Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 388/10)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Huşi"

PDO-RO-A1583-AM03

Data przekazania informacji: 12 lipca 2022 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Dodanie szczególnych warunków etykietowania

Specyfikację produktu uzupełnia się o dodatkowe przepisy dotyczące nieobowiązkowych informacji na etykietach win, które to informacje odnoszą się do niektórych metod produkcji (stosowanie określeń wskazujących na praktyki produkcji wina stosowane na całym świecie, które nadają winom ich wyjątkowe właściwości sensoryczne, mające znaczenie dla konsumenta, dotyczące jakości, dojrzałości i leżakowania).

Wprowadzono zmiany w rozdziale XII specyfikacji oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Hu§i

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Właściwości organoleptyczne

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

1. Muscat Ottonel: barwa słomkowożółta/intensywnie żółta, typowy, harmonijny, okrągły aromat.

2. Sauvignon: barwa żółtawozielona, intensywny aromat kwiatów winorośli, czarnego bzu, zielonych cytrusów, owocowe, w miarę dojrzewania pojawiają się nuty melona.

3. Pinot Gris: barwa cytrynowożółta, zielonkawa, zapach letnich jabłek lub świeżo skoszonej trawy, lekko gorzkie.

4. Feteasca Regala: barwa cytrynowożółta, złota, zapach polnych kwiatów, po okresie dojrzewania zapach świeżo

skoszonej trawy, miodu, owocowe.

5. Feteasca Alba: barwa słomkowożółta/zielonkawa, typowy aromat kwitnącej winorośli, z typową naturalną subtelnością.

6. Riesling Italian: barwa słomkowożółta, delikatny aromat dojrzewających winogron, lekko kwaśny smak, wyrazisty, owocowy, okrągły, przyjemny posmak.

7. Zghihara de Husi: barwa żółtawozielona, owocowe, aromat zielonego jabłka, owoców cytrusowych, kwaśny smak.

8. Chardonnay: barwa złotożółta, aromat kwiatów akacji, nuta świeżego masła, kwiatowe, zrównoważona kwasowość.

9. Tamâioasa Româneasca: barwa żółtawozielona/słomkowa, wyraźny aromat kadzidła i bazylii.

10. Aligoté: barwa słomkowożółta, lekko gorzki posmak.

11. Pinot Noir: barwa rubinowoczerwona, aromat czereśni, truskawek, wiśni, aksamitne.

12. Feteasca Neagra: barwa czerwona przypominająca barwę owocu granatu, aromat z nutami śliwek, pełne.

13. Cabernet Sauvignon: barwa czewonofioletowa, aromat czerwonych porzeczek, żurawiny, jeżyn, mocno ziołowe.

14. Merlot: barwa jasnoczerwona/ciemnoczerwona, aromat dojrzałych owoców leśnych, aksamitne.

15. Babeasca Neagra: barwa jasnoczerwona, kwiatowy bukiet, taninowe.

16. Busuioaca de Bohotin: barwa łupinki cebuli, zapach płatków róży i bazylii, długo utrzymujący się smak.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 250

2. Właściwości organoleptyczne

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Ogólne właściwości organoleptyczne win otrzymywanych z białych odmian Grasä de Cotnari, Muscadelle, Semillon, Riesling de Rhin:

odmiany aromatyczne i półaromatyczne charakteryzują się ponadprzeciętnymi nutami zapachowymi, które mogą powodować gromadzenie się aromatów lub cukrów, co prowadzi do wyraźnego zróżnicowania produktów oferowanych konsumentom.

Ogólne właściwości organoleptyczne win otrzymywanych z czerwonych odmian Syrah, Zweigelt, Sangiovese, Nebbiolo, Barbera:

wina charakteryzują się większym gromadzeniem się barwnych tanin i równym stężeniem ich aromatycznego charakteru. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że wynika to ze zmiany klimatu, która w ostatnich latach nastąpiła na tym obszarze.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 250

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyki uprawy

Praktyka uprawy

- minimum 3 000 roślin/ha lub minimum 75 % roślin w stosunku do planowanej winnicy;

- nawadnianie: jest dozwolone jedynie w latach suszy i pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina), gdy zawartość wody w glebie na głębokości 100 cm spada do 50 % AHI (ang. active humidity interval); wymaga się również przestrzegania rozsądnych norm nawadniania (400-600 m3/ha);

- zielone zbiory - zmniejszanie liczby gron w fazie véraison, gdy potencjalna produkcja przekracza maksymalne limity dozwolone w ramach specyfikacji.

2. Produkcja win

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

W pewnych warunkach klimatycznych, które w połączeniu z potencjałem niektórych odmian mają pozytywny wpływ na plony na plantacjach na wyznaczonym obszarze, możliwe byłoby przetwarzanie win objętych ChNP Husi również poza wyznaczonym obszarem, na obszarze sąsiednim, gdzie ośrodki uprawy winorośli oferują najlepszą zdolność produkcyjną.

Sąsiadujący obszar przeznaczony do tego celu (szybki proces produkcji wina, fermentacja w kontrolowanej temperaturze, zachowanie potencjału aromatycznego niektórych odmian, w tym Feteasca Regala, Sauvignon, Muscat Ottonel, Tâmâioasâ Româneascâ, Busuioacâ de Bohotin) obejmuje następujące miasta i wsie w okręgu Vrancea:

- Panciu, Movilita;

- Odobesti, Unirea, Jaristea, Bolotesti;

- Obrejita, Tâmboiesti, Popesti, Budesti, Cârligele, Vârtescoiu, Câmpineanca.

3. Produkcja wina białego lub różowego

Szczególna praktyka enologiczna

Z odmian Pinot Gris i Traminer roz można otrzymywać wina białe i różowe, w zależności od wyboru producenta, stosując technologie, które zachowują jakość winogron objętych ChNP i win produkowanych z tych odmian.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Odmiany Aligoté, Feteasca Regala, Zghihara de Husi, Crâmposie Selectionata, Francusa, Plavaie, Donaris i Grasa de Cotnari

16 000 kg winogron z hektara

2. Odmiany Riesling Italian, Semillon, Babeasca Gri, Codana i Portugais Bleu

16 000 kg winogron z hektara

3. Odmiany Riesling de Rhin, Muscadelle, Feteasca Alba, Chardonnay, Aromat de łasi, Syrah, Sangiovese, Nebbiolo i Barbera

15 000 kg winogron z hektara

4. Odmiany Muscat Ottonel, Sauvignon, Pinot Gris, Tamaioasa Romaneasca, Sarba, Traminer roz, Busuioaca de Bohotin, Merlot i Zweigelt

13 500 kg winogron z hektara

5. Odmiany Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Negru Aromat i Babeasca Nea- gra

12 600 kg winogron z hektara

6. Wina białe i różowe, odmiany Aligoté, Feteasca Regala, Zghihara de Husi, Cramposie Selec- lionata, Francusa i Plavaie

123 hektolitry z hektara

7. Wina białe i różowe, odmiany Grasa de Cotnari, Donaris, Riesling Italian, Semillon, Babeasca Gri, Codana i Portugais Bleu

123 hektolitry z hektara

8. Wina czerwone, odmiany Codana i Portugais Bleu

119 hektolitrów z hektara

9. Wina białe i różowe, odmiany Riesling de Rhin, Muscadelle, Feteasca Alba, Chardonnay i Aromat de Iasi

115 hektolitrów z hektara

10. Wina czerwone, odmiany Syrah, Sangiovese, Nebbiolo i Barbera

111 hektolitrów z hektara

11. Wina białe i różowe, odmiany Muscat Ottonel, Sauvignon, Pinot Gris, Tamaioasa Roma- neasca, Sarba i Traminer roz

104 hektolitry z hektara

12. Wina czerwone, odmiany Busuioaca de Bohotin, Merlot i Zweigelt

100 hektolitrów z hektara

13. Odmiany Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Negru Aromat i Babeasca Nea- gra

97 hektolitrów z hektara

14. Wina czerwone, odmiany Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Negru Aromat i Babeasca Neagra

93 hektolitry z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar wyznaczony na potrzeby produkcji win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "HUSI" znajduje się na następujących obszarach okręgu Vaslui:

1.1. Nazwa "HUSI":

- miasto Husi;

- gmina Duda-Epureni, wsie Epureni, Duda;

- gmina Pädureni, wsie Pädureni, Väleni, Leosti, Ivänesti, Rusca;

- gmina Tätäräni, wsie Tätäräni, Cräsnäseni, Bältati, Mantu;

- gmina Stänilesti, wsie Stänilesti, Pogänesti;

- gmina Buneçti-Avereçti, wsie Bunesti, Averesti, Armäseni, Täbäläe§ti, Plopi;

- gmina Arsura, wsie Arsura, Fundätura, Pâhnesti;

- gmina Drânceni, wsie Drânceni, Ghermänesti, Râsesti;

- gmina Botesti, wsie Botesti, Gugesti;

- gmina Banca, wsie Banca, Stoisesti, Sârbi, Tifu;

- gmina Fälciu, wsie Fälciu, Bozia, Copäceana, Rânzesti;

- gmina Blägesti, wsie Blägesti, Igesti.

1.2. Podnazwa "VUTCANI":

- gmina Vutcani, wsie Vutcani, Mäläiesti;

- gmina Rosiesti, wsie Rosiesti, Gara Rosiesti, Valea lui Darie;

- gmina Suletea, wsie Suletea, Rascani, Fedeęti;

- gmina Epureni, wieś Horga;

- gmina Berezeni, wsie Berezeni, Rânceni, Musata.

7. Odmiany winorośli

Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc

Aromat de Iasi B

Barbera N

Busuioacä de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovâi, Muscat violet cyperus, Tämaioasä violetä

Bäbeascä gri G

Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldärusä, Serecsia

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Codanä N

Cramposie selectionatä B

Donaris B

Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada rândunicii

Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Fräncu§ä B - Vinoasä, Mildweisser, Mustoasä de Moldova, Poamä Creatä

Grasä de Cotnari B - Dicktraube, Grasä, Köver szölö

Merlot N - Bigney rouge

Muscadelle B - Moscatello bianco, Mouscadet doux

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Nebbiolo N

Negru Aromat N

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir

Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero

Plävaie B - Bälanä, Plävanä, Poamä bälaie

Portugais Bleu N - Blauer Portugieser, Oporto, Portugieser

Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino

Sauvignon B - Sauvignon verde

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Sémillon B - Semillon blanc

Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer

Tämaioasä romaneascä B - Busuioacä de Moldova, Muscat Blanc à petit grains

Tämaioasä romaneascä B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka

Zghiharä de Husi B - Zghiharä, Zghiharä galbenä, Zghiharä verde bätutä

Zweigelt N - Blauerzweigelt, Negru de Zweigelt, Zweigelt blau

Sarba B

8. Opis związku lub związków

Związek z wyznaczonym obszarem

Podłoże skalne tworzy typologicznie zróżnicowaną pokrywę. Występują w nim naprzemiennie stepowe i leśno-ste- powe gleby zaliczane do kategorii Mollisol w gliniasto-mulistej glebie piętra lasu. Wyługowane czarnoziemy i szaro- ziemy będące najbardziej rozpowszechnionymi glebami w depresji Husi są również najbardziej wartościowe dla winnic, ponieważ ich piaszczysta/glinopodobna struktura poprawia właściwości fizyczne wraz z ich podstawowymi właściwościami biochemicznymi: intensywną aktywnością biologiczną, znaczną zawartością próchnicy, wysoką pojemnością wymiany kationów, odczynem obojętnym do lekko kwaśnego, wysokim nasyceniem zasadami i składnikami odżywczymi.

Rzeźbę terenu tworzy szereg rozległych, łagodnych wzgórz wzdłuż osi NW-SE. Wzgórza mają różne ekspozycje, cechy morfologiczne i nachylenie. Ten obszar uprawy winorośli łączy w sobie różne podjednostki: pagórkowaty obszar na wysokości około 300 m, a niżej pogórze położone na średniej wysokości 150 m. Wzgórza mają różne ekspozycje, cechy morfologiczne i nachylenia, które stanowią tło dla niektórych winnic na tym obszarze.

Na terenie depresji Husi, którą wyznaczają wysokie wzgórza na południu, zachodzie i północy oraz dolina Prutu na wschodzie, znajduje się ponad 70 % winnic na tym obszarze. Doliny rozdzielające wzgórza regionu, o lekko asymetrycznych zboczach, zaczynają się na przybrzeżnej równinie o pagórkowatym pokryciu, tworząc łańcuch depresji (Voloseni, Husi, Epureni, Novaci, Diuca, Fundätura, Arsura, Ghermänesti), które wraz z wyższymi wzgórzami depresji obejmują najcenniejsze obszary uprawy winorośli.

Panuje tu klimat umiarkowany kontynentalny, na wzgórzach mający charakter umiarkowany kontynentalny, a w depresji Husi hemiborealny.

Całkowite natężenie promieniowania słonecznego wynosi około 120 kcal/CMP/rok, średni czas nasłonecznienia w ciągu roku wynosi 2 000 godzin na wysokich wzgórzach i ponad 2 100 godzin w depresji Husi i dolinie Prutu. Bio- rąc pod uwagę średnie roczne wartości promieniowania i ciepła słonecznego, można zauważyć, że pozostają one wysokie przez cały sezon wegetacyjny, co jest korzystne dla rozwoju i dojrzewania winogron.

Przeważają wiatry z zachodu, północnego-zachodu i północy, które łącznie stanowią ponad 60 % rocznych wiatrów i mają cechy fenu, gdy wieją w dół zboczy wzgórz w kierunku depresji. Wiatr północnowschodni, zwłaszcza Crivät, wzmaga mrozy, natomiast latem wiatry ze wschodu i południowego-wschodu są gorące i suche, zwiększając susze, które są intensywnie odczuwane zarówno w depresji Husi, jak i na równinach zalewowych Prutu.

Sieć hydrograficzna, która odwadnia terytorium miasta, składa się z dwóch głównych arterii: Dräslävät na południu, a na północy Räiesti, którą tworzą Turbata i Sara. Zbiegają się one na wschód od miasta, tworząc rzekę Husi. Potoki Dräslävät i Räiesti pod względem hydrograficznym mają charakter wezbraniowy. Wiosną, gdy śnieg szybko topnieje na skutek wzrostu temperatury, lub latem po ulewnych deszczach strumienie niosą duże ilości wody, niekiedy zrywając brzegi.

Na tym obszarze produkuje się białe, różowe lub czerwone wina od win wytrawnych do słodkich lub win likierowych. Są to na ogół wina lekkie, niezbyt ekstraktywne, o umiarkowanej zawartości alkoholu, lekko kwaskowate na północy obszaru, przy czym "szczyt" kwasowości występuje na obszarze Averesti, gdzie naturalna kwasowość może w niektórych latach osiągnąć 11-12 gramów kwasu winowego na litr, co sprawia, że obszar ten nadaje się doskonale do produkcji win musujących.

Wina czerwone z północy regionu są jasno zabarwione, natomiast na południu mają intensywną barwę.

Pierwsze pisemne dokumenty dotyczące istnienia winnic na terenach, na których znajdują się dzisiejsze winnice, pojawiły się zanim po raz pierwszy umieszczono w dokumentach nazwę miasta Husi. Granice starej winnicy wyznaczono w 1415 r. aktem Aleksandra Dobrego. Z innego dokumentu z sierpnia 1436 r. wynika, że na obszarach uprawy winorośli Epureni - Pahnesti - Husi istniały plantacje winorośli. Współczesne dokumenty podają, że winorośl była intensywnie sadzona w winnicach Saca i Ochi w latach 1600-1662, a winorośle w Husi należały do lokalnego władcy.

O doskonałej jakości win z Husi wspominali w starych zapiskach zagraniczni podróżnicy, którzy przybywali do średniowiecznej Mołdawii, w szczególności Marco Bandinus w 1646 r.: "Husi, stara osada mołdawskich winnic, produkuje pyszne i aromatyczne wino, które cieszy się dużym zainteresowaniem". Urodzony w położonej niedaleko Husi wsi Silisteni wielki kartograf Dimitrie Cantemir (na którego cześć zmieniono nazwę wsi) pisze w "Descriptio Moldaviae", że "najlepsze wino produkuje się w Cotnari, a drugie miejsce zajmuje wino z Husi".

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Informacje na etykietach

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

W zależności od interesów producentów chronioną nazwę pochodzenia HUSI można uzupełnić jedną z następujących nazw pojedynczych winnic (wina produkowane wyłącznie w tych gospodarstwach): DUDA-EPURENI, PÄDURENI, DEALUL LOHAN, DEALUL DOBRINA, DEALUL SARA, DEALUL OCHI, DEALUL GALBENA, DEALUL OGRADA, DEALUL PODGORIA, CERDACUL LUI VODÄ, DEALUL MÄNÄSTIRII, AVERESTI, PIHNESTI, ARSURA, DEALUL DRAGALINA, DEALUL ROSIORI, PODINA, ARMÄSENI, DEALUL PRIBEASCA, BUNESTI, MOVILA LUI ANDREI, DEALUL CÄLCEA, COLINA MÄNÄSTIRII, LA SCHIT, DEALUL LUI MOTOC.

Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina można etykietować w dowolny sposób, pod warunkiem że obowiązkowe informacje zostaną podane w tym samym polu widzenia. Etykieta i tylna etykieta nie są obowiązkowe, etykieta może składać się z jednego lub kilku elementów, mieć dowolny kształt i być wykonana z dowolnego materiału i przy użyciu dowolnej techniki.

Na etykiecie można również umieścić określenie tradycyjne przewidziane w obowiązujących przepisach dotyczących win, które wskazuje na jakość zbiorów wynikającą z zawartości cukru podczas zbiorów (gdy winogrona pokrywa szlachetna pleśń).

Oznaczenia wykorzystane w prezentacji/na etykietach

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Niektóre oznaczenia odnoszące się do niektórych metod produkcji mogą być również stosowane na zasadzie dobrowolności, jak np.:

- oznaczenia "fermentat in barrique" [poddane fermentacji w beczkach], "maturat in barrique" [dojrzewające w beczkach], "fermentât în prezenta aschiilor de stejar" [fermentowane w obecności kawałków drewna dębowego] oraz "maturat în prezenta aschiilor de stejar" [dojrzewające w obecności kawałków drewna dębowego] mogą być umieszczone na etykiecie w języku rumuńskim lub w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu odpowiedniego procesu można użyć określeń w językach używanych na całym świecie, takich jak którekolwiek z poniższych oznaczeń:

- "fumé" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, którym może, ale nie musi towarzyszyć zwrot określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";

- "fumé" lub "fumée" w języku francuskim, którym może, ale nie musi towarzyszyć zwrot określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".

Oznaczenia te mogą być przedstawione w jakimkolwiek innym języku używanym na świecie lub w języku kraju, w którym produkt sektora wina ma być sprzedawany, jeżeli producent wina tak zdecyduje, w celu poinformowania konsumenta o stosowaniu praktyk wykorzystywanych na całym świecie, które nadają winom ich wyjątkowe właściwości sensoryczne.

W przypadku win, które przechodzą okres dojrzewania lub dojrzewania na osadzie, etykieta może zawierać określenia takie jak "sur lie", "bâttonnage" lub "aged on the lees" [dojrzewające na osadzie].

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_doc_husi_modif_cf_cererii_1422_14.06.2019_si_486_02.03.2022_no_track_changes_0.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.388.13

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 10/10/2022
Data ogłoszenia: 10/10/2022