Dyrektywa 2008/17/WE zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla acefatu, acetamipridu, acibenzolaru-s-metylowego, aldryny, benalaksylu, benomylu, karbendazymu, chloromekwatu, chlorotalonilu, chloropiryfosu, klofentezyny, cyflutrinu, cypermetryny, cyromazyny, dieldryny, dimetoatu, ditiokarbiminiany, esfenwaleratu, famoksadonu, fenheksamidu, fenitrotionu, fenwaleratu, glifosatu, indoksakarbu, lambda-cyhalotrinu, mepanipyrimu, metalaksylu-M, metidationu, metoksyfenozydu, pimetrozyny, piraklostrobiny, pirymetanilu, spiroksaminy, tiakloprydu, tiofanatu metylowego oraz trifloksystrobiny

DYREKTYWA KOMISJI 2008/17/WE
z dnia 19 lutego 2008 r.
zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla acefatu, acetamipridu, acibenzolaru-s-metylowego, aldryny, benalaksylu, benomylu, karbendazymu, chloromekwatu, chlorotalonilu, chloropiryfosu, klofentezyny, cyflutrinu, cypermetryny, cyromazyny, dieldryny, dimetoatu, ditiokarbiminiany, esfenwaleratu, famoksadonu, fenheksamidu, fenitrotionu, fenwaleratu, glifosatu, indoksakarbu, lambda-cyhalotrinu, mepanipyrimu, metalaksylu-M, metidationu, metoksyfenozydu, pimetrozyny, piraklostrobiny, pirymetanilu, spiroksaminy, tiakloprydu, tiofanatu metylowego oraz trifloksystrobiny
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(4), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z dyrektywą 91/414/EWG państwa członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na środki ochrony roślin stosowane do określonych upraw. Takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków na zdrowie ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko. Elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, jak również wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez konsumpcję pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) odzwierciedlają minimalne ilości pestycydów zużyte w celu zapewnienia skutecznej ochrony roślin, stosowane w taki sposób, aby ilość pozostałości była możliwie jak najmniejsza i dopuszczalna pod względem toksyczności, zwłaszcza pod względem szacowanej ilości pobieranej w pożywieniu.

(3) NDP dla pestycydów objętych dyrektywami 90/642/EWG, 86/363/EWG i 86/362/EWG powinny być poddawane przeglądowi i mogą zostać zmienione w celu uwzględnienia nowych lub zmienionych zastosowań. Informacja o nowych lub zmienionych zastosowaniach została przekazana Komisji, co powinno doprowadzić do zmiany dopuszczalnych poziomów pozostałości dla acefatu, acetamipridu, acibenzolaru-s-metylo-wego, aldryny, benalaksylu, benomylu, karbendazymu, chloromekwatu, chlorotalonilu, chloropiryfosu, klofentezyny, cyflutrinu, cypermetryny, cyromazyny, dieldryny, dimetoatu, ditiokarbiminiany, esfenwaleratu, famoksadonu, fenheksamidu, fenitrotionu, fenwaleratu, glifosatu, indoksakarbu, lambda-cyhalotrinu, mepanipyrimu, meta-laksylu-M, metidationu, metoksyfenozydu, pimetrozyny, piraklostrobiny, pirymetanilu, spiroksaminy, tiakloprydu, tiofanatu metylowego oraz trifloksystrobiny.

(4) Długotrwałe narażenie konsumentów na działanie pestycydów określonych w tej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(5). W oparciu o wspomniane oceny i szacunki należy ustalić NDP tych pestycydów, aby zapobiec przekraczaniu dopuszczalnego dziennego spożycia.

(5) Ustalono ostrą dawkę referencyjną (ARfD) dla acefatu, acetamipridu, karbendazymu, chloromekwatu, chlorotalonilu, chloropiryfosu, cyflutrinu, cypermetryny, cyromazyny, dieldryny, dimetoatu, esfenwaleratu, famoksadonu, fenitrotionu, indoksakarbu, lambdacyhalotrinu, mepanipyrimu, metalaksylu-M, metidationu, metoksyfenozydu, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz tiofanatu metylowego. Krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie pestycydów za pośrednictwem poszczególnych produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów, zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Uwzględnione zostały opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin (SCP), w szczególności jego opinie i zalecenia dotyczące ochrony zdrowia konsumentów produktów spożywczych, wobec których stosowane są pestycydy(6). Na podstawie oceny pobrania z dietą, NDP dla tych pestycydów należy ustalić w taki sposób, aby zapewnić nieprzekraczanie ostrej dawki referencyjnej. W odniesieniu do innych substancji ocena dostępnych informacji wskazuje, że nie jest wymagana ostra dawka referencyjna, a zatem nie jest potrzebna ocena krótkoterminowa.

(6) NDP powinny być ustalone na dolnym poziomie granicy oznaczalności w przypadkach, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w krajach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, lub na ich powierzchni, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(7) Ustalenie lub zmiana tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na poziomie Wspólnoty nie wyklucza ustalania przez państwa członkowskie tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla acetamipridu, acibenzolaru-s-metylowego, famoksadonu, fenamifosu, glifosatu, indoksakarbu, mepanipyrimu, metoksyfenozydu, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z załącznikiem VI do niej. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający na dopuszczenie dalszych zastosowań tych substancji. Tymczasowe wspólnotowe NDP powinny następnie stać się poziomami ostatecznymi.

(8) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian odnośnie do NDP określonych w dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę stosowania przedmiotowych środków ochrony roślin oraz w celu ochrony konsumenta. W przypadkach gdy NDP zostały już uprzednio określone w załącznikach do wymienionych dyrektyw, należy je odpowiednio zmienić. Natomiast NDP, których nie określono do tej pory, należy ustalić po raz pierwszy.

(9) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu (WTO) zostały przeprowadzone w stosownych przypadkach konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(10) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywy 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(11) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

Państwa członkowskie przyjmą i opublikują, najpóźniej do dnia 14 września 2008 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekażą Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie zaczną stosować te przepisy od dnia 15 września 2008 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 lutego 2008 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, s. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/73/WE (Dz.U. L 329 z 14.12.2007, s. 40).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, s. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/57/WE (Dz.U. L 243 z 18.9.2007, s. 61).

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, s. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2007/73/WE.

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/76/WE (Dz.U. L 337 z 21.12.2007, s. 100).

(5) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia ilości pozostałości pestycydów pobieranych w pożywieniu (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(6) Opinia w sprawie zmian załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG (opinia wydana przez SCP w dniu 14 lipca 1998 r.). Opinia na temat zmiennych pozostałości pestycydów w owocach i warzywach (opinia wydana przez SCP w dniu 14 lipca 1998 r. - zob. http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scp/outcome_ppp_en.html).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się wiersze odnoszące się do fenitrotionu, a wiersze odnoszące się do cypermetryny, famoksadonu, mepanipyrimu, metidationu oraz tiakloprydu otrzymują brzmienie:
Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
"Cypermetryna, włączając inne mieszanki składników, suma izomerów 2 pszenica, jęczmień, owies, ryż, pszenżyto

0,01(*) inne

Famoksadon 0,2 owies

0,02(*) inne

Fenitrotion 0,5 (t) pszenica, jęczmień, ryż, pszenżyto

0,05(*) inne

Mepanipyrim i jego metabolity (2-anilino-4-(2-hydroksy-propyl)-6-metylopyrimidina) wyrażone jako mepanipyrim 0,01(*)(p)

zboża

Metydation 0,1 kukurydza, 0,2 sorgo, 0,02(*) inne
Tiaklopryd 0,1 pszenica, 1 jęczmień, owies 0,05(p) inne
(t) Tymczasowy NDP do dnia 1 czerwca 2009 r. Jeżeli ten NDP nie zostanie zmieniony dyrektywą lub rozporządzeniem przed tą datą, zastosowanie będzie miała odpowiednia granica wykrywalności (LOD).".

ZAŁĄCZNIK  II

W części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG wiersz odnoszący się do glifosatu otrzymuje brzmienie:
Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408
"Glifosat 2(p) nerki bydlęce

0,2(p) wątroby bydlęce

0,5(p) nerki wieprzowe

0,1(p) nerki drobiowe

0,05(*)(p) inne

0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(p) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.".

ZAŁĄCZNIK  III

W części A do załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG kolumny odnoszące się do acefatu, acetamipridu, acibenzolaru-s-metylowego, aldryny, benalaksylu, benomylu, karbendazymu, chloromekwatu, chlorotalonilu, chloropiryfosu, klofentezyny, cyflutrinu, cyromazyny, dieldryny, dimetoatu, ditiokarbiminiany, esfenwaleratu, famoksadonu, fenheksamidu, fenwaleratu, indoksakarbu, lambda-cyhalotrinu, mepanipyrimu, metalaksylu-M, metidationu, metoksyfenozydu, pimetrozyny, piraklostrobiny, pirymetanilu, spiroksaminy, tiakloprydu, tiofanatu metylowego oraz trifloksystrobiny otrzymują brzmienie:
"Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna)(F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma benomylu i karbendazymu wyrażona łącznie jako karbendazym) Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Klofentezyna
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy 0,02(*) 0,01(*)
(i) OWOCE CYTRUSOWE 1(p) 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,5 0,05(*) 0,01(*) 0,5
Grejpfruty
Cytryny 0,2
Limonki
Mandarynki (łącznie

z klementynkami i innymi

mieszańcami)

2
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe 0,3
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) 0,01(*)(p) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflutryna łącznie

z innymi miesza-

ninmi izomerów

składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu

wyrażona jako dimetoat)

Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2,

w tym maneb,

mankozeb, metiram,

propineb, tiuram and

ziram(1),(2)

Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat (suma izomerów RR i SS) (F)

Indoksakarb

(suma izomerów

R i S)

Lambda-cyhalo-tryna (F) Mepanipyrim i jego metabolity (2-anilino- 4-(2-hydroksypropyl)- 6 -metylopyrimidina wyrażone jako mepanipyrim
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy 0,05(*)
(i) OWOCE CYTRUSOWE 0,02(*) 0,02(*) 5 (mz) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,01(*)(p)
Grejpfruty 0,1
Cytryny 0,2
Limonki 0,2
Mandarynki (łącznie

z klementynkami i innymi

mieszańcami)

0,2
Pomarańcze 0,1
Pomelo 0,1
Pozostałe 0,02(*)
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,05(*) 0,01(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym

inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd (F) Tiofanat metylowy
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy
(i) OWOCE CYTRUSOWE 0,5 5 1 0,3 1(p) 10(p) 0,05(*) 0,3(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie

z klementynkami i innymi

mieszańcami)

Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,2
Migdały 0,2 (p)
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna) (F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma

benomylu i karbendazymu wyrażona łącznie jako karbendazym)

Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Klofentezyna
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe 0,1(*)(p)
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe 0,02(*)(p)
(iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,1(p) 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,2 0,5 1 0,5
Jabłka
Gruszki 0,2(t)
Pigwy
Pozostałe 0,05(*)
(iv) OWOCE PESTKOWE 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,05(*)
Morele 0,1(p) 0,2 1
Wiśnie i czereśnie 0,2(p) 0,5 0,3
Brzoskwinie (łącznie

z nektarynami

i podobnymi mieszańcami)

0,1(p) 0,2 0,2 1
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflutryna łącznie z innymi mieszaninmi izomerów składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu wyrażona jako dimetoat) Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram,

propineb, tiuram and ziram(1),(2)

Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat (suma izomerów RR i SS) (F)

Indoksakarb

(suma izomerów

R i S)

Lambda-cyhalotryna (F) Mepanipyrim i jego metabolity (2-anilino- 4-(2-hydroksypropyl)- 6 -metylopyrimidina wyrażone jako mepanipyrim
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie 0,1(mz)
Pozostałe 0,05(*)
(iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,2 0,02(*) 5 (ma, mz, me, pr, t, z) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,05 0,1 0,01(*)(p)
Jabłka 0,5(p)
Gruszki
Pigwy
Pozostałe 0,3(p)
(iv) OWOCE PESTKOWE 0,02(*) 0,01(*)(p)
Morele 0,3 2 (mz, t) 5(p) 0,1 03(p) 0,2
Wiśnie i czereśnie 0,2 1 2 (mz, me, pr, t, z) 5(p) 0,1
Brzoskwinie (łącznie

z nektarynami

i podobnymi mieszańcami)

0,3 2 (mz, t) 5(p) 0,1 03(p) 0,2
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym

inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd(F) Tiofanat metylowy
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje 1(p) 0,2(p)
Orzechy włoskie
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
(iii) OWOCE ZIARNKOWE 1 0,05 2 0,02(*) 0,3(p) 5(p) 0,05(*) 0,5(p) 0,3(p) 0,5
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
(iv) OWOCE PESTKOWE 0,05(*) 0,05(*)
Morele 0,3 0,05 0,2(p) 3(p) l(p) 0,3(p) 2
Wiśnie i czereśnie 0,2 0,3(p) 1(p) 0,3(p) 0,3
Brzoskwinie (łącznie

z nektarynami

i podobnymi mieszańcami)

0,3 0,05 0,2(p) 10(p) l(p) 0,3(p) 2
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna)(F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma benomylu i karbendazymu

wyrażona łącznie jako karbendazym)

Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Klofentezyna
Śliwki 0,02(p) 0,5 0,2 0,2
Pozostałe 0,01(*)(p) 0,1(*) 0,01(*) 0,02(*)
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE 0,01(*)(P) 0,02(*)(p) 0,05(*)
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,2 0,5
Winogrona stołowe 0,3 1 0,02(*)
Winogrona do produkcji wina 0,5 3 1
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,05(*) 0,1(*) 0,2 3 2
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 0,05(*) 0,1(*) 0,01(*)
Jeżyny 0,5 3
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny 0,5 3
Pozostałe 0,05(*) 0,3
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) 0,05(*) 0,1(*)
Borówki czarne
Żurawina 2
Porzeczka (czerwona, czarna i biała) 1 10 0,5
Agrest 1 10
Pozostałe 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflutryna łącznie z innymi miesza ninmi izomerów

składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu wyrażona jako dimetoat) Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram,

propineb, tiuram and

ziram(1),(2)

Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat (suma izomerów

RR i SS)(F)

Indoksakarb

(suma izomerów

R i S)

Lambda-cyhalo-tryna(F) Mepanipyrim i jego metabolity (2-anilino-

4-(2-hydroksypropyl)- 6 -metylopyrimidina wyrażone jako mepanipyrim

Śliwki 0,2 2 (ma, me, t, z) 1(p) 0,1
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,1
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE 0,02(*)
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,3 5 (ma, mz, me, pr, t) 2 5(p) 0,1 2(p) 0,2 3(p)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,02(*) 10(t) 0,02(*) 5(p) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,5 2(p)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 10(p) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,01(*)(p)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny 0,2
Pozostałe 0,02 (*)
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) 0,02(*) 5 (mz) 0,02(*) 5(p) 0,02 (*) 0,01 f) (p)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, czarna i biała) 1(p) 0,1
Agrest 1(p) 0,1
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,02(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd(F) Tiofanat metylowy
Śliwki 0,2 0,2(p) 3(p) 0,2(p) 0,1(p) 0,3
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,02(*) 1 0,02(*) 5(p) 1 5(p) 0,02(*)(p)
Winogrona stołowe 2 1 1(p) 0,1(*)
Winogrona do produkcji wina 1 1 2(p) 3
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,5 0,02(*) 0,02(*) 0,5 0,5(p) 5(p) 0,05(*) 0,5(p) 0,5(p) 0,1(*)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,1(*)
Jeżyny 3 l(p) 10(p) 3(p)
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny 3 l(p) 10(p) 3(p)
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 1(p)
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 5(p) 0,05(*) 1(p) 0,1(*)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, czarna i biała) 0,1 2(p) 1(p)
Agrest 1(p)
Pozostałe 0,02(*) 0,5(p) 0,02(*)(p)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna)(F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma

benomylu

i karbendazymu

wyrażona łącznie

jako karbendazym)

Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Chlorotalonil
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
(vi) RÓŻNE 0,01(*)(p) 0,05(*)
Awokado
Banany 0,1(p) 3 0,2 2
Daktyle
Figi
Kiwi 2
Kumkwaty
Liczi
Mango 0,5(p) 0,5
Oliwki (stołowe) 0,1(*)
Oliwki (do produkcji oliwy) 0,1(*)
Papaja 0,2 20
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflutryna łącznie

z innymi miesza ninmi izomerów składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu

wyrażona jako dimetoat)

Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram and ziram(1),(2) Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat (suma izomerów RR i SS)(F)

Indoksakarb (suma izomerów

R i S)

Lambda-cyhalo-tryna(F) Mepanipyrim i jego metabolity (2-anilino- 4-(2-hydroksypropyl)- 6 -metylopyrimidina wyrażone jako mepanipyrim
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,05(*) 0,05(*)(p) 0,02 (*)(p) 0,2 0,01(*)(p)
(vi) RÓŻNE 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)(p)
Awokado
Banany 2 (mz, me) 0,2(p) 0,1
Daktyle
Figi
Kiwi 10(p)
Kumkwaty
Liczi
Mango 2 (mz) 0,1
Oliwki (stołowe) 2 5 (mz, pr) 0,5
Oliwki (do produkcji oliwy) 2 5 (mz, pr) 0,5
Papaja 7 (mz)
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym

inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd(F) Tiofanat metylowy
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)
(vi) RÓŻNE 0,05(*) 0,02(*)
Awokado
Banany 0,1(p) 3 0,05(p)
Daktyle
Figi
Kiwi 1
Kumkwaty
Liczi
Mango 0,05(p) 0,5(p) 1
Oliwki (stołowe) 1 0,3(p)
Oliwki (do produkcji oliwy) 0,3(p)
Papaja 0,05(p) 1(p) 0,5(p) 1
Owoce męczennicy
Ananasy 0,05
Granaty
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05 f) (p) 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna)(F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma

benomylu

i karbendazymu

wyrażona łącznie

jako karbendazym)

Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Klofentezyna
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone 0,02(*)
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*)
Buraki
Marchew 0,1 1
Maniok
Seler 1
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak 0,02(h)
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka 0,2
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflu-

tryna łącznie

z innymi miesza-

ninmi izomerów

składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu

wyrażona jako dimetoat)

Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2,

w tym maneb,

mankozeb, metiram,

propineb, tiuram and

ziram(1),(2)

Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat

(suma izomerów

RR i SS)(F)

Indoksakarb

(suma izomerów

R i S)

Lambda-cyhalo-tryna(F) Mepanipyrim i jego

metabolity (2-anilino- 4-(2-hydroksypropyl)- 6 -metylopyrimidina

wyrażone jako

mepanipyrim

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,01(*)(p)
Buraki 0,5 (mz)
Marchew 1 0,2 (mz)
Maniok
Seler 0,1 0,3 (ma, me, pr, t) 0,1
Chrzan 0,2 (mz)
Karczoch jerozolimski
Pasternak 0,2 (mz)
Pietruszka - korzeń 0,2 (mz)
Rzodkiewka 0,2(p) 0,1
Salsefia 0,2 (mz)
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym

inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd(F) Tiofanat metylowy
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone 0,05(*)
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,1(*)
Buraki
Marchew 0,1 0,1(p) 1(p) 0,05(p)
Maniok
Seler 0,1(p)
Chrzan 0,1 0,3(p)
Karczoch jerozolimski
Pasternak 0,1 0,3(p)
Pietruszka - korzeń 04,1p)
Rzodkiewka 0,1 0,2(p)
Salsefia 0,1(p)
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna)(F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma

benomylu

i karbendazymu

wyrażona łącznie

jako karbendazym)

Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Klofentezyna
(ii) WARZYWA CEBULOWE 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*)
Czosnek pospolity 0,5
Cebula 0,2 0,2 0,5
Szalotka 0,5
Dymka 10
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*)
(iii) WARZYWA 0 JADALNYCH OWOCACH 0,05(*)
a) Rośliny psiankowate 0,01(*) 0,5 2
Pomidory 0,1(p) 1(p) 0,5 0,5 0,3
Papryka 0,3(p) 0,2
Bakłażany 0,1(p) 0,5 0,5
Ketmia jadalna 2
Pozostałe 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,1(*) 0,02(*)
b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,3(p) 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*)
Ogórki 0,05(*) 1
Korniszony 5
Cukinie 0,05
Pozostałe 0,02(h) 0,01(*)
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,03(h) 0,1(*) 0,05(*) 1
Melony 0,1 0,1
Dynie
Arbuzy 0,1
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflu-

tryna łącznie

z innymi miesza-

ninmi izomerów

składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu

wyrażona jako dimetoat)

Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2,

w tym maneb,

mankozeb, metiram,

propineb, tiuram and

ziram(1),(2)

Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat

(suma izomerów

RR i SS)(F)

Indoksakarb

(suma izomerów

R i S)

Lambda-cyhalo-tryna(F) Mepanipyrim i jego

metabolity (2-anilino-

4-(2-hydroksypropyl)-

6 -metylopyrimidina

wyrażone jako

mepanipyrim

(ii) WARZYWA CEBULOWE 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,01(*)(p)
Czosnek pospolity 0,1 (mz)
Cebula 1 (ma, mz)
Szalotka 1 (ma, mz)
Dymka 2 1 (mz) 0,05
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
(iii) WARZYWA 0 JADALNYCH OWOCACH 0,02(*)
a) Rośliny psiankowate 1
Pomidory 0,05 3 (mz, me, pr) 1 1(p) 0,05 0,5(p) 0,1 1(p)
Papryka 0,3 5 (mz, pr) 2(p) 0,3(p) 0,1
Bakłażany 0,1 3 (mz, me) 1 1(p) 0,02(*) 0,5(p) 0,5 1(p)
Ketmia jadalna 0,5 (mz) 0,1
Pozostałe 0,02(*) 0,05 (*) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,01(*)(p)
b) Dyniowate - z jadalną skórką 1 2 (mz, pr) 0,2 1(p) 0,02(*) 0,2(p) 0,1 0,01(*)(p)
Ogórki 0,1
Korniszony
Cukinie
Pozostałe 0,02(*)
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,02(*) 1 (mz, pr) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,1(p) 0,05 0,01(*)(p)
Melony 0,3 0,3
Dynie
Arbuzy 0,3
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym

inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd(F) Tiofanat metylowy
(ii) WARZYWA CEBULOWE 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)
Czosnek pospolity 0,5 0,2(p)
Cebula 0,5 0,1 0,2 0,1(p)
Szalotka 0,5 0,2(p)
Dymka 0,2
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
(iii) WARZYWA 0 JADALNYCH OWOCACH
a) Rośliny psiankowate
Pomidory 0,2 0,1 2 0,5 0,2(p) 1(p) 0,5(p) 0,5 (p) 2
Papryka 0,5 1 1 0,5(p) 2(p) 0,3(p) 1(p)
Bakłażany 0,5 0,5 0,2(p) 1(p) 0,5 (p) 2
Ketmia jadalna 1 1
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)
b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,02(*) 0,5 0,02(*)(p) 1(p) 0,2(p) 0,3(p) 0,1(*)
Ogórki 0,5 0,05
Korniszony
Cukinie
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,02(*) 0,02(*) 0,2 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,3
Melony 0,2 0,3(p) 0,2(p)
Dynie 0,2(p)
Arbuzy 0,2 0,2 0,2(p)
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna)(F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma

benomylu

i karbendazymu

wyrażona łącznie

jako karbendazym)

Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Klofentezyna
d) Kukurydza cukrowa 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,02(*)(p) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
a) Kapustne kwitnące 0,01(*) 0,1(*) 0,05(*) 3
Brokuły (w tym odmiana kalabryjska)
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka 0,05 0,5 3
Kapusta głowiasta 1 3
Pozostałe 0,01(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,01(*)
c) Kapustne liściowe 0,01(*) 0,1(*) 0,01(*)
Kapusta pekińska 0,5
Jarmuż
Pozostałe 0,05(*)
d) Kalarepa 0,01(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,01(*)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,01(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
a) Sałata i podobne 0,02(*)(p) 0,01(*)
Rzeżucha
Roszpunka warzywna 5
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflu-

tryna łącznie

z innymi miesza-

ninmi izomerów

składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu

wyrażona jako dimetoat)

Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2,

w tym maneb,

mankozeb, metiram,

propineb, tiuram and

ziram(1),(2)

Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat

(suma izomerów

RR i SS)(F)

Indoksakarb

(suma izomerów

R i S)

Lambda-cyhalo-tryna(F) Mepanipyrim i jego

metabolity (2-anilino- 4-(2-hydroksypropyl)- 6 -metylopyrimidina

wyrażone jako

mepanipyrim

d) Kukurydza cukrowa 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05 0,01(*)(p)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,01(*)(p)
a) Kapustne kwitnące 0,05 1 (mz) 0,1 0,02(*) 0,3(p) 0,1
Brokuły (w tym odmiana kalabryjska)
Kalafior 0,2
Pozostałe 0,02(*)
b) Kapustne głowiaste 0,02(*)
Brukselka 0,3 2 (mz) 0,05 0,05
apusta głowiasta 0,3 1 3 (mz) 0,1 3(p) 0,2
Pozostałe 0,2 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)
c) Kapustne liściowe 0,3 0,02(*) 0,5 (mz) 0,02(*) 0,02(*) 0,2(p) 1
Kapusta pekińska
Jarmuż 0,2(p)
Pozostałe 0,02(*)(p)
d) Kalarepa 0,02(*) 0,02(*) 1 (mz) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)(p)
a) Sałata i podobne 1 15 5 (mz, me, t) 30(p)
Rzeżucha 1
Roszpunka warzywna 1(p) 1
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym

inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd(F) Tiofanat metylowy
d) Kukurydza cukrowa 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(p) 0,1(*)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,02(*) 0,05(*)(p)
a)) Kapustne kwitnące 0,2 0,02(*) 0,02(*) 0,1(p) 0,1(p) 0,1(*)
Brokuły (w tym odmiana kalabryjska) 0,05(p)
Kalafior 0,05(p)
Pozostałe 0,02(*)(p)
b) Kapustne głowiaste 0,1 0,2(p)
Brukselka 0,2(p) 0,05(p) 1
Kapusta głowiasta 1 0,05 0,2(p) 0,2(p)
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)
c) Kapustne liściowe 0,02(*) 0,2 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) l(p) 0,1(*)
Kapusta pekińska
Jarmuż 0,2
Pozostałe 0,05(*)
d) Kalarepa 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(p) 0,1(*)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,1(*)
a) Sałata i podobne 2
Rzeżucha 0,05(*)
Roszpunka warzywna 0,2 10 (p)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna)(F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma

benomylu

i karbendazymu

wyrażona łącznie

jako karbendazym)

Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Klofentezyna
Sałata 5 0,5
Endywia (cykoria endywia) 5
Rokietta siewna (rukola) 5
Liście i pędy kapustnych 5
Pozostałe 0,01(*)(p) 0,05(*)
b) Szpinak i podobne 0,01(*)(p) 0,05(*) 0,01(*)
Szpinak 0,3(p)
Boćwina
Pozostałe 0,02(*)(p)
c) Rukiew wodna 0,01(*)(P) 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,01(*)
d) Cykoria warzywna 0,01(*)(P) 0,02(*)(p) 0,05(*) 0,01(*)
e) Zioła 0,3(p) 0,05(*) 5
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać 5
Liście selera
Pozostałe 0,01(*)(p)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflutryna łącznie

z innymi miesza ninmi izomerów

składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu

wyrażona jako dimetoat)

Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2,

w tym maneb, mankozeb, metiram,

propineb, tiuram and

ziram(1),(2)

Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat (suma izomerów RR i SS)(F)

Indoksakarb

(suma izomerów R i S)

Lambda-cyhalotryna(F) Mepanipyrim i jego

metabolity (2-anilino- 4-(2-hydroksypropyl)- 6 -metylopyrimidina wyrażone jako mepanipyrim

Sałata 0,5 2(p) 0,5
Endywia (cykoria endywia) 2(p) 1
Rokietta siewna (rukola) 1
Liście i pędy kapustnych 1(p) 1
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)(p) 1
b) Szpinak i podobne 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,5
Szpinak 2(p)
Boćwina 20
Pozostałe 0,05(*)
c) Rukiew wodna 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,3(mz) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)
d) Cykoria warzywna 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,5(mz) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)
e) Zioła 0,02(*) 15 0,02(*) 5(mz, me) 30(p) 2(p) 1
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym

inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd(F) Tiofanat metylowy
Sałata 2 10(p)
Endywia (cykoria endywia) 1 10(p)
Rokietta siewna (rukola) 2 3(p)
Liście i pędy kapustnych 2
Pozostałe 0,05(*) 2(p) 0,05(*)(p) 2(p)
b) Szpinak i podobne 0,05(*) 0,02(*) 0,5(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
d) Cykoria warzywna 0,3 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
e) Zioła 2 2 2(p) 3(p) 3(p)
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna)(F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma

benomylu

i karbendazymu

wyrażona łącznie

jako karbendazym)

Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Klofentezyna
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
Fasola (w strąkach) 0,2 5
Fasola (bez strąków) 2
Groch (w strąkach) 0,2 2
Groch (bez strąków) 0,3
Pozostałe 0,1(*) 0,01(*)
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler 10
Koper włoski
Karczochy kuliste 1
Por 0,5 10
Rabarbar
Pozostałe 0,05(*) 0,01(*)
(viii) GRZYBY 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
a) Grzyby uprawne 1 10 2
b) Grzyby dziko rosnące 0,1(*) 0,05(*) 0,01(*)
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 0,02(*) 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflutryna łącznie

z innymi miesza-

ninmi izomerów

składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu

wyrażona jako dimetoat)

Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2,

w tym maneb,

mankozeb, metiram,

propineb, tiuram and

ziram(1),(2)

Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat (suma izomerów

RR i SS)(F)

Indoksakarb

(suma izomerów

R i S)

Lambda-cyhalo-tryna(F) Mepanipyrim i jego

metabolity (2-anilino-

4-(2-hydroksypropyl)-

6 -metylopyrimidina

wyrażone jako

mepanipyrim

(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,05 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,01(*)(p)
Fasola (w strąkach) 5 1 (mz) 2(p) 0,2
Fasola (bez strąków) 0,1 (mz)
Groch (w strąkach) 5 1 1 (ma, mz) 0,1 0,2
Groch (bez strąków) 0,1 (mz) 0,2
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,02(*)
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,01(*)(p)
Szparagi 0,5(mz)
Karczochy hiszpańskie
Seler 2 2(p) 0,3
Koper włoski 0,3
Karczochy kuliste 2 0,1(p)
Por 3 (ma, mz) 2 0,3
Rabarbar 0,5 (mz)
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)
(viii) GRZYBY 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*)(p)
a) Grzyby uprawne 5 0,02(*)
b) Grzyby dziko rosnące 0,05(*) 0,02(*) 0,5
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,01(*)(p)
Fasola 0,1 (mz)
Soczewica
Groch 0,1 (mz)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym

inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd(F) Tiofanat metylowy
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,1(*)
Fasola (w strąkach) 0,2 2 2(p) 0,5(p) 1(p)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach) 0,1
Groch (bez strąków) 0,2(p) 0,2(p)
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*) 1 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p)
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,1(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler 0,3(p)
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por 0,2 0,5(p) 1(p) 0,2 (p)
Rabarbar
Pozostałe 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p)
(viii) GRZYBY 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,3(p) 0,5(p) 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,1(p) 0,1(*)
Fasola
Soczewica
Groch 0,1
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Acefat Acetamipryd Acybenzolar S-metylowy Aldryna i dieldryna (aldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldryna)(F) Benalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych i benalaksyl-M (suma izomerów) Karbendazym i benomyl (suma

benomylu

i karbendazymu

wyrażona łącznie

jako karbendazym)

Chlormekwat Chloropiryfos Chlorotalonil Klofentezyna
Łubin
Pozostałe
4. Nasiona oleiste 0,05(*)(p) 0,02(*)(m) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Siemię lnu 7
Orzeszki ziemne 0,05
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku 7
Ziarna soi 0,3 0,2
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny 0,02(p)
Nasiona konopi
Nasiona dyni (m)
Pozostałe 0,05(*) 0,01(*)(p) 0,1(*) 0,1(*) 0,01(*)
5. Ziemniaki 0,02(*) 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane, Camellia sinensis) 0,05(*) 0,1(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,10(*) 0,1(*) 0,05(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 0,05(*) 0,1(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,10(*) 50 0,05(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Cyflutryna (cyflu-

tryna łącznie

z innymi miesza-

ninmi izomerów

składowych (suma

izomerów))(F)

Cyromazyna Dimetoat (suma dimetoatu i ometoatu

wyrażona jako dimetoat)

Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2,

w tym maneb,

mankozeb, metiram,

propineb, tiuram and

ziram(1),(2)

Famoksadon Fenheksamid Fenwalerat

i esfenwalerat

(suma izomerów

RR i SS)(F)

Indoksakarb

(suma izomerów

R i S)

Lambda-cyhalo-tryna(F) Mepanipyrim i jego

metabolity (2-anilino-

4-(2-hydroksypropyl)-

6 -metylopyrimidina

wyrażone jako

mepanipyrim

Łubin
Pozostałe 0,05(*)
4. Nasiona oleiste 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)(p) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)(p)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku 0,05 0,5 (ma, mz)
Ziarna soi 0,5(p)
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Nasiona dyni
Pozostałe 0,1(*) 0,05(*)(p)
5. Ziemniaki 0,02(*) 1 0,02(*) 0,3 (ma, mz, me, pr) 0,02(*) 0,05(*)(p) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,02(*) 0,01(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane, Camellia sinensis) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)(p) 0,05(*) 0,05(*)(p) 1 0,02(*)(p)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 20 0,05(*) 0,05(*) 25(pr) 0,05(*) 0,1(*)(p) 0,05 (*) 0,05(*)(p) 10 0,02(*)(p)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl, w tym

inne mieszaniny izomerów składowych

łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów))

Metydation Metoksy-fenozyd(F) Pimetrozyna Piraklostrobina Pirymetanil Spiroksamina Trifloksystrobina Tiaklopryd(F) Tiofanat metylowy
Łubin
Pozostałe 0,02(*)
4. Nasiona oleiste 0,05(*)(p) 0,1(*)(p) 0,05(*) 0,05(*)(p)
Siemię lnu 0,1(*)
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika 0,5
Nasiona rzepaku 0,1 0,3(p)
Ziarna soi 2 0,3
Nasiona gorczycy 0,2(p)
Nasiona bawełny 1 2 0,05
Nasiona konopi 0,1
Nasiona dyni
Pozostałe 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,1(*)
5. Ziemniaki 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane, Camellia sinensis) 0,1(*) 0,5 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,1(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 10 5 0,05(*) 15 10(p) 0,1(*)(p) 0,1(*) 30 (p) 0,1 0,1(*)
(*) Wskazuje dolną granice oznaczalności.

(1) NDP wyrażone jako CS2 mogą powstawać z różnych ditiokarbaminianów, nie odzwierciedlają wiec jednej dobrej praktyki rolniczej (DPR). Z tego względu nie jest właściwe używanie tych NDP w celu sprawdzenia zgodności z DPR.

(2) W nawiasie pochodzenie pozostałości (ma: maneb; mz: mankozeb; me: metiram; pr: propineb; t: tiuram; z: ziram).

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach.

(h) Na podstawie poziomów tła spowodowanych użyciem aldryny i dieldryny w przeszłości

(m) Dane z monitoringu wykazują, że na nasionach dyni wykorzystywanych do produkcji eliwy można stwierdzić poziomy do 0,02 mg/kg dieldryny.

(p) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.

(t) Tymczasowy NDP w wysokości 0,2 mg/kg stosuje się do dnia 31 lipca 2009 r."

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2008.50.17

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2008/17/WE zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla acefatu, acetamipridu, acibenzolaru-s-metylowego, aldryny, benalaksylu, benomylu, karbendazymu, chloromekwatu, chlorotalonilu, chloropiryfosu, klofentezyny, cyflutrinu, cypermetryny, cyromazyny, dieldryny, dimetoatu, ditiokarbiminiany, esfenwaleratu, famoksadonu, fenheksamidu, fenitrotionu, fenwaleratu, glifosatu, indoksakarbu, lambda-cyhalotrinu, mepanipyrimu, metalaksylu-M, metidationu, metoksyfenozydu, pimetrozyny, piraklostrobiny, pirymetanilu, spiroksaminy, tiakloprydu, tiofanatu metylowego oraz trifloksystrobiny
Data aktu: 19/02/2008
Data ogłoszenia: 23/02/2008
Data wejścia w życie: 14/03/2008