Rozporządzenie 2319/89 w sprawie minimalnych wymagań jakości dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i naturalnym soku owocowym korzystających z systemu pomocy produkcyjnej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2319/89
z dnia 28 lipca 1989 r.
ustanawiające minimalne wymagania jakościowe dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i/lub naturalnym soku owocowym objętych systemem pomocy produkcyjnej 1

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat Ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 426/86 z dnia 24 lutego 1986 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1125/89 (2), w szczególności jego art. 6 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 426/86 ustanowił system pomocy produkcyjnej dla niektórych produktów wymienionych w załączniku 1 do tego rozporządzenia w części A; art. 6 ust. 1 lit. b) precyzuje, że pomoc ma być przydzielana wyłącznie dla produktów spełniających minimalne wymagania jakości, które zostaną ustanowione;

celem takich minimalnych wymagań jakości jest uniknięcie wytwarzania produktów, na które nie ma popytu lub produktów mogących spowodować zakłócenia rynku; wymagania te muszą być oparte na tradycyjnych, rzetelnych procedurach produkcyjnych;

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1289/85 (3) ustanowiło minimalne wymagania jakości dla gruszek Williams w syropie; przepisy tam ustanowione należy dostosować tak, by uwzględnić rozszerzenie systemu pomocy na gruszki odmiany Rocha oraz gruszki odmiany Williams i Rocha konserwowane w naturalnym soku owocowym, jak przewidziano w wymienionym powyżej rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1125/89; dla jasności przyjęte w ten sposób minimalne wymagania jakości powinny zostać określone w nowym tekście;

wymogania jakości ustanowione w niniejszym rozporządzeniu ustanawiają dodatkowe zasady stosowania przepisów rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1599/84 z dnia 5 czerwca 1984 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania systemu pomocy w odniesieniu do przetworów owocowych i warzywnych (4), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2260/89 (5);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 2

Niniejsze rozporządzenie ustanawia minimalne wymagania jakościowe, które muszą spełniać konserwowane gruszki odmian Williams i Rocha w syropie i/lub naturalnym soku owocowym, zwane dalej "gruszkami w syropie i/lub naturalnym soku owocowym" określone w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 449/2001.

Artykuł  2

Do produkcji gruszek w syropie i/lub naturalnym soku owocowym wykorzystywać można wyłącznie gruszki gatunku Pyrus comunis L., odmian Williams i Rocha. Surowiec musi być świeży, zdrowy, czysty i nadający się do przetworzenia.

Przed wykorzystaniem do produkcji gruszek w syropie i/lub naturalnym soku owocowym surowiec może być schłodzony.

Artykuł 3
1.
Gruszki w syropie i/lub w naturalnym soku owocowym muszą być wyprodukowane w jednej z postaci określonych w ust. 2.
2.
Do celów niniejszego rozporządzenia postacie te określone są jak następuje:

a) "cały owoc" oznacza cały owoc wraz z gniazdem nasiennym z szypułką lub bez;

b) "połówki" oznaczają wydrążony owoc przekrojony na dwie w przybliżeniu równe części;

c) "ćwiartki" oznaczają wydrążony owoc pokrojony na cztery w przybliżeniu równe części;

d) "plasterki" oznaczają wydrążony owoc pokrojony na więcej niż cztery części w kształcie klina;

e) "kostki" oznaczają wydrążony owoc pokrojony na części w kształcie kostek.

3.
Każde opakowanie z gruszkami w syropie i/lub gruszkami w naturalnym soku owocowym zawiera gruszki tylko w jednej postaci, a zawarte w nim owoce lub ich części będą praktycznie tej samej wielkości. W opakowaniu nie może być innego rodzaju owoców.
4.
Kolor gruszek w konserwie jest właściwy dla odmian Williams lub Rocha. Lekko różowego odbarwienia nie uważa się za wadę. Gruszki w konserwie ze specjalnymi składnikami uważa się za posiadające kolor im właściwy, jeśli użyte składniki nie spowodują nienormalnego odbarwienia.
5.
Gruszki w syropie i/lub naturalnym soku owocowym muszą być pozbawione substancji obcych pochodzenia nieroślinnego, jak również obcego smaku i zapachu.

Owoce muszą być mięsiste i mogą mieć różną kruchość, z tym że nie mogą być ani nadmiernie miękkie, ani nadmiernie twarde.

6.
Gruszki w konserwie muszą praktycznie być pozbawione:

a) substancji obcych pochodzenia roślinnego;

b) skórki;

c) sztuk uszkodzonych.

Całe owoce, ich połówki i ćwiartki muszą być praktycznie pozbawione jednostek mechanicznie uszkodzonych.

Artykuł  4
1.
Owoce lub ich części uważa się za praktycznie tej samej wielkości, jeśli waga największego owocu w opakowaniu lub jego części nie jest większa niż dwukrotna waga najmniejszego.

Jeśli w opakowaniu znajduje się mniej niż 20 jednostek, jedną z nich można pominąć. Przy określaniu największych i najmniejszych jednostek nie bierze się pod uwagę jednostek uszkodzonych.

2.
Gruszki w syropie i/lub gruszki w naturalnym soku owocowym uważa się za spełniające wymagania przepisów art. 3 ust.6, jeśli nie są przekraczane następujące wartości tolerancji:
Postać
Całe owoce, połówki i ćwiartki Pozostałe
Sztuki uszkodzone

Sztuki uszkodzone mechanicznie

Skórka

15% ilości

10% ilości

100 cm2 całkowitej powierzchni

1,5 kilograma

Nie dotyczy

100 cm2 całkowitej powierzchni

Obce substancje pochodzenia roślinnego:

- elementy gniazda nasiennego

- luźne nasiona gruszki

10 sztuk

80 sztuk

10 sztuk

80 sztuk

- inne substancje, włączając w to luźne elementy gniazda nasiennego 60 sztuk 60 sztuk

Dopuszczalne wartości tolerancji, poza określonymi procentowo w odniesieniu do ilości, podano na 10 kilogramów odsączonej wagi netto.

Gniazd nasiennych nie uważa się za wadę w przypadku całych owoców z gniazdem nasiennym.

3.
Do celów ust. 2:

a) "sztuki uszkodzone" oznaczają owoce z odbarwieniami na powierzchni lub plamami wyraźnie kontrastującymi z kolorem całości i mogącymi sięgać w głąb miąższu, w szczególności są to obicia, parch lub ciemne odbarwienia;

b) "sztuki uszkodzone mechanicznie" oznaczają sztuki, które zostały rozerwane na odrębne kawałki, przy czym wszystkie takie kawałki razem są równe wielkością sztuce o pełnych wymiarach i uważa się je za jedną sztukę lub sztuki, w przypadku gdy przycięcie było nadmierne i obejmuje poważne ubytki na powierzchni owoców, co znacznie pogarsza ich wygląd;

c) "skórka" oznacza zarówno skórkę przylegającą do miąższu gruszki, jak i występującą luzem w opakowaniu;

d) "obca substancja pochodzenia roślinnego" oznacza substancje roślinne niezwiązane z samym owocem lub też dołączone do świeżego owocu, ale które powinny były zostać usunięte w trakcie przetwarzania, w szczególności: elementy gniazda nasiennego, nasiona gruszki, szypułki, liście i ich części, jednakże, z wyłączeniem skórki;

e) "elementy gniazda nasiennego" oznaczają komorę nasienną lub jej części złączone z owocem, z nasionami lub bez nasion. Części gniazda nasiennego uważa się za jedną część, jeśli łącznie stanowiłyby w przybliżeniu połowę gniazda nasiennego;

f) "luźne nasiona gruszki" oznaczają nasiona nie znajdujące się w gnieździe nasiennym lecz występujące luzem w opakowaniu.

Artykuł  5
1.
Gruszki oraz syrop i/lub naturalny sok owocowy zajmuje przynajmniej 90% pojemności opakowania.
2.
Przeciętnie waga netto odsączonych owoców jest, co najmniej równa następującej procentowej pojemności opakowania, wyrażonej w gramach:
Postać Opakowanie o nominalnej pojemności
425 ml lub więcej poniżej 425 ml
50

54

56

56

56

Całe owoce

Połówki

Ćwiartki

Plasterki

Kostki

46

46

46

46

50

3.
W przypadku gdy gruszki w syropie i/lub soku naturalnym pakowane są w opakowania szklane, pojemność przed obliczeniem procentów określonych w ust. 1 i 2, zmniejsza się o 20 ml.
4.
Każde opakowanie jest oznakowane w sposób umożliwiający określenie daty i roku produkcji oraz przetwórcy. Oznakowanie, które może być w formie kodu, zatwierdzane jest przez właściwe władze w Państwie Członkowskiego, w którym ma miejsce produkcja, a władze te mogą przyjąć dodatkowe przepisy dotyczące samego oznakowania.
Artykuł  6

Przetwórca codziennie, w regularnych odstępach czasu podczas przetwarzania sprawdza, czy gruszki w syropie i/lub naturalnym soku owocowym spełniają wymogi kwalifikujące do uzyskania pomocy. Wyniki takiej kontroli są rejestrowane.

Artykuł 7

Rozporządzenie (EWG) nr 1289/85 traci moc.

Artykuł  8

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się z mocą od dnia 1 lipca 1989 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1989 r.
W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

_______

(1) Dz.U. L 49 z 27.2.1986, str. 1.

(2) Dz.U. L 118 z 29.4.1989, str. 29.

(3) Dz.U. L 133 z 22.5.1985, str. 5.

(4) Dz.U. L 152 z 8.6.1984, str. 16.

(5) Dz.U. L 216 z 27.7.1989, str. 46.

1 Tytuł zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 996/2001 z dnia 22 maja 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.139.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 maja 2001 r.
2 Art. 1 zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 996/2001 z dnia 22 maja 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.139.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 maja 2001 r.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1989.220.51

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2319/89 w sprawie minimalnych wymagań jakości dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i naturalnym soku owocowym korzystających z systemu pomocy produkcyjnej
Data aktu: 28/07/1989
Data ogłoszenia: 29/07/1989
Data wejścia w życie: 29/07/1989, 01/07/1989, 01/05/2004