KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(2).
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) Złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) jako substancji konserwującej w bezalkoholowych odpowiednikach wina i udostępniono go państwom członkowskim.
(5) Wspomniane bezalkoholowe odpowiedniki wina produkowane są poprzez usuwanie alkoholu z wina po fermentacji. Aby uniknąć powtórnej fermentacji w butelce, stosowany jest kwas sorbowy - sorbiniany (E 200-203), a następnie konieczna jest pasteryzacja. Pasteryzacja zmienia jednak i pogarsza naturalny owocowy aromat i smak produktu. Dodanie benzoesanów powoduje ich działanie synergistycznie z sorbinianami, co pozwala na lepszą konserwację i mniejszą potrzebę pasteryzacji.
(6) Bezalkoholowe odpowiedniki wina są przedstawiane i sprzedawane jako alternatywa dla wina, przeznaczona dla osób dorosłych, które nie piją napojów alkoholowych. Spożycie tych odpowiedników nie zastępuje spożycia napojów bezalkoholowych. Dodatkowe spożycie kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) w wyniku tego nowego zastosowania pozostanie w związku z tym ograniczone i nie doprowadzi do przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ustanowionego przez Komitet Naukowy ds. Żywności(3). W związku z tym należy zezwolić na stosowanie kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) jako substancji konserwującej w bezalkoholowych odpowiednikach wina.
(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności zawartego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie ludzkie. Ponieważ zezwolenie na stosowanie kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) jako substancji konserwującej w bezalkoholowych odpowiednikach wina stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie ludzkie, zasięgnięcie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie jest konieczne.
(8) Zgodnie z przepisami przejściowymi rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności(4)załącznik II, w którym ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania, stosuje się od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby umożliwić stosowanie kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) jako substancji konserwującej w bezalkoholowych odpowiednikach wina przed tą datą, należy określić wcześniejszą datę rozpoczęcia stosowania w odniesieniu do przedmiotowego zastosowania tego dodatku do żywności.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 28 czerwca 2012 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |