Decyzja 2006/784/WE w sprawie zatwierdzenia metod klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji

DECYZJA KOMISJI
z dnia 14 listopada 2006 r.
w sprawie zatwierdzenia metod klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 5400)

(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2006/784/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 17 listopada 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 ust. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(2).

(2) Decyzja Komisji 97/28/WE(3) przewiduje dopuszczenie głównie metody klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji. Dwie pozostałe metody są używane zgodnie z warunkami równoważności wyników.

(3) Ze względu na postęp techniczny w dziedzinie hodowli inwentarza rząd Francji skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie nowych wzorów dla metod używanych z tytułu decyzji 97/28/WE i w związku z tym przedłożył wzory przewidziane w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(4) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji.

(5) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(6) Dla zachowania jasności należy uchylić decyzję 97/28/WE i zastąpić ją nową decyzją.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji:

a)
przyrząd określany jako "Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika;
b)
przyrząd określany jako "CSB Ultra-Meater" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 2 załącznika;
c)
"metoda ręczna (ZP)" oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 3 załącznika;
d) 1
przyrząd określany jako "Autofom" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika;
e) 2
przyrząd określany jako "Ultrafom 300" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 załącznika;
f) 3
przyrząd określany jako "CSB Image-Meater" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 6 załącznika;
g) 4
przyrząd określany jako "VCS 2000" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 7 załącznika.

Metoda ręczna (ZP) może być stosowana tylko w rzeźniach, w których tygodniowy ubój nie przekracza 200 świń.

Artykuł  2

W drodze odstępstwa od standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, tusze wieprzowe mogą być prezentowane z językiem podczas ich ważenia i klasyfikacji. W celu ustalenia ceny dla tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie zarejestrowany ciężar ciepłej tuszy zmniejsza się o 0,5 %.

Artykuł  3

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów lub metod oceny.

Artykuł  4

Uchyla się decyzję 97/28/WE.

Jednakże do dnia 17 grudnia 2006 r. Francja może w miejsce metod stanowiących przedmiot niniejszej decyzji nadal stosować metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone zgodnie z decyzją 97/28/WE.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Francuskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 14 listopada 2006 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1197/2006 (Dz.U. L 217 z 8.8.2006, str. 6).

(3) Dz.U. L 12 z 15.1.1997, str. 30. Decyzja zmieniona decyzją 97/473/WE (Dz.U. L 200 z 29.7.1997, str. 64).

ZAŁĄCZNIK  5

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH WE FRANCJI

CZĘŚĆ  1

Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM)

1. Klasyfikację tusz świńskich przeprowadza się za pomocą przyrządu zwanego "Capteur Gras/Maigre - Sydel" (CGM wersja 01-A).

2. Przyrząd powinien być wyposażony w sondę Sydel o wysokiej rozdzielczości o średnicy 8 mm, fluoroscencyjną fotodiodę na podczerwień (Honeywell) i dwa fotodetektory (Honeywell). Odcinek pomiarowy wynosi pomiędzy 0 i 95 milimetrów.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą CGM.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 62,19 - 0,729 G2 + 0,144 M2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G2 = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między trzecim i czwartym ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem równoległym do tej linii (w milimetrach).

M2 = grubość mięśnia między trzecim i czwartym ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem równoległym do tej linii (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ  2

CSB Ultra-Meater

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "CSB Ultra-Meater version 3.0".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę (Pie Medical) o częstotliwości 3,5 Mhz. Odcinek pomiarowy wynosi pomiędzy 0 i 200 milimetrów.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 62,68 - 0,921 G + 0,204 M

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między drugim i trzecim ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach),

M = grubość mięśnia między drugim i trzecim ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ  3

Metoda ręczna (ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody ręcznej (ZP).

2. Ta metoda może zostać zastosowana przy użyciu liniału, którego wartości są oszacowane za pomocą równania regresji. Jego zasada opiera się na pomiarze ręcznym grubości słoniny i grubości mięśnia.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 55,99 - 0,514 Gf + 0,157 Mf

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

Gf = widoczna grubość słoniny w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy na jego najsłabszej części pokrywającej mięsień lędźwiowy,

Mf = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy, zmierzona jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia lędźwiowego i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ  4

AUTOFOM

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Autofom".

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (SFK Technology, K2KG), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe powinny obejmować pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 23 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ = 69,4808 - 0,09178*X0 - 0,08778*X7 - 0,02047*X9 - 0,06525*X19 - 0,03135*X21 - 0,01352*X26 - 0,01257*X29 + 0,00660*X31 + 0,00726*X36 - 0,11207*X48 - 0,31733*X60 - 0,12530*X64 - 0,03016*X83 - 0,28903*X88 - 0,15229*X91 - 0,03713*X92 + 0,09666*X100 - 0,08611*X101 + 0,01797*X113 + 0,03736*X115 + 0,03356*X116 + 0,01313*X121 + 0,01547*X123

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X0, X7 ... X123 są zmiennymi mierzonymi przez Autofom.

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II francuskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 gramów.

CZĘŚĆ  5

ULTRAFOM 300

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "UltraFom 300".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 3,5 MHz (SFK Technology 3,5 64LA), o długości 5 cm, posiadającą 64 przetworniki ultradźwiękowe. Sygnał ultradźwiękowy jest digitalizowany, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 66,49 - 0,891 G + 0,104 M

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między drugim a trzecim ostatnim żebrem, 7 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach).

M = grubość mięśnia między drugim a trzecim ostatnim żebrem, 7 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 gramów.

CZĘŚĆ  6

CSB Image-Meater

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "CSB Image-Meater".

2. CSB Image-Meater składa się w szczególności z kamery wideo, komputera osobistego wyposażonego w kartę graficzną, ekranu, drukarki, mechanizmu sterującego, mechanizmu analizującego i interfejsów. Wszystkie 4 zmienne Image-Meater mierzy się przy linii środkowej; mierzone wartości przekształcane są w szacunkową procentową zawartość chudego mięsa przez jednostkę centralną.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 60,12 - (0,487 × G3) - (0,133 × G4) + (0,111 × M3) + (0,036 × M4)

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

G3 - minimalna grubość słoniny (włącznie ze skórą) nad mięśniem gluteus medius (w milimetrach),

G4 - średnia grubość słoniny (włącznie ze skórą) nad czterema kręgami lędźwiowymi (oznaczanymi Va, Vb, Vc, Vd) (w milimetrach),

M3 - minimalna grubość mięśnia między przednim końcem mięśnia gluteus medius a grzbietową częścią kanału rdzenia (w milimetrach),

M4 - średnia grubość mięśnia nad czterema kręgami lędźwiowymi (oznaczanymi Va, Vb, Vc, Vd) (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 45 do 125 kilogramów.

CZĘŚĆ  7

VCS 2000

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "VCS 2000".

2. VCS 2000 opiera się na cyfrowej analizie obrazu wideo. Głównymi elementami są trzy kamery, lampy, komputer analizujący obraz, serwer komputera osobistego i jednostki pozycjonujące. W pozycji pierwszej kamera rejestruje obraz zewnętrznej strony szynki. W pozycji drugiej dwie kamery rejestrują obraz linii środkowej. Z obrazów uzyskuje się 40 zmiennych. Są to przede wszystkim grubości, szerokości, długości i obszary. Mierzone wartości przekształcane są w szacunkową procentową zawartość chudego mięsa przez jednostkę centralną.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 40 zmiennych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ = 122,458 + 0,05805 * X1 + 0,01449 * X2 - 0,02996 * X3 - 0,001585 * X4 - 39,297 * X5 - 47,553 * X6 + 38,877 * X7 - 0,1013 * X8 + 0,00004308 * X9 - 817,242 * X10 + 10,135 * X11 + 15,277 * X12 - 25,777 * X13 - 90,738 * X14 + 0,0005792 * X15 + 2,743 * X16 - 0,06866 * X17 + 3,511 * X18 - 0,1681 * X19 -0,007867 * X20 - 0,1082 * X21 - 0,01290 * X22 + 0,02957 * X23 + 0,03856 * X24 - 0,003353 * X25 -0,03378 * X26 - 0,01661 * X27 + 2,368 * X28 - 0,3133 * X29 - 0,01386 * X30 - 0,02100 * X31 - 0,01908 * X32 - 0,02442 * X33 + 0,06009 * X34 - 0,007792 * X35 - 2,598 * X36 - 7,632 * X37 - 0,004848 * X38 -0,9099 * X39 - 20,514 * X40

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X1, X2, ... X40 są zmiennymi mierzonymi przez VCS 2000.

Opis zmiennych i metody statystycznej znajduje się w części II francuskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

1 Art. 1 lit. d) dodana przez art. 1 decyzji nr 2007/510/WE z dnia 17 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.187.47) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
2 Art. 1 lit. e) dodana przez art. 1 decyzji nr 2007/510/WE z dnia 17 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.187.47) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
3 Art. 1 lit. f) dodana przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2008/293/WE z dnia 4 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.98.16) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
4 Art. 1 lit. g) dodana przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2008/293/WE z dnia 4 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.98.16) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
5 Załącznik:

- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2007/510/WE z dnia 17 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.187.47) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2008/293/WE z dnia 4 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.98.16) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2008/677/WE z dnia 28 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.221.30) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2013/282/UE z dnia 11 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.161.10) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2006.318.27

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2006/784/WE w sprawie zatwierdzenia metod klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji
Data aktu: 14/11/2006
Data ogłoszenia: 17/11/2006