Decyzja 2006/784/WE w sprawie zatwierdzenia metod klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji

DECYZJA KOMISJI
z dnia 14 listopada 2006 r.
w sprawie zatwierdzenia metod klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 5400)

(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2006/784/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 17 listopada 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 ust. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(2).

(2) Decyzja Komisji 97/28/WE(3) przewiduje dopuszczenie głównie metody klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji. Dwie pozostałe metody są używane zgodnie z warunkami równoważności wyników.

(3) Ze względu na postęp techniczny w dziedzinie hodowli inwentarza rząd Francji skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie nowych wzorów dla metod używanych z tytułu decyzji 97/28/WE i w związku z tym przedłożył wzory przewidziane w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(4) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji.

(5) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(6) Dla zachowania jasności należy uchylić decyzję 97/28/WE i zastąpić ją nową decyzją.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji:

a)
przyrząd określany jako "Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika;
b)
przyrząd określany jako "CSB Ultra-Meater" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 2 załącznika;
c)
"metoda ręczna (ZP)" oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 3 załącznika;
d) 1
przyrząd określany jako "Autofom" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika;
e) 2
przyrząd określany jako "Ultrafom 300" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 załącznika;
f) 3
przyrząd określany jako "CSB Image-Meater" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 6 załącznika;
g) 4
przyrząd określany jako "VCS 2000" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 7 załącznika.

Metoda ręczna (ZP) może być stosowana tylko w rzeźniach, w których tygodniowy ubój nie przekracza 200 świń.

Artykuł  2

W drodze odstępstwa od standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, tusze wieprzowe mogą być prezentowane z językiem podczas ich ważenia i klasyfikacji. W celu ustalenia ceny dla tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie zarejestrowany ciężar ciepłej tuszy zmniejsza się o 0,5 %.

Artykuł  3

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów lub metod oceny.

Artykuł  4

Uchyla się decyzję 97/28/WE.

Jednakże do dnia 17 grudnia 2006 r. Francja może w miejsce metod stanowiących przedmiot niniejszej decyzji nadal stosować metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone zgodnie z decyzją 97/28/WE.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Francuskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 14 listopada 2006 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1197/2006 (Dz.U. L 217 z 8.8.2006, str. 6).

(3) Dz.U. L 12 z 15.1.1997, str. 30. Decyzja zmieniona decyzją 97/473/WE (Dz.U. L 200 z 29.7.1997, str. 64).

ZAŁĄCZNIK  5

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH WE FRANCJI

CZĘŚĆ  1

Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM)

1. Klasyfikację tusz świńskich przeprowadza się za pomocą przyrządu zwanego "Capteur Gras/Maigre - Sydel" (CGM wersja 01-A).

2. Przyrząd powinien być wyposażony w sondę Sydel o wysokiej rozdzielczości o średnicy 8 mm, fluoroscencyjną fotodiodę na podczerwień (Honeywell) i dwa fotodetektory (Honeywell). Odcinek pomiarowy wynosi pomiędzy 0 i 95 milimetrów.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą CGM.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 62,19 - 0,729 G2 + 0,144 M2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G2 = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między trzecim i czwartym ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem równoległym do tej linii (w milimetrach).

M2 = grubość mięśnia między trzecim i czwartym ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem równoległym do tej linii (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ  2

CSB Ultra-Meater

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "CSB Ultra-Meater version 3.0".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę (Pie Medical) o częstotliwości 3,5 Mhz. Odcinek pomiarowy wynosi pomiędzy 0 i 200 milimetrów.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 62,68 - 0,921 G + 0,204 M

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między drugim i trzecim ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach),

M = grubość mięśnia między drugim i trzecim ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ  3

Metoda ręczna (ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody ręcznej (ZP).

2. Ta metoda może zostać zastosowana przy użyciu liniału, którego wartości są oszacowane za pomocą równania regresji. Jego zasada opiera się na pomiarze ręcznym grubości słoniny i grubości mięśnia.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 55,99 - 0,514 Gf + 0,157 Mf

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

Gf = widoczna grubość słoniny w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy na jego najsłabszej części pokrywającej mięsień lędźwiowy,

Mf = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy, zmierzona jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia lędźwiowego i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ  4

AUTOFOM

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Autofom".

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (SFK Technology, K2KG), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe powinny obejmować pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 23 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ = 69,4808 - 0,09178*X0 - 0,08778*X7 - 0,02047*X9 - 0,06525*X19 - 0,03135*X21 - 0,01352*X26 - 0,01257*X29 + 0,00660*X31 + 0,00726*X36 - 0,11207*X48 - 0,31733*X60 - 0,12530*X64 - 0,03016*X83 - 0,28903*X88 - 0,15229*X91 - 0,03713*X92 + 0,09666*X100 - 0,08611*X101 + 0,01797*X113 + 0,03736*X115 + 0,03356*X116 + 0,01313*X121 + 0,01547*X123

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X0, X7 ... X123 są zmiennymi mierzonymi przez Autofom.

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II francuskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 gramów.

CZĘŚĆ  5

ULTRAFOM 300

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "UltraFom 300".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 3,5 MHz (SFK Technology 3,5 64LA), o długości 5 cm, posiadającą 64 przetworniki ultradźwiękowe. Sygnał ultradźwiękowy jest digitalizowany, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 66,49 - 0,891 G + 0,104 M

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między drugim a trzecim ostatnim żebrem, 7 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach).

M = grubość mięśnia między drugim a trzecim ostatnim żebrem, 7 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 gramów.

CZĘŚĆ  6

CSB Image-Meater

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "CSB Image-Meater".

2. CSB Image-Meater składa się w szczególności z kamery wideo, komputera osobistego wyposażonego w kartę graficzną, ekranu, drukarki, mechanizmu sterującego, mechanizmu analizującego i interfejsów. Wszystkie 4 zmienne Image-Meater mierzy się przy linii środkowej; mierzone wartości przekształcane są w szacunkową procentową zawartość chudego mięsa przez jednostkę centralną.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 60,12 - (0,487 × G3) - (0,133 × G4) + (0,111 × M3) + (0,036 × M4)

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

G3 - minimalna grubość słoniny (włącznie ze skórą) nad mięśniem gluteus medius (w milimetrach),

G4 - średnia grubość słoniny (włącznie ze skórą) nad czterema kręgami lędźwiowymi (oznaczanymi Va, Vb, Vc, Vd) (w milimetrach),

M3 - minimalna grubość mięśnia między przednim końcem mięśnia gluteus medius a grzbietową częścią kanału rdzenia (w milimetrach),

M4 - średnia grubość mięśnia nad czterema kręgami lędźwiowymi (oznaczanymi Va, Vb, Vc, Vd) (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 45 do 125 kilogramów.

CZĘŚĆ  7

VCS 2000

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "VCS 2000".

2. VCS 2000 opiera się na cyfrowej analizie obrazu wideo. Głównymi elementami są trzy kamery, lampy, komputer analizujący obraz, serwer komputera osobistego i jednostki pozycjonujące. W pozycji pierwszej kamera rejestruje obraz zewnętrznej strony szynki. W pozycji drugiej dwie kamery rejestrują obraz linii środkowej. Z obrazów uzyskuje się 40 zmiennych. Są to przede wszystkim grubości, szerokości, długości i obszary. Mierzone wartości przekształcane są w szacunkową procentową zawartość chudego mięsa przez jednostkę centralną.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 40 zmiennych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ = 122,458 + 0,05805 * X1 + 0,01449 * X2 - 0,02996 * X3 - 0,001585 * X4 - 39,297 * X5 - 47,553 * X6 + 38,877 * X7 - 0,1013 * X8 + 0,00004308 * X9 - 817,242 * X10 + 10,135 * X11 + 15,277 * X12 - 25,777 * X13 - 90,738 * X14 + 0,0005792 * X15 + 2,743 * X16 - 0,06866 * X17 + 3,511 * X18 - 0,1681 * X19 -0,007867 * X20 - 0,1082 * X21 - 0,01290 * X22 + 0,02957 * X23 + 0,03856 * X24 - 0,003353 * X25 -0,03378 * X26 - 0,01661 * X27 + 2,368 * X28 - 0,3133 * X29 - 0,01386 * X30 - 0,02100 * X31 - 0,01908 * X32 - 0,02442 * X33 + 0,06009 * X34 - 0,007792 * X35 - 2,598 * X36 - 7,632 * X37 - 0,004848 * X38 -0,9099 * X39 - 20,514 * X40

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X1, X2, ... X40 są zmiennymi mierzonymi przez VCS 2000.

Opis zmiennych i metody statystycznej znajduje się w części II francuskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

1 Art. 1 lit. d) dodana przez art. 1 decyzji nr 2007/510/WE z dnia 17 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.187.47) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
2 Art. 1 lit. e) dodana przez art. 1 decyzji nr 2007/510/WE z dnia 17 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.187.47) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
3 Art. 1 lit. f) dodana przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2008/293/WE z dnia 4 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.98.16) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
4 Art. 1 lit. g) dodana przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2008/293/WE z dnia 4 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.98.16) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
5 Załącznik:

- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2007/510/WE z dnia 17 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.187.47) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2008/293/WE z dnia 4 kwietnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.98.16) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2008/677/WE z dnia 28 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.221.30) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2013/282/UE z dnia 11 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.161.10) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024