Rozporządzenie 2560/77 zmieniające nomenklaturę niektórych produktów rolnych, rozporządzenia dotyczące tych produktów oraz Wspólną Taryfę Celną

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2560/77
z dnia 7 listopada 1977 r.
zmieniające nomenklaturę niektórych produktów rolnych, rozporządzenia dotyczące tych produktów oraz Wspólną Taryfę Celną

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 28 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (1),

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów (2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1707/73 (3), w szczególności jego art. 14 ust. 2 i 15 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (4), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 559/76 (5), w szczególności jego art. 14 ust. 6,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3330/74 z dnia 19 grudnia 1974 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku cukru (6), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1110/77 (7), w szczególności jego art. 9 ust. 5,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2727/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż (8), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1386/77 (9), w szczególności jego art. 14 ust. 3, art. 16 ust. 5, art. 17, art. 19 ust. 2 i art. 23 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

dziewięć Państw Członkowskich jest stronami podpisanej dnia 15 grudnia 1950 r. Konwencji brukselskiej w sprawie nomenklatury klasyfikacji towarów w taryfie celnej; Wspólna Taryfa Celna jest oparta na tej nomenklaturze;

Rada Współpracy Celnej zaleciła Umawiającym się Stronom wprowadzenie zmian do tej Konwencji, a zatem również zmianę nomenklatury, która stanowi jeden z jej elementów; to zalecenia, które nie spotkały się ze sprzeciwem, ani co do całości, ani co do części, są uznane za przyjęte dnia 1 lipca 1977 r. i mają być stosowane od dnia 1 stycznia 1978 r.;

pozycja 05.06 została skreślona na podstawie zalecenia Rady Współpracy Celnej; produkty objęte tą pozycją są obecnie sklasyfikowane w podpozycji 05.15 B; podpozycja ta stanowi jeden z elementów wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w wykazie stanowiącej załącznik II Traktatu; ze względu na zalecenie Rady Współpracy Celnej zakres wspólnej organizacji rynku nie powinien ulec rozszerzeniu;

pozycja 17.05 została skreślona na podstawie zalecenia Rady Współpracy Celnej; produkty objęte tą pozycją są obecnie sklasyfikowane w pozycjach 17.01 lub 17.02 bądź w podpozycji 21.07 F;

aby zapewnić jednolite stosowanie nomenklatury taryfowej produktów rolnych należy wprowadzić do Taryfy również inne zmiany; konieczna jest zatem zmiana odpowiednich rozporządzeń; nomenklatura taryfowa produktów rolnych jest włączona do Wspólnej Taryfy Celnej;

Wspólna Taryfa Celna może zostać uproszczona;

niektóre rozporządzenia powinny zostać zmienione lub dostosowane;

zgodnie z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 1035/72 z dnia 18 maja 1972 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw (10), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 1034/77 (11), w szczególności jego art. 22, oprócz cła może zostać nałożona opłata o skutku równoważnym na ogórki; należy odpowiednio zmienić Wspólną Taryfę Celną;

właściwym jest, do celów przejrzystości, dostosować do stanu aktualnego Załączniki zmienianych rozporządzeń,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Sekcja  I

Zboża

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 2727/75 załącznik A zastępuje się załącznikiem I niniejszego rozporządzenia, a w załączniku B wprowadza się niniejszym zmiany zgodnie z załącznikiem II niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2742/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie refundacji produkcyjnych stosowanych w sektorach zboża i ryżu (12), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2139/77 (13) niniejszym wprowadza się następujące zmiany:

– skreśla się "17.05 B" i zastępuje się przez "21.07 F II".

Artykuł  3

W załączniku I rozporządzenia Rady (EWG) nr 2743/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie systemu stosowanego do mieszanek paszowych pochodzenia zbożowego (14) podpozycja 23.07 B otrzymuje brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

23.07

Pasze słodzone; pozostałe preparaty używane do żywienia zwierząt:

B. Pozostałe, zawierające skrobię, glukozę lub syrop glukozowy,

objęte podpozycjami 17.02 B i 27.01 F II lub przetwory mleczne

(objęte pozycją 04.01, 04.02, 04.03 lub 04.04, bądź podpozycją

07.02 A i 27.07 F I)

I. (Bez zmian)

Artykuł  4

W rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2744/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie systemu stosowanego w przywozie i wywozie produktów przetworzonych ze zboża i ryżu (15), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 832/76 (16), wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 5 ust. 1 i art. 8:

– skreśla się "11.06 B" i zastępuje się przez "11.04 C II",

– skreśla się "1705 B" i zastępuje się przez "2107 F II".

2. W art. 9 ust. 1:

– skreśla się "11.06 A" i zastępuje się przez "11.04 C I",

– skreśla się "17.05 B" i zastępuje się przez "21.07 F II".

3. W art. 9 ust. 3:

– skreśla się "11.06 B" i zastępuje się przez "11.04 C II".

4. W załączniku I:

a) Kolumny 1 i 2 pozycji 1102, 1106 i 1702 otrzymują brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Produkt podstawowy

Współczynnik

Stały składnik (u.a./t)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

11.02

Kasze zbożowe i mąka zbożowa; ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone, ale dalej nieprzetworzone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 10.06; zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone: (1)

Bez zmian

A.

)

B.

)

C.

)

D.

}

(Bez zmian)

E.

)

F.

)

G.

)

11.04

Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:

C. Mąka i mączka z sago oraz

korzeni i bulw objętych pozycją

07.06:

I Denaturowane (a)

Bez zmian

II. Pozostałe

a) Wykorzystywane do

produkcji skrobi (a)

b) Pozostałe

17.02

Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel

B. Glukoza i syrop glukozowy:

II. Pozostałe:

Bez zmian

a) Glukoza w postaci białego

pudru krystalicznego,

scalonego lub

niescalonego

b) Pozostałe

(1) Do celów rozróżniania produktów objętych pozycjami 11.01 i 11.02 oraz

podpozycją 23.02 A za produkty objęte pozycjami 11.01 i 11.02 uważa się

produkty, które mają zarówno:

- zawartość skrobi (oznaczonej według zmodyfikowanej metody polarymetrycznej

Ewersa) w masie powyżej 45% w stosunku do suchej masy,

- zawartość popiołu w masie w stosunku do suchej masy (po odjęciu

jakichkolwiek dodatków mineralnych) nieprzekraczającą 1,6% dla ryżu, 2,5%

dla pszenicy i żyta, 3% dla jęczmienia, 4% dla gryki, 5% dla owsa i 2%

dla innych zbóż. Jednakże kiełki zbożowe, całe, walcowane, łuskane lub

mielone są objęte, w każdym przypadku, pozycją 11.02.

(a) Zgłoszenie z zastosowaniem tej pozycji jest uzależnione od warunków

określonych przez właściwe władze.

b) Skreśla się pozycję 17.05 i zastępuje się nową podpozycją 21.07 F w brzmieniu:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Produkt podstawowy

Współczynnik

Stały składnik (u.a./t)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

21.07 F

Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:

Kukurydza

1,61

55,00

II. Syrop glukozowy

Artykuł  5

W art. 3 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2747/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady stosowane w przypadku wystąpienia zakłóceń w funkcjonowaniu rynku zbóż (17), wprowadza się następujące zmiany:

– skreśla się "17.05 B" i zastępuje przez "21.07 F II".

Artykuł  6

W załączniku I rozporządzenia Rady (EWG) nr 2758/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady dotyczące składników mających na celu zapewnienie ochrony przemysłu przetwórczego w sektorach zbóż i ryżu oraz ustalające te składniki w odniesieniu do nowych Państw Członkowskich (18), wprowadza się następujące zmiany:

1. Pozycje 11.02, 11.06 i 17.02 otrzymują brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Stały składnik (u.a./t)

11.02

Kasze zbożowe i mąka zbożowa; ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone, ale dalej nieprzetworzone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:

A.

)

B.

)

C.

)

D.

}

(Bez zmian)

Bez zmian

E.

)

F.

)

G.

)

11.04

Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:

C. Mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych

pozycją 07.06:

I Denaturowane (a)

Bez zmian

II. Pozostałe

a) Wykorzystywane do produkcji skrobi (a)

b) Pozostałe

17.02

Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel

B. Glukoza i syrop glukozowy:

II. Pozostałe:

Bez zmian

a) Glukoza w postaci białego pudru

krystalicznego, scalonego lub niescalonego

b) Pozostałe

(a) Zgłoszenie z zastosowaniem tej pozycji jest uzależnione od warunków

określonych przez właściwe władze.

2. Skreśla się pozycję 17.05 i zastępuje się przeznową podpozycję w brzmieniu:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Stały składnik (u.a./t)

21.07 F

Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:

55,00

II. Syrop glukozowy

3. W podpozycji 23.07 B pierwsze dwie kolumny otrzymują brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Wspólnota w pierwotnie ustanowionym składzie

Dania

Irlandia

Zjednoczone Królestwo

Stały składnik (u.a./t)

23.07

Pasze słodzone; pozostałe preparaty używane do żywienia zwierząt:

Bez zmian

B. Pozostałe, zawierające

skrobię, glukozę lub syrop

glukozowy, objęte

podpozycjami 17.02 B i

27.01 F II lub przetwory

mleczne (objęte pozycjami

04.01, 04.02, 04.03 lub

04.04 bądź podpozycjami

07.02 A i 27.07 F I):

I. (Bez zmian)

Sekcja  II

Wino

Artykuł  7

W załączniku IV rozporządzenia Rady (EWG) nr 816/70 z dnia 28 kwietnia 1970 r. ustanawiającego dodatkowe przepisy dotyczące wspólnej organizacji rynku wina (19), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2211/77 (20), wprowadza się niniejszym zmiany zgodnie z załącznikiem III niniejszego rozporządzenia.

Sekcja  III

Mleko i przetwory mleczne

Artykuł  8

W art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 804/68 wprowadza się następujące zmiany:

1. Litera e) otrzymuje brzmienie:

"e)

17.02

Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:

A. (Bez zmian)."

2. Litera f) otrzymuje brzmienie:

"f)

21.07 F

Syropy cukrowe niearomatyzowane lub barwione:

I. Syrop laktozowy."

3. W Załączniku rozporządzenia (EWG) nr 804/68 wprowadza się następujące zmiany:

a) Pozycja 17.02 otrzymuje brzmienie:

"17.02

Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:

A. (Bez zmian)."

b) Pozycja 19.02 otrzymuje brzmienie:

"19.02

Ekstrakt słodowy; przetwory z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, typu używanego jako żywność dla niemowląt albo do celów dietetycznych lub kulinarnych, zawierające w masie mniej niż 50% kakao:

B. Inne (tzn. niebędące ekstraktami słodowymi)".

Artykuł  9
1.
W załączniku I rozporządzenia Rady (EWG) nr 823/68 z dnia 28 czerwca 1968 r. określającego grupy produktów i specjalne przepisy dotyczące obliczania opłat wyrównawczych stosowanych w odniesieniu do mleka i przetworów mlecznych (21), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1638/77 (22), wprowadza się następujące zmiany:

Grupa 12: "17.05 A" zastępuje się przez "21.07 F I".

2.
W załączniku II rozporządzenia (EWG) nr 823/68 wprowadza się następujące zmiany:

a) Pozycja 17.02 otrzymuje brzmienie:

Numer pozycji WTC Wyszczególnienie
17.02 Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
A. Laktoza i syrop laktozowy:
II. Inne (niż zawierające w masie w stanie suchym 99%

lub więcej laktozy)

b) Pozycję 17.05 zastępuje się podpozycją 21.07 F w brzmieniu:

Numer pozycji WTC Wyszczególnienie
21.07 F. Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
I. Syrop laktozowy

c) W podpozycji 23.07 B "17.05 B" zastępuje się przez "21.07 F II".

d) W przypisie 8 "17.05 A" zastępuje się przez "21.07 F I".

Sekcja  IV

Niektóre produkty wymienione w załączniku II Traktatu

Artykuł  10

W Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 z dnia 28 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu (23), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 425/77 (24), wprowadza się następujące zmiany:

1. Podpozycja 05.15 B otrzymuje brzmienie:

"05.15

ex B.

Pozostałe, z wyjątkiem ścięgien i ścinek oraz podobnych odpadów surowych skór lub skórek."

2. Pozycje 11.03 i 11.04 otrzymują brzmienie:

"11.04

Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:

A.

Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05

B.

Mąka z owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8".

3. Pozycja 12.08 otrzymuje brzmienie:

"12.08

Korzenie cykorii, świeże lub suszone, całe lub cięte w kawałki, niepalone; chleb świętojański, świeży lub suszony, nawet śrutowany lub mielony, ale dalej nieobrobiony; jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne wykorzystywane głównie do spożycia przez ludzi, nieobjęte jakąkolwiek inną pozycją:

B.

Chleb świętojański

C.

Ziarna chleba świętojańskiego

D.

Pestki i jądra moreli, brzoskwiń i śliwek

E.

Pozostałe."

Sekcja  V

Cukier i izoglukoza

Artykuł  11

W rozporządzeniu (EWG) nr 3330/74 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 1 ust. 1:

a) W angielskiej wersji w lit. a) pozycji 17.01: wyrażenie "cukier buraczany i trzcinowy, stały" zastępuje się wyrażeniem: "cukier buraczany i trzcinowy w postaci stałej".

b) Litera. c) otrzymuje brzmienie:

"c)

17.03 Melasy".

c) Litera d) otrzymuje brzmienie:

"d)

17.02 C, D II, E i F

Pozostałe cukry w postaci stałej (z wyłączeniem laktozy, glukozy lub izoglukozy); syropy cukrowe, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących (i niezawierające laktozy, glukozy lub izoglukozy); sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel

21.07 F IV

Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe (z wyjątkiem syropów laktozowych, glukozowych i izoglukozowych)".

2. W art. 1 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Do celów niniejszego rozporządzenia:

- "cukier biały" oznacza cukier, niearomatyzowany lub barwiony, o zawartości sacharozy w masie w stanie suchym co najmniej 99,5%, ustalonej metodą polarymetryczną,

- "cukier surowy" oznacza cukier, niearomatyzowany lub barwiony, o zawartości sacharozy w masie w stanie suchym mniej niż 99,5%, ustalonej metodą polarymetryczną".

3. W załączniku I rozporządzenia (EWG) nr 3330/74 wprowadza się następujące zmiany:

W pozycji 19.02: wyraz "przetwory" zastępuje się wyrażeniem: "Ekstrakt słodowy; przetwory", oraz dodaje się:

"B. Inne".

Artykuł  12

W rozporządzeniu Rady (EWG) nr 765/68 z dnia 18 czerwca 1968 r. ustanawiającym ogólne zasady dotyczące refundacji produkcyjnej w odniesieniu do cukru wykorzystywanego w przemyśle chemicznym (25), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 3138/76 (26), wprowadza się następujące zmiany:

1. Załącznik I

a) skreśla się "ex 17.02 D" i zastępuje się przez "ex 17.02 D II";

b) skreśla się "ex 29.35 T" i zastępuje się przez "ex 29.35 Q";

c) skreśla się "38.19 R" i zastępuje się przez "ex 38.19 U".

2. Załącznik III

a) skreśla się "29.35 L" i zastępuje się przez "29.35 IJ";

b) skreśla się "ex 29.35 T" i zastępuje się przez "ex 29.35 Q";

c) skreśla się "ex 32.02" i zastępuje się przez "ex 32.01 B";

d) skreśla się "ex 38.11 C" i zastępuje się przez "ex 38.11 D";

e) skreśla się "ex 38.19 T" i zastępuje się przez "ex 38.19 U";

f) skreśla się "ex 39.01 C VIII" i zastępuje się przez "ex 39.01 C VII".

Artykuł  13

W art. 1 rozporządzenia Rady (EWG) nr 1111/77 z dnia 17 maja 1977 r. ustanawiającego wspólne przepisy dotyczące izoglukozy (27), wprowadza się następujące zmiany:

Podpozycję 17.05 C I zastępuje się podpozycją w brzmieniu:

"21.07 F III aromatyzowane lub barwione syropy izoglukozowe".

Sekcja  VI

Ryby

Artykuł  14

W załączniku V rozporządzenia Rady (EWG) nr 100/76 z dnia 19 stycznia 1976 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa (28), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2429/76 (29), wprowadza się następujące zmiany:

1. Angielska wersja podpozycji 03.03 A otrzymuje brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

03.03

A. Skorupiaki:

I. Langusty i pozostałe raki morskie rodzaju Palinurus,

Panulirus i Jasus

2. Podpozycja 05.15 A otrzymuje brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

05.15

A. Ryby, skorupiaki i mięczaki

Sekcja  VII

Oleje i tłuszcze

Artykuł  15

W rozporządzeniu nr 136/66/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1. Artykuł 1 ust. 2 lit. b):

Skreśla się "15.17 B" i zastępuje się "15.17 B II".

2. Artykuł 1 ust. 2 lit. d):

W wersji niemieckiej w podpozycji 07.02 A wyraz "gekocht" zastępuje się wyrazem: "gegart".

3. Art. 1 ust. 2 lit. d):

W wersji niderlandzkiej podpozycji 07.02 A dodaje się wyraz: "of gebakken".

4. Art. 1 ust. 2 lit. e):

Skreśla się "15.17 A" i zastępuje się przez "15.17 B I".

Artykuł  16

W rozporządzeniu Rady (EWG) nr 443/72 z dnia 29 lutego 1972 r. w sprawie opłat wyrównawczych stosowanych w odniesieniu do rafinowanej oliwy z oliwek (30), wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 6 ust. 2 tiret pierwsze i w art. 7 ust. 2 tiret pierwsze skreśla się przez "15.17 A I" i zastępuje się "15.17 B I a)".

2. W art. 6 ust. 2 tiret drugie i w art. 7 ust. 2 tiret drugie skreśla się przez "15.17 A II" i zastępuje się "15.17 B I b)".

3. W art. 8 skreśla się "15.17 A" i zastępuje się przez "15.17 B I".

Sekcja  VIII

Przepisy ogólne

Artykuł  17

Rozporządzenie (EWG) nr 950/68 w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej zostaje niniejszym zmienione zgodnie z załącznikiem IV niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  18

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1978 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 listopada 1977 r.
W imieniu Rady
A. HUMBLET
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 266 z 7.11.1977, str. 46.

(2) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.

(3) Dz.U. L 175 z 29.6.1973, str. 5.

(4) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.

(5) Dz.U. L 67 z 15.3.1976, str. 9.

(6) Dz.U. L 359 z 31.12.1974, str. 1.

(7) Dz.U. L 134 z 28.5.1977, str. 1.

(8) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 1.

(9) Dz.U. L 158 z 29.6.1977, str. 1.

(10) Dz.U. L 118 z 20.5.1972, str. 1.

(11) Dz.U. L 125 z 19.5.1977, str. 1.

(12) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 57.

(13) Dz.U. L 249 z 30.9.1977, str. 1.

(14) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 60.

(15) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 65.

(16) Dz.U. L 100 z 14.4.1976, str. 1.

(17) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 82.

(18) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 109.

(19) Dz.U. L 99 z 5.5.1970, str. 1.

(20) Dz.U. L 256 z 7.10.1977, str. 1.

(21) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 13.

(22) Dz.U. L 183 z 22.7.1977, str. 3.

(23) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 16.

(24) Dz.U. L 61 z 5.3.1977, str. 1.

(25) Dz.U. L 143 z 25.6.1968, str. 1.

(26) Dz.U. L 354 z 24.12.1976, str. 1.

(27) Dz.U. L 134 z 28.5.1977, str. 4.

(28) Dz.U. L 20 z 28.1.1976, str. 1.

(29) Dz.U. L 276 z 7.10.1976, str. 5.

(30) Dz.U. L 54 z 3.3.1972, str. 3.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK A
Numer pozycji WTC Wyszczególnienie
07.06 A Maniok, maranta, salep i inne podobne korzenie i bulwy o wysokiej zawartości skrobi, z wyjątkiem słodkich ziemniaków
ex 11.01 Mąki zbożowe:
C. Mąka jęczmienna
D. Mąka owsiana
E. Mąka kukurydziana
G. Pozostałe
ex 11.02 Kasze zbożowe i mąka zbożowa; ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone, ale dalej nieprzetworzone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 10.06; zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
ex A. Kasze zbożowe i mąka zbożowa, z wyłączeniem kasz i

grysików z pszenicy i ryżu

B. Ziarna łuszczone (łuskane lub obierane), nawet

krojone lub śrutowane

C. Ziarna perełkowane
D. Ziarna nieobrobione inaczej niż przez śrutowanie
ex E. Ziarna walcowane; ziarna płatkowane, z wyjątkiem

ryżu łuskanego

ex. F. Śruta, z wyjątkiem śruty ryżowej
G. Kiełki zbożowe, całe, walcowane, łuskane lub

mielone

11.04 C Mąka i mączka z sago oraz z korzeni i bulw objętych pozycją 07.06
11.07 Słód, palony lub niepalony
ex 11.08 A Skrobie
I. Skrobia kukurydziana
III. Skrobia pszenna
IV. Skrobia ziemniaczana
V. Pozostałe
11.09 Gluten pszeniczny, nawet suszony
17.02 B Glukoza i syrop glukozowy:
II. Pozostałe
21.07 F II Syrop glukozowy, aromatyzowany lub barwiony
23.02 A Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż
23.03 A I Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyjątkiem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w masie w przeliczeniu na suchy produkt powyżej 40%
23.07 Pasze słodzone; pozostałe preparaty używane do żywienia zwierząt:
ex B. Pozostałe, zawierające skrobię, glukozę lub syrop

glukozowy objęte podpozycjami 17.02 B i 21.07 F II

lub przetwory mleczne (objęte pozycją 04.01, 04.02,

04.03 lub 04.04 bądź podpozycją 17.02 A lub 21.07 F

I), z wyjątkiem produktów i pasz zawierających w

masie co najmniej 50% przetworów mlecznych objętych

jedną lub kilkoma z wyżej wymienionych pozycji i

podpozycji."

ZAŁĄCZNIK  II

(Załącznik B)
Numer pozycji WTC Wyszczególnienie
17.02 Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
B. Glukoza i syrop glukozowy:
I. Zawierający w masie w stanie suchym co najmniej 99%

glukozy

17.04 Wyroby cukiernicze, niezawierające kakao
B. Guma do żucia
C. Czekolada biała
D. Pozostałe
18.06 C Czekolada i inne wyroby z czekolady, nawet nadziewane; wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao
19.02 Ekstrakt słodowy; przetwory z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, typu używanego jako żywność dla niemowląt albo do celów dietetycznych lub kulinarnych, zawierające w masie mniej niż 50% kakao
19.03 Rurki, spaghetti i inne podobne produkty
19.04 Tapioka i sago; namiastki tapioki i sago otrzymywane ze skrobi ziemniaczanej lub z innych skrobi
19.05 Przetwory spożywcze otrzymywane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (ryż dmuchany, płatki kukurydziane i inne podobne wyroby)
19.07 Chleb, suchary i inne wyroby piekarskie, bez dodatku cukru, miodu, jajek, tłuszczy, serów lub owoców; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle, papier ryżowy i inne podobne wyroby
19.08 Pastry, herbatniki (biskwity), ciasta i ciastka i inne wyroby cukiernicze, nawet zawierające kakao w dowolnych proporcjach
ex 21.02 Cykoria palona i inne palone namiastki kawy; ich ekstrakty, esencje i koncentraty
C. Cykoria palona i inne palone namiastki kawy:
II. Inne (niż cykoria palona)
D. Ekstrakty, esencje i koncentraty palonej cykorii i

innych palonych namiastek kawy:

II. Inne (niż ekstrakty, esencje i koncentraty palonej

cykorii)

ex 21.05 Zupy i buliony, w postaci ciekłej, stałej lub sproszkowanej
21.07 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

ZAŁĄCZNIK  III

W załączniku IV podpozycje 20.07 A I i B I rozporządzenia (EWG) nr 816/70 wprowadza się następujące zmiany:
1 2 3 4
20.07 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne, nawet z dodatkiem cukru, ale niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu:
A. O gęstości powyżej 1,33 g/cm ł przy 15ºC:
I. Sok winogronowy (włączając moszcz

winogronowy)

a) O wartości przekraczającej 22 u.a. na

100 kg masy netto ...................

50 (b) -
b) O wartości nieprzekraczającej 22 u.a.

na 100 kg masy netto:

1. O zawartości dodatku cukru powyżej

30% w masie ......................

50

+ (L) (b)

-
2. Pozostałe ........................ 50 (b) -
B. O gęstości nieprzekraczającej 1,33 g/cm

przy 15ºC:

I.Sok winogronowy, jabłkowy i gruszkowy

(włączając moszcz winogronowy); mieszanki

soków jabłkowego i gruszkowego:

a) O wartości przekraczającej 18 u.a. na

100 kg masy netto:

1. Sok winogronowy (włączając moszcz

winogronowy)

aa) Stężony
11. O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30% .......

28 (b) 28 + ads
22. Pozostałe ................. 28 (b) 28 + ads
bb) Pozostałe
11. O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30% .......

28 + (L)(b) 28 + ads
22. Pozostałe ................. 28 (b) 28 + ads
2 i 3 (Bez zmian)
b) O wartości nieprzekraczającej 18 u.a.

na 100 kg masy netto

1. Sok winogronowy (łącznie z moszczem

winogronowym)

aa) Stężony
11. O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30% .......

28 + (L) (b) 28 + ads
22. Pozostałe ................. 28 (b) 28 + ads
bb) Pozostałe
11. O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30% .......

28 (b) 28 + ads
22. Pozostałe ................. 28 (b) 28 + ads
2, 3 i 4. (Bez zmian)
(b) Bez zmian.

ZAŁĄCZNIK  IV

Niżej wymienione uwagi i pozycje części I sekcji I części II działów 3, 4, 7, 10, 11, 17, 19, 21 i 23 oraz Załącznika do Wspólnej Taryfy Celnej stanowiącego Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 950/68 niniejszym zostają zmienione, z mocą od dnia 1 stycznia 1978 r., następujące brzmienie:

A. Część I "Przepisy wstępne"; sekcja I "Ogólne zasady":

B. Ogólne zasady dotyczące cła:

a) Ustępy 5 i 6 duńskiej wersji otrzymują brzmienie:

"5. Et »(I)« i toldsatskolonne 3 for visse positioner og underpositioner angiver, at de pågældende varer er underkastet reglerne om importafgift på landbrugsvarer.

6. Et »ve« i toldsatskolonnerne 3 og 4 angiver, at der for de pågældende varer kan opkræves et variabelt element, der fastsættes i overensstemmelse med reglerne om handelen med visse forarbejdede landbrugsvarer."

b) Dodaje się dwa ustępy w brzmieniu:

"7. Symbole »ads« i »adf« w działach 17-19 kolumna 4 wskazują, że maksymalna stawka celna składa się z cła ad valorem plus cła dodatkowego na cukier w określonej postaci lub na mąkę. Takie cło dodatkowe jest ustalane zgodnie z zasadami dotyczącymi handlu niektórymi przetworzonymi produktami rolnymi.

8. Symbol »ads« w dziale 20 kolumna 4 wskazuje, że Wspólnota zastrzega sobie prawo nakładania nie tylko cła granicznego, ale również cła dodatkowego na cukier odpowiadającego cłu należnemu od przywożonego cukru i nakładanego w zależności od ilości różnych rodzajów cukrów stanowiących zawartość danego produktu powyżej procentowej zawartości w masie, określonej w uwagach dodatkowych 2 i 3 działu 20 lub w przypadkach produktów objętych pozycjami 2003-2005, o zawartości w masie przekraczającej 13% takich rodzajów cukrów."

B. Część II "Tabela Stawek Celnych":

1. W rozdziale 4 uwaga 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Określenie »mleko« oznacza pełne mleko śmietankowe lub mleko odtłuszczone, maślankę, serwatkę, mleko kwaśne, kefir, jogurt i inne rodzaje mleka poddanego fermentacji i zakwaszaniu."

2. W rozdziale 4 uwaga dodatkowa 8 wiersz 3 "17.05 A" zastępuje się przez "21.07 F I".

3. Podpozycja 05.15 otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
05.15 A. Ryby, skorupiaki i mięczaki ................... Zwolnione (a)
(a) Patrz załącznik.

4. W uwadze do działu 7 lit. c) pozycję "11.03" zastępuje się pozycją "11.04".

5. Podpozycja 07.01 P otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
07.01 P. Ogórki i korniszony:
I. Ogórki:
a) Od 1 listopada do 15 maja ..................... 16 (a) -
b) Od 16 maja do 31 października ................. 20 (a) 20
II. Korniszony ................................... 16 -
(a) W określonych warunkach oprócz ceł pobiera się opłatę o skutku

równoważnym.

6. Podpozycja 08.08 B otrzymuje brzmienie

1 2 3 4
08.08 B. Brusznice, czarne jagody i żurawiny górskie (owoce gatunku Vaccinium vitis-idaea) ............ 9 Zwolnione

7. W podpozycjach 08.08 C, 08.10 A i 08.11 D po wyrażeniu "czarne jagody" dodaje się "(owoce gatunku Vaccinium myrtillus)".

8. Uwaga do działu 10 otrzymuje brzmienie:

"Niniejszy dział nie obejmuje ziarna, które było łuskane lub poddane jakimkolwiek innym obróbkom. Jednakże ryż, łuskany, mielony, polerowany, glazurowany, parzony i łamany jest nadal klasyfikowany w pozycji 10.06".

9. W uwadze 1 lit a) do działu 11 pozycję "21.01" zastępuje się pozycją: "21.02".

10. Pozycje 11.02 i 11.04 otrzymują brzmienie:

1 2 3 4
11.02 Kasze zbożowe i mąka zbożowa; ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone, ale dalej nieprzetworzone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 10.06; zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
A. )
B. )
C. )
D. } (Bez zmian)
E. )
F. )
G. )
11.04 Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:
A. Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych

pozycją 07.05 .................................

12 (a)
B. Mąka z owoców objętych którąkolwiek z pozycji

działu 8:

I. Z bananów ................................. 17 -
II. Pozostałe ................................. 13 -
C. Mąka i grysik z sago oraz korzeni i bulw

objętych pozycją 07.06:

I. Denaturowane (b) .......................... 28 (L) -
II. Pozostałe:
a) Wykorzystywane do produkcji skrobi (b)

........................................

28 (L) -
b) Pozostałe ............................. 28 (L) -
(b) Zgłoszenie z zastosowaniem tej pozycji jest uzależnione od warunków

określonych przez właściwe władze.

11. Skreśla się pozycje 11.03 i 11.06.

12. W uwadze 2 do działu 12 po wyrazach "nasiona wyki" dodaje się "(inne niż gatunku Vicia faba)".

13. Skreśla się pozycję 12.05.

14. Pozycja 12.08 otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
12.08 Korzenie cykorii, świeże lub suszone, całe lub cięte w kawałki, niepalone; chleb świętojański, świeży lub suszony, nawet śrutowany lub mielony, ale dalej nieobrobiony; jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne wykorzystywane głównie do spożycia przez ludzi, nieobjęte jakąkolwiek inną pozycją
A. Korzenie cykorii ............................... 2 2
B. Chleb świętojański ............................. 8 -
C. Ziarna chleba świętojańskiego:
I. Niełuszczone, niekruszone ani niemielone ... 2 -
II. Pozostałe .................................. 9 -
D. Pestki i jądra moreli, brzoskwiń i śliwek ...... 5 4
E. Pozostałe ...................................... Zwolnione Zwolnione

15. W dodatkowej uwadze 3 do działu 15 "15.17 A" zastępuje się przez "15.17 B I".

16. Pozycja 15.17 otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
15.17 Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych:
A. Degras ....................................... 9 6
B. Pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych:
B. I. Zawierające olej o charakterystyce oliwy z

oliwek:

a) Sopstoki ................................. 7 (L) -
b) Pozostałe ................................ 2 (L) -
II. Pozostałe:
a) Osady i szlamy olejowe; sopstoki ............ 7 (a) -
b) Pozostałe ................................... 2 (a) -
(a) W określonych warunkach oprócz ceł pobiera się opłatę wyrównawczą

17. W dziale 17:

a) Uwaga dodatkowa 1 otrzymuje brzmienie:

"Do celów pozycji 17.01:

- "cukier biały" oznacza cukier, niearomatyzowany lub barwiony, o zawartości sacharozy w masie w stanie suchym co najmniej 99,5%, ustalonej metodą polarymetryczną,

- "cukier surowy" oznacza cukier, niearomatyzowany lub barwiony, o zawartości sacharozy w masie w stanie suchym mniej niż 99,5%, ustalonej metodą polarymetryczną".

b) W uwadze dodatkowej 2 odniesienie do "podpozycji 17.02 D I i 17.02 C I" zastępuje się odniesieniem do "podpozycji 17.02 D I".

18. Pozycja 17.01 otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
17.01 Cukier buraczany i cukier trzcinowy, w postaci stałej:
A. Cukier biały, cukier aromatyzowany lub barwiony

................................................

80 (L)
B. Cukier surowy: -
I. Do rafinacji (a) ............................ 80 (L) -
II. Pozostałe .................................. 80 (L) -
(a) Zgłoszenie z zastosowaniem tej pozycji jest uzależnione od warunków

określonych przez właściwe władze.

19. Pozycja 17.02 otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
17.02 Pozostałe cukry w postaci stałej (z wyłączeniem laktozy, glukozy lub izoglukozy); syropy cukrowe, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących (i niezawierające laktozy, glukozy lub izoglukozy); sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel
A. )
} (Bez zmian)
B. )
C. Cukier i syrop klonowy:
I. Cukier klonowy w postaci stałej,

aromatyzowany lub barwiony .................

67 (L) -
II. Pozostałe .................................. 42 (L) 20
D. Inne cukry i syropy:
I. Izoglukozowy ............................... 80 (L) -
II. Pozostałe .................................. 80 (L) -
E. )
} (Bez zmian)
F. )

20. Pozycja 17.03 otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
17.03 Melasy ............................................ 65 (L) (b) -

Do przypisu podającego stawki cła autonomicznego dla pozycji N 17.03 dodaje się tiret w brzmieniu:

"- 67% dla melasy aromatyzowanej lub barwionej".

21. Skreśla się pozycję 17.05.

22. Skreśla się pozycję 19.01.

23. Pozycja 19.02 otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
19.02 Ekstrakt słodowy; przetwory z mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego typu używanego jako żywność dla niemowląt albo do celów dietetycznych lub kulinarnych, zawierające w masie mniej niż 50% kakao
A. Ekstrakt słodowy:
I. O zawartości w masie suchego ekstraktu, co

najmniej 90%................................

16,3 + vc 8 + vc
II. Pozostałe.................................. 16,3 + vc 8 + vc
B. Inne
I. Zawierające ekstrakt słodowy i o zawartości

w masie nie mniej niż 30% cukrów

redukujących (wyrażonych jako maltoza) .....

19,6 + vc 11 + vc
II. Pozostałe
a) Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie poniżej 1,5% takich

tłuszczów:

1. Zawierające poniżej 14% skrobi w

masie:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zwierające w masie poniżej 5%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc 11 + vc
bb) Zawierające w masie sacharozę

(łącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

11. 5% lub więcej, ale mniej niż

60% ..........................

19,6 + vc 11 + vc
22. Powyżej 60% w masie .......... 19,6 + vc 11 + vc
B. II. a) 2. Zawierające w masie 14% lub więcej,

ale mniej niż 32% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5% w

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc 11 + vc
bb) Pozostałe .................... 19,6 + vc 11 + vc
3. Zawierające w masie 32% lub więcej,

ale mniej niż 45% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające mniej niż 5% w

sacharozy masie (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc 11 + vc
bb) Pozostałe ........................ 19,6 + vc 11 + vc
4. Zawierające w masie 45% lub więcej,

ale mniej niż 65% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające mniej niż 5% w

sacharozy masie (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc 11 + vc
bb) Pozostałe ........................ 19,6 + vc 11 + vc
5. Zawierające w masie 65% lub więcej,

ale mniej niż 80% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające mniej niż 5% w

sacharozy masie (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc 11 + vc
bb) Pozostałe ........................ 19,6 + vc 11 + vc
6. Zawierające w masie 80% lub więcej,

ale mniej niż 85% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające mniej niż 5% w

sacharozy masie (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc 11 + vc
bb) Pozostałe ....................... 19,6 + vc 11 + vc
7. Zawierające 85% lub więcej skrobi w

masie: ..............................

19,6 + vc 11 + vc
b) Zawierające tłuszcze z mleka w masie:
1. 1,5% lub więcej, ale mniej niż 5% ... 19,6 + vc 11 + vc
2. 5% lub więcej w masie ............... 19,6 + vc 11 + vc

24. Skreśla się pozycję 19.06.

25. Pozycja 19.07 otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
19.07 Chleb, suchary i inne wyroby piekarskie, bez dodatku cukru, miodu, jajek, tłuszczy, serów, lub owoców; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle, papier ryżowy i inne podobne wyroby
A. Pieczywo chrupkie .............................. 24 + vc 9 + vc do maks. 24 + adf
B. Maca ........................................... 20 + vc 6 + vc do maks. 20 + adf
C. Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do

celów farmaceutycznych, wafle, papier ryżowy i

inne podobne wyroby ............................

19,5 + vc 7 + vc
D. Inne, o zawartości skrobi w masie:
I. Poniżej 50% ................................ 26,5 + vc 14 + vc
II. 50% i więcej ............................... 26,5 + vc 14 + vc

26. Podpozycje 20.07 B II a) 1 i 2 oraz 20.07 B II b) 1 i 2 otrzymują brzmienie:

1 2 3 4
20.07 B. II. Pozostałe:
a) O wartości przekraczającej 30 u.a. na 100

kg masy netto:

1. Sok pomarańczowy ....................... 21 19 + ads
2. Sok grejpfrutowy ....................... 21 15 + ads
b) O wartości nie przekraczającej 30 u.a. na

100 kg masy netto:

1. Sok pomarańczowy:
aa) O zawartości dodatku cukru powyżej

30% w masie ........................

21 + (L) 19 + ads
bb) Inne ............................... 21 19 + ads
2. Sok grejpfrutowy
aa). O zawartości dodatku cukru powyżej

30% w masie ........................

21 + (L) 15 + ads
bb) Inne ............................... 21 15 + ads

27. W dziale 21:

a) W uwadze 1 dodaje się lit. e) w brzmieniu:

"e) Gotowe enzymy objęte pozycją 35.07".

b) Pozycję "Uwaga dodatkowa" działu 21 zastępuje się pozycją "Uwagi dodatkowe".

c) Obecna uwaga dodatkowa staje się uwagą dodatkową 1 i dodaje się uwagę dodatkową 2 w brzmieniu:

"2. Do celów podpozycji 21.07 F III wyrażenie "izoglukoza" oznacza syrop uzyskany z syropu glukozowego, o zawartości w masie w stanie suchym:

- co najmniej 10% fruktozy, i

- co najmniej 1% łącznie oligosacharydów i polisacharydów".

28. Skreśla się pozycję 21.01.

29. Pozycja 21.02 otrzymuje brzmienie:

1 2 3 4
21.02 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
A. Ekstrakty, esencje lub koncentraty kawy oraz

przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub

konserwantów ...................................

30 18
B. Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub

herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie

tych ekstraktów, esencji lub koncentratów ......

30 12
C. Cykoria palona i inne palone namiastki kawy:
I. Cykoria palona ............................. 18 _
II. Pozostałe .................................. 16,9 + vc 8 + vc
D. Ekstrakty palonej cykorii i innych palonych

namiastek kawy:

I. Palonej cykorii ............................ 22 _
II. Pozostałe .................................. 16,9 (a) + vc _
(a) Cło obniżono do 14% na czas nieokreślony.

30. Podpozycja 21.07 F otrzymuje oznaczenie 21.07 G.

31. Do pozycji 21.07 dodaje się podpozycję 21.07 F w brzmieniu:

1 2 3 4
21.07 F. Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
I. Syrop laktozowy ........................... 67 (L) _
II. Syrop glukozowy ........................... 67 (L) _
III. Syrop izoglukozowy ........................ 67 (L) _
IV. Pozostałe ................................. 67 (L) _

32. W uwadze dodatkowej 2 do działu 23 "17.05 A" zastępuje się przez "21.07 F I".

33. W podpozycji 23.07 B wiersz 2 podpozycję "17.05 B" zastępuje się podpozycją "21.07 F II".

Załącznik (Pozycje i podpozycje, z których tylko część jest objęta koncesjami GATT lub odnośnie do których przyznano różne koncesje). W Załączniku tym wprowadza się następujące zmiany:

1. Pozycja 05.15 otrzymuje brzmienie:

05.15 Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione i niewłączone; zwierzęta padłe objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi
ex A. Ryby, skorupiaki i mięczaki:
- Ikra rybia; solona ikra z dorsza używana na przynętę .. Zwolnione
ex B. Inne:
- Koszenila; krew zwierzęca, ścięgna; ścinki oraz podobne

odpady surowych skór lub skórek .......................

Zwolnione

2. Dodaje się dodatkową pozycję 11.04 w brzmieniu:

11.04 Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:
ex A. Mąka suszonych roślin strączkowych objętych pozycją

07.05:

- Z grochu, fasoli lub soczewicy .......................... 12

3. Skreśla się pozycję 20.07, przypis i uwagę (ads) oraz tabelę dotyczącą pozycji 20.07.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024