Rozporządzenie 708/2005 zmieniające elementy specyfikacji nazwy pochodzenia znajdującej się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 (Azeites do Norte Alentejano) (PDO)

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 708/2005
z dnia 10 maja 2005 r.
zmieniające elementy specyfikacji nazwy pochodzenia znajdującej się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 (Azeites do Norte Alentejano) (PDO)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9 oraz art. 6 ust. 3 i 4 tiret drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 wniosek Portugalii o dokonanie zmian elementów specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Azeites do Norte Alentejano", zarejestrowanej w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1107/96(2), został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(3).

(2) Ponieważ do Komisji nie zostało przesłane żadne pisemne zgłoszenie zastrzeżeń zgodnie z art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, zmiany te muszą być zarejestrowane i opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W specyfikacji nazwy pochodzenia "Azeites do Norte Alentejano" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Pełne zestawienie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 10 maja 2005 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1829/2002 (Dz.U. L 249 z 23.7.2004, str. 14).

(3) Dz.U. C 262 z 31.10.2003, str. 17 ("Azeites do Norte Alentejano").

ZAŁĄCZNIKI

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

ZAŁĄCZNIK  I

ZAŁĄCZNIK  II

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2081/92

"AZEITES DO NORTE ALENTEJANO"

(NR WE: PO/0266/24.1.1994)

PDO (X) PGI ( )

Niniejsze zestawienie jest podsumowaniem sporządzonym wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji osoby zainteresowane, w szczególności producenci wyrobów objętych daną chronioną nazwą pochodzenia (PDO) lub chronionym oznaczeniem geograficznym (PGI), proszone są o zapoznanie się z pełną wersją specyfikacji produktu udostępnianą na szczeblu krajowym lub przez służby Komisji Europejskiej (1).

1. Właściwe służby Państwa Członkowskiego

Nazwa: Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidráulica

Adres: Av. Afonso Costa, 3 - P-1949-002 Lisboa

Telefon: (351-21) 844 22 00

Faks: (351-21) 844 22 02

E-mail: idrha@idrha.min-agricultura.pt

2. Grupa wnioskująca

2.1. Nazwa: APAFNA - AGRUPAMENTOS DE PRODUTORES AGRÍCOLAS E FLORESTAIS DO NORTE ALENTEJANO

2.2. Adres: Parque de Leilões de Gado de Portalegre, Estrada Nacional 246, Apartado n.o 269 - P-7300-901 Portalegre Portugalia

Telefon: (351-245) 33 10 64

Faks: (351-245) 20 75 21

E-mail: aadp1@iol.pt

2.3. Członkowie: producenci/przetwórcy (X) inni ( )

3. Rodzaj produktu

Klasa 1.5 - Oleje i tłuszcze - oliwa z oliwek

4. Opis specyfikacji produktu

(podsumowanie warunków, o których mowa w art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa: "Azeites do Norte Alentejano"

4.2. Opis: Nazwą "Azeite do Norte Alentejano" określana jest ciecz oleista, otrzymywana w wyniku mechanicznej ekstrakcji z owoców drzew oliwnych, poprzez usunięcie z nich pozostającej wody, a także cząstek skórki, miąższu i pestki odmian Galega, Carrasquenha, Redondil, Azeiteira lub Azeitoneira, Blanqueta lub Branquita i Cobrançosa z gatunku Olea europea sativa, pochodząca z owoców produkowanych na plantacjach oliwek znajdujących się na wyżej opisanym obszarze geograficznym, przetwarzana i pakowana również na tym samym obszarze.

Oliwy produkowane w Północnym Alentejo to dość gęste oliwy, o aromacie owocowym i żółtozielonej barwie, które w punktacji uzyskują minimalną wymaganą ilość 6,5 pkt. w kategorii oliw z pierwszego tłoczenia extra i 6,0 pkt. w kategorii oliw z pierwszego tłoczenia.

4.3. Obszar geograficzny: Obszar obejmujący gminy Alandroal, Borba, Estremoz oraz freguesias Na Sr.a de Machede, S. Mansos, S. Vicente do Pigeiro, S. Miguel de Machede i S. Bento do Mato w gminie Évora, freguesias Luz i Mourão w gminie Mourão, gminy Redondo, Reguengos de Monsaraz i Vila Viçosa w okręgu Évora, w gminie Alter do Chão, Arronches, Avis, Campo Maior, Castelo de Vide, Crato, Elvas, Fronteira, Marvão, Monforte, Nisa, Portalegre i Sousel w okręgu Portalegre.

4.4. Dowód pochodzenia: Wytwarzanie oliwy jest na tych terenach uświęcone obyczajem i wiąże się nierozerwalnie w szczególności z tradycyjną kuchnią regionalną oraz z kultywowanymi od wieków wiedzą i umiejętnościami.

W procesie produkcji oliwy przetwórcy mogą używać wyłącznie oliwek uprawianych przez zarejestrowanych producentów i dopuszczonych odmian.

Każdy przetwórca, posiadający zezwolenie grupy przedsiębiorców zarządzającej PDO, posiada aktualizowany na bieżąco rejestr, zawierający informacje odnośnie do pochodzenia wykorzystywanych oliwek, rzeczywistych warunków produkcji/odbioru i obowiązujących wymogów technologicznych.

Prowadzony na bieżąco rejestr podaje nazwy dostawców oliwek, ilość oliwek otrzymaną od poszczególnych producentów oraz ilość wyprodukowanej oliwy z oliwek.

Odmiany oliwek powinny być rejestrowane przez producentów oliwek lub przez ich przedstawicieli (spółdzielnie).

Producenci są zobowiązani do posiadania i prowadzenia na bieżąco rejestru, w którym zapisywane są ilości oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oznaczeniem PDO Norte Alentejano.

4.5. Metoda otrzymywania: Produkt otrzymywany jest w wyniku łączenia oliw pochodzących z wyżej wymienionych odmian w następujących proporcjach:

Odmiana obowiązkowa Galega Min. 65 %
Odmiany dopuszczalne Azeiteira; Blanqueta; Carrasquenha; Redondil Maks. 5 %
Cobrançosa Maks. 10 %

Zważywszy na szczególne warunki w gminach Campo Maior i Elvas (szczególnie sprzyjające produkcji oliwek konserwowanych), na niewielkim obszarze plantacji przeznaczonym do produkcji pozostałej oliwy wyjątkowo dopuszcza się uprawę odmian wymienionych poniżej, w następujących proporcjach:

Odmiana obowiązkowa Galega Min. 50 %
Odmiany dopuszczalne Azeiteira; Carrasquenha; Redondil; Cobrançosa Maks. 10 %
Blanqueta Maks. 5 %

Całkowicie zabronione jest wykorzystywanie odmiany Picual. Można jednak uprawiać inne tradycyjne odmiany (maks. 5 %), pod warunkiem że ich uprawa jest dopuszczona przez grupę producentów zarządzającą PDO.

Zbiór oliwek powinien odbywać się w chwili, gdy całkowicie dojrzeją. Oliwek zebranych z ziemi nie można wykorzystywać do produkcji oliwy o chronionej nazwie pochodzenia. Transport oliwek odbywa się w skrzynkach ustawianych jedna na drugiej, z zachowaniem dostępu odpowiedniej ilości powietrza.

Odmiany powinny być rejestrowane przez rolników uprawiających oliwki lub ich przedstawicieli. W produkcji tej oliwy do pras mogą trafiać wyłącznie oliwki zarejestrowanych producentów pochodzące z dopuszczonych odmian. Produkcja musi odbywać się w doskonałych warunkach higienicznych i sanitarnych.

Temperatura masy w gniotowniku lub dekanterze oraz mieszaniny wody/oliwy w centryfudze nie może przekraczać 35 °C.

Jako że oliwa z oliwek jest produktem mieszalnym, w celu zapewnienia całkowitej identyfikowalności produktu podczas kontroli pakowaniem mogą zajmować się wyłącznie przedsiębiorstwa posiadające stosowne zezwolenie i ponadto ma się ono odbywać w regionie pochodzenia oliwy, tak aby można było zagwarantować jakość i autentyczność pochodzenia produktu i nie wprowadzać w błąd konsumentów. Oliwa rozlewana jest do pojemników z nieprzepuszczających wody, neutralnych chemicznie i nieszkodliwych dla otoczenia materiałów, spełniających wszystkie wymogi norm higieniczno-sanitarnych.

4.6. Związek: Szczególne właściwości opisywanych oliw z oliwek są związane ze specyfiką warunków w regionie.

4.7. Organ kontrolny

Nazwa: AADP - Associação de Agricultores do Distrito de Portalegre

Adres: Parque de Leilões de Gado de Portalegre, Estrada Nacional 246, Apartado n.o 269 - P-7300-901, Portalegre

Telefon: (351-245) 20 12 96/33 10 64

Faks: (351-245) 20 75 21

E-mail: aadp1@iol.pt

4.8. Etykietowanie: Na etykiecie należy obowiązkowo umieszczać informację "AZEITES DO NORTE ALENTEJANO - Denominação de Origem Protegida", a także logotyp zatwierdzony przez grupę zarządzającą PDO dla oliw z oliwek z Norte Alentejo oraz logotyp wspólnotowy przyjęty dla PDO.

4.9. Wymogi krajowe: -

______

(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa, Jednostka ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych - B-1049 Bruksela.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2005.119.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 708/2005 zmieniające elementy specyfikacji nazwy pochodzenia znajdującej się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 (Azeites do Norte Alentejano) (PDO)
Data aktu: 10/05/2005
Data ogłoszenia: 11/05/2005
Data wejścia w życie: 31/05/2005