Dyrektywa 2005/48/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni

DYREKTYWA KOMISJI 2005/48/WE
z dnia 23 sierpnia 2005 r.
zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(4), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Następujące istniejące substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: iprodion na podstawie dyrektywy Komisji 2003/31/WE(5); propikonazol na podstawie dyrektywy Komisji 2003/70/WE(6) i molinat na podstawie dyrektywy Komisji 2003/81/WE(7).

(2) Następujące nowe substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: mezotrion na podstawie dyrektywy Komisji 2003/68/WE(8); siltiofam, pikoksystrobina, flufenacet, jodosulfuron metylo-sodowy oraz fostiazat na podstawie dyrektywy Komisji 2003/84/WE(9).

(3) Włączenie do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG rozpatrywanych substancji czynnych opierało się na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) tej dyrektywy. Dostępne informacje zostały przeanalizowane i pozwalają na ustalenie niektórych maksymalnych poziomów pozostałości (MRL).

(4) W przypadku braku wspólnotowego lub tymczasowego MRL Państwa Członkowskie mają ustanowić krajowy tymczasowy MRL, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, przed wydaniem zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające wspomniane substancje czynne.

(5) Wspólnotowe MRL oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W kodeksie znajduje się ograniczona ilość MRL dla iprodionu i propikonazolu. W dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG zawarto już wspólnotowe MRL dla: iprodionu (dyrektywa Rady 93/58/WE)(10) i propikonazolu (dyrektywa Rady 94/30/WE)(11). Uwzględniono je w niniejszej dyrektywie. MRL zawarte w kodeksie, które są przedmiotem zaleceń dotyczących wycofania w najbliższej przyszłości, nie zostały uwzględnione. Maksymalne poziomy pozostałości oparte na MRL zawartych w kodeksie zostały ocenione pod względem ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie stwierdzono żadnego ryzyka w przypadku stosowania toksykologicznych punktów końcowych.

(6) W związku z włączeniem tychże substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG odpowiednie oceny techniczne i naukowe zostały sfinalizowane w formie sprawozdań z przeglądów Komisji. Sprawozdania z oceny wspomnianych substancji zostały sfinalizowane w terminach wymienionych w dyrektywach Komisji cytowanych w motywach 1 i 2. Sprawozdania te pozwoliły ustalić dopuszczalną dzienną dawkę (ADI) oraz, jeżeli to konieczne, graniczną dawkę referencyjną (ARfD) dla rozpatrywanych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych zawierających rozpatrywane substancje czynne zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(12) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(13) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciagnieto wniosek, że zaproponowane MRL nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.

(7) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin, tymczasowe MRL powinny zostać określone na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów.

(8) Ustalenie na poziomie Wspólnoty tymczasowych MRL nie zwalnia Państw Członkowskich z ustanowienia tymczasowych MRL dla rozpatrywanych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, aby umożliwić rozwój dalszych zastosowań omawianej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowy MRL stanie się ostateczny.

(9) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian odnośnie do MRL określonych w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta. Jeżeli w załącznikach do powyższych dyrektyw MRL zostały uprzednio określone, należy je odpowiednio zmienić. Jeżeli MRL nie zostały określone do tej pory, należy je ustalić po raz pierwszy.

(10) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywy 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(11) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) W części A załącznika II dodaje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla mezotrionu, siltiofamu, pikoksystrobiny, flufenacetu, jodosulfuronu metylo-sodowego, fostiazatu i molinatu, jak określono w załączniku I do niniejszej dyrektywy.

2) W części A załącznika II zastępuje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla propikonazolu i iprodionu poziomami określonymi w załączniku II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) W części A załącznika II dodaje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla pikoksystrobiny, jak określono w załączniku III do niniejszej dyrektywy.

2) W części B załącznika II zastępuje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla propikonazolu poziomami określonymi w załączniku IV do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) W załączniku II dodaje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla mezotrionu, siltiofamu, pikoksystrobiny, flufenacetu, jodosulfuronu metylo-sodowego, fostiazatu i molinatu, jak określono w załączniku V do niniejszej dyrektywy.

2) W załączniku II zastępuje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla propikonazolu i iprodionu poziomami określonymi w załączniku VI do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4
1.
Państwa Członkowskie przyjmą i opublikują najpóźniej do dnia 24 lutego 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Niezwłocznie przekażą Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Zastosują one wyżej wymienione przepisy od dnia 24 lutego 2007 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie powinny zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to powinno być dołączone do ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odniesienia określają Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekażą Komisji teksty głównych przepisów prawa krajowego przyjętych w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 sierpnia 2005 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/46/WE (Dz.U. L 177 z 9.7.2005, str. 35).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/46/WE.

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/46/WE.

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1).

(5) Dz.U. L 101 z 23.4.2003, str. 3.

(6) Dz.U. L 184 z 23.7.2003, str. 9.

(7) Dz.U. L 224 z 6.9.2003, str. 29.

(8) Dz.U. L 177 z 16.7.2003, str. 12.

(9) Dz.U. L 247 z 30.9.2003, str. 20.

(10) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6.

(11) Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 70.

(12) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(13) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (Opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów Poszczególne produkty, do których stosuje się MRL
Mezotrion "suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoesowego), 0,05(*)(p)

ZBOŻA

wyrażona jako mezotrion"
Siltiofam 0,05(*)(p)
ZBOŻA
Pikoksystrobina 0,2(p) jęczmień
0,2(p) owies
0,05(*)(p) inne zboża
Flufenacet (suma wszystkich związków 0,05(*)(p)
zawierających część cząsteczki N fluorofenylo-N-isopropylu wyrażonej jako odpowiednik flufenacetu) ZBOŻA
Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron 0,02(*)(p)
metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) ZBOŻA
Fostiazat 0,02(*)(p)
ZBOŻA
Molinat 0,05(*)(p)
ZBOŻA
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL)

zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną

wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września

2009 r.

ZAŁĄCZNIK  II

Najwyższe poziomy (mg/kg)
Pozostałości pestycydów Poszczególne produkty, do których stosuje się MRL
Propikonazol 0,2(p) jęczmień
0,2(p) owies
0,05(*)(p) inne zboża
Iprodion 3(p) ryż
0,5(p) owies, jęczmień i pszenica
0,02(*)(p) inne zboża
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL)

zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną

wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września

2009 r.

ZAŁĄCZNIK  III

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, odpadach poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 pkt(1) i (4) dla mleka krowiego i pełnego mleka krowiego wymienionego w załączniku I w pozycji 0401: dla pozostałych środków spożywczych w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z pkt(2) i (4) dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 and 0408 pkt(3) i (4)
Pikoksystrobina 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL)

zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną

wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września

2009 r.

(1) W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu 10 % lub mniej,

wagowo, pozostałości odnoszą się do całkowitej masy środka spożywczego

z kością. W takich przypadkach odnoszą się do całkowitej masy środka

spożywczego z kością. W takich przypadkach zawartości tłuszczu;

jednocześnie nie może być on niższy niż 0,01 mg/kg.

(2) Przy oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnym mleku

krowim 4-procentowa zawartość tłuszczu, wagowo, powinna być traktowana

jako wartość podstawowa. Dla mleka surowego i mleka pełnego innego

pochodzenia zwierzęcego pozostałości są podawane w przeliczeniu na

tłuszcz.

W odniesieniu do innych środków spożywczych wymienionych w załączniku I

w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00, i 0406:

- przy zawartości tłuszczu mniejszej niż 2 %, wagowo, najwyższy

dopuszczalny poziom to połowa wartości ustalonej dla mleka surowego i

mleka pełnego,

- przy zawartości tłuszczu 2 % lub więcej, wagowo, najwyższy

dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu.

W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom to 25-krotna

wartość ustalona dla mleka surowego i mleka pełnego.

(3) W przypadku jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej

niż 10 % najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg. W tym

przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest 10 razy wyższy od

najwyższego dopuszczalnego poziomu dla świeżych jaj.

(4) Przypisów(1),(2) and (3) nie stosuje się w przypadkach, w których

podano niższą granicę oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  IV

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów dla mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 and 0408
Propikonazol wątroba przeżuwaczy 0,1(p) inne produkty pochodzenia zwierzęcego 0,01(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL)

zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną

wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września

2009 r.

ZAŁĄCZNIK  V

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoesowego), wyrażona jako mezotrion) Siltiofam Pikoksystrobina Flufenacet (suma wszystkich związków zawierających część cząsteczki N fluorofenylo-Nizopropylu wyrażona jako flufenacet) Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) Fostiazat Molinat
1. Owoce, świeże,

suszone lub

niegotowane,

zakonserwowane

przez zamrażanie,

niezawierające

dodatku cukru;

orzechy

0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,02(*)(p)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki

(łącznie z

klementynkami i

podobnymi

mieszańcami)

Pomarańcze
Pomelo
Inne
ii) ORZECHY Z DRZEW

ORZECHOWYCH (w

łupinach lub bez)

0,02(*)(p)
Migdały
Orzechy

brazylijskie

Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzechy Pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,02(*)(p)
Jabłka
Gruszki
Pigwa
Inne
iv) OWOCE PESTKOWE 0,02(*)(p)
Morele
Wiśnie
Brzoskwinie

(łącznie z

nektarynami i

podobnymi

mieszańcami)

Śliwki
Inne
v) JAGODY I DROBNE

OWOCE

0,02(*)(p)
a) Winogrona

stołowe i do

produkcji wina

Winogrona

stołowe

Winogrona do

produkcji

wina

b) Truskawki

(inne niż

dzikie)

c) Owoce leśne

(inne niż

dzikie)

Jeżyny
Jeżyna

popielica

Skrzyżowanie

jeżyny z

maliną

Maliny
Inne
d) Inne drobne

owoce i jagody

(inne niż

dzikie)

Borówka czarna
Żurawina
Porzeczka

(czerwona,

biała i

czarna)

Agrest
Inne
e) Dzikie jagody

i dzikie owoce

vi) RÓŻNE
Awokado
Banany 0,05(p)
Daktyle
Figi
Owoce kiwi
Kumkwat
Litchi
Mango
Oliwki
Owoce męczennicy
Ananasy
Papaja
Inne 0,02(*)(p)
2. Warzywa świeże lub

niegotowane, mrożone

lub suszone

0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
i) WARZYWA

KORZENIOWE I

BULWIASTE

Burak
Marchew
Seler
Chrzan
Karczoch

jerozolimski

Pasternak
Pietruszka

korzeniowa

Rzodkiewka
Salsefia
Słodki ziemniak
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne
ii) WARZYWA CEBULOWE
Czosnek
Cebula
Szalotka
Wiosenna dymka
Inne
iii) WARZYWA O

JADALNYCH OWOCACH

a) Psiankowate
Pomidory
Papryka
Bakłażan
Inne
b) Dyniowate - z

jadalną skórką

Ogórek
Korniszon
Cukinia
Inne
c) Dyniowate - z

niejadalną

skórką

Melon
Dynia
Arbuz
Inne
d) Kukurydza

słodka

iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) Kwiaty

kapustnych

Brokuł
Kalafior
Inne
b) Kapustne

głowiaste

Brukselka
Kapusta

głowiasta

Inne
c) Kapustne

liściaste

Kapusta

chińska

Kapusta włoska
Inne
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIOWE

I ŚWIEŻE ZIOŁA

a) Sałata i

podobne

Rzeżucha
Roszpunka

jadalna

Sałata
Cykoria
Inne
b) Szpinak i

podobne

Szpinak
Boćwina
Inne
c) Rukiew wodna
d) Endywia
e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka
Seler naciowy
Inne
vi) WARZYWA

STRĄCZKOWE

(świeże)

Fasola (ze

strączkami)

Fasola (bez

strączków)

Groch (ze

strączkami)

Groch (bez

strączków)

Inne
vii) WARZYWA ŁODYGOWE

(świeże)

Szparagi
Karczochy

hiszpańskie

Seler
Koper
Karczochy kuliste
Pora
Rabarbar
Inne
viii) GRZYBY
a) Grzyby (inne

niż dzikie)

b) Grzyby dzikie
3. Nasiona roślin

strączkowych

0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
Fasola
Soczewica
Groch
Inne
4. Nasiona roślin

oleistych

0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Nasiona sezamu
Nasiona

słonecznika

Nasiona rzepaku
Soja
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Inne
5. Ziemniaki 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,1(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki towarowe
6. Herbata

(liście i

szypułki

suszone,

fermentowane

lub inaczej

przygotowane

Camellia

sinensis)

0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,1(*)(p)
7. Chmiel

(suszony), w

tym szyszki

chmielu i

nieskoncentrowany

proszek

0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,1(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy

91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r.

ZAŁĄCZNIK  VI

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości Propikonazol Iprodion
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez zamrażanie,

niezawierające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE 0,05(*)(p)
Grejpfruty
Cytryny 5(p)
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i

podobnymi mieszańcami)

1(p)
Pomarańcze
Pomelo
Inne 0,02(*)(p)
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach

lub bez)

0,05(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe 0,2(p)
Orzechy makadamia
Orzechy Pekan
Orzechy sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne 0,02(*)(p)
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,05(*)(p) 5(p)
Jabłka
Gruszki
Pigwa
Inne
iv) OWOCE PESTKOWE 3(p)
Morele 0,2(p)
Wiśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i

podobnymi mieszańcami)

0,2(p)
Śliwki
Inne 0,05(*)(p)
v) JAGODY I DROBNE OWOCE 0,05(*)(p)
a) Winogrona deserowe i do produkcji

wina

10(p)
Winogrona deserowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie) 15(p)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 10(p)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Maliny
Inne
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż

dzikie)

10(p)
Borówki czarne
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, białe i czarne)
Agrest
Inne
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,02(*)(p)
vi) RÓŻNE
Awokado
Banany 0,1(p)
Daktyle
Figi
Owoce kiwi 5(p)
Kumkwat
Litchi
Mango
Oliwki
Owoce męczennicy
Ananasy
Papaja
Inne 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub

suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,05(*)(p)
Burak
Marchew 0,3(p)
Seler 0,3(p)
Chrzan 0,1(p)
Karczoch jerozolimski
Pasternak 0,3(p)
Pietruszka korzeniowa
Rzodkiewka 0,3(p)
Salsefia
Słodki ziemniak
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne 0,02(*)(p)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,05(*)(p)
Czosnek 0,2(p)
Cebula 0,2(p)
Szalotka 0,2(p)
Wiosenna dymka 3(p)
Inne 0,02(*)(p)
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH 0,05(*)(p)
a) Psiankowate 5(p)
Pomidory
Papryka
Bakłażan
Inne
b) Dyniowate - z jadalną skórką 2(p)
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Inne
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 1(p)
Melon
Dynia
Arbuz
Inne
d) Kukurydza słodka 0,02(*)(p)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,05(*)(p)
a) Kwiaty kapustnych 0,1(p)
Brokuły
Kalafior
Inne
b) Kapustne głowiaste
Brukselka 0,5(p)
Kapusta głowiasta 5(p)
Inne 0,02(*)(p)
c) Kapustne liściaste
Kapusta chińska 5(p)
Kapusta włoska
Inne 0,02(*)(p)
d) Kalarepa 0,02(*)(p)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,05(*)(p)
a) Sałata i podobne 10(p)
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Cykoria
Inne
b) Szpinak i podobne 0,02(*)(p)
Szpinak
Boćwina
Inne
c) Rukiew wodna 0,02(*)(p)
d) Endywia 0,2(p)
e) Zioła 10(p)
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka
Seler naciowy
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,05(*)(p)
Fasola (ze strączkami) 5(p)
Fasola (bez strączków)
Groch (ze strączkami) 2(p)
Groch (bez strączków) 0,3(p)
Inne 0,02(*)(p)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler
Koper
Karczochy kuliste
Pora 0,1(p)
Rabarbar 0,2(p)
Inne 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
viii) GRZYBY 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
a) Grzyby (inne niż dzikie)
b) Grzyby dzikie
3. Nasiona roślin strączkowych 0,05(*)(p) 0,2(p)
Fasola
Soczewica
Groch
Inne
4. Nasiona roślin oleistych
Siemię lnu 0,5(p)
Orzeszki ziemne 0,2(p)
Mak
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika 0,5(p)
Nasiona rzepaku 0,5(p)
Soja
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Inne 0,1(*)(p) 0,02(*)(p)
5. Ziemniaki 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki towarowe
6. Herbata (liście i szypułki suszone,

fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia

sinensis)

0,1(*)(p) 0,1(*)(p)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i

nieskoncentrowany proszek

0,1(*)(p) 0,1(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny art. 4

ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom

ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2005.219.29

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2005/48/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni
Data aktu: 23/08/2005
Data ogłoszenia: 24/08/2005
Data wejścia w życie: 13/09/2005