RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(4) określa w art. 6 jednolitą definicję dla masła objętego systemem interwencji;
ponadto art. 35a i 36 rozporządzenia Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(5) przewidują ustanowienie norm rynkowych dla wszystkich produktów w tym sektorze; normy te, zwłaszcza w przypadku margaryny, mogą w szczególności odnosić się do klasyfikacji jakości, biorąc pod uwagę wymogi rynkowe i specjalną pozycję tych produktów;
rozwój technik produkcyjnych i oczekiwania konsumentów zaowocowały zwiększającym się urozmaiceniem rynku tłuszczów stałych przeznaczonych do spożycia przez człowieka;
produkty objęte niniejszym rozporządzeniem muszą być uważane za produkty konkurencyjne, ze względu na ich porównywalność, z punktu widzenia pewnych cech charakterystycznych, zwłaszcza wyglądu i stosowania;
określenie norm rynkowych dla tych przetworów mlecznych i niemlecznych, z jasną i wyraźną klasyfikacją uzupełnioną regułami dotyczącymi oznaczeń, jednocześnie zapewni stabilność rynków rolnych, o których mowa i przyczyni się do ustanowienia uczciwego standardu życia ludności rolniczej; 1
głównym aspektem tych produktów jest ich zawartość tłuszczu; produkty o zawartości tłuszczu przynajmniej 10 %, ale mniejszej niż 90 % masy, przeznaczone do spożycia przez człowieka, stanowią znaczną większość produktów na rynku, a zwłaszcza produktów przeznaczonych dla końcowego konsumenta; 2
rozwiązanie określające jednolitą klasyfikację dla wszystkich produktów, których to dotyczy ułatwi konsumentowi dokonywanie wyboru spośród produktów które, z jednej strony, są porównywalne pod względem zawartości tłuszczu w ogóle, lecz z drugiej strony różnią się pod względem użytych tłuszczów roślinnych i/lub zwierzęcych;
zakres tego rozporządzenia należy rozszerzyć na wszystkie konkurujące produkty z zawartością tłuszczu wynoszącą przynajmniej 10 %, ale mniejszą niż 90 % całkowitej masy przeznaczonych na dostawy, bez dalszego przetwarzania, do ostatecznego konsumenta; 3
powinno się utrzymać możliwość wytwarzania produktów o różnych zawartościach tłuszczu i, w celu uniknięcia wprowadzania konsumenta w błąd i w świetle doświadczenia uzyskanego w sektorze mleka, terminy "masło" i "margaryna" powinny być używane wyłącznie do pewnych kategorii produktów z jasno określoną zawartością tłuszczu;
ponadto, takie ramy reguł wspólnotowych przyczynią się do rozwoju handlu na warunkach uczciwej konkurencji;
w celu osiągnięcia pożądanej jasności, powinno się określić oznaczenia dla wszystkich produktów, o których mowa; oznaczenie to musi uwzględniać zredukowaną zawartość tłuszczu; 4
w wyniku tego, należy przewidzieć, że tylko produkty spełniające wymagania niniejszego rozporządzenia mogą być dostarczane do ostatecznego spożycia; produkty, które nie wchodzą w zakres niniejszego rozporządzenia mogą być dostarczane lub przekazywane ostatecznemu konsumentowi, ale nie można stosować zastrzeżonych oznaczeń handlowych; 5
niniejsze rozporządzenie musi obowiązywać bez uszczerbku dla rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 z dnia 2 lipca 1987 r. w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(6), jak to jest również w przypadku odnoszącym się do prawodawstwa Wspólnoty w sektorze weterynaryjnym i środków spożywczych, którego celem jest zapewnienie zgodności z normami higienicznymi i etykietowania środków spożywczych; 6
należy przyjąć pewne przepisy dodatkowe do przepisów określonych w dyrektywie Rady nr 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi finalnemu(7); obejmuje to, w szczególności, wskazanie całkowitej zawartości tłuszczu i pewnych składników tłuszczowych złożonych z różnych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych;
w celu zapewnienia koherencji tych ustaleń produkty przywożone z państw trzecich powinny podlegać podobnym wymogom;
należy wprowadzić przepisy, aby Państwa Członkowskie określiły odpowiednie kontrole i kary w przypadku naruszeń niniejszego rozporządzenia;
normy określone w niniejszym rozporządzeniu są bez uszczerbku dla zastosowania klasyfikacji celnej tych produktów;
powinno się zapewnić okres czasu wystarczający dla, z jednej strony, umożliwienia dostosowania wszystkich produktów na rynku do wprowadzonych przepisów i, z drugiej strony, do umożliwienia pozbycia się zasobów opakowań oznakowanych zgodnie z uprzednio obowiązującymi przepisami krajowymi,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 5 grudnia 1994 r.
|
W imieniu Rady |
|
Th. WAIGEL |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 36 z 14.2.1992, str. 12 i Dz.U. C 62 z 4.3.1993, str. 10.
(2) Dz.U. C 337 z 21.12.1992, str. 236.
(3) Dz.U. C 223 z 31.8.1992, str. 64.
(4) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2807/94 (Dz.U. L 298 z 19.11.1994, str. 1).
(5) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3179/93 (Dz.U. L 285 z 20.11.1993, str. 9).
(6) Dz.U. L 182 z 3.7.1987, str. 36. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 222/88 (Dz.U. L 28 z 1.2.1988, str. 1).
(7) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 91/72/EWG (Dz.U. L 42 z 15.02.1991, str. 27).
(8) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 9.
(9) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1.
1 Motyw zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
2 Motyw zmieniony przez pkt 4 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
3 Motyw zmieniony przez pkt 4 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
4 Motyw zmieniony przez pkt 1 i 3 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
5 Motyw zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
6 Motyw zmieniony przez pkt. 2 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
7 Art. 1 zmieniony przez pkt 4 i 5 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
8 Art. 2 ust. 2 zmieniony przez pkt. 3 i 6 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
9 Art. 3 ust. 1 lit. a) zmieniona przez pkt 3 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
10 Art. 3 lit. c) zmieniona przez pkt 7 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
11 Art. 3 ust. 2 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
12 Art. 3 ust. 3 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
13 Art. 3 ust. 4 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
14 Art. 4 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
15 Art. 5 ust. 2 zmieniony przez pkt 8 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
16 Art. 6 ust. 1 zmieniony przez pkt 9 i 10 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
17 Art. 6 ust. 2 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).
18 Załącznik zmieniony przez pkt 3, 4 i 11-24 sprostowania z dnia 9 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.316.2/1).