Dyrektywa 84/443/EWG zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 26 lipca 1984 r.
zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

(84/443/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 14 września 1984 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącą produktów stosowanych w żywieniu zwierząt(1), w szczególności jej art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa 82/471/EWG przewiduje regularne wprowadzanie zmian do załączników stosownie do osiągnięć postępu naukowotechnicznego;

stosowne jest podzielenie grupy "bezproteinowe mieszanki azotowe i podobne produkty" w celu stworzenia wyraźnego rozróżnienia między tymi produktami, należącymi odpowiednio do grup "bezproteinowe mieszanki azotowe", "aminokwasy i ich sole" i "hydroksyanalogi aminokwasów"; w wyniku tego podziału i w świetle przeprowadzonych badań stosowanie nowych produktów powinno być dozwolone pod pewnymi warunkami;

stwierdzono, że konieczna jest zmiana charakterystycznych cech składowych i przepisów szczególnych określonych dla pewnych produktów zawartych w Załączniku;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz;

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Do Załącznika do dyrektywy 82/471/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania art. 1 nie później niż do dnia 30 czerwca 1985 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 1984 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 213 z 21.7.1982, str. 8.

ZAŁĄCZNIK

1. Nagłówek kolumny 3. "Chemiczny opis produktu lub identyfikacja mikroorganizmu" zastępuje się nagłówkiem "Opis zasady odżywczej lub identyfikacja mikroorganizmu".

2. W tekście angielskim nagłówek kolumny 4. "Podłoże odżywki (ewentualne specyfikacje)" zastępuje się nagłówkiem "Podłoże kultury (ewentualne specyfikacje)".

3. Dodaje się następujący przypis dolny: "Zawartości określone lub które zostaną określone zgodnie z kolumnami 5. i 7. odnoszą się do produktu jako takiego".

4. Pkt 2. "Bezproteinowe mieszanki azotowe i podobne produkty w następujących grupach zastępuje się poniższym":

1 2 3 4 5 6 7
Nazwa grupy produktów Nazwa produktu Opis zasady odżywczej lub identyfikacja mikroorganizmu Podłoże kultury (ewentualne specyfikacje) Cechy charakterystyczne składu produktu Gatunki zwierząt Przepisy szczególne
2. Bezproteinowe mieszanki azotowe 2.1.1. Mocznik, technicznie czysty CO(NH2)2 - Mocznik: minimum 97 % )))))))))))))))) Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "Mocznik", "Biuret", "Fosfat mocznika", "Diureidoizobutan", odpowiednio,

- poziom azotu; i dodatkowo dla produktu 2.1.3. poziom fosforu,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu mieszanki paszowej:

- nazwa: "Mocznik", "Biuret", "Fosfat mocznika", "Diureidoizobutan", odpowiednio,

- ilość produktu zawarta w paszy,

2.1. Mocznik i jego pochodne 2.1.2. Biuret, technicznie czysty (CONH2)2-NH - Biuret: minimum 97% ))) - procent całkowitej ilości surowego białka dostarczonego przez azot
2.1.3. Fosfat mocznika, technicznie czysty CO(NH2)2-H3P04 - Azot: minimum 16,5 % ))}) Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania bezproteinowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowi tej

2.1.4. Diureidoizobutan, technicznie czysty (CH3)2-(CH)2-(NHCONH2)2 - Fosfor: minimum 18 % ))) ilości azotu bezproteinowego, której nie powinno się
Azot: minimum 30 % ) przekraczać w dziennej porcji dla każdego
Izobutyraldehyd: minimum 35 % gatunku lub kategorii zwierząt.
2.2. Sole amonowe 2.2.1. Mleczan amonowy, wytwarzany przez fermentacje Lactobacillus bulgaricus CH3CHOHCOONH4 Serwatka Azot wyrażony jako surowe

proteiny:

minimum 44 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "Mleczan amonowy z fermentacji",

- azot wyrażony jako surowe białko,

- popiół surowy,

- wilgotność,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

Informacje które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu mieszanki paszowej:

- nazwa: "Mleczan amonowy z fermentacji",

- ilość produktu zawarta w paszy

- procent całkowitej ilości surowych protein dostarczonych przez azot bezproteinowy

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowi tej ilości azotu bezproteinowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

2.3. Produkty uboczne wytwarzania aminokwasów przez fermentację 2.3.1. Stężone ciekłe produkty uboczne wytwarzania kwasu

L-glutaminowego przez fermentacje z Coryne-bacterium melassecola

Sole amonowe i inne mieszanki azotowe Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty Azot wyrażony jako surowe

białko:

minimum 48 %

Wilgotność: maksimum 28 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego",

w przypadku produktu 2.3.1: "produkty uboczne wytwarzania monohydrochlorydu L-Lizyny" w przypadku produktu 2.3.2,

- azot wyrażony jako surowe białko,

- popiół surowy,

- wilgotność,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu mieszanki paszowej:

- nazwa: "produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego", w przypadku produktu 2.3.1: "produkty uboczne wytwarzania monohydrochlorydu L-Lizyny"

w przypadku produktu 2.3.2,

- procent całkowitej ilości surowych białek dostarczonych przez azot bezproteinowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu bezproteinowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

2.3.2. Stężone ciekłe produkty uboczne wytwarzania monohydrochlorydu L-lizyny przez fermentacje z Breyibacterium lactofermentum Sole amonowe i inne mieszanki azotowe Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty Azot wyrażony jako surowe

białko:

minimum 45 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
3. Aminokwasy i ich sole 3.1. DL-metionina, technicznie czysta CH3S(CH2)2 - CH(NH2)-COOH - DL-metionina: minimum 98 % Wszystkie gatunki zwierząt Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- Monohydrochloryd L-lizyny, technicznie czysty

- nazwa: "DL-metionina" w przypadku produktu 3.1; "Dwuhydratowa sól wapniowa N-hydroksy- metyl-DL-metioniny"

w przypadku produktu 3.2,

- zawartości DL-metioniny i wilgoci,

- gatunek lub kategoria zwierząt w przypadku produktu 3.2.

3.2. Dwuhydratowa sól wapniowa N-hydroksy-metyl-DL-metioniny, technicznie czysta (CH3S (CH2)2 -CH(NH-CH2OH)-COO)2 Ca 2H20 - DL-metionina: minimum 67 % Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
Formaldehyd: maksimum 14 %
Wapń: minimum 9 %
3.3. L-lizyna, technicznie czysta NH2 (CH2)4 -CH(NH2)-COOH - L-lizyna: minimum 98 % ))) Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "L-lizyna"

w przypadku produktu 3.3; "Monohydrochloryd L-lizyny" w przypadku produktu 3.4; "Siarczan L-lizyny i jego produkty uboczne pochodzące z fermentacji" w przypadku produktu 3.5,

- zawartości L-lizyny i wilgoci.

3.4. Monohydrochloryd L-lizyny, technicznie

czysty

NH2(CH2)4 -CH(NH2)-COOH. HCL - L-lizyna: minimum 78 % )})) Wszystkie gatunki zwierząt
3.5. Siarczan L-lizyn wytwarzany przez fermentację z Corynebacterium glutamicum (NH2 - (CH2)4 -CH(NH2)-COOH)2. H2S04 Syrop, melasy, zboża, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty L-lizyna: minimum 40 % )))))))
3.6. L-treonina, technicznie czysta CH3 - CH (OBACH (NH2)-COOH - L-treonina: minimum 98 % Wszystkie gatunki zwierząt Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "L-treonina,"

- zawartości L-treoniny i wilgoci

4. Hydroksyanalogi aminokwasów 4.1. Kwas DL-2-hydroksy-4-metylmerkaptomasłowy (CH3S-(CH2)2 -CH(OH)-COOH - Kwas monomerowy: minimum 65 % )))) Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: (kolumna 2),

- zawartość kwasu monomerowego i wilgoci,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

4.2.Wapnian kwasu DL-2-hydroksy-4-metylmerkaptomasłowego (CH3S-(CH2)2 -CH(OH)-COO)2Ca - Kwas monomerowy: minimum 83 % })))) Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem przeżuwaczy
Wapń: minimum 12 % )

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1984.245.21

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 84/443/EWG zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt
Data aktu: 26/07/1984
Data ogłoszenia: 14/09/1984
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 27/07/1984