Rozporządzenie 1181/2002 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1181/2002
z dnia 1 lipca 2002 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 2 lipca 2002 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 869/2002(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) 2377/90 maksymalne poziomy pozostałości muszą być ustanawiane stopniowo dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych we Wspólnocie, przeznaczonych do podawania zwierzętom służącym do produkcji żywności.

(2) Maksymalne poziomy pozostałości powinny zostać określone wyłącznie po przeprowadzanej w ramach Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych analizie wszelkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa tych pozostałości dla konsumentów środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz wpływu tych pozostałości na przebieg procesów przetwórstwa przemysłowego środków spożywczych.

(3) Przy ustanawianiu maksymalnych poziomów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego należy określić gatunki zwierząt mogących wykazywać obecność pozostałości; poziomy tych pozostałości w tkankach mięsnych uzyskiwanych ze zwierząt leczonych (tkanka docelowa) oraz charakter pozostałości właściwej do kontroli poziomu pozostałości (pozostałość znacznikowa).

(4) W związku z ograniczoną dostępnością produktów leczniczych dla niektórych gatunków zwierząt służących do produkcji żywności(3) maksymalne poziomy pozostałości należy określić metodami ekstrapolacji z maksymalnych poziomów pozostałości określonych dla innych gatunków w ściśle naukowy sposób.

(5) Zgodnie z przepisami odpowiedniego prawodawstwa wspólnotowego maksymalny poziom pozostałości do celów kontroli powinien być zazwyczaj ustanawiany dla tkanek docelowych wątroby lub nerek; niemniej jednak, ponieważ wątroba i nerki są często usuwane z tusz będących przedmiotem handlu międzynarodowego, należy także ustanowić maksymalne poziomy pozostałości dla tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

(6) Należy ustanowić maksymalne poziomy pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych dla kur niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych w odniesieniu do jaj, mleka i miodu.

(7) W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 dodaje się trimetoprim, neomycynę (w tym framycetynę), paromomycynę, spektynomycynę, kolistynę, danofloksacynę, difloksacynę, enrofloksacynę, flumechinę, erytromycynę, tylmikozynę, florfenikol, linkomycynę i oksyklozanid.

(8) W celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia przed jego wejściem w życie należy przewidzieć odpowiedni okres, aby umożliwić Państwom Członkowskim przyjęcie wszelkich dostosowań, które mogą okazać się niezbędne w związku z dopuszczeniem do obrotu określonych weterynaryjnych produktów leczniczych, przyznanym zgodnie z dyrektywą 2001/82/WE(4) Parlamentu Europejskiego i Rady.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lipca 2002 r.

W imieniu Komisji
Erkki LIIKANEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 137 z 25.5.2002, str. 10.

(3) Dostępność weterynaryjnych produktów leczniczych. Komunikat Komisji do Rady i Parlamentu Europejskiego COM(2000) 806 wersja ostateczna.

(4) Dz.U. L 311 z 28.11.2001, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.1. Chemioterapeutyki

1.1.2. Pochodne diaminopirymidyny

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Trimetoprim Trimetoprim Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem koniowatych

Koniowate

50 µg/kg

50 µg/kg

50 µg/kg

50 µg/kg

50 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach.«
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2. Antybiotyki

1.2.3. Chinolony

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Danofloksacyna Danofloksacyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń i drobiu 100 µg/kg

50 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Bydło, owce, kozy 200 µg/kg

100 µg/kg

400 µg/kg

400 µg/kg

30 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Drób 200 µg/kg

100 µg/kg

400 µg/kg

400 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Difloksacyna Difloksacyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń i drobiu 300 µg/kg

100 µg/kg

800 µg/kg

600 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, owce i kozy 400 µg/kg

100 µg/kg

1400 µg/kg

800 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi
Trzoda chlewna 400 µg/kg

100 µg/kg

800 µg/kg

800 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Drób 300 µg/kg Mięśnie Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia
400 µg/kg

1900 µg/kg

600 µg/kg

Skóra i tkanka tłuszczowa

Wątroba

Nerki

przez ludzi
Enrofloksacyna Suma enrofloksacyny i ciprofloksacyny Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń, królików i drobiu 100 µg/kg

100 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie(1)

Ttłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, owce, kozy 100 µg/kg

100 µg/kg

300 µg/kg

200 µg/kg

100 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Trzoda chlewna, króliki 100 µg/kg

100 µg/kg

200 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Drób 100 µg/kg

100 µg/kg

200 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Flumechina Flumechina Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, trzoda chlewna, drobiu i ryb 200 µg/kg

250 µg/kg

500 µg/kg

1000 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, trzoda chlewna, owce, kozy 200 µg/kg

300 µg/kg

500 µg/kg

1500 µg/kg

50 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Drób 400 µg/kg

250 µg/kg

800 µg/kg

1000 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Ryby 600 µg/kg Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach
(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałści odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2.4. Makrolidy

Substancja farmakologicznie czynne Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Erytromycyna Erytromycyna A Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 200 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

200 µg/kg

40 µg/kg

150 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

Tylmikozyna Tylmikozyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem drobiu 50 µg/kg

50 µg/kg

1000 µg/kg

1000 µg/kg

50 µg/kg

Mięśnie(1)

Tłuszcz(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Drób 75 µg/kg

75 µg/kg

1000 µg/kg

250 µg/kg

Mięśnie

Skóra i mięśnie

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Tylozyna Tylozyna A Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

50 µg/kg

200 µg/kg

Tłuszcz(3)

Mięśnie(1)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

(1) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla świń maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(3) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«."

1.2.5. Florfenikol i substancje pochodne

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Florfeniol Suma florfenikolu i jego metabolitów mierzonych jako florfenikoloaminy Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem bydła, owiec, kóz, świń, drobiu i ryb 100 µg/kg

200 µg/kg

2000 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Bydło, owce i kozy 200 µg/kg

3000 µg/kg

300 µg/kg

Mięśnie

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi
Trzoda chlewna 300 µg/kg

500 µg/kg

2000 µg/kg

500 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Drób 100 µg/kg

200 µg/kg

2500 µg/kg

750 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Ryby 1000 µg/kg Mięśnie i skóra w naturalnych proporcjach"

1.2.9. Linkozamidy

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Linkomycyna Linkomycyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 50 µg/kg

100 µg/kg

500 µg/kg

1500 µg/kg

150 µg/kg

50 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2.10. Aminoglikozydy

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Neomycyna (w tym framycetyna) Neomycyna B Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 500 µg/kg

500 µg/kg

500 µg/kg

5000 µg/kg

1500 µg/kg

500 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

Paromomycyna Paromomycyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 500 µg/kg

1500 µg/kg

1500 µg/kg

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Nie stosować u zwierząt, których mleko lub jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Spektynomycyna Spektynomycyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności, z wyjątkiem owiec 500 µg/kg

300 µg/kg

1000 µg/kg

5000 µg/kg

200 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Nie stosować u zwierząt, których jaja są przeznaczone do spożycia przez ludzi
Owce 300 µg/kg

500 µg/kg

2000 µg/kg

5000 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

1.2.14. Polimyksyny

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Kolistyna Kolistyna Wszystkie gatunki zwierząt służące do produkcji żywności 150 µg/kg

150 µg/kg

150 µg/kg

200 µg/kg

50 µg/kg

300 µg/kg

Tłuszcz(1)

Mięśnie(2)

Wątroba

Nerki

Mleko

Jaja

(1) Dla świń i drobiu maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i tłuszczu w naturalnych proporcjach«.
(2) Dla ryb maksymalne poziomy pozostałości odnoszą się do »skóry i mięśni w naturalnych proporcjach«."

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.1. Środki przeciw endopasożytom

2.1.4. Pochodne fenolowe w tym salicyloanilidy

Substancja farmakologicznie czynna Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny poziom Tkanka docelowa, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Oksyklozanid Oksyklozanid Bydło 20 µg/kg

20 µg/kg

500 µg/kg

100 µg/kg

10 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Owce 20 µg/kg Mięśnie Nie stosować u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do
20 µg/kg

500 µg/kg

100 µg/kg

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

spożycia przez ludzi."

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2002.172.13

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1181/2002 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Data aktu: 01/07/2002
Data ogłoszenia: 02/07/2002
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 05/07/2002, 31/08/2002