Rozporządzenie 1437/2000 zmieniające załącznik VI sekcja C do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1437/2000
z dnia 30 czerwca 2000 r.
zmieniające załącznik VI sekcja C do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 25 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 1073/2000(2), w szczególności jego art. 5 ust. 8 i art. 13,

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 207/93 z dnia 29 stycznia 1993 r. określające treść załącznika VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych oraz ustanawiające szczegółowe zasady w celu wykonania przepisów art. 5 ust. 4 tego rozporządzenia(3), zmienionego przez rozporządzenie (WE) nr 345/97(4), w szczególności jego art. 3 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 5 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 przewiduje, że składniki pochodzenia rolniczego mogą zostać ujęte w załączniku VI sekcja C tylko wtedy, gdy ich rolnicze pochodzenie zostanie poświadczone, a ilości produkowane we Wspólnocie nie są wystarczające, zgodnie z zasadami ustanowionymi w art. 6, lub te składniki nie mogą być przywożone z państw trzecich zgodnie z przepisami ustanowionymi w art. 11.

(2) Niektóre Państwa Członkowskie powiadomiły pozostałe Państwa Członkowskie oraz Komisję, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 3 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 207/93, że zezwolenia, które przyznano na stosowanie niektórych składników pochodzących z produkcji rolnej obecnie nie są ujęte w załączniku VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 sekcja C. Okazało się, że gałka muszkatołowa, niektóre gatunki pieprzu i ich mieszanki, krokosz barwierski, mieszanki niektórych jadalnych roślin zawierających walory kolorystyczne i smakowe, kolendra wędzona oraz kirsch obecnie są niedostępne w produkcji ekologicznej. Zatem te produkty powinny zostać wpisane do załącznika VI sekcja C tego rozporządzenia.

(3) Należy pilnie przedsięwziąć środki zaradcze, ponieważ możliwość przedłużenia zezwoleń na szczeblu krajowym dla niektórych produktów wygasła, zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 207/93.

(4) W celu uzyskania przejrzystości, wskazane jest ponowne sformułowanie całego tekstu załącznika VI sekcja C.

(5) Środki przewidziane niniejszym rozporządzeniem są zgodne z opinią Komitetu określonego w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik VI sekcja C do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 otrzymuje brzmienie Załącznika do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 2000 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, str. 1.

(2) Dz.U. L 119 z 20.5.2000, str. 27.

(3) Dz.U. L 25 z 2.2.1993, str. 5.

(4) Dz.U. L 58 z 27.2.1997, str. 38.

ZAŁĄCZNIK

"SEKCJA C - SKŁADNIKI POCHODZENIA ROLNICZEGO, KTÓRE NIE BYŁY PRODUKOWANE EKOLOGICZNIE, OKREŚLONE W ART. 5 UST. 4 ROZPORZĄDZENIA (EWG) NR 2092/91

C.1. Nieprzetworzone produkty roślinne oraz produkty z nich otrzymane w wyniku procesów określonych zgodnie z definicją w pkt 2 lit. a) we wstępie do niniejszego Załącznika:

C.1.1. Owoce jadalne, orzechy i nasiona:

Acerola Malpighia punicifolia

Żołędzie Quercus spp.

Nerkowce Anacardium occidentale

Orzeszki kola Cola acuminata

Kozieradka pospolita Trigonella foenum-graecum

Agrest Ribes uva-crispa

Marakuja Passiflora edulis

Papaja Carica papaya

Orzeszki pinii Pinus pinea

Maliny (suszone) Rubus ideaus

Porzeczki czerwone (suszone) Ribes rubrum

C.1.2. Jadalne przyprawy korzenne i zioła:

Ziele angielskie Pimenta dioica

Kardamon Fructus cardamomi (minoris) (malabariensis)

Elettaria cardamomum

Cynamon Cinnamomum zeylanicum

Goździk korzenny Syzygium aromaticum

Imbir Zingiber officinale

Gałka muszkatołowa Myristica fragrans, tylko do dnia 31.12.2000 r.

Pieprz czarny Piper nigrum, tylko do dnia 30.4.2001 r.

Pieprz (peruwiański) Schinus molle L

Nasiona chrzanu Armoracia rusticana

Gałgant chiński (alpina lekarska) Alpinia officinarum

Krokosz barwierski Cartamus tinctorius

Ziele rukwi wodnej Nasturtium officinale

C.1.3. Różne:

Glony, włącznie z wodorostami, dopuszczone do wykorzystania podczas przygotowywania typowych środków spożywczych

C.2. Produkty roślinne przetworzone w procesach określonych zgodnie definicją w pkt 2 lit. b) we wstępie do niniejszego Załącznika:

C.2.1. Tłuszcze i oleje, również rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, otrzymane z roślin innych niż:

Kakao Theobroma cacao

Kokos Cocos nucifera

Oliwki Olea europaea

Słonecznik Helianthus annuus

C.2.2. Następujące rodzaje cukru, skrobi oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i bulwiastych:

Cukier buraczany, tylko do dnia 1.4.2003 r.

Fruktoza

Papier ryżowy

Maca

Skrobia ryżowa i kukurydziana, niezmodyfikowana chemicznie

C.2.3. Różne:

Przyprawa curry składająca się z:

- Kolendra Coriandrum sativum

- Musztarda Sinapis alba

- Koper włoski Foeniculum vulgare

- Imbir Zingiber officinale

Kolendra, wędzona Coriandrum sativum, tylko do dnia 31.12.2000 r.

Białko grochu Pisum spp.

Rum: uzyskiwany tylko z soku trzciny cukrowej

Kirsch przygotowywany na bazie owoców i przypraw określonych w sekcji A.2 niniejszego Załącznika

Mieszanki roślin dopuszczonych do wykorzystania podczas przygotowywania typowych środków spożywczych, służące jako barwniki i nadające właściwości smakowe wyrobom cukierniczym, wyłącznie do produkcji »Gummi Bärchen«, tylko do dnia 30.9.2000 r.

Następujące mieszanki pieprzu: Piper nigrum, Schinus molle i Schinus terebinthifolium, tylko do dnia 31.12.2000 r.

C.3. Produkty zwierzęce:

Organizmy wodne, niepochodzące z akwakultury i dopuszczone do wykorzystania podczas przygotowywania typowych środków spożywczych

Maślanka w proszku

Żelatyna

Miód

Laktoza

Serwatka w proszku »herasuola«."

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.161.62

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1437/2000 zmieniające załącznik VI sekcja C do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 30/06/2000
Data ogłoszenia: 01/07/2000
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 08/07/2000