Dyrektywa 84/443/EWG zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 26 lipca 1984 r.
zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

(84/443/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 14 września 1984 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącą produktów stosowanych w żywieniu zwierząt(1), w szczególności jej art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa 82/471/EWG przewiduje regularne wprowadzanie zmian do załączników stosownie do osiągnięć postępu naukowotechnicznego;

stosowne jest podzielenie grupy "bezproteinowe mieszanki azotowe i podobne produkty" w celu stworzenia wyraźnego rozróżnienia między tymi produktami, należącymi odpowiednio do grup "bezproteinowe mieszanki azotowe", "aminokwasy i ich sole" i "hydroksyanalogi aminokwasów"; w wyniku tego podziału i w świetle przeprowadzonych badań stosowanie nowych produktów powinno być dozwolone pod pewnymi warunkami;

stwierdzono, że konieczna jest zmiana charakterystycznych cech składowych i przepisów szczególnych określonych dla pewnych produktów zawartych w Załączniku;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz;

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Do Załącznika do dyrektywy 82/471/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania art. 1 nie później niż do dnia 30 czerwca 1985 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 1984 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 213 z 21.7.1982, str. 8.

ZAŁĄCZNIK

1. Nagłówek kolumny 3. "Chemiczny opis produktu lub identyfikacja mikroorganizmu" zastępuje się nagłówkiem "Opis zasady odżywczej lub identyfikacja mikroorganizmu".

2. W tekście angielskim nagłówek kolumny 4. "Podłoże odżywki (ewentualne specyfikacje)" zastępuje się nagłówkiem "Podłoże kultury (ewentualne specyfikacje)".

3. Dodaje się następujący przypis dolny: "Zawartości określone lub które zostaną określone zgodnie z kolumnami 5. i 7. odnoszą się do produktu jako takiego".

4. Pkt 2. "Bezproteinowe mieszanki azotowe i podobne produkty w następujących grupach zastępuje się poniższym":

1 2 3 4 5 6 7
Nazwa grupy produktów Nazwa produktu Opis zasady odżywczej lub identyfikacja mikroorganizmu Podłoże kultury (ewentualne specyfikacje) Cechy charakterystyczne składu produktu Gatunki zwierząt Przepisy szczególne
2. Bezproteinowe mieszanki azotowe 2.1.1. Mocznik, technicznie czysty CO(NH2)2 - Mocznik: minimum 97 % )))))))))))))))) Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "Mocznik", "Biuret", "Fosfat mocznika", "Diureidoizobutan", odpowiednio,

- poziom azotu; i dodatkowo dla produktu 2.1.3. poziom fosforu,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu mieszanki paszowej:

- nazwa: "Mocznik", "Biuret", "Fosfat mocznika", "Diureidoizobutan", odpowiednio,

- ilość produktu zawarta w paszy,

2.1. Mocznik i jego pochodne 2.1.2. Biuret, technicznie czysty (CONH2)2-NH - Biuret: minimum 97% ))) - procent całkowitej ilości surowego białka dostarczonego przez azot
2.1.3. Fosfat mocznika, technicznie czysty CO(NH2)2-H3P04 - Azot: minimum 16,5 % ))}) Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania bezproteinowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowi tej

2.1.4. Diureidoizobutan, technicznie czysty (CH3)2-(CH)2-(NHCONH2)2 - Fosfor: minimum 18 % ))) ilości azotu bezproteinowego, której nie powinno się
Azot: minimum 30 % ) przekraczać w dziennej porcji dla każdego
Izobutyraldehyd: minimum 35 % gatunku lub kategorii zwierząt.
2.2. Sole amonowe 2.2.1. Mleczan amonowy, wytwarzany przez fermentacje Lactobacillus bulgaricus CH3CHOHCOONH4 Serwatka Azot wyrażony jako surowe

proteiny:

minimum 44 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "Mleczan amonowy z fermentacji",

- azot wyrażony jako surowe białko,

- popiół surowy,

- wilgotność,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

Informacje które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu mieszanki paszowej:

- nazwa: "Mleczan amonowy z fermentacji",

- ilość produktu zawarta w paszy

- procent całkowitej ilości surowych protein dostarczonych przez azot bezproteinowy

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowi tej ilości azotu bezproteinowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

2.3. Produkty uboczne wytwarzania aminokwasów przez fermentację 2.3.1. Stężone ciekłe produkty uboczne wytwarzania kwasu

L-glutaminowego przez fermentacje z Coryne-bacterium melassecola

Sole amonowe i inne mieszanki azotowe Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty Azot wyrażony jako surowe

białko:

minimum 48 %

Wilgotność: maksimum 28 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego",

w przypadku produktu 2.3.1: "produkty uboczne wytwarzania monohydrochlorydu L-Lizyny" w przypadku produktu 2.3.2,

- azot wyrażony jako surowe białko,

- popiół surowy,

- wilgotność,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu mieszanki paszowej:

- nazwa: "produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego", w przypadku produktu 2.3.1: "produkty uboczne wytwarzania monohydrochlorydu L-Lizyny"

w przypadku produktu 2.3.2,

- procent całkowitej ilości surowych białek dostarczonych przez azot bezproteinowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu bezproteinowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

2.3.2. Stężone ciekłe produkty uboczne wytwarzania monohydrochlorydu L-lizyny przez fermentacje z Breyibacterium lactofermentum Sole amonowe i inne mieszanki azotowe Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty Azot wyrażony jako surowe

białko:

minimum 45 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
3. Aminokwasy i ich sole 3.1. DL-metionina, technicznie czysta CH3S(CH2)2 - CH(NH2)-COOH - DL-metionina: minimum 98 % Wszystkie gatunki zwierząt Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- Monohydrochloryd L-lizyny, technicznie czysty

- nazwa: "DL-metionina" w przypadku produktu 3.1; "Dwuhydratowa sól wapniowa N-hydroksy- metyl-DL-metioniny"

w przypadku produktu 3.2,

- zawartości DL-metioniny i wilgoci,

- gatunek lub kategoria zwierząt w przypadku produktu 3.2.

3.2. Dwuhydratowa sól wapniowa N-hydroksy-metyl-DL-metioniny, technicznie czysta (CH3S (CH2)2 -CH(NH-CH2OH)-COO)2 Ca 2H20 - DL-metionina: minimum 67 % Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
Formaldehyd: maksimum 14 %
Wapń: minimum 9 %
3.3. L-lizyna, technicznie czysta NH2 (CH2)4 -CH(NH2)-COOH - L-lizyna: minimum 98 % ))) Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "L-lizyna"

w przypadku produktu 3.3; "Monohydrochloryd L-lizyny" w przypadku produktu 3.4; "Siarczan L-lizyny i jego produkty uboczne pochodzące z fermentacji" w przypadku produktu 3.5,

- zawartości L-lizyny i wilgoci.

3.4. Monohydrochloryd L-lizyny, technicznie

czysty

NH2(CH2)4 -CH(NH2)-COOH. HCL - L-lizyna: minimum 78 % )})) Wszystkie gatunki zwierząt
3.5. Siarczan L-lizyn wytwarzany przez fermentację z Corynebacterium glutamicum (NH2 - (CH2)4 -CH(NH2)-COOH)2. H2S04 Syrop, melasy, zboża, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty L-lizyna: minimum 40 % )))))))
3.6. L-treonina, technicznie czysta CH3 - CH (OBACH (NH2)-COOH - L-treonina: minimum 98 % Wszystkie gatunki zwierząt Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "L-treonina,"

- zawartości L-treoniny i wilgoci

4. Hydroksyanalogi aminokwasów 4.1. Kwas DL-2-hydroksy-4-metylmerkaptomasłowy (CH3S-(CH2)2 -CH(OH)-COOH - Kwas monomerowy: minimum 65 % )))) Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: (kolumna 2),

- zawartość kwasu monomerowego i wilgoci,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

4.2.Wapnian kwasu DL-2-hydroksy-4-metylmerkaptomasłowego (CH3S-(CH2)2 -CH(OH)-COO)2Ca - Kwas monomerowy: minimum 83 % })))) Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem przeżuwaczy
Wapń: minimum 12 % )

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1984.245.21

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 84/443/EWG zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt
Data aktu: 26/07/1984
Data ogłoszenia: 14/09/1984
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 27/07/1984