Rozporządzenie 2213/83 ustanawiające normy jakości cebuli i cykorii liściowej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2213/83
z dnia 28 lipca 1983 r.
ustanawiające normy jakości cykorii liściowej 1

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1035/72 z dnia 18 maja 1972 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1) ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1738/82(2), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

normy jakości cebuli są ustanowione w załączniku II/6 do rozporządzenia nr 23(3); normy te zostały zmienione rozporządzeniem nr 87/64/EWG(4);

normy jakości cykorii liściowej są ustanowione w załączniku I/2 do rozporządzenia nr 58(5);

nastąpiła zmiana w produkcji i obrocie tymi produktami, szczególnie w zakresie wymagań rynku konsumenckiego i hurtowego; w związku z tym, wspólne normy jakości cebuli i cykorii powinny zostać zmienione, aby uwzględnić nowe wymagania;

zmiany takie pociągają za sobą konieczność wprowadzenia poprawek do definicji dodatkowej klasy jakości, ustanowionej w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1194/69(6); przy definiowaniu tej klasy, należy wziąć pod uwagę znaczenie gospodarcze, jakie dla producentów mają dane produkty, jak również potrzebę zaspokojenia wymagań konsumentów;

normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu; transport na duże odległości, składowanie przez pewien okres oraz różnorodne czynności przeładunkowe mogą powodować pogorszenie jakości produktu wynikające z jego biologicznego rozwoju lub jego tendencji do psucia się; dlatego takie pogorszenie należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu następujących po wysyłce; produkty w klasie ekstra muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w odniesieniu do nich bierze się pod uwagę jedynie obniżenie świeżości lub turgoru;

ze względu na jasność i pewność wymogów prawnych oraz dla ułatwienia stosowania, normy tak zmienione należy ująć w jednolity tekst;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 2

Normą handlową dla cykorii liściowej objętej kodem CN 0705 21 00 jest norma określona w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Normy te stosuje się na wszystkich etapach obrotu, na warunkach określonych w rozporządzeniu (EWG) nr 1035/72.

Jednakże, na etapach następujących po wysyłce, w porównaniu z wymaganiami określonych norm, produkty:

– mogą wykazywać nieznaczne obniżenie świeżości i turgoru,

– zaliczone do innych klas niż klasa ekstra, mogą wykazywać niewielkie zmiany spowodowane rozwojem biologicznym i ich tendencją do psucia się.

Artykuł  2
1.
W art. 2 rozporządzenia nr 23 skreśla się wyrazy "do cebul", w art. 1 rozporządzenia nr 58 wyraz "cykoria liściowa" i w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1194/69 wyrazy "cebule, cykoria liściowa".
2.
Uchyla się załącznik II/6 do rozporządzenia nr 23 i załącznik I/2 do rozporządzenia nr 58 oraz załączniki II i III do rozporządzenia (EWG) nr 1194/69.
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 1983 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1983 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 118 z 20.5.1972, str. 1.

(2) Dz.U. L 190 z 1.7.1982, str. 7.

(3) Dz.U. 30 z 20.4.1962, str. 965/62.

(4) Dz.U. 116 z 21.7.1964, str. 1050/64.

(5) Dz.U. 56 z 7.7.1962, str. 1607/62.

(6) Dz.U. L 157 z 28.6.1969, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 3

NORMY JAKOŚCI CYKORII LIŚCIOWEJ

I.

DEFINICJA PRODUKTU

Przedmiotem niniejszej normy jest cykoria, tj. pędy cykorii uzyskane z korzeni różnych odmian (uprawnych) "cykorii liściowej", pochodzącej od Cichorium intybus L. var foliosum HEGI, dostarczane w stanie świeżym konsumentowi, z wyłączeniem cykorii przeznaczonej do celów przetwórstwa przemysłowego.

II.

PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Celem niniejszej normy jest określenie wymogów jakości cykorii po jej przygotowaniu i opakowaniu.

A.

Wymagania minimalne

We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem szczegółowych przepisów dla danej klasy i dopuszczalnych tolerancji, cykoria musi być:

– cała,

– zdrowa; nie dopuszcza się produktu z objawami gnicia lub z takimi uszkodzeniami, które czynią go niezdatnym do spożycia,

– bez czerwonawego przebarwienia, nadmarznięcia i śladów obicia,

– bez uszkodzeń spowodowanych przez gryzonie lub choroby,

– bez uszkodzeń spowodowanych przez owady lub pasożyty,

– bez tworzącego się pędu kwiatostanowego powyżej trzech czwartych długości główki,

– czysta, w szczególności bez zabrudzonych listków i praktycznie bez żadnych widocznych zanieczyszczeń obcych,

– jasna, tj. barwy białej lub żółtawo-białej,

– czysto wycięta lub wyłamana na wysokości szyjki,

– o świeżym wyglądzie,

– bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,

– bez obcych zapachów i/lub smaków.

Stopień rozwoju i jakość cykorii powinny być takie, aby mogła:

– wytrzymać transport oraz przeładunek, i

– dotrzeć w dobrym stanie do miejsca przeznaczenia.

B.

Klasyfikacja

Cykorię dzieli się na cztery klasy określone niżej:

i) Klasa ekstra

Cykoria w tej klasie musi być najwyższej jakości, w szczególności musi być:

– dobrze uformowana,

– zwarta,

– o zamkniętych główkach, tj. z główkami o ostrych, dobrze zamkniętych wierzchołkach,

– z liśćmi zewnętrznymi o długości nie mniejszej niż trzy czwarte długości cykorii,

– nie zielonkawa ani szklista.

ii) Klasa I

Cykoria w tej klasie musi być dobrej jakości, w szczególności musi być:

– dostatecznie zwarta,

– o zewnętrznych liściach o długości co najmniej połowy cykorii,

– nie zielonkawa ani szklista.

Jej kształt może być mniej regularny, a główki mniej zwarte i nie tak zamknięte jak w przypadku cykorii w klasie ekstra, o ile średnica otwarcia główki nie przekracza jednej piątej maksymalnej średnicy główki.

iii) Klasa II

Do tej klasy zalicza się cykorię, która nie odpowiada wymaganiom wyższych klas, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne.

Jednakże może ona wykazywać następujące wady:

– lekko nieregularny kształt,

– lekko zielonkawy odcień wierzchołków liści,

– lekko otwarte główki (średnica otwarcia nie może przekraczać jednej trzeciej maksymalnej średnicy główki).

Ponadto, do klasy tej może być zaliczana cykoria o nieregularnym kształcie, pod warunkiem, że występuje ona oddzielnie w jednolitym opakowaniu oraz spełnia inne wymagania ustanowione dla tej klasy.

iv) (skreślony).

III.

PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI

Wielkość cykorii określa się po pierwsze według średnicy mierzonej w najszerszym miejscu główki pod kątem prostym do jej osi podłużnej, a po drugie według długości główki. Wielkość cykorii w poszczególnych klasach ustala się następująco:
(w cm)
Ekstra I II
Średnica minimalna
- cykoria do 14 cm długości 2,5 2,5 2,5
- cykoria o długości 14 cm lub więcej 3 3 2,5
Średnica maksymalna 6 8 -
Długość minimalna 9 9 9(1)
Długość maksymalna 17 20 24
(1) Jednakże cykoria mieszcząca się w granicach długości od 6 do 12 cm

może być zaliczana do klasy II, pod warunkiem że na opakowaniu

zostaną podane maksymalne i minimalne długości główek znajdujących

się wewnątrz.

W każdym opakowaniu:

i) maksymalna dopuszczalna różnica długości między poszczególnymi główkami cykorii wynosi 5 cm dla klasy ekstra, 8 cm dla klasy I i 10 cm dla klasy II;

ii) maksymalna dopuszczalna różnica średnicy między poszczególnymi główkami cykorii wynosi 2,5 cm dla klasy "ekstra", 4 cm dla klasy I i 5 cm dla klasy II.

IV.

PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Dla cykorii, która w zakresie jakości i wielkości nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się tolerancje w każdym opakowaniu.

A.

Tolerancje dotyczące jakości

i) Klasa ekstra

5 % liczbowo lub wagowo główek cykorii niespełniających wymogów tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami klasy I lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla klasy I.

ii) Klasa I

10 % liczbowo lub wagowo główek cykorii niespełniających wymogów klasy, lecz zgodnych z wymaganiami klasy II lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla klasy II.

iii) Klasa II

10 % liczbowo lub wagowo główek cykorii niespełniających ani wymogów tej klasy, ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak produktu porażonego zgnilizną lub z innym pogorszeniem jakości, które czynią go niezdatnym do spożycia.

iv) (skreślony).

B.

Tolerancje dotyczące wielkości

Dla wszystkich klas: 10 % liczbowo lub wagowo główek cykorii o długości i średnicy mniejszej lub większej o 1 cm niż podano w dziale III w skali klasyfikacyjnej. Nie dopuszcza się jednak żadnych tolerancji w odniesieniu do średnicy minimalnej.

V.

PRZEPISY DOTYCZĄCE WYGLĄDU

A.

Jednolitość

Zawartość każdego opakowania musi być jednolita i obejmować jedynie cykorię tego samego pochodzenia, tej samej odmiany, jakości i wielkości.

Widoczna część zawartości każdego opakowania musi być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.

Bez naruszania dotychczasowych przepisów w tym zakresie produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży o wadze netto równej trzem kilogramom lub mniejszej, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach przewidzianych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(2).

B.

Konfekcjonowanie

Cykoria zaliczona do klasy ekstra oraz do klas I i II musi być konfekcjonowana w następujący sposób:

– albo równo ułożona w warstwach,

– albo w małych opakowaniach.

Cykoria w klasie II o nieregularnym kształcie musi znajdować się w opakowaniach o wadze 7 kilogramów lub większej.

C.

Pakowanie

Cykoria musi być pakowana w taki sposób, aby należycie chronić produkt.

W przypadku pakowania w drewniane skrzynki, cykoria musi być oddzielona materiałem zabezpieczającym od wszystkich stron skrzynki.

Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, w szczególności papieru lub stempla ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane przy użyciu nietoksycznego tuszu lub kleju

Opakowania nie mogą zawierać żadnych substancji obcych.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

VI.

PRZEPISY DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA

Na każdym opakowaniu muszą się znaleźć następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz:

A.

Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający"(lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:"lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B.

Charakterystyka produktu

"Cykoria", jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz.

C.

Pochodzenie produktu

Kraj pochodzenia i nieobowiązkowo, rejon uprawy lub nazwa krajowa, regionalna albo lokalna danego miejsca.

D.

Specyfikacje handlowe

– Klasa, a w przypadku klasy II, wyrazy: "nieregularny kształt", gdzie ma to zastosowanie, i do wyboru równoważny opis krajowy.

– długość maksymalna i minimalna cykorii w klasie II, tylko wtedy, gdy opakowanie zawiera cykorię o długości od 6 do 12 cm.

E.

Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo)

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.

______

(1) Dodatkowa klasa w rozumieniu art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1035/72. Stosowanie tej klasy lub niektórych jej wymogów podlega decyzji, którą podejmuje się zgodnie z art. 4 ust. 1 tego rozporządzenia.

(2) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.

1 Tytuł zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 1508/2001 z dnia 24 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.200.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2002 r.
2 Art. 1:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2390/97 z dnia 1 grudnia 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.330.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 grudnia 1997 r.

- zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 1508/2001 z dnia 24 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.200.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2002 r.

3 Załącznik:

-zmieniony przez rozporządzenia nr 1872/91 z dnia 28 czerwca 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.168.60) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1991 r.

- zmieniony przez art. 1 ust. 1 lit. a)orazust. 2 rozporządzenia nr 888/97 z dnia 16 maja 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.126.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1997 r.

- według numeracji ustalonej przez art. 2 pkt 4 rozporządzenia nr 1508/2001 z dnia 24 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.200.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.

- zmieniony przez art. 1-3rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024