KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 1999/65/EWG(2), w szczególności jej art. 10;
uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz na ich powierzchni(3), ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 98/82/WE(4),w szczególności jej art. 10;
uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(5), ostatnio zmieniona dyrektywą 1999/65/WE, w szczególności jej art. 7;
uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(6), ostatnio zmieniona dyrektywą 99/1/WE(7),w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Nowa substancja czynna azoksystrobina została włączona do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG poprzez dyrektywę Komisji 98/47/WE(8), w celu stosowania jej wyłącznie jako fungicyd, ale bez określenia szczególnych warunków mających wpływ na uprawy, wobec których można stosować środki ochrony roślin zawierające azoksystrobinę.
(2) Wymienione włączenie tej substancji do załącznika I zostało dokonane na podstawie oceny przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania jej jako fungicydu w odniesieniu do zbóż i winorośli; informacje dotyczące stosowania w odniesieniu do zbóż, winorośli i bananów zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z wymogami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG; dostępne informacje zostały poddane kontroli oraz okazały się wystarczające do ustalenia niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów.
(3) W przypadku gdy nie istnieje najwyższy dopuszczalny wspólnotowy poziom pozostałości lub nie istnieją tymczasowe MRL, Państwa Członkowskie określają krajowy tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, przed udzieleniem zezwolenia.
(4) W momencie włączenia do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, dnia 22 kwietnia 1998 r. została zakończona techniczna i naukowa ocena azoksystrobiny w formie kontrolnego sprawozdania Komisji dotyczącego azoksystrobiny; zgodnie ze sprawozdaniem, dopuszczalne spożycie dzienne azoksystrobiny zostało ustalone na poziomie 0,1 mg/kg wagi ciała/dzień; długotrwałe narażenie konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano azoksystrobinę zostało ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie Europejskiej, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(9) oraz zostało obliczone, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości określone w niniejszej dyrektywie nie powodują przekroczenia dopuszczalnego spożycia dziennego.
(5) Ostre skutki toksyczne wymagające ustanowienia ostrej dawki odniesienia nie wystąpiły podczas oceny i dyskusji, która poprzedzała włączenie azoksystrobiny do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG.
(6) Dla niektórych produktów rolnych warunki stosowania azoksystrobiny zostały już określone w sposób, który pozwala ustalić ostateczne najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości.
(7) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed narażeniem na pozostałości w produktach lub na ich powierzchni, w odniesieniu do których nie zostało przyznane zezwolenie, właściwe jest ustalenie tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na niższym poziomie oznaczenia analitycznego dla wszystkich produktów objętych dyrektywami Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG; ustalenie na poziomie wspólnotowym tych tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nie zwalnia Państw Członkowskich od obowiązku określenia tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla azoksystrobiny zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG oraz zgodnie z załącznikiem VI do dyrektywy 91/414/EWG, w szczególności z jego częścią B, sekcja 2.4.2.3; uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający do ustalenia dalszego zastosowania azoksystrobiny; po upływie tego okresu tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości powinny stać się ostatecznymi.
(8) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu, partnerzy handlowi we Wspólnocie byli konsultowani w zakresie poziomów ustanowionych w niniejszej dyrektywie, ich uwagi odnośnie do tych poziomów zostały uwzględnione; możliwość ustalenia tolerancji w przywozie w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla określonych kombinacji pestycydów i upraw będzie zbadana przez Komisję w oparciu o dostarczone dane.
(9) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów produktów spożywczych, wobec których stosowano pestycydy, została wzięta pod uwagę.
(10) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ;
Sporządzono w Brukseli, dnia 14 lipca 1999 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.
(2) Dz.U. L 172 z 8.7.1999, str. 40.
(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.
(4) Dz.U. L 290 z 29.10.1998, str. 25.
(5) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.
(6) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.
(7) Dz.U. L 21 z 21.1.1999, str. 21.
(8) Dz.U. L 191 z 7.7.1998, str. 50.
(9) Wytyczne dotyczące przewidywania dziennego spożycia pozostałości pestycydów (poprawione), przygotowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).