Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 44/14)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE MAJĄCEJ WPŁYW NA JEDNOLITY DOKUMENT

"Zeeland"

PGI-NL-A0963-AM05

Data przekazania informacji: 29 października 2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Zmiana etykietowania

Opis: umożliwienie stosowania uzupełniającej nazwy mniejszego obszaru wraz z nazwą prowincji ChOG. Obszar produkcji pozostaje niezmieniony.

Uzasadnienie: zapewnienie producentom możliwości umieszczania na etykiecie nazw mniejszych obszarów w uzupełnieniu do nazwy prowincji i podkreślenie aspektu regionalnego.

Zmiana dotyczy pkt 9: dalsze wymogi jednolitego dokumentu i dodanie nazwy do specyfikacji produktu. W rezultacie zmienia się numeracja specyfikacji produktu.

Dodana zostaje następująca nazwa:

- Zeeuws Vlaanderen

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Zeeland

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

9. Gazowane wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Kategoria wina 1: wino

KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Kategoria wina 4: wino musujące

KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Kategoria wina 5: gatunkowe wino musujące

KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Kategoria wina 8: wino półmusujące

KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Kategoria wina 9: gazowane wino półmusujące

KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

Białe: zbiór, sortowanie, tłoczenie, wstępne klarowanie, fermentacja, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

Czerwone: zbiór, sortowanie, zgniatanie/usuwanie szypułek, fermentacja ze skórkami, tłoczenie, fermentacja mlekowa, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

5.2. Maksymalna wydajność

Winogrona białe

100 hektolitrów z hektara

Winogrona czerwone

85 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Prowincja Zelandia, ograniczona konstytucyjnymi granicami prowincji.

7. Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Acolon

Auxerrois B

Bacchus B

Baco noir

Baron N

Bianca B

Birstaler muscat

Bronner B

Cabaret Noir N (VB-91-26-4)

Cabernet Blanc B (VB-91-26-1)

Cabernet Cantor N

Cabernet Carbon N

Cabernet Carol N

Cabernet Cortis

Cabernet Cubin

Cabernet Dorio

Cabernet Dorsa

Cabernet Franc N

Cabernet Jura

Cabernet Mitos

Cabernet Sauvignon

Cabertin N (VB-91-26-17)

Calandro N

Carmenere

Chardonnay B

Dakapo

Domina N

Dornfelder N

Dunkelfelder N

Excelsior

Faber B

Florental N

Fruburgunder N

Gamaret N

Gamay N

Gewurztraminer Rs

Golubok N

Hegel

Helios

Hibernal B

Huxelrebe B

Holder B

Johanniter B

Juwel B

Kerner B

Kernling B

Landal N

Leon millot N

Marechal Foch N

Melody

Merlot

Merzling B

Meunier N

Monarch

Morio muscat B

Muscaris B

Muscat Blanc

Muscat Blue

Muller thurgau B

Orion B

Ortega B

Palatina

Phoenix B

Pinot Gris G

Pinot blanc B

Pinot noir N

Pinotin N

Plantet N

Polo Muscat B

Portugiezer N

Prior N

Rayon d'or B

Reberger

Regent N

Riechensteiner B

Riesling B

Rondo N

Roter Elbling Rs

Rulander G

Satin Noir N (VB-91-26-29)

Sauvignac B (Cal 6-04)

Sauvignon Blanc B

Sauvignon Soyhieres B (VB-32-7)

Scheurebe B

Schonburger Rs

Seyval B

Siegerrebe Rs

Silcher B

Sirius

Solaris

Souvignier Gris

St. Laurent

Staufer

Sylvaner B

Syrah

Tempranillo

Villaris B

Viognier B

Wurzer B

Zweigeltrebe N

8. Opis związku lub związków

8.1. Obszar geograficzny: opis i klimat

Gleba składa się głównie z holoceńskich pokładów gliny morskiej i piasku morskiego, często na podglebiu torfowym. Wzdłuż piaszczystego wybrzeża występują pokłady złożone zwykle z pasm piasku morskiego zmieszanego z gliną lub torfem ("geest").

Cechy charakterystyczne klimatu:

- średnie roczne opady na poziomie 825 mm

- 1 739 godzin słonecznych (Vlissingen i Wilhelminadorp) w roku

- średnia roczna temperatura wynosząca 10,6 °C i średnia temperatura w okresie letnim wynosząca 17,1 °C

- różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi we wrześniu na poziomie 7,5 °C

8.2. Związek przyczynowy

Klimat umożliwia osiągnięcie określonego plonu i dojrzałości. Dojrzałość przejawia się w świeżym winie o pełnym, owocowym charakterze z nutą zieloną, a w przypadku wina czerwonego - nutą czerwonych owoców.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Pobliski obszar w odniesieniu do produkcji wina

Jeżeli chodzi o obszar produkcji wina (winfikacja), wszystkie niderlandzkie prowincje definiuje się jako pobliskie.

W przypadku gdy wino bazowe jest wytwarzane na obszarze ChOG lub na pobliskim obszarze, część tego wina bazowego lub całkowita objętość może być butelkowana na zlecenie jako wino półmusujące lub wino musujące.

Czynność ta może mieć miejsce poza obszarem ChOG lub pobliskim obszarem przy zachowaniu nazwy ChOG. W takim przypadku należy także wskazać podmiot dokonujący butelkowania na zlecenie, co można zrobić za pomocą numeru kodu (Butelkowane przez ....... dla .......).

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Następująca nazwa mniejszego obszaru, który należy do obszaru objętego ChOG "Zeeland", może być stosowana wraz z nazwą obszaru "Zeeland", jeżeli co najmniej 85 % wykorzystanych winogron pochodzi z tego obszaru:

- Zeeuws-Vlaanderen

Link do specyfikacji produktu

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/09/BGA_Zeeland_productdossier.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024