Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 69/15)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA STANDARDOWEJ ZMIANY W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Manchuela"

PDO-ES-A0046-AM03

Data przekazania informacji: 18 listopada 2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Terminologia używana do określenia parametrów analitycznych dla cukru resztkowego została dostosowana do obowiązujących przepisów.

Opis

Zgodnie z art. 20 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/34 z dnia 17 października 2018 r., w którym przewiduje się oznaczenie całkowitej zawartości cukrów wyrażonej jako fruktoza i glukoza, nazwa parametru analitycznego "cukier resztkowy" otrzymuje brzmienie: "całkowita zawartości cukrów wyrażona jako fruktoza i glukoza".

Zmiana dotyczy pkt 2.1.1 specyfikacji produktu, ale nie ma wpływu na jednolity dokument.

Rodzaj zmiany: standardowa

Zmiana ma na celu dostosowanie terminologii używanej do określenia cech fizycznych i chemicznych. Nie prowadzi ona do zmian produktu końcowego, który utrzymuje cechy i profil wynikające z interakcji między czynnikami naturalnymi i ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.

Uzasadnienie:

zapewnienie zgodności z ww. przepisami.

2. Włączenie sekcji dotyczącej wina czerwonego

Opis:

Dodano kategorię wina czerwonego. Z sekcji "Wina czerwone starsze niż jeden rok, »Crianzas«, »Reservas« i »Gran Reserva«" usunięto odniesienie do win starszych niż jeden rok, i obecnie otrzymuje ona brzmienie "Wina czerwone, »Crianzas«, »Reservas« i »Gran Reserva«". Powodem tej zmiany jest produkcja kategorii wina, które ma cechy analityczne określone w sekcji młodych win czerwonych, lecz cechy organoleptyczne odmienne zarówno od cech młodych win czerwonych, jak i win czerwonych sklasyfikowanych jako "Crianza", "Reserva" i "Gran Reserva". Dodano zatem szczególne cechy organoleptyczne tej kategorii win czerwonych.

Zmiana ta dotyczy pkt 2.1.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa

Zmiana nie prowadzi do zmian produktu końcowego, który zachowuje właściwości i profil w wyniku interakcji między warunkami naturalnymi i czynnikami ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.

Uzasadnienie

Obecny rynek wina wymaga produkcji win o szczególnych cechach, które nie były przewidziane w specyfikacji. Od kilku lat prowadzi się doświadczenia z tego rodzaju winami. Wewnętrzny panel degustacyjny nazwy pochodzenia "Manchuela" uważa, że wino o tej nazwie posiada cechy i profil przedstawione w opisie związku dla win objętych nazwą pochodzenia "Manchuela".

3. Przegląd parametrów analitycznych

Opis

Ograniczenie minimalnego limitu barwy dla win czerwonych. Na obszarze produkcji win objętych nazwą pochodzenia "Manchuela" występują różne odmiany winorośli. Z jednej strony obecna jest odmiana Garnacha Tintorera, która naturalnie daje wina o bardzo wysokim potencjale barwy. Z drugiej strony stosowane są odmiany Monastrell i Garnacha Tinta, z których uzyskuje się łagodniejsze wina o średniej intensywności barwy.

Zmiana ta dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa

Zmiana nie prowadzi do zmian produktu końcowego, który zachowuje właściwości i profil w wyniku interakcji między warunkami naturalnymi i czynnikami ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.

Uzasadnienie

W ciągu ostatnich dziesięciu lat na rynku występował popyt głównie na wina jednoodmianowe, które mają bardziej owocowy charakter, z myślą o nowych pokoleniach klientów zaznajamiających się z kulturą wina.

Specjaliści we wszystkich wytwórniach wina muszą mieć niezbędne narzędzia do wytwarzania win, które są atrakcyjne dla rynków krajowych i międzynarodowych, a jednocześnie zachowują cechy obszaru produkcji i odmian winogron.

Ograniczenie minimalnej intensywności barwy win czerwonych nie prowadzi do obniżenia ich jakości, a przeciwnie - pozwala wykorzystać potencjał różnych odmian winogron występujących na obszarze produkcji do wytwarzania win bardziej subtelnych, złożonych i atrakcyjnych.

4. Ponowne określenie właściwości organoleptycznych

Opis

Zmieniono brzmienie opisu właściwości organoleptycznych.

Zmiana ta dotyczy pkt 2.2 specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa

Zmianą tą dostosowuje się właściwości organoleptyczne produktu w taki sposób, aby można było lepiej je ocenić w drodze analizy sensorycznej. Nie prowadzi ona do zmian produktu, który utrzymuje cechy i profil wynikające z interakcji między czynnikami środowiskowymi i ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Uzasadnienie

Wdrożenie normy UNE-EN-ISO 17065 do celów certyfikacji wymusza zmianę opisu organoleptycznego win objętych chronioną nazwą pochodzenia. Celem jest powiązanie cech z deskryptorami, które mogą podlegać ocenie panelu sensorycznego pod kątem spełniania kryteriów ustanowionych w normie UNE-EN-ISO 17025.

5. Definicja właściwości organoleptycznych po włączeniu kategorii win czerwonych

Opis

Z uwagi na dodanie nowej kategorii wina należy zdefiniować jego właściwości organoleptyczne.

Zmiana ta dotyczy pkt 2.2 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

Rodzaj zmiany: standardowa

Zmiana nie prowadzi do zmian produktu końcowego, który zachowuje właściwości i profil w wyniku interakcji między warunkami naturalnymi i czynnikami ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.

Uzasadnienie:

Opis nowej kategorii wina włączonej do ChNP.

6. Dostosowanie szczególnych praktyk enologicznych dotyczących win białych i czerwonych

Opis

Zmiana ta dotyczy pkt 3 specyfikacji produktu i pkt 5 jednolitego dokumentu.

Pkt 3.1. Wina białe: usunięto wymóg wytwarzania win w zbiornikach ze stali nierdzewnej, ponieważ w regionie Man- chuela wina produkuje się w innych rodzajach kadzi. Wyjątkowa jakość wytwarzanych win nie ulega zmianie.

Pkt 3.4. Młode wina czerwone: usunięto wyrazy "bez skórki", ponieważ stwierdzono, że obecność skórki [w czasie fermentacji] nie prowadzi do pogorszenia jakości tych win.

Pkt 3.5. Dodano praktyki enologiczne dotyczące wina czerwonego. W wyniku zmiany kategorii win i dodania wina czerwonego uściślono praktyki enologiczne.

Pkt 3.13. Dodano praktyki enologiczne dotyczące wina lodowego. Wino lodowe może być białe, różowe i czerwone i może mieć różne style ujęte w specyfikacji - może być młode, leżakowane w dębowych beczkach, dojrzałe lub fermentowane w beczkach. Wina te mogą być wytwarzane z dowolnej odmiany dopuszczonej w specyfikacji nazwy pochodzenia "Manchuela".

Rodzaj zmiany: standardowa

Zmiana nie prowadzi do zmian produktu końcowego, który zachowuje właściwości i profil w wyniku interakcji między warunkami naturalnymi i czynnikami ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.

Uzasadnienie

W Manchueli od kilku lat rozwija się produkcja win lodowych. Wewnętrzny panel degustacyjny nazwy pochodzenia "Manchuela" uznał, że ten rodzaj wina może zostać włączony do wykazu win objętych przedmiotową specyfikacją. Wynika to z wysokiej jakości i wyrazistości odmiany winogron, z której te wina są wytwarzane.

7. Dodanie odmian winogron Tardana, zwanej również Planta Nova, Moscatel de Alejandría, Garnacha Blanca i Touriga Nacional

Opis

Dodano następujące odmiany wykorzystywane do wytwarzania win: Tardana, zwana również Planta Nova, Moscatel de Alejandría, Garnacha Blanca i Touriga Nacional.

Pkt 6 specyfikacji produktu zostaje zmieniony, lecz zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument, ponieważ wspomniane odmiany są wprowadzane jako odmiany drugorzędne.

Rodzaj zmiany: standardowa

Zmiana nie prowadzi do zmian produktu końcowego, który zachowuje właściwości i profil w wyniku interakcji między warunkami naturalnymi i czynnikami ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.

Uzasadnienie

Wyżej wymienione odmiany są uprawiane na obszarze Manchuela od kilku lat. Dowiedziono, że z odmian Tardana, Moscatel de Alejandría, Garnacha Blanca i Touriga Nacional wytwarza się wina o wysokiej jakości. Wewnętrzny panel degustacyjny nazwy pochodzenia "Manchuela" od lat monitoruje rozwój i jakość tych win. Dowiedziono, że wina mają jakość wymaganą w specyfikacji, co oznacza, że wymienione odmiany winorośli mogą być dodane do wykazu dopuszczonych odmian nazwy pochodzenia "Manchuela".

8. Zaktualizowano odniesienie do przepisów i zatwierdzone jednostki certyfikujące

Opis

W pkt 8 akapit pierwszy, drugi i trzeci oraz w pkt 9.2 akapit trzeci i dziewiąty odniesienie do uchylonych rozporządzeń zastąpiono odniesieniem do obowiązujących rozporządzeń.

Zmiana dotyczy pkt 8 i 9.2 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

Rodzaj zmiany: standardowa

Zmiana ta stanowi aktualizację. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Uzasadnienie:

Aktualizacja odniesień do przepisów.

9. Zmiana przepisów dotyczących etykietowania w celu dodania wyrażenia "Vino de Hielo" [wino lodowe] i usunięcia dwóch określeń tradycyjnych

Opis

Termin "Vino de Hielo" dodano w odniesieniu do wina wytwarzanego w warunkach opisanych w pkt 3.13 specyfikacji. Parametry analityczne tego wina są określone w odniesieniu do różnych rodzajów wina. Wino lodowe może być białe, różowe lub czerwone i mieć różne style określone w specyfikacji - może być młode, leżakowane w dębowych beczkach, dojrzałe lub fermentowane w beczkach. Usunięto określenia tradycyjne "Superior" i "Rancio" [długo leżakowane].

Zmiana dotyczy pkt 8 specyfikacji oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

Standardowa zmiana.

Zmiana nie prowadzi do zmian produktu końcowego, który zachowuje właściwości i profil w wyniku interakcji między warunkami naturalnymi i czynnikami ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.

Uzasadnienie:

Określenie warunków używania określenia "Vino de Hielo" i usunięcie nieużywanych określeń.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Manchuela

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4. Opis wina lub win

1. Wino białe, wino białe fermentowane w beczce i wina różowe, wytrawne

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina białe mają żółtą barwę, która nie przechodzi w odcień bursztynowy. Są klarowne i jasne, pełne pierwotnych aromatów.

Wina fermentowane w beczkach są klarowne z pierwotnymi aromatami o średniej intensywności, zrównoważonymi aromatami z beczki. W posmaku wyczuwalne są aromaty pierwotne i aromaty beczki.

Wina różowe obejmują cały zakres koloru różowego. Są klarowne i przejrzyste. Aromaty pierwotne. Zrównoważone, mogą mieć dość wyrazistą kwasowość i/lub cierpkość.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Wino białe, wino białe fermentowane w beczce i wina różowe, półwytrawne, półsłodkie i słodkie

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wygląd i aromat tych win przypomina wygląd i aromat innych win wytrawnych tego samego typu. Zrównoważone smaki, możliwość wyrazistej kwasowości lub cierpkości, która nie jest ani zbyt słaba, ani nadmierna.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Wina czerwone: młode, fermentowane w beczkach, leżakowane w beczkach dębowych, z maceracją węglową i czerwone, wytrawne

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina czerwone z charakterem. Ich barwa waha się od odcieni fioletu do pomarańczu, brązu i rubinu. Aromaty obejmują czyste aromaty pierwotne i warzywne, mają bogatą strukturę, długi finisz i mocny smak.

Wina fermentowane w beczkach są klarowne z pierwotnymi aromatami o owocowych i/lub kwiatowych nutach, o średniej intensywności, zrównoważone aromatami z beczki. W posmaku wyczuwalne są aromaty pierwotne i aromaty beczki.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Wina czerwone "Crianza", "Reserva" i "Gran Reserva"

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina dojrzałe mają czerwony kolor, który może mieć lekki odcień jasnego brązu lub ochry na obwódce. Aromaty pierwotne i trzeciorzędowe są wyraźne i mogą obejmować aromaty konfitury. Klarowne i zrównoważone w ustach, o średniej lub wysokiej zawartości tanin, długim i łagodnym posmaku.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 160 mg/l, jeżeli zawartość cukru jest > 5g/l

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 140

5. Gatunkowe musujące wina białe i różowe

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina są białe lub różowe. Są klarowne i jasne, z pianką zawierającą małe i utrzymujące się bąbelki. Aromaty pierwotne i/lub wtórne. Określone nuty mogą pojawić się w związku z ewentualnym leżakowaniem wina w beczce. W ustach wino jest zrównoważone, o średniej długości, z posmakiem pierwotnych i/lub wtórnych aromatów.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 11,66
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Wina białe: krótka maceracja na zimno i osadzanie. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze, poniżej 18 °C w zbiornikach lub beczkach dębowych, całkowicie lub częściowo (co najmniej 75 %).

Wina różowe: maceracja przez okres od 4 do 12 godzin w temperaturze poniżej 24 °C. Osadzanie i powolna fermentacja przez co najmniej pięć dni w kontrolowanej temperaturze poniżej 18 oC.

Wina czerwone: maceracja z zachowaniem kontaktu ze skórką przez co najmniej 48 godzin w kontrolowanej temperaturze poniżej 28 °C. Wyjmowanie z kadzi i odciskanie, dalsza fermentacja w temperaturze poniżej 25 °C.

Wino lodowe: winogrona muszą zostać zebrane w temperaturze na krzewach winorośli wynoszącej minus 5 °C lub niższej, tj. muszą być zmrożone. Są wyciskane w stanie zmrożonym, bez wcześniejszego odszypułkowania.

Dojrzewanie w beczkach.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Białe odmiany winorośli, prowadzone w formie głowy lub kielicha

7 860 kg winogron z hektara

2. Białe odmiany winorośli, prowadzone w formie głowy lub kielicha

55 hektolitrów z hektara

3. Czerwone odmiany winorośli, prowadzone w formie głowy lub kielicha

6 430 kg winogron z hektara

4. Czerwone odmiany winorośli, prowadzone w formie głowy lub kielicha

45 hektolitrów z hektara

5. Białe odmiany winorośli, palikowane

11 430 kg winogron z hektara

6. Białe odmiany winorośli, palikowane

80 hektolitrów z hektara

7. Czerwone odmiany winorośli, palikowane

10 000 kg winogron z hektara

8. Czerwone odmiany winorośli, palikowane

70 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Geograficznie obszar obejmuje terytorium w południowowschodniej prowincji Cuenca oraz północnozachodniej części prowincji Albacete, między rzekami Júcar i Cabriel.

7. Główne odmiany winorośli

BOBAL

CABERNET SAUVIGNON

GARNACHA TINTA

MACABEO - VIURA

TEMPRANILLO - CENCIBEL

VERDEJO

8. Opis związku lub związków

Obszar produkcji leży między dwiema dolinami rzek. Charakteryzuje się gliniastymi glebami na osadach wapiennych z dwóch rzek. Temperatury są wysokie, prawie bez opadów między majem a wrześniem, przy wielogodzinnym nasłonecznieniu. Wszystkie te czynniki doprowadziły do powstania lokalnej odmiany Bobal. Rezultatem są wina o delikatnej i wyrazistej intensywności aromatów, z nutami owocowymi i kwiatowymi, doskonałą kwasowością i dużą intensywnością barwy. Wina bez długiej maceracji nie tracą swojego intensywnego koloru ze względu na zawartość polifenoli, niski poziom pH i wysoki indeks IPT [wskaźnik całkowitej zawartości polifenoli], co wyróżnia je spośród innych win.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

Przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Gatunkowe wina musujące objęte ChNP "Manchuela" mogą być opatrzone etykietami zawierającymi określenia: "Premium" i "Reserva".

Jeżeli wina zostały wyprodukowane w sposób opisany w pkt 3.13, można użyć określenia "Vino de Hielo". Parametry analityczne tego wina są określone w odniesieniu do różnych rodzajów wina. Wino lodowe może być białe, różowe lub czerwone i mieć różne style określone w specyfikacji - może być młode, leżakowane w dębowych beczkach, dojrzałe lub fermentowane w beczkach.

Link do specyfikacji produktu

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/Pliego_de_condiciones_manchuela_20210421_mp.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.69.20

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 10/02/2022
Data ogłoszenia: 10/02/2022