RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3687/91 z dnia 28 listopada 1991 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa 2 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:rozporządzenie (EWG) nr 3687/91 przewiduje możliwość przyjęcia wspólnych norm handlowych w odniesieniu do produktów rybołówstwa, w szczególności w celu niedopuszczenia na rynek produktów o niezadowalającej jakości handlowej oraz w celu usprawnienia stosunków handlowych opartych na uczciwej konkurencji;
przyjęcie takich norm w odniesieniu do konserwowanego tuńczyka, pelamidy i tunka stwarza prawdopodobieństwo poprawy rentowności produkcji tuńczyka we Wspólnocie, a tym samym rynku zbytu, oraz ułatwienia zbytu produktów; 3
należy w tym kontekście określić, w szczególności w celu zapewnienia przejrzystości rynku, aby dane produkty były przygotowane wyłącznie z wyraźnie określonych gatunków oraz aby zawierały minimalną ilość ryby;
celem niniejszego rozporządzenia jest określenie przeznaczenia handlowego danych produktów; pozostaje to całkowicie bez uszczerbku dla ich klasyfikacji i traktowania taryfowego przy przywozie do Wspólnoty, w szczególności dla przyznawania ustaleń preferencyjnych;
w celu zapewnienia jasności w opisie handlowym danych produktów powinna być określona postać handlowa, w jakiej są one wprowadzane na rynek, oraz metoda przyrządzenia zastosowanej zalewy; jednakże kryteria takie nie mogą utrudniać wprowadzania do obrotu nowych produktów;
dyrektywy Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi końcowemu 4 oraz 76/211/EWG z dnia 20 stycznia 1976 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do paczkowania według masy lub objętości niektórych produktów w opakowaniach jednostkowych 5 wymieniają szczegółowe dane wymagane w odniesieniu do zawartości opakowań dla prawidłowej informacji i ochrony konsumenta; w odniesieniu do konserwowanego tuńczyka, pelamidy i tunka opis handlowy powinien także być ustalony z uwzględnieniem proponowanej postaci handlowej lub obróbki kulinarnej, a tam gdzie to właściwe, z uwzględnieniem zastosowanej zalewy; powinno być wymagane, aby etykiety danych produktów podawały zawartość ryb wewnątrz opakowania; powinno być określone znaczenie opisu handlowego "w sosie własnym"; 6
celem dyrektywy Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa 7 jest zharmonizowanie wymagań zdrowotnych, jakie mają być przestrzegane przy wprowadzaniu produktów rybołówstwa do obrotu we Wspólnocie i służące ochronie zdrowia publicznego; wymagania ustanowione w tych normach handlowych są stosowane bez uszczerbku dla obowiązujących regulacji dotyczących zdrowia;
Komisja ponosi odpowiedzialność za przyjmowanie wszelkich technicznych środków wykonawczych, zgodnie międzynarodowymi zobowiązaniami Wspólnoty,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Luksemburgu, dnia 9 czerwca 1992 r.
|
W imieniu Rady |
|
Eduardo de AZEVEDO SOARES |
|
Przewodniczący |
1 Tytuł zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).
2 Dz.U. L 354 z 23.12.1991, str. 1.
3 Motyw zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).
4 Dz.U. L 23 z 8.2.1979, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 91/72/EWG (Dz.U. L 42 z 16.12.1991, str. 29).
5 Dz.U. L 46 z 21.2.1976, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 78/891/EWG (Dz.U. L 331 z 4.11.1978, str. 21).
6 Motyw zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).
7 Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.
8 Art. 1 zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).
9 Art. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).
10 Dz.U. L 184 z 22.6.1988, str. 61.
11 Art. 5 ust. 1 zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).
12 Art. 5 ust. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).
13 Art. 5 ust. 3 zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).
14 Art. 9 ust. 3 zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).
15 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 27 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.91.49).