ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/1739
z dnia 28 września 2015 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania winianu żelaza jako substancji przeciwzbrylającej w soli i jej substytutach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 i art. 14,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(3) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) W dniu 18 stycznia 2012 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie winianu żelaza jako substancji przeciwzbrylającej w soli i jej substytutach. Wniosek ten udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo winianu żelaza, który jest produktem kompleksacji winianu sodu i chlorku żelaza(III), jako dodatku do żywności, i stwierdził w swojej opinii 4 z dnia 9 grudnia 2014 r., że biorąc pod uwagę dane toksykologiczne oraz ostrożne założenia zastosowane w ocenie narażenia, nie ma zagrożenia dla bezpieczeństwa przy stosowaniu go jako substancji przeciwzbrylającej w soli i jej substytutach przy proponowanym poziomie zastosowania.
(6) Dodanie substancji przeciwzbrylającej do soli i jej substytutów uznaje się za niezbędne, aby poprawić ich sypkość i zapobiec tworzeniu się zbryleń przy narażeniu na wilgoć i podczas przechowywania. Użycie winianu żelaza może być rozwiązaniem alternatywnym dla innych obecnie dopuszczonych dodatków, takich jak żelazocyjanki (E 535-538) i ditlenek krzemu - krzemiany (E 551-553). Należy zatem zezwolić na stosowanie winianu żelaza jako substancji przeciwzbrylającej w soli i jej substytutach oraz przydzielić temu dodatkowi do żywności numer E 534.
(7) Specyfikacje winianu żelaza (E 534) należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy włączony do unijnego wykazu dodatków do żywności ustanowionego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 28 września 2015 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2015;13(1):3980.