Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Estepa"
Nr UE: PDO-ES-0341-AM02 - 15.11.2021
ChNP (X) ChOG ()
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida "Estepa" [Organ kontrolny ds. chronionej nazwy pochodzenia "Estepa"]; Adres: Polígono Industrial Sierra Sur, Avda. del Mantecado 7, 41560 Estepa (Seville), Tel.: 955912630-607436353, adres e-mail: secretaria@doestepa.es
Organ kontrolny ds. chronionej nazwy pochodzenia "Estepa" ma zdolność prawną do złożenia niniejszego wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 13 ust. 2 lit. a) ustawy rządu Andaluzji nr 2/2011 z dnia 25 marca 2011 r. w sprawie rybołówstwa i jakości żywności, a także prawnie uzasadniony interes w tym działaniu.
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Hiszpania
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne
4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
5.1. W sekcji B. Fizyczne, chemiczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne oliwy specyfikacji produktu oraz w pkt 3.2 jednolitego dokumentu (Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1) wprowadza się następujące zmiany
- Dodanie metody analitycznej K268.
K270 lub K268: - 0,18
Uzasadnienie:
Metodę analityczną K268 należy uznać za równoważną z metodą K270, tj. metodą, o której obecnie mowa w specyfikacji produktu, zgodnie z treścią rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy 2 .
- Dodanie wartości 2/1, 2/2, 2/6, 3/1, 3/2, 3/6, 4/1, 4/2, 4/3, 4/4, 4/5, 4/6, 4/7, 4/8, 4/9, 4/10, 5/1, 5/2, 5/3, 5/4, 5/5, 5/6, 5/7, 5/8, 5/9, 5/10, 6/1, 6/2, 6/3, 6/4, 6/5, 6/6, 6/7, 6/8, 6/9, 6/10, 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5, 7/6, 7/7, 7/8, 7/9 i 7/10 wg skali A.B.T.
Uzasadnienie:
Wprowadzenie tych nowych wartości powoduje dostosowanie zakresu specyfikacji produktu i objęcie nim oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, która jest obecnie produkowana na obszarze geograficznym ChNP "Estepa" ze względu na nowe plantacje i zmianę klimatu. Charakteryzuje się ona doskonałą jakością, ale obecnie nie jest uwzględniona w gamie kolorystycznej, a zatem nie może być oznaczana tą nazwą.
- Nowe jednostki miary dla polifenoli i tokoferoli oraz prawidłowa definicja metod analizy.
Polifenole: > 405 mg/kg dla wszystkich rodzajów oliwy z wyjątkiem oliwy jednoodmianowej z oliwek odmiany Arbe- quina, dla której wymóg ten wynosi > 250 mg/kg.
Tokoferole: S 261,1 mg/kg.
Metody analizy.
Polifenole: chromatografia cieczowa z detekcją diodową UV (mg/kg) lub analiza kolorymetryczna z wykorzystaniem spektrofotometrii ultrafioletowej mierzona w mg/kg kwasu kawowego.
Tokoferole: chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną (mg/kg).
Uzasadnienie:
Obecna jednostka miary dla polifenoli i tokoferoli (ppm) została zastąpiona równoważną jednostką mg/kg, która jest jednostką miary najczęściej stosowaną w przepisach prawa i literaturze naukowej.
- Dostosowanie udziału procentowego odmian oliwek w oliwach będących mieszanką odmian Hojiblanca, Arbe- quina, Manzanilla, Picual i Lechín de Sevilla.
Brzmienie obecnie obowiązującej specyfikacji produktu:
- Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla, Picual i Lechín de Sevilla:
- Hojiblanca: co najmniej 35 %
- Arbequina: co najmniej 15 %
- inne odmiany: co najmniej 5 %.
Zmieniona specyfikacja produktu:
- Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla, Picual i Lechín de Sevilla:
Oliwki odmiany Hojiblanca, zbierane wyłącznie w listopadzie, muszą stanowić co najmniej 35 %.
Uzasadnienie:
Obecny minimalny udział procentowy odmian drugorzędnych (Arbequina, Manzanilla, Picual i Lechín) należy usunąć ze względu na ich ograniczony wpływ na właściwości organoleptyczne oliwy i trudności z kontrolą zgodności. Właściwości oliwy warunkuje wczesny zbiór (w listopadzie) oliwek odmiany Hojiblanca oraz fakt, że odmiana ta stanowi ponad 35 % w mieszance: pozostałe odmiany dodają jedynie nuty aromatyczne.
5.2. W sekcji C. Obszar geograficzny specyfikacji produktu oraz w pkt 4 jednolitego dokumentu (Zwięzłe określenie obszaru geograficznego) wprowadza się następujące zmiany
Obszar geograficzny powiększa się o sąsiednią gminę, Martin de la Jara, oraz szereg wieloboków katastralnych w gminach Ecija (33, 34, 35, 36, 37 i 38) i Osuna (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 96, 97, 102, 104 i 105).
Uzasadnienie:
Obszar geograficzny ChNP "Estepa" należy powiększyć, ponieważ odmiany oliwek uprawiane na terenie przedmiotowych gmin i występujący tam klimat, gleby i warunki uprawy są podobne do tych na istniejącym obszarze, co pozwala na utrzymanie związku przyczynowego i właściwości oliwy z oliwek objętej ChNP "Estepa".
5.3. W sekcji D. Dowód na pochodzenie produktu z danego obszaru specyfikacji produktu wprowadza się następujące zmiany
W pkt 1 akapit trzeci sformułowanie "przed rokiem gospodarczym i w jego trakcie" zastępuje się sformułowaniem "przez cały rok...".
W pkt 4 akapit czwarty sformułowanie "zatwierdzenie wydane przez laboratorium" zastępuje się bardziej prawidłowym sformułowaniem "zatwierdzenie wydane przez personel odpowiedzialny za jakość lub przez kierownictwo tłoczni".
Ponadto akapity piąty i szósty otrzymują następujące brzmienie, ponieważ w istniejącym tekście opisano procesy obejmujące szereg czynności wykonywanych na papierze, które stosowano, gdy system informatyczny i środki iden- tyfikowalności były mniej zaawansowane i zdigitalizowane:
"Departament ds. jakości i laboratoriów określa skład partii, w którym należy podać liczbę kilogramów dla każdej próbki referencyjnej w partii. Przemieszczenie każdej partii z tłoczni do rozlewni odnotowuje się w skomputeryzowanym systemie identyfikowalności.
W celu zapewnienia identyfikowalności lokalizację, identyfikację, rejestrację i oznaczenie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia w magazynach połączonej tłoczni i rozlewni rejestruje się w drodze skomputeryzowanej procedury identyfikowalności".
W pkt 5 sformułowanie "liczba etykiet certyfikacyjnych wydanych przez organ kontrolny" zastępuje się sformułowaniem "liczba etykiet certyfikacyjnych wydanych lub przydzielonych przez organ kontrolny".
5.4. W sekcji E. Metoda produkcji, a.1) Zbiory specyfikacji produktu należy dodać następujące odstępstwa
Brzmienie obecnie obowiązującej specyfikacji produktu:
Okres zbiorów można przedłużyć do 30 grudnia w przypadku oliwek odmiany Arbequina i do 15 stycznia w przypadku pozostałych odmian.
Zmieniona specyfikacja produktu:
Zbiory odbywają się do 30 grudnia w przypadku oliwek odmiany Arbequina i do 15 stycznia w przypadku pozostałych odmian. Okres ten można przedłużyć do 31 stycznia, jeżeli warunki pogodowe uniemożliwiają zbiór lub gdy drastyczny wzrost wielkości zbiorów uniemożliwia dotrzymanie wyznaczonego terminu. Organ kontrolny musi zatwierdzić wszelkie przypadki przedłużenia okresu zbioru oliwek i poinformować o tym wszystkie podmioty gospodarcze.
Uzasadnienie:
Okres zbioru oliwek należy przedłużyć do 31 stycznia, ponieważ ustalono, że istnieje możliwość kontynuacji produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, której jakość spełnia wymogi specyfikacji produktu pod względem właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych, z oliwek zbieranych przed tą datą. Organ kontrolny zatwierdza takie przedłużenie terminu, jeżeli warunki pogodowe uniemożliwiają zbiór lub w przypadku drastycznego wzrostu wielkości zbiorów. Należy z wyprzedzeniem powiadomić o tym fakcie wszystkie podmioty gospodarcze.