamrożone: | |
| 2006.0011 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
| - Pozostałe warzywa: | |
| 2006.0021 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
| 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
| 2007.1000 | - Przetwory homogenizowane |
| - Pozostałe: | |
| 2007.9100 | - - Owoce cytrusowe |
| 2007.9900 | - - Pozostałe |
| ex 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
| - Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, nawet zmieszane razem: | |
| - - Orzeszki ziemne: | |
| 2008.1101 | - - - Masło orzechowe |
| ex 2008,1109 | - - - Pozostałe, prażone |
| - Pozostałe, włączając mieszanki, inne niż objęte podpozycją 2008.19: | |
| 2008.9100 | - - Rdzenie palmowe |
| - - Pozostałe: | |
| 2008.9902 | - - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
| ex 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: |
| - Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy | |
| - - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy: | |
| 2101.1201 | - - - Zawierające 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białka mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
| - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej): | |
| 2101.2001 | - - Zawierające 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białka mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
| - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: | |
| 2101.3001 | - - Inne substytuty palonej kawy z wyłączeniem palonej cykorii; ekstrakty, esencje i koncentraty innych substytutów palonej kawy z wyłączeniem palonej cykorii |
| 2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: |
| - Drożdże aktywne: | |
| 2102.1001 | - - Inne niż do wypieku chleba, z wyłączeniem drożdży do stosowania w paszy dla zwierząt |
| 2102.1009 | - - Pozostałe |
| - Drożdże nieaktywne; inne jednokomórkowe mikroorganizmy, martwe: | |
| 2102.2001 | - - Drożdże nieaktywne |
| 2102.2002 | - - Martwe glony jednokomórkowe |
| 2102.2003 | - - Do stosowania w paszy dla zwierząt |
| 2102.2009 | - - Pozostałe |
| - Gotowe proszki do pieczenia: | |
| 2102.3001 | - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej |
| 2102.3009 | - - Pozostałe |
| ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
| 2103.2000 | - Ketchup pomidorowy i pozostałe sosy pomidorowe |
| - Mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: | |
| 2103.3001 | - - Spreparowana musztarda zawierająca w masie 5 % lub więcej dodatku cukru |
| - Pozostałe: | |
| 2103.9010 | - - Przygotowane sosy warzywne na bazie mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego |
| 2103.9020 | - - Majonez |
| 2103.9030 | - - Sosy na bazie oliwy, gdzie indziej niesklasyfikowane (na przykład sosy remoulade) |
| - - Zawierające mięso: | |
| 2103.9051 | - - - W proporcjach przekraczających 20 % masy |
| 2103.9052 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 2103.9059 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| 2103.9091 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 2103.9099 | - - - Pozostałe |
| 2104 | Zupy i buliony oraz preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane: |
| - Zupy i buliony oraz preparaty do nich: | |
| 2104.1001 | - - Preparaty sosów warzywnych na bazie mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego |
| 2104.1002 | - - Pozostałe zupy w proszku w opakowaniach o masie 5 kg lub większej |
| 2104.1003 | - - Zupy rybne w puszkach |
| - - Pozostałe zupy: | |
| 2104.1011 | - - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy |
| 2104.1012 | - - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 2104.1019 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| 2104.1021 | - - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy |
| 2104.1022 | - - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 2104.1029 | - - - Pozostałe |
| - Złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | |
| 2104.2001 | - - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy |
| 2104.2002 | - - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 2104.2003 | - - Zawierające ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne |
| 2104.2009 | - - - Pozostałe |
| ex 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
| 2106.1000 | - Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe |
| - Pozostałe: | |
| - - Soki owocowe, bardziej przetworzone lub zmieszane niż wymienione w pozycji 2009: | |
| 2106.9011 | - - - Niesfermentowane i bez dodatku cukru, w pojemnikach o masie 50 kg lub większej |
| 2106.9012 | - - - Pozostałe, w innych opakowaniach, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 2106.9013 | - - - Pozostałe, w innych opakowaniach |
| - - Preparaty do produkcji napojów: | |
| 2106.9023 | - - - Mieszanki roślin lub części roślin, nawet zmieszane z ekstraktami roślinnymi, do przygotowywania bulionów roślinnych |
| 2106.9024 | - - - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych |
| 2106.9025 | - - - Spreparowane substancje do napojów, zawierające białka lub inne składniki odżywcze, a także witaminy, minerały, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i substancje aromatyczne |
| 2106.9026 | - - - Spreparowane substancje do napojów, z ekstraktu z żeńszenia zmieszanego z innymi składnikami, np. glukozą lub laktozą |
| 2106.9027 | - - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów), bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
| 2106.9028 | - - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów) zawierające dodatek cukru |
| 2106.9029 | - - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów) zawierające dodatek środka słodzącego |
| - - - Preparaty alkoholowe o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do produkcji napojów: | |
| 2106.9031 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie |
| 2106.9032 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 2,25 % obj., do 15 % obj. włącznie |
| 2106.9033 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj., do 22 % obj. włącznie |
| 2106.9034 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22 % obj., do 32 % obj. włącznie |
| 2106.9035 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 32 % obj., do 40 % obj. włącznie |
| 2106.9036 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 40 % obj., do 50 % obj. włącznie |
| 2106.9037 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 50 % obj., do 60 % obj. włącznie |
| 2106.9038 | - - - - Pozostałe |
| 2106.9039 | - - - Pozostałe |
| - - Proszek do robienia deserów: | |
| 2106.9041 | - - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej, zawierające mleko w proszku, białko jaj lub żółtka jaj |
| 2106.9042 | - - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej, niezawierające mleka w proszku, białka jaj lub żółtek jaj |
| 2106.9048 | - - - Pozostałe, zawierające mleko w proszku, białko jaj lub żółtka jaj |
| 2106.9049 | - - - Pozostałe, zawierające mleko w proszku, białko jaj lub żółtka jaj |
| 2106.9051 | - - Mieszaniny substancji chemicznych i żywności, takie jak sacharyna i laktoza, wykorzystywane jako substancja słodząca |
| 2106.9062 | - - Zupy owocowe i owsianki z owocami |
| 2106.9064 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
| 2106.9065 | - - Kapsułki z olejem z wątroby ryb i inne witaminy, gdzie indziej niesklasyfikowane |
| 2106.9066 | - - Suplementy żywnościowe, gdzie indziej niesklasyfikowane |
| 2106.9067 | - - Wegetariańska śmietana |
| 2106.9068 | - - Wegetariański ser |
| - - Cukierki niezawierające cukru ani kakao: | |
| 2106.9071 | - - - Guma do żucia |
| 2106.9072 | - - - Pozostałe |
| 2106.9079 | - - Pozostałe |
| 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 |
| - Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane: | |
| - - Napoje gazowane zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |
| 2202.1011 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2202.1012 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2202.1013 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2202.1014 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2202.1015 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2202.1016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2202.1019 | - - - Pozostałe |
| - - Napoje gazowane zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |
| 2202.1031 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2202.1032 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2202.1033 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2202.1034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2202.1035 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2202.1036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2202.1039 | - - - Pozostałe |
| - - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych | |
| 2202.1041 | - - - W opakowaniach z tektury |
| 2202.1042 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2202.1043 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2202.1044 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2202.1045 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2202.1046 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2202.1047 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2202.1049 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| 2202.1091 | - - - W opakowaniach z tektury |
| 2202.1092 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2202.1093 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2202.1094 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2202.1095 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2202.1096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2202.1097 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2202.1099 | - - - Pozostałe |
| - Pozostałe: | |
| - - z produktów mlecznych z innymi składnikami, pod warunkiem że te przetwory mleczne stanowią 75 % lub więcej masy, z wyłączeniem opakowania: | |
| 2202.9011 | - - - W opakowaniach z tektury |
| 2202.9012 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2202.9013 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2202.9014 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2202.9015 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2202.9016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2202.9017 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2202.9019 | - - - Pozostałe |
| - - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych | |
| 2202.9021 | - - - W opakowaniach z tektury |
| 2202.9022 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2202.9023 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2202.9024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2202.9025 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2202.9026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2202.9027 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2202.9029 | - - - Pozostałe |
| - - Napoje z soi | |
| 2202.9031 | - - - W opakowaniach z tektury |
| 2202.9032 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2202.9033 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2202.9034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2202.9035 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2202.9036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2202.9037 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2202.9039 | - - - Pozostałe |
| - - Napoje z ryżu i/lub migdałów: | |
| 2202.9041 | - - - W opakowaniach z tektury |
| 2202.9042 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2202.9043 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2202.9044 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2202.9045 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2202.9046 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2202.9047 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2202.9049 | - - - Pozostałe |
| 2202.9091 | - - Pozostałe: |
| 2202.9092 | - - - W opakowaniach z tektury |
| 2202.9093 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2202.9094 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2202.9095 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2202.9096 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2202.9097 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2202.9099 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| - - - Pozostałe | |
| 2203 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
| 2203.0011 | - Piwo ze słodu o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie |
| 2203.0012 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2203.0013 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2203.0014 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2203.0015 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2203.0016 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2203.0019 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2203.0091 | - - Pozostałe |
| 2203.0092 | - Pozostałe: |
| 2203.0093 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2203.0094 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2203.0095 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2203.0096 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2203.0099 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych | |
| - - Pozostałe | |
| 2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi |
| - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: | |
| - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie | |
| 2205.1011 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2205.1012 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2205.1013 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2205.1014 | - - - W opakowaniach jednorazowych 500 ml ze szkła o pojemności nieprzekraczającej |
| 2205.1015 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2205.1016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2205.1019 | - - - Pozostałe |
| - - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 2,25 % do 15 % czystego alkoholu włącznie, pod warunkiem że produkt zawiera wyłącznie alkohol otrzymywany poprzez fermentację bez jakiejkolwiek destylacji: | |
| 2205.1021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2205.1022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2205.1023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2205.1024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2205.1025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2205.1026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2205.1029 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| 2205.1091 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2205.1092 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2205.1093 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2205.1094 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2205.1095 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2205.1096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2205.1099 | - - - Pozostałe |
| - Pozostałe: | |
| - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie | |
| 2205.9011 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2205.9012 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2205.9013 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła |
| 2205.9015 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2205.9016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2205.9019 | - - - Pozostałe |
| - - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 2,25 % do maksymalnie 15 % czystego alkoholu, pod warunkiem że produkt zawiera wyłącznie alkohol otrzymywany poprzez fermentację bez jakiejkolwiek destylacji: | |
| 2205.9021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2205.9022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2205.9023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2205.9025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2205.9026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2205.9029 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| 2205.9091 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2205.9092 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2205.9093 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2205.9095 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2205.9096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2205.9099 | - - - Pozostałe |
| ex 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i inne produkty spirytusowe, skażone, o dowolnej mocy: |
| 2207.2000 | - Alkohol etylowy i inne produkty spirytusowe, skażone, o dowolnej mocy |
| ex 2208 | Alkohol etylowy niedenaturowany o stężeniu alkoholu mniejszym niż 80 % obj., wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: |
| - Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej: | |
| 2208.4011 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2208.4012 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2208.4013 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2208.4014 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2208.4015 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2208.4016 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2208.4019 | - - Pozostałe |
| - Gin i gin Genever: | |
| - - Gin: | |
| 2208.5031 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2208.5032 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2208.5033 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2208.5034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2208.5035 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2208.5036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2208.5039 | - - - Pozostałe |
| - - Genewer: | |
| 2208.5041 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2208.5042 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2208.5043 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2208.5044 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2208.5045 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2208.5046 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2208.5049 | - - - Pozostałe |
| - Wódka: | |
| 2208.6011 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2208.6012 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2208.6013 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2208.6014 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2208.6015 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2208.6016 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2208.6019 | - - Pozostałe |
| - Likiery i kordiały: | |
| - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie | |
| 2208.7021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2208.7022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2208.7023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2208.7024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2208.7025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2208.7026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2208.7029 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| 2208.7081 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2208.7082 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2208.7083 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2208.7084 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2208.7085 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2208.7086 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2208.7089 | - - - Pozostałe |
| - Pozostałe: | |
| - - Aqua vitae (brennivín): | |
| 2208.9021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2208.9022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2208.9023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2208.9024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2208.9025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2208.9026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2208.9029 | - - - Pozostałe |
| - - Aquavit: | |
| 2208.9031 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
| 2208.9032 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
| 2208.9033 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
| 2208.9034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
| 2208.9035 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
| 2208.9036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
| 2208.9039 | - - - Pozostałe |
| 2209.0000 | Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego |
| 2402 | Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
| - Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń | |
| 2402.1001 | - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2402.1009 | - - Pozostałe |
| - Papierosy zawierające tytoń: | |
| 2402.2001 | - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2402.2009 | - - Pozostałe |
| - Pozostałe: | |
| - - Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, z namiastek tytoniu: | |
| 2402.9011 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2402.9019 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| 2402.9091 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2402.9099 | - - - Pozostałe |
| 2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń »homogenizowany« lub »odtworzony«; ekstrakty i esencje, z tytoniu: |
| - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji | |
| - - Tytoń do fajek wodnych wymieniony w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu | |
| 2403.1101 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2403.1109 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| 2403.1901 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2403.1909 | - - - Pozostałe |
| - - Tytoń »homogenizowany« lub »odtworzony«: | |
| 2403.9101 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2403.9109 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: | |
| - - - Tabaka zawierająca solutio ammoniae: | |
| 2403.9911 | - - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2403.9919 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostała tabaka: | |
| 2403.9921 | - - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2403.9929 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostałe: | |
| 2403.9992 | - - - - Imitacja tabaki |
| 2403.9993 | - - - - Imitacja tabaki do stosowania doustnego |
| 2403.9994 | - - - - Pozostałe, przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
| 2403.9999 | - - - - Pozostałe". |
"(2) Kody taryf określone w pkt (1) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Islandii w dniu 1 lipca 2001 r. Kody taryf określone w pkt (1a) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Islandii w dniu 1 stycznia 2015 r. Terminy w niniejszym załączniku nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
Grażyna J. Leśniak 10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
Monika Pogroszewska 10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
Grażyna J. Leśniak 05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
Grażyna J. Leśniak 05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
Grażyna J. Leśniak 04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
Krzysztof Koślicki 02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2017.128.25 |
| Rodzaj: | Decyzja |
| Tytuł: | Decyzja 2017/861 w sprawie stanowiska, jakie należy przyjąć w imieniu Unii Europejskiej w ramach Wspólnego Komitetu EOG dotyczącego zmiany protokołu 3 do Porozumienia EOG, odnoszącego się do produktów, o których mowa w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia |
| Data aktu: | 11/05/2017 |
| Data ogłoszenia: | 19/05/2017 |








