Rozporządzenie 982/2002 ustanawiające normy handlowe dla pieczarek hodowlanych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 982/2002
z dnia 7 czerwca 2002 r.
ustanawiające normy handlowe dla pieczarek hodowlanych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 545/2002(2), w szczególności art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Pieczarki hodowlane znajdują się wśród produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których muszą zostać przyjęte normy. W tym celu, a także w interesie zachowania przejrzystości na rynku światowym, należy uwzględnić normę dla pieczarek hodowlanych, zaleconą przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ).

(2) Stosowanie tych norm powinno doprowadzić do wycofania z rynku produktów niezadowalającej jakości, osiągnięcia zgodności produkcji z wymaganiami konsumentów, oraz ułatwienia handlu opartego na uczciwej konkurencji, tym samym przyczyniając się do poprawy rentowności.

(3) Normy stosuje się na wszystkich etapach obrotu. Na pewien stopień pogorszenia jakości produktów mogą mieć wpływ takie czynniki, jak transport na duże odległości, składowanie ponad określony czas oraz różne procesy, którym są poddawane produkty ze swojej natury wrażliwe na zmiany biologiczne i łatwo się psujące. Tego rodzaju pogorszenie jakości należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu po od chwili jego wysyłki.

(4) Ponieważ produkty klasy ekstra, które muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględniać jedynie brak świeżości i jędrności.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Norma handlowa dla pieczarek hodowlanych z rodzaju Agaricus objętych kodem CN 0709 51 00 jest zgodna z normą wymienioną w Załączniku.

Normę tę stosuje się na wszystkich etapach obrotu, zgodnie z warunkami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 2200/96.

Jednakże na etapach, które następują po wysyłce produkty mogą, w porównaniu z wymaganiami normy, wykazywać nieznaczne obniżenie świeżości i jędrności; produkty sklasyfikowane w klasach innych niż klasa ekstra mogą ponadto wykazywać nieznaczne pogorszenie spowodowane ich rozwojem i ich tendencją do szybkiego psucia się.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2003 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 czerwca 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 84 z 28.3.2002, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 1

NORMA DLA PIECZAREK HODOWLANYCH (AGARICUS)

1. DEFINICJA PRODUKTU

Niniejszą normę stosuje się do owocników szczepów hodowanych z rodzaju Agaricus (syn. Psalliota), przeznaczonych do dostawy do konsumenta w świeżej postaci, z wyłączeniem pieczarek przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego.

Pieczarki klasyfikuje się według następujących rodzajów handlowych, a te z kolei w pierwszej kolejności dzieli się na dwie grupy:

– pieczarki całe z nieodciętą dolną częścią trzonu,

– pieczarki krojone z odciętą dolną częścią trzonu. Cięcie musi być czyste i mniej więcej prostopadłe do wzdłużnej osi,

w obrębie obu grup wprowadza się podział według kolejnych faz rozwoju:

– pieczarki zamknięte (lub równorzędne określenie), tj. pieczarki z całkowicie zamkniętym kapeluszem,

– pieczarki z pierścieniem, tj. z błoną łączącą kapelusz z trzonem,

– pieczarki otwarte, tj. pieczarki z otwartym kapeluszem (kapelusz otwarty lub płaskie; brzeg lekko wygięty do dołu),

– pieczarki płaskie, tj. pieczarki całkowicie otwarte (z tym, że brzegi kapelusza nie są ani nadmiernie miseczkowate, ani odwrócone),

w dalszej kolejności pieczarki klasyfikuje się na dwie grupy według zabarwienia:

– "białe",

– "brązowe" lub "kasztanowate".

2. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Niniejszą normę wprowadza się w celu określenia wymagań jakościowych dla pieczarek po przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem przepisów szczególnych dla poszczególnych klas oraz dopuszczalnych tolerancji, pieczarki muszą być:

– nieuszkodzone; pieczarki krojone, zgodne z definicją uważa się za nieuszkodzone,

– zdrowe; nie dopuszcza się produktów nadgniłych, o silnie zbrązowiałym trzonie, albo o jakości obniżonej w stopniu, powodującym ich niezdatności do spożycia,

– czyste, praktycznie pozbawione jakichkolwiek widocznych ciał obcych innych niż podłoże pod uprawę,

– wyglądać świeżo, należy wziąć pod uwagę kolor blaszek typowy dla danego szczepu i/lub rodzaju handlowego,

– praktycznie wolne od szkodników,

– praktycznie wolne od szkód wyrządzonych przez szkodniki,

– wolne od nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej,

– wolne od obcego zapachu i/lub smaku;

rozwój i stan pieczarek muszą być takie, aby umożliwiały im:

– wytrzymanie transportu i przeładunku, oraz

– przybycie w zadowalającym stanie do miejsca przeznaczenia.

B. Klasyfikacja

Pieczarki klasyfikuje się według trzech klas określonych poniżej:

i) Klasa ekstra

Pieczarki zaliczone do tej klasy muszą być najwyższej jakości. Pod względem kształtu, wyglądu, fazy rozwoju i zabarwienia muszą odpowiadać charakterystyce rodzaju handlowego. Muszą być foremne.

Muszą one być wolne od wszelkich wad, z wyjątkiem bardzo niewielkich powierzchownych uszkodzeń, które nie mają wpływu na ogólny wygląd produktu, jakość, zachowanie jakości oraz wygląd w opakowaniu.

Pieczarki praktycznie muszą być wolne od materiału podłoża uprawy; dopuszcza się obecność śladowych ilości podłoża uprawy na trzonie całych pieczarek.

ii) Klasa I

Pieczarki zaliczone do tej klasy muszą być dobrej jakości. Pod względem kształtu, wyglądu, fazy rozwoju i zabarwienia muszą odpowiadać charakterystyce rodzaju handlowego.

Dopuszcza się jednak następujące nieznaczne wady, pod warunkiem że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktów, ich jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu:

– nieznaczne wady kształtu,

– nieznaczne wady zabarwienia,

– nieznaczne powierzchowne skazy, o ile nie rozwijają się,

– nieznaczne powierzchowne obicia,

– nikłe ślady podłoża uprawy; w całych pieczarkach dopuszcza się obecność materiału podłoża uprawy na trzonie.

iii) Klasa II

Klasa ta obejmuje pieczarki, niekwalifikujące się do zaliczenia do wyższych klas, lecz spełniające minimalne wymagania określone powyżej.

Można dopuścić następujące nieznaczne wady pod warunkiem że pieczarki zachowują swoje zasadnicze cechy charakterystyczne, co do jakości i trwałości oraz prezentacji:

– wady kształtu,

– wady zabarwienia,

– drobne skazy,

– nieznaczne obicia,

– trzon pusty w środku,

– obecność śladowej ilości materiału podłoża uprawy; ponadto dopuszcza się obecność pewnych ilości materiału podłoża uprawy na trzonie całych pieczarek.

3. PRZEPISY DOTYCZĄCE KLASYFIKACJI WEDŁUG WIELKOŚCI

Wielkość określa się na podstawie maksymalnej średnicy kapelusza i długości trzonu, według następujących specyfikacji:

Wielkość minimalna

Wymagana minimalna średnica kapelusza wynosi, co najmniej 15 mm dla pieczarek o kapeluszu zamkniętym, z pierścieniem i otwartych, oraz 20 mm dla pieczarek płaskich.

Długość trzonu

Długość trzonu mierzy się:

– od blaszek pod spodem w przypadku pieczarek otwartych i płaskich,

– od pierścienia w przypadku pieczarek zamkniętych i pieczarek z pierścieniem.

Dokonanie klasyfikacji według wielkości zgodnie z poniższą tabelą jest obowiązkowe w przypadku pieczarek klasy ekstra, natomiast pieczarki klasy I i II muszą mieścić się w określonych przedziałach wielkości w przypadku gdy dla ich oznaczenia używa się wyrazów "małe", "średnie" lub "duże":

Pieczarki zamknięte, z pierścieniem i otwarte
Średnica kapelusza Maksymalna długość trzonu
Wielkość Przedział wielkości Pieczarki krojone Pieczarki całe
Małe 15-45 mm 1/2 średnicy 2/3 średnicy
Średnie 30-65 mm kapelusza kapelusza
Duże 50 mm i większe
Pieczarki płaskie
Średnica kapelusza Maksymalna długość trzonu
Wielkość Przedział wielkości Pieczarki krojone Pieczarki całe
Małe 20-55 mm 2/3 średnicy kapelusza
Duże 50 mm i większe

4. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Tolerancje w odniesieniu do jakości i wielkości dopuszczalne są w każdym opakowaniu dla produktów niespełniających wymogów klasy wykazanej.

A. Tolerancje dotyczące jakości

i) Klasa ekstra

5 % pieczarek, w ujęciu ilościowym lub wagowym, niespełniających wymagań danej klasy, lecz spełniających wymagania klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji dla tej klasy.

ii) Klasa I

10 % pieczarek, w ujęciu ilościowym lub wagowym, niespełniających wymagań danej klasy, lecz spełniających wymagania klasy II lub, w wyjątkowych przypadkach, mieszczących się w przedziale tolerancji dla tej klasy.

iii) Klasa II

10 % pieczarek, w ujęciu ilościowym lub wagowym, nie ma trzonu, a 10 % pieczarek, w ujęciu ilościowym lub wagowym, z innych powodów nie spełnia wymagań danej klasy, ani wymagań minimalnych, wyłączając produkty gnijące lub dotknięte innym pogorszeniem jakości, powodującym ich niezdatność do spożycia.

B. Szczególne tolerancje dotyczące fazy rozwoju

i) Klasa ekstra

Dopuszcza się udział pieczarek w poprzednim stadium rozwoju i pieczarek w następnym stadium rozwoju wynoszący łącznie 5 %, w ujęciu ilościowym lub wagowym.

ii) Klasa I

Dopuszcza się udział pieczarek w poprzednim stadium rozwoju i pieczarek w następnym stadium rozwoju wynoszący łącznie 10 % w ujęciu ilościowym lub wagowym.

iii) Klasa II

Dopuszcza się łączenie w jednym opakowaniu pieczarki w różnych fazach rozwoju, z tym, że w przypadku gdy oznaczono fazę rozwoju, maksymalny dopuszczalny udział pieczarek w poprzednim i następnym stadium rozwoju wynosi łącznie 25 %.

C. Tolerancje dotyczące wielkości

Dla wszystkich klas: 10 %, ilościowo lub wagowo, pieczarek nieodpowiadających wskazanym wielkościom.

5. PRZEPISY DOTYCZĄCE PREZENTACJI

A. Jednorodność

Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna, złożona wyłącznie z pieczarek tego samego pochodzenia, rodzaju handlowego, w tej samej fazie rozwoju (z zastrzeżeniem przepisów pkt 4 B powyżej), tej samej jakości i wielkości (o ile oznaczono wielkość).

Dopuszcza się łączenie w opakowaniach detalicznych o wadze netto nieprzekraczającej 1 kilograma pieczarek różnego zabarwienia, pod warunkiem że są jednorodne pod względem jakości, fazy rozwoju i wielkości (o ile oznaczono wielkość) oraz że pieczarki poszczególnych zabarwień są tego samego pochodzenia.

Widoczna część zawartości opakowania musi być reprezentatywna dla całej zawartości.

Bez naruszania dotychczasowych przepisów w tym zakresie produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży o wadze netto równej trzem kilogramom lub mniejszej, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach przewidzianych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(1).

B. Opakowanie

Pieczarki muszą być pakowane w taki sposób, aby należycie chronić produkt.

Materiały użyte wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, która pozwala na uniknięcie spowodowania jakiegokolwiek zewnętrznego lub wewnętrznego uszkodzenia produktu. Dopuszcza się stosowanie materiałów, w szczególności papieru lub pieczątek ze specyfikacją handlową pod warunkiem że nadruki lub etykiety zostały wykonane przy użyciu nietoksycznego tuszu lub kleju.

Opakowania muszą być wolne od ciał obcych, w tym nadmiernej ilości materiału podłoża uprawy.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

6. PRZEPISY DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA

Każde opakowanie musi mieć zaznaczone następujące dane szczegółowe umieszczone po tej samej stronie, oznakowane w sposób czytelny i trwały oraz widoczny z zewnątrz:

A. Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający" (lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:" lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B. Rodzaj produktu

– Gdy zawartość nie jest widoczna z zewnątrz:

– pieczarki hodowlane,

– "krojone" lub "całe",

– zabarwienie, jeśli inne niż "białe";

– faza rozwoju (fakultatywnie);

– w przypadku gdy opakowania detaliczne zawierają pieczarki mieszane o różnych zabarwieniach, nazwy poszczególnych zabarwień.

C. Pochodzenie produktu

– kraj pochodzenia i, fakultatywnie, okręg hodowli, lub krajowa, regionalna albo lokalna nazwa miejsca,

– w przypadku gdy opakowania detaliczne zawierają pieczarki mieszane o różnych zabarwieniach różnego pochodzenia, wymagane jest umieszczenie oznaczenia każdego kraju pochodzenia w sąsiedztwie danych nazw zabarwień.

D. Specyfikacje handlowe

– klasa,

– wielkość (o ile oznaczono), określona przez podanie minimalnej i maksymalnej średnicy kapelusza lub wyrazami "małe", "średnie" lub "duże",

– masa netto.

E. Oznakowanie kontroli urzędowej (fakultatywnie)

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.

______

(1) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.

1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.

- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004z dnia 29 kwietnia 2004r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024