KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych do stosowania w żywności oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Część A unijnego wykazu zawiera zarówno substancje aromatyczne poddane ocenie, którym nie przyporządkowano przypisów, jak i substancje aromatyczne w trakcie oceny, które w tym wykazie są oznaczone odesłaniami do przypisów 1-4.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zakończył ocenę 23 substancji, które obecnie są wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny. Te substancje aromatyczne zostały ocenione przez EFSA w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących: ocena FGE.06rev4 3 (substancje o numerach FL 02.229, 05.137, 09.562 i 09.854), ocena FGE.07rev4 4 (substancje o numerach FL 02.145, 02.194, 02.211, 07.198 i 07.204), ocena FGE.08rev5 5 (substancja o numerze FL 15.134), ocena FGE.09rev4 6 (substancje o numerach FL 07.202 i 07.255), ocena FGE.12rev3 7 (substancja o numerze FL 05.182), ocena FGE.20rev4 8 (substancje o numerach FL 05.026, 05.028, 05.029 i 09.858), ocena w ramach FGE.23rev4 9 (substancja o numerze FL 13.170), ocena w ramach FGE.63rev1 10 (substancje o numerach FL 02.252, 07.190 i 09.936), ocena FGE.94rev1 11 (substancja o numerze FL 16.095) oraz ocena FGE.304 12 (substancja o numerze FL 16.123). EFSA uznał, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.
(4) W związku z powyższym substancje aromatyczne ocenione w ramach wspomnianych grupowych ocen środków aromatyzujących należy wymienić w wykazie jako substancje poddane ocenie, skreślając odesłania do przypisów 1-4 w odpowiednich pozycjach unijnego wykazu.
(5) Po publikacji unijnego wykazu stwierdzono w nim pewne błędy. Błędy te odnoszą się do nazw, numerów CAS, numerów JECFA lub składników drugorzędnych następujących substancji: nr FL 02.093, 02.110, 05.085, 08.004, 09.016, 09.131, 09.132, 09.266, 09.578, 09.596, 09.880, 12.075, 12.086, 12.273, 13.028, 13.190, 14.067 i 17.015. Błędy te należy sprostować.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić i sprostować część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 14 października 2013 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dziennik EFSA 2013; 11(2):3091.
4 Dziennik EFSA 2012; 10(10):2899.
5 Dziennik EFSA 2012; 10(7):2837.
6 Dziennik EFSA 2012; 10(7):2836.
7 Dziennik EFSA 2012; 10(12):2993.
8 Dziennik EFSA 2012; 10(12):2994.
9 Dziennik EFSA 2013; 11(2):3092.
10 Dziennik EFSA 2012; 10(10):2900.
11 Dziennik EFSA 2012; 10(6):2747.
12 Dziennik EFSA 2012; 10(10):2903.