Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 288/06)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Verdicchio dei Castelli di Jesi"

PDO-IT-A0482-AM04

Data przekazania informacji: 6.5.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opakowanie - pojemniki i pojemność

Opis: do pakowania wina Verdicchio dei Castelli di Jesi można również stosować pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, będące rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczone w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o pojemności nie mniejszej niż minimalna pojemność określona w przepisach krajowych i unijnych.

Uzasadnienie: Dzięki temu można pakować wino Verdicchio dei Castelli di Jesi w pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, co było życzeniem producentów, wyrażonym po przeprowadzeniu starannych ocen technicznych i handlowych.

Zmiana dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

2. Odniesienia do organu kontrolnego - zmiana adresu

Opis: Adres przedsiębiorstwa poświadczającego jakość i produkcję włoskich produktów przemysłu winiarskiego (Valoritalia società per la certificazione delle qualità e delle produzioni vitivinicole italiane S.r.l) został zmieniony z Via Piave nr 24 na Via Venti Settembre nr 98/G - 00187 Rzym.

Uzasadnienie: Dotyczy to przeniesienia siedziby organu kontrolnego właściwego dla nazwy Verdicchio dei Castelli di Jesi.

Zmiana ta dotyczy pkt 10 specyfikacji i nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Verdicchio dei Castelli di Jesi

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4. Opis wina lub win

1. Verdicchio dei Castelli di Jesi

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina objęte ChNP "Verdicchio dei Castelli di Jesi" mają jasną słomkowożółtą barwę; delikatny zapach, charakterystyczny dla migdałów; harmonijny wytrawny smak o utrzymującym się przyjemnym, lekko gorzkim posmaku.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina objęte ChNP "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Classico mają jasną słomkowożółtą barwę; delikatny, charakterystyczny zapach; harmonijny wytrawny smak o utrzymującym się przyjemnym, lekko gorzkim posmaku.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina objęte ChNP "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Classico Superiore mają jasną słomkowożółtą barwę; delikatny, charakterystyczny zapach; harmonijny wytrawny smak o utrzymującym się przyjemnym, lekko gorzkim posmaku.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Verdicchio dei Castelli di Jesi Passito

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina objęte ChNP "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Passito mają intensywną barwę od słomkowożółtej po bursztynową, intensywny charakterystyczny zapach; smak od średniego do słodkiego, harmonijny, aksamitny, charakterystyczny.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,00 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 25
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Verdicchio dei Castelli di Jesi Spumante

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina objęte ChNP "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Spumante mają piankę drobnoziarnistą i długotrwałą; barwa jest słomkowożółta o różnej intensywności z możliwymi odcieniami jasnej zieleni; indywidualny delikatny zapach, bukiet treściwy i złożony, smak od extrabrut do wytrawnego, pełny, świeży, szlachetny i harmonijny.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne -

5.2. Maksymalna wydajność:

1. Verdicchio dei Castelli di Jesi

14 000 kg winogron z hektara

2. Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico

14 000 kg winogron z hektara

3. Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore

11 000 kg winogron z hektara

4. Verdicchio dei Castelli di Jesi Passito

14 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji nadający się do produkcji win objętych ChNP "Verdicchio dei Castelli di Jesi" obejmuje prowincje Ankony i Maceraty. Obszar ten jest określony w części przez obszar zlewni rzeki Esino

na terytorium 22 gmin wewnętrznych w prowincji Ankona i 2 gmin wewnętrznych w prowincji Macerata.

7. Odmiany winorośli

Verdicchio bianco B. - Verdicchio

8. Opis związku lub związków

Verdicchio dei Castelli di Jesi

Uprawa winorośli i produkcja wina są obecne na terytorium produkcji wina ChNP "Verdicchio dei Castelli di Jesi" od czasów starożytnych, podobnie jak prowadzona od dawna i dobrze udokumentowana produkcja wina musującego i wina passito o wielowiekowej tradycji.

Wpływ czynników ludzkich od wieków decydował o wyborze odmiany Verdicchio na tym obszarze, o rozwoju form uprawy i praktyk enologicznych.

Wzajemne oddziaływanie czynników naturalnych (ukształtowanie terenu, klimat i gleby) i czynników ludzkich nadają winu ChNP "Verdicchio dei Castelli di Jesi" unikalne cechy jakościowe i organoleptyczne, których nie można odtworzyć gdzie indziej.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Wskazanie roku produkcji winogron

Ramy prawne:

Określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykietach win objętych ChNP "Verdicchio dei Castelli di Jesi", "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Classico, "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Classico Superiore, "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Passito, "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Spumante Riserva należy wskazać rok produkcji winogron.

Opakowanie, pojemniki i zakaz stosowania niektórych rodzajów zamknięć

Ramy prawne:

Określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Do pakowania wina "Verdicchio dei Castelli di Jesi" można również stosować pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, będące rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczone w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o pojemności nie mniejszej niż minimalna pojemność określona w przepisach krajowych i unijnych.

Wino "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Classico może być dopuszczone do obrotu wyłącznie w szklanych pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 5 litrów.

Wino "Verdicchio dei Castelli di Jesi" Classico Superiore może być dopuszczone do obrotu wyłącznie w szklanych pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 3 litry. W przypadku win tego rodzaju zabrania się stosowania kapsli zdzieranych i kapsli koronowych.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/18115

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.288.38

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 29/07/2022
Data ogłoszenia: 29/07/2022