Rozporządzenie 2015/538 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) w gotowanych krewetkach w solance

Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/538
z dnia 31 marca 2015 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) w gotowanych krewetkach w solance
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) Wniosek o zmianę unijnego wykazu dodatków do żywności został złożony przez Danish Seafood Association w celu zwiększenia maksymalnego dozwolonego poziomu kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) w gotowanych krewetkach w solance.

(4) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wyznaczono maksymalne poziomy stosowania kwasu sorbowego - sorbinianów; kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 200-213) na 2 000 mg/kg w częściowo utrwalonych rybach i produktach rybołówstwa, w tym skorupiakach, mięczakach, surimi i pastach rybnych/ pastach ze skorupiaków; gotowanych skorupiakach i mięczakach. W gotowanych skorupiakach i mięczakach całkowity maksymalny dozwolony poziom kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) wynosi ponadto 1 000 mg/kg.

(5) Te maksymalne dozwolone poziomy w gotowanych krewetkach w solance o pH 5,6-5,7 powinny być wystarczające, aby zahamować wzrost Listeria monocytogenes w temperaturach chłodzenia od 5 do 8 °C. Niewielkie zmiany w parametrach utrwalania mogą jednak spowodować wzrost Listeria monocytogenes. Na Duńskim Uniwersytecie Technicznym opracowano matematyczną metodę prognozowania służącą ustalaniu właściwego poziomu kwasu benzoesowego - benzoesanu (E 210-213) 3 . Według tego modelu E 210-213 na poziomie 1 000 mg/kg nie wystarcza, by uniemożliwić wzrost Listeria monocytogenes w krewetkach w solance o pH 5,8. Zarówno model, jak i testy wykazują, że optymalne dla zapobieżenia wzrostowi Listeria monocytogenes w tych krewetkach połączenie kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) i kwasu sorbowego - sorbinianów (E 200-203) wynosi odpowiednio 1 500 mg/kg i 500 mg/kg.

(6) W swoim sprawozdaniu w sprawie tendencji dotyczących chorób odzwierzęcych, odzwierzęcych czynników chorobotwórczych i ognisk przenoszonych przez żywność oraz ich źródeł w 2012 r. 4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że liczba przypadków listeriozy u ludzi nieznacznie wzrosła w porównaniu z 2011 r., a w 2012 r. zgłoszono 1 642 potwierdzone przypadki u ludzi. Statystycznie istotną tendencję wzrostową w Unii odnotowano w latach 2008-2012; był to jednak wzrost powolny z wahaniami sezonowymi. Podobnie jak w poprzednich latach, wśród tych przypadków zarejestrowano wysoki wskaźnik śmiertelności (17,8 %). W 2012 r. 18 państw członkowskich zgłosiło łącznie 198 zgonów z powodu listeriozy, co stanowi najwyższą liczbę przypadków śmiertelnych zgłoszonych od 2006 roku. W punktach handlu detalicznego rzadko wykrywano obecność Listeria monocytogenes powyżej prawnie określonego poziomu bezpieczeństwa dla żywności gotowej do spożycia. Próbki przekraczające ten poziom były najczęściej pobierane z produktów rybołówstwa.

(7) W sprawozdaniu Komisji na temat spożycia dodatków do żywności w Unii Europejskiej 5 stwierdzono, że spożycie kwasu benzoesowego - benzoesanów może wynosić do 96 % dopuszczalnego dziennego spożycia w przypadku małych dzieci i 84 % w przypadku dorosłych przy stosowaniu na maksymalnych dozwolonych poziomach. Jednocześnie maksymalny poziom kwasu sorbowego - sorbinianów w połączeniu z kwasem benzoesowym - benzoesanami w gotowanych krewetkach ustalono na 2 000 mg/kg. Poziom ten został zmieniony dyrektywą 2006/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 6 , w której zakres tego zezwolenia został rozszerzony na wszystkie gotowane skorupiaki i mięczaki, maksymalny poziom kwasu benzoesowego -benzoesanów został jednak ustalony na 1 000 mg/kg. Można zatem oczekiwać, że podniesienie tego poziomu do 1 500 mg/kg wyłącznie w odniesieniu do gotowanych krewetek w solance nie będzie prowadzić do dodatkowego spożycia, które nie budziłoby obawy co do bezpieczeństwa.

(8) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) w gotowanych krewetkach w solance stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od chwili jego wejścia w życie.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 31 marca 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II część E do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 210-213 dodaje się wpis w brzmieniu:

"E 210-213 Kwas benzoesowy - benzoesany 1 500 (1) (2) Tylko gotowane krewetki w solance"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
4 "The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2012" (Sprawozdanie podsumowujące Unii Europejskiej w sprawie tendencji dotyczących chorób odzwierzęcych, odzwierzęcych czynników chorobotwórczych i ognisk przenoszonych przez żywność oraz ich źródeł w 2012 r.) (Dziennik EFSA 2014;12(2):3547), http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3547.pdf).
5 COM(2001) 542 final.
6 Dyrektywa 2006/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 lipca 2006 r. zmieniająca dyrektywę 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące oraz dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz.U L 204 z 26.7.2006, s. 10-22).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2015.88.4

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2015/538 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) w gotowanych krewetkach w solance
Data aktu: 31/03/2015
Data ogłoszenia: 01/04/2015
Data wejścia w życie: 21/04/2015