Dyrektywa 2003/62/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości heksakonazolu, klofentezyny, mychlobutanilu i prochlorazu

DYREKTYWA KOMISJI 2003/62/WE
z dnia 20 czerwca 2003 r.
zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości heksakonazolu, klofentezyny, mychlobutanilu i prochlorazu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 806/2003(2), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 807/2003(4), w szczególności jej art. 10,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 2002/79/WE(5) ustaliła najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL) w odniesieniu do niektórych połączeń pestycydów i żywności.

(2) Po opublikowaniu dyrektywy 2002/79/WE Komisja otrzymała wnioski, wsparte dodatkowymi danymi, odnośnie do dokonania przeglądu poziomów, jakie ustalono dla MRL w odniesieniu do niektórych połączeń pestycydów i żywności na podstawie dyrektywy 2002/79/WE. Wnioski te i dane zostały poddane przeglądowi, a w odniesieniu do niektórych połączeń dane były wystarczające, by uzasadnić ustalenie MRL powyżej dolnej granicy oznaczenia analitycznego.

(3) Ostre i długotrwałe narażenie konsumentów na działanie tych pestycydów za pośrednictwem produktów spożywczych, które mogą zawierać pozostałości tych pestycydów w wyniku ich stosowania do ochrony roślin oraz, tam gdzie ma to zastosowanie, w weterynarii, zostało ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie Europejskiej, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(6) oraz obliczono, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ustalone w niniejszej dyrektywie nie prowadzą do naruszenia dopuszczalnego spożycia dziennego lub ostrych dawek referencyjnych.

(4) Partnerzy handlowi we Wspólnocie będą konsultowani w zakresie poziomów ustanowionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu, a ich uwagi odnośnie do tych poziomów zostaną uwzględnione.

(5) Państwa Członkowskie - Sprawozdawcy(7) uwzględniły opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów produktów spożywczych poddawanych działaniu pestycydów oraz w sprawie stosowania metodologii określonej powyżej.

(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy zastępują te wymienione w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG w odniesieniu do określonych pestycydów.

Artykuł  2

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG następujące pozycje otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg

"Heksakonazol

0,1 Jęczmień i pszenica

0,02(*) Pozostałe zboża

Prochloraz (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających 2,4,6- trichlorofenol wyrażony jako prochloraz)

1 Ryż, owies, jęczmień

0,5 Pszenżyto, pszenica, żyto

0,05(*) Pozostałe zboża

(*) wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego."

Artykuł  3

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż do 31 lipca 2003 r. Niezwłocznie informują o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują niniejsze przepisy od 1 sierpnia 2003 r.

Artykuł  4

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie pierwszego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 czerwca 2003 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(4) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 36.

(5) Dz.U. L 291 z 28.10.2002, str. 1.

(6) Wytyczne dotyczące przewidywanego spożycia dziennego pozostałości pestycydów (poprawione), przygotowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

(7) SCP/RESI/021; SCP/RESI/024.

ZAŁĄCZNIK

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się MRL Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Heksakonazol Mychlobutanil Klofentezyna
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, bez dodatku cukru; orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,02(*) 3 0,5
Grejpfruty
Cytryny
Limy
Mandarynki (włącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY (łuskane lub niełuskane) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,5 0,5
Jabłka 0,1
Gruszki 0,1
Pigwy
Pozostałe 0,02(*)
iv) OWOCE PESTKOWE 0,02(*)
Morele 0,3
Wiśnie 1
Brzoskwinie (włącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami) 0,5
Śliwki 0,5 0,2
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
v) OWOCE JAGODOWE I OWOCE DROBNE
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina 0,1 1
Winogrona deserowe 0,02(*)
Winogrona do produkcji wina 1
b) Truskawki (z wyjątkiem dzikich) 0,2 1 2
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (z wyjątkiem dzikich) 0,02(*) 0,02(*)
Jeżyny 3
Jeżyny popielice
Owoce mieszańców jeżyn z malinami
Malina 3
Pozostałe 0,3
d) Pozostałe drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dzikich) 0,02(*)
Borówka czarna
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 1 0,5
Agrest 1
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
e) Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
vi) RÓŻNE 0,02(*)
Awokado
Banany 0,1 2
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki
Marakuja
Ananasy
Granaty
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,02(*) 0,02(*)
Burak
Marchew 0,2
Seler
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Korzeń pietruszki
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe 0,02(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
Czosnek
Cebula
Cebula szalotka
Cebula dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Psiankowate
Pomidory 0,1 0,3 0,3
Papryka 0,5
Oberżyny 0,3
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
b) Dyniowate o jadalnej skórce 0,02(*) 0,1 0,02(*)
Ogórki
Korniszony
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate o niejadalnej skórce 0,02(*) 0,2
Melony 0,1
Dynie
Arbuzy
Pozostałe 0,02(*)
d) Kukurydza cukrowa 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
a) Kwiatostanowe
Brokuły
Kalafiory
Pozostałe
b) Głowiaste
Kapusta brukselska
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Liściaste
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszponka jadalna
Sałata
Skarolia
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Cykoria
e) Zioła
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka
Seler liściasty
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,02(*) 0,02(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler zwyczajny
Koper włoski
Karczochy kuliste 0,5
Por
Rabarbar
Pozostałe 0,02(*)
viii) GRZYBY 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Rośliny strączkowe 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
Fasola
Soczewica
Groszek
Pozostałe
4. Nasiona roślin oleistych 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Siemię lniane
Orzeszki ziemne
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny
Pozostałe
5. Ziemniaki 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi suszone, sfermentowane lub w inny sposób przetwarzane, z liści Camellia sinensis) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
7. Chmiel (suszony), włącznie z granulatem chmielu i nieskoncentrowanym proszkiem 0,05(*) 2 0,05(*)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.154.70

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2003/62/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości heksakonazolu, klofentezyny, mychlobutanilu i prochlorazu
Data aktu: 20/06/2003
Data ogłoszenia: 21/06/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 22/06/2003