Rozporządzenie 1155/76 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 w odniesieniu do norm jakości dla asparagusa

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1155/76
z dnia 18 maja 1976 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 w odniesieniu do norm jakości dla asparagusa

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/68 z dnia 27 lutego 1968 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku żywych roślin i produktów kwiaciarskich (1), w szczególności jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

doświadczenia wykazało, że szczególne przepisy dotyczące asparagusa, wymienionego w załączniku II A do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 z dnia 12 marca 1968 r., ustalające normy jakości świeżych kwiatów ciętych i świeżych liści ozdobnych (2), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 802/71 (3), nie odpowiadają nowoczesnym praktykom w obrocie;

dlatego dany załącznik II A powinien zostać odpowiednio zmieniony;

Komitet Zarządzający ds. Żywych Roślin i Produktów Kwiaciarskich nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik II A do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 maja 1976 r.

W imieniu Komisji
P. J. LARDINOIS
Członek Komisji

_______

(1) Dz.U. L 55 z 2.3.1968, str. 1.

(2) Dz.U. L 71 z 21.3.1968, str. 8.

(3) Dz.U. L 88 z 20.4.1971, str. 8.

ZAŁĄCZNIK 

WSPÓLNE NORMY JAKOŚCI DLA ŚWIEŻYCH LIŚCI

PRZEPISY SZCZEGÓLNE W ODNIESIENIU DO ASPARAGUSA SPRENGERI

I. OPIS PRODUKTU

Niniejsze szczególne przepisy stosuje się do liści Asparagus densiflorus (Kunth) Jeasop "Sprengeri" (Syn. Asparagus L. sprengeri Rgl.).

II. WYMOGI JAKOŚCI

i) Klasa I

Liście Asparagus sprengeri w tej klasie muszą być:

– dobrze rozwinięte, nie połamane oraz bez bocznych rozgałęzień,

– posiadać gęste, mocno przytwierdzone liście przekształcone z łodygi,

– wolne od żółknięcia,

– wolne od owoców.

ii) Klasa II

Klasa ta obejmuje wszystkie liście Asparagusa sprengeri niespełniające wymogów klasy I, ale spełniające wymogi jakości ustanowione dla świeżych liści, szczególnie w odniesieniu do ich typowej kolorystyki, które wykluczają obecność żółtych liści.

III. KLASY WIELKOŚCI

Długość jest mierzona od szczytu do do końca łodygi. W przypadku Asparagus sprengeri kalibrowanie musi odpowiadać następującej skali:

Kod Długość
10 10-30 cm
30 30-50 cm
50 Więcej niż 50 cm

Pędy Asparagus sprengeri tworzące pęczek muszą posiadać bardziej lub mniej jednolitą długości.

IV. TOLERANCJE

A. Tolerancja jakości

Dozwolone są następujące tolerancje dla każdej jednostki produktu:

i) Klasa I

10% łodyg może się różnić od wymogów ustanowionych dla tej klasy, ale muszą spełniać wymogi ustanowione dla klasy II. Nie dopuszcza się żadnej tolerancji dla łodyg złamanych lub mających boczne rozgałęzienia.

ii) Klasa II

10% łodyg może się różnić od wymogów tej klasy. Żadne braki nie mogą wpływać na użyteczność produktów.

B. Tolerancja długości

Dozwolone jest 10% liczby łodyg, które przekraczają ustalone limity. Najkrótsze łodygi nie mogą w żadnym przypadku być krótsze o więcej niż 5 cm niż podane kody.

V. PAKOWANIE I KONFEKCJONOWANIE

A. Konfekcjonowanie

Liście Asparagus sprengeri należy układać w pęczki o wadze 100 g, 250 g lub wielokrotności 250 g.

B. Jednorodność

Połamane pędy należy połączyć w oddzielne pęczki. Pędy w tym samym pęczku muszą być jednorodne pod względem kształtu i koloru.

C. Pakowanie

Opakowanie musi zapewniać odpowiednią ochronę produktu. Papier lub inne materiały, które mają bezpośredni kontakt z produktem, muszą być nowe; w przypadku gdy używa się materiału drukowanego, nadruk musi być umieszczony tylko na stronie zewnętrznej, tak aby nie wchodził w kontakt z produktem.

VI. OZNAKOWANIE

Następujące dane szczegółowe muszą towarzyszyć produktom:

A. Identyfikacja

Spedytor )
} nazwa (nazwisko) i adres lub oznaczenie kodowe
Pakowacz )

B. Nazwa produktu

Asparagus sprengeri lub Asparagus densiflorus i ewentualnie ich odmiany.

C. Pochodzenie produktu (nieobowiązkowo)

Region pochodzenia lub krajowa, regionalna lub lokalna nazwa.

D. Specyfikacje handlowe

– klasa,

– minimalna i maksymalna długość lub kod wymiaru,

– liczba pęczków lub waga jednostkowa każdego pęczka.

E. Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo)

SZCZEGÓLNE PRZEPISY DLA ASPARAGUSA PLUMOSUS

I. OPIS PRODUKTU

Szczególne przepisy stosuje się do liści Asparagus setaccus (Kunth) Jessop (Syn. Asparagus L. plumosus Bak.).

II. WYMOGI JAKOŚCI

A. Wymogi specjalne

Typowy koloryt gatunków obejmuje zakres różnych odcieni zieleni (1). Jednakże produkt nie może mieć chlorozy; musi mieć liście przekształcone z łodygi o równym kolorycie.

Liście Asparagus plumosus mogą być konfekcjonowane w formie:

– paproć (pędy o regularnym wzroście, mających wygląd liści palmowych),

– paproć cięta (których pędy łodygi z górnego końca zostały obcięte, mające wygląd wianka z zieleni).

B. Klasyfikacja

i) Klasa I

Liście Asparagus plumosus w tej klasie muszą:

– być dobrze rozwinięte,

– posiadać pędy dobrze przybrane liśćmi,

– mieć mocno przytwierdzone liście przekształcone z łodyg.

Paproć nie może być połamana oraz nie może mieć bocznych rozgałęzień.

Paproć cięta może być włączona do tej klasy.

ii) Klasa II

Klasa ta obejmuje wszystkie liście Asparagus plumosus niespełniające wymogów klasy I, ale spełniające wymogi jakości ustanowione dla świeżych liści oraz specjalne wymogi określone powyżej. Jednakże produkty mające pewne wady w wyglądzie mogą być włączone do tej klasy. Połamana paproć lub paproć z bocznymi rozgałęzieniami powinny być konfekcjonowane oddzielnie.

III. WYMIARY

Długość jest mierzona od szczytu do końca łodygi. Dla paproci kalibrowanie musi odpowiadać następującej skali:

Kod Długość
10 10-30 cm
30 30-40 cm
40 40-60 cm
60 Więcej niż 60 cm
Dla ciętej paproci kalibrowanie musi odpowiadać następującej skali:
Kod Długość
10 10-30 cm
30 30-50 cm
50 Więcej niż 50 cm

IV. TOLERANCJE

A. Tolerancja jakości

Dozwolone są następujące tolerancje dla każdej jednostki produktu:

i) Klasa I

10% łodyg może się różnić od wymogów ustanowionych dla tej klasy, ale muszą spełniać wymogi ustanowione dla klasy II.

Nie dopuszcza się żadnej tolerancji w stosunku do łodyg złamanych lub mających boczne rozgałęzienia.

ii) Klasa II

10% łodyga może się różnić od wymogów ustanowionych dla tej klasy. Żadne braki nie mogą wpływać na użyteczność produktów.

B. Tolerancja długości

Dozwolone jest 10% liczby łodyg, które przekraczają ustalone limity; najkrótsze łodygi nie mogą w żadnym przypadku być krótsze o więcej niż 5 cm niż podane kody.

V. PAKOWANIE I KONFEKCJONOWANIE

A. Konfekcjonowanie

Liście Asparagus plumosus należy układać w pęczki po 10 łodyg lub wielokrotności 10.

B. Jednorodność

Paproć w jednym pęczku musi mieć jednakowy koloryt. Paproć, paproć cięta oraz pędy bez stożków wzrostu, sklasyfikowane wyłącznie w klasie II, są układane w oddzielne pęczki.

C. Pakowanie

Opakowanie musi zapewniać odpowiednią ochronę produktu. Papier lub inne materiały, które mają bezpośredni kontakt z produktem, muszą być nowe; w przypadku, gdy używa się materiału drukowanego, nadruk musi być umieszczony tylko na stronie zewnętrznej, tak aby nie wchodził w kontakt z produktem.

VI. OZNAKOWANIE

Następujące dane szczegółowe muszą towarzyszyć produktom:

A. Identyfikacja

Spedytor )
} nazwa (nazwisko) i adres lub oznaczenie kodowe
Pakowacz )

B. Nazwa produktu (nieobowiązkowo)

Asparagus plumosus lub Asparagus setaccus.

C. Pochodzenie produktu (nieobowiązkowo)

Region pochodzenia lub krajowa, regionalna lub lokalna nazwa.

D. Specyfikacje handlowe

– klasa,

– identyfikacja "paproć" lub "paproć cięta",

– liczba pęczków i liczba łodyg w pęczku,

– minimalna i maksymalna długość lub kod wymiaru,

– oznaczenie "jasny" lub "biondo".

E. Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo).

_______

(1) Liście Asparagus plumosus noszą opis "jasny" lub dozwolony jest też opis "biondo", pod warunkiem, że spełnia wymogi norm jakości stosowanych do tego produktu.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1976.130.26

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1155/76 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (EWG) nr 316/68 w odniesieniu do norm jakości dla asparagusa
Data aktu: 18/05/1976
Data ogłoszenia: 19/05/1976
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 22/05/1976