Rozporządzenie 1181/2002 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1181/2002
z dnia 1 lipca 2002 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 2 lipca 2002 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 869/2002(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) 2377/90 maksymalne poziomy pozostałości muszą być ustanawiane stopniowo dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych we Wspólnocie, przeznaczonych do podawania zwierzętom służącym do produkcji żywności.

(2) Maksymalne poziomy pozostałości powinny zostać określone wyłącznie po przeprowadzanej w ramach Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych analizie wszelkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa tych pozostałości dla konsumentów środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz wpływu tych pozostałości na przebieg procesów przetwórstwa przemysłowego środków spożywczych.

(3) Przy ustanawianiu maksymalnych poziomów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego należy określić gatunki zwierząt mogących wykazywać obecność pozostałości; poziomy tych pozostałości w tkankach mięsnych uzyskiwanych ze zwierząt leczonych (tkanka docelowa) oraz charakter pozostałości właściwej do kontroli poziomu pozostałości (pozostałość znacznikowa).

(4) W związku z ograniczoną dostępnością produktów leczniczych dla niektórych gatunków zwierząt służących do produkcji żywności(3) maksymalne poziomy pozostałości należy określić metodami ekstrapolacji z maksymalnych poziomów pozostałości określonych dla innych gatunków w ściśle naukowy sposób.

(5) Zgodnie z przepisami odpowiedniego prawodawstwa wspólnotowego maksymalny poziom pozostałości do celów kontroli powinien być zazwyczaj ustanawiany dla tkanek docelowych wątroby lub nerek; niemniej jednak, ponieważ wątroba i nerki są często usuwane z tusz będących przedmiotem handlu międzynarodowego, należy także ustanowić maksymalne poziomy pozostałości dla tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

(6) Należy ustanowić maksymalne poziomy pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych dla kur niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych w odniesieniu do jaj, mleka i miodu.

(7) W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 dodaje się trimetoprim, neomycynę (w tym framycetynę), paromomycynę, spektynomycynę, kolistynę, danofloksacynę, difloksacynę, enrofloksacynę, flumechinę, erytromycynę, tylmikozynę, florfenikol, linkomycynę i oksyklozanid.

(8) W celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia przed jego wejściem w życie należy przewidzieć odpowiedni okres, aby umożliwić Państwom Członkowskim przyjęcie wszelkich dostosowań, które mogą okazać się niezbędne w związku z dopuszczeniem do obrotu określonych weterynaryjnych produktów leczniczych, przyznanym zgodnie z dyrektywą 2001/82/WE(4) Parlamentu Europejskiego i Rady.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lipca 2002 r.

W imieniu Komisji
Erkki LIIKANEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 137 z 25.5.2002, str. 10.

(3) Dostępność weterynaryjnych produktów leczniczych. Komunikat Komisji do Rady i Parlamentu Europejskiego COM(2000) 806 wersja ostateczna.

(4) Dz.U. L 311 z 28.11.2001, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.1. Chemioterapeutyki

1.1.2. Pochodne diaminopirymidyny

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Trimetoprim Trimetoprim Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem koniowatych

Koniowate

50 µg/kg

50 µg/kg

50 µg/kg

50 µg/kg

50 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach.«
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2. Antybiotyki

1.2.3. Chinolony

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Danofloksacyna Danofloksacyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń i drobiu 100 µg/kg

50 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Bydło, owce, kozy 200 µg/kg

100 µg/kg

400 µg/kg

400 µg/kg

30 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Drób 200 µg/kg

100 µg/kg

400 µg/kg

400 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Difloksacyna Difloksacyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń i drobiu 300 µg/kg

100 µg/kg

800 µg/kg

600 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, owce i kozy 400 µg/kg

100 µg/kg

1400 µg/kg

800 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi
Trzoda chlewna 400 µg/kg

100 µg/kg

800 µg/kg

800 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Drób 300 µg/kg Mięśnie Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia
400 µg/kg

1900 µg/kg

600 µg/kg

Skóra i tkanka tłuszczowa

Wątroba

Nerki

przez ludzi
Enrofloksacyna Suma enrofloksacyny i ciprofloksacyny Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń, królików i drobiu 100 µg/kg

100 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie(1)

Ttłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, owce, kozy 100 µg/kg

100 µg/kg

300 µg/kg

200 µg/kg

100 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Trzoda chlewna, króliki 100 µg/kg

100 µg/kg

200 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Drób 100 µg/kg

100 µg/kg

200 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Flumechina Flumechina Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, trzoda chlewna, drobiu i ryb 200 µg/kg

250 µg/kg

500 µg/kg

1000 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, trzoda chlewna, owce, kozy 200 µg/kg

300 µg/kg

500 µg/kg

1500 µg/kg

50 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Drób 400 µg/kg

250 µg/kg

800 µg/kg

1000 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Ryby 600 µg/kg Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach
(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałści odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2.4. Makrolidy

Substancja farmakologicznie czynne Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Erytromycyna Erytromycyna A Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 200 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

40 µg/kg

150 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

Tylmikozyna Tylmikozyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem drobiu 50 µg/kg

50 µg/kg

1000 µg/kg

1000 µg/kg

50 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Drób 75 µg/kg

75 µg/kg

1000 µg/kg

250 µg/kg

Mięśnie

Skóra i mięśnie

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Tylozyna Tylozyna A Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

50 µg/kg

200 µg/kg

Tłuszcz(3)

Mięśnie(1)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

(1) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla świń maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(3) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«."

1.2.5. Florfenikol i substancje pochodne

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Florfeniol Suma florfenikolu i jego metabolitów mierzonych jako florfenikoloaminy Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń, drobiu i ryb 100 µg/kg

200 µg/kg

2000 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, owce i kozy 200 µg/kg

3000 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi
Trzoda chlewna 300 µg/kg

500 µg/kg

2000 µg/kg

500 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Drób 100 µg/kg

200 µg/kg

2500 µg/kg

750 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Ryby 1000 µg/kg Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach"

1.2.9. Linkozamidy

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Linkomycyna Linkomycyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 50 µg/kg

100 µg/kg

500 µg/kg

1500 µg/kg

150 µg/kg

50 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2.10. Aminoglikozydy

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Neomycyna (w tym framycetyna) Neomycyna B Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 500 µg/kg

500 µg/kg

500 µg/kg

5000 µg/kg

1500 µg/kg

500 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

Paromomycyna Paromomycyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 500 µg/kg

1500 µg/kg

1500 µg/kg

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których mleko lub jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Spektynomycyna Spektynomycyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem owiec 500 µg/kg

300 µg/kg

1000 µg/kg

5000 µg/kg

200 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Owce 300 µg/kg

500 µg/kg

2000 µg/kg

5000 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2.14. Polimyksyny

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Kolistyna Kolistyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 150 µg/kg

150 µg/kg

150 µg/kg

200 µg/kg

50 µg/kg

300 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.1. Środki przeciw endopasożytom

2.1.4. Pochodne fenolowe w tym salicyloanilidy

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny poziom Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Oksyklozanid Oksyklozanid Bydło 20 µg/kg

20 µg/kg

500 µg/kg

100 µg/kg

10 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Owce 20 µg/kg Mięśnie Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do
20 µg/kg

500 µg/kg

100 µg/kg

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

spożycia przez ludzi."

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2002.172.13

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1181/2002 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Data aktu: 01/07/2002
Data ogłoszenia: 02/07/2002
Data wejścia w życie: 05/07/2002, 01/05/2004, 31/08/2002