Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 252/11)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Mosel"

PDO-DE-A1270-AM01

Data przekazania informacji: 5.4.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opis wina/produktów sektora wina oraz właściwości analityczne lub organoleptyczne

Opis:

Zmiana minimalnej naturalnej zawartości alkoholu oraz minimalnej masy moszczu (które to informacje przeniesiono z pkt 5.1 do pkt 3.2 specyfikacji produktu) w przypadku Qualitätswein (wino gatunkowe) produkowanego z winogron odmiany winorośli Dornfelder w latach występowania wyjątkowych warunków pogodowych.

Standardowe wartości dla Qualitätswein produkowanego z winogron odmiany Dornfelder: 8,8 % obj. alkoholu / 68 ° w skali Oechslego.

DODANIE:

"W przypadku odmiany winorośli Dornfelder decyzją rady uznanego stowarzyszenia na rzecz ochrony wina »Mosel« (Schutzgemeinschaft Mosel) w latach występowania wyjątkowych warunków pogodowych minimalna naturalna zawartość alkoholu/minimalna masa moszczu może zostać ustalona na poziomie 8,3 % obj. alkoholu / 65° w skali Oechslego. Takie ustalenia mają zastosowanie wyłącznie do rocznika, w odniesieniu do którego przyjęto taką decyzję. Stowarzyszenie na rzecz ochrony ogłosi swoją decyzję odpowiednimi sposobami publikacji."

Poszczególne produkty są identyfikowane na podstawie nazwy oraz informacji dotyczących minimalnej naturalnej zawartości alkoholu/minimalnej masy moszczu, a także opisu właściwości organoleptycznych.

DODANIE:

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel'" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj. całkowitego alkoholu.

Uzasadnienie:

Niewielkie zmniejszenie minimalnej zawartości alkoholu/minimalnej masy moszczu wina w przypadku winogron odmiany Dornfelder ma na celu umożliwienie wcześniejszego przeprowadzania zbiorów i w związku z tym ograniczenie do minimum negatywnych skutków nowych szkodliwych organizmów. Przykładowo w 2014 r. muszka pla- moskrzydła stała się zagrożeniem dla wcześnie dojrzewających czerwonych odmian winorośli. Opóźnianie zbiorów ze względu na obowiązującą do tej pory minimalną masę moszczu grozi znacznym obniżeniem jakości i ilości winogron zbieranych w takich latach.

W większym stopniu uszczegółowiono opisy właściwości organoleptycznych, aby lepiej odzwierciedlały właściwości poszczególnych produktów.

Dodając całkowitą zawartość alkoholu win produkowanych bez wzbogacania, skorzystano z klauzuli otwartej w rozporządzeniu UE.

2. Granice obszaru

Opis:

Zmieniono granice obszaru objętego ChNP "Mosel".

DODANIE:

Sporządzono wykaz poszczególnych gmin, w tym jednostek katastralnych i ich numerów.

Dokładne granice obszaru są widoczne na mapach, na których zaznaczono winnice w przedmiotowych gminach, z podziałem na działki. Mapy są dostępne pod adresem www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein.

Uzasadnienie:

Niniejsza zmiana dotycząca wytyczenia granic obszaru nie jest arbitralna, lecz konieczna, aby zapobiec wystąpieniu istotnych czynników niekorzystnych dla uprawy winorośli i rolnictwa, ogółu społeczeństwa, środowiska naturalnego oraz dla ukształtowanego na przestrzeni czasu krajobrazu kulturowego regionu Mozeli.

Uzasadnienie wyznaczenia granic obszaru przedstawiono szczegółowo poniżej:

Ponieważ środki ochrony roślin stosowane w uprawie winorośli nie zawsze są kompatybilne z innymi uprawami, ogrodzone winnice są niezbędne z punktu widzenia zapewnienia jakości.

Środki ochrony roślin, które są konieczne w uprawie winorośli, nie zawsze są kompatybilne z wymogami dotyczącymi innych upraw. Umieszczenie obok siebie winnic oraz terenów o innym przeznaczeniu (np. pastwisk, gruntów ornych, uprawy owoców lub warzyw) często powoduje problemy, których należy w miarę możliwości unikać:

- Im bardziej ogrodzona jest winnica i im mniej jest punktów stycznych między gruntami wykorzystywanymi pod uprawę winorośli a obszarami o innym przeznaczeniu (uprawa roli, sadownictwo, pastwiska itp.), tym mniej występuje negatywnych skutków dla uprawy winorośli i jakości wina.

Wynika to ze szczególnych wymagań dotyczących gospodarowania obszarem uprawy winorośli, w szczególności w kontekście ochrony roślin. Na wielu zboczach Doliny Mozeli, na których tradycyjnie uprawia się winorośl, ochronę roślin prowadzi się za pomocą oprysków przy użyciu śmigłowca, w przypadku których - z przyczyn technicznych i fizycznych - istnieje wyższe ryzyko znoszenia przez wiatr niż w przypadku stosowania doglebowego. Obecność systemu oprysków opartego na systemie geometrii w postaci długich, prostych ścieżek wzdłuż zbocza pomaga w prowadzeniu efektywnych oprysków przy użyciu śmigłowca. Wymaga to zwartego obszaru winnicy.

Rolnicy i plantatorzy winorośli mają obowiązek zapobiegania rozprzestrzenianiu się środków ochrony roślin na inne uprawy oraz obszary niedocelowe, między innymi poprzez przestrzeganie wymogów dotyczących odległości. Dlatego też niemożliwe jest prowadzenie oprysku winorośli znajdujących się w pobliżu granicy winnicy, przez co nie jest możliwa ich uprawa. Dotyczy to również graniczących z winnicą gruntów ornych, pastwisk oraz terenów zajętych pod uprawę owoców. Posiadanie rozproszonych winnic powoduje, że wszyscy rolnicy ponoszą straty finansowe. Problem ten jest szczególnie wyraźny w miejscach, w których stosuje się oprysk przy użyciu śmigłowca, ponieważ śmigłowce muszą spełniać szczególnie rygorystyczne wymogi dotyczące odległości ze względu na zwiększone ryzyko znoszenia. W przypadku przeniesienia winnic z takich obszarów, dawne winnice stają się obszarami niedocelowymi objętymi wymogami dotyczącymi odległości, przez co pozostałe winnice znajdują się w niekorzystnej sytuacji ekonomicznej.

- Nawet jeśli środki ochrony roślin są stosowane w sposób prawidłowy, mogą być one znoszone na sąsiednie działki o innym przeznaczeniu, co może powodować niepożądane szkody wegetacyjne na obszarach niedocelowych lub pogorszyć jakość i zbywalność produktów ze względu na obecność niektórych pozostałości. Środki ochrony roślin stosowane w uprawie winorośli, uprawie roli i sadownictwie znacznie się różnią, w szczególności jeśli chodzi o rodzaj ich zastosowania, zatwierdzenie lub okresy karencji dla poszczególnych upraw. Nawet w przypadku zastosowania dobrej praktyki zawodowej znoszenie może spowodować rozprzestrzenienie się środków ochrony roślin na sąsiednie uprawy, dla których nie są zatwierdzone. W takich przypadkach badania pozostałości mogą wykazać - na podstawie dokładnych analiz i niskich maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości - że dany produkt nie nadaje się do wprowadzenia do obrotu. W praktyce często dochodzi do takich sytuacji. Mimo iż zanieczyszczający może być pociągnięty do odpowiedzialności za takie szkody, plantator winorośli może zapobiec takim problemom, utrzymując ogrodzone winnice, aby zmniejszyć obszary peryferyjne.

Ochrona społeczeństwa i środowiska naturalnego dzięki zarządzaniu stromymi zboczami

Obecnie strome zbocza odgrywają zasadniczą rolę w zapobieganiu erozji i spływowi wody. Tarasowa uprawa winorośli oraz ogrodzenia winnic zapobiegają spływowi wód powierzchniowych. Winorośl i okrywa zielona stabilizują glebę i są utrzymywane dzięki stałym zabiegom pielęgnacyjnym. Odpowiednie gospodarowanie glebami zapewnia dobrą strukturę gleby oraz wysoką infiltrację wody do gleby. Podsumowując, uzyskuje się zminimalizowanie erozji, buforowanie wody w przypadku obfitego deszczu oraz uniemożliwienie spływu składników pokarmowych (głównie fosforu) do wód powierzchniowych. Bez aktywnego gospodarowania tarasy i ogrodzenia uległyby zniszczeniu. Gleba zarosłaby krzewami i straciłaby żyzność oraz strukturę. W konsekwencji podczas obfitych deszczów doprowadziłoby to do erozji, spływu wody i składników pokarmowych z gleby oraz powstawania osuwisk, co stanowiłoby zagrożenie dla mieszkańców i transportu oraz powodowałoby szkody.

Wiele metod gospodarowania i ochrony na obszarze uprawy winorośli jest możliwych/skutecznych, jeżeli są stosowane w połączonych winnicach.

- Strategie ochrony roślin o niskim oddziaływaniu na środowisko, przynoszące korzyści jakościowe, środowiskowe i ekonomiczne, mają istotne znaczenie dla zapewnienia zrównoważonej produkcji win wysokiej jakości.

- Niektóre powszechnie stosowane od lat metody, na przykład stosowanie feromonów do zwalczania zwójek, sprawdzają się tylko w dużych, połączonych winnicach. Tylko w takim przypadku można zastosować technikę dezinformacji samców, aby zapobiec rozmnażaniu się szkodnika poza winnicą i przemieszczaniu się go na jej teren. Jest to również jedyny sposób na uniknięcie kosztowej praktyki podwójnego montowania dozowników na obrzeżach (granicach z innymi uprawami, terenami o innym przeznaczeniu lub roślinnością). Ponadto w Nadre- nii-Palatynacie wprowadzono program rozwoju "EULLE" (środki ochrony środowiska, rozwój obszarów wiejskich, rolnictwo i żywność), w ramach którego zwarte obszary winnic o powierzchni co najmniej 2 ha otrzymują wsparcie w zakresie biotechnicznych metod ochrony roślin w uprawie winorośli. Jeżeli jednak w wyniku przekształcenia pojedynczych winnic na grunty orne działki zajmują powierzchnię mniejszą niż 2 ha, pozostałe winnice nie kwalifikują się już do wsparcia RAK. Obecnie bez takiego wsparcia finansowego biotechniczna ochrona roślin nie jest ekonomicznie opłacalna. W rezultacie następuje wzrost stosowania środków owadobójczych, co z kolei negatywnie oddziałuje na środowisko naturalne.

- Ogrodzone winnice są również niezbędne zarówno z technicznego, jak i ekonomicznego punktu widzenia, aby chronić dojrzałe winogrona przed zniszczeniem przez żerujące ptaki, ponieważ jest to jedyny sposób na zapewnienie skutecznej ochrony.

- Ogrodzone winnice pomagają również zapobiegać szkodom powodowanym przez zwierzynę łowną.

Z perspektywy uprawy winorośli zmniejszenie populacji zwierzyny łownej jest konieczne, ponieważ w Nadrenii-Palatynacie szkody spowodowane przez te zwierzęta w winnicach nie stanowią automatycznie podstawy do uzyskania odszkodowania. Ogrodzone winnice zmniejszają również ryzyko wystąpienia ognisk afrykańskiego pomoru świń, który stanowi poważne zagrożenie dla hodowli zwierząt gospodarskich w Niemczech. Zwalczanie dzików w ogrodzonych winnicach jest łatwiejsze i mniej kosztowne niż na obszarach przeznaczonych pod uprawę zróżnicowanych rodzajów roślin (np. winogron, roślin uprawnych i owoców), które zapewniają zwierzętom schronienie i źródło pożywienia.

- Praktyka nawadniania kropelkowego, którą stosuje się w uprawie winorośli w szczególności w młodych winnicach, nabiera coraz większego znaczenia, a ogrodzone winnice stanowią atut, jeśli chodzi budowanie i eksploatację niezbędnej infrastruktury (studnie, rury itp.). W takich winnicach zarówno zbiorowe pozyskiwanie wody, jak i wspólne korzystanie z linii przesyłowych i dystrybucyjnych jest bardziej efektywne i tańsze.

- Wymogi w zakresie zarządzania są inne w przypadku uprawy winorośli niż na przykład w przypadku uprawy roli - w szczególności na stromych zboczach doliny Mozeli. Gdyby grunty te nie były już wykorzystywane pod uprawę winorośli, istnieje ryzyko, że zostałyby porośnięte przez zarośla, ponieważ nie są one ukierunkowane na uprawę roli ani wykorzystanie jako pastwiska. Na takich nieużytkach mogą spontanicznie zacząć rosnąć rośliny żywicielskie (np. jeżyny) dla niepożądanych szkodników, takich jak muszka plamoskrzydła, zagrażając w ten sposób zdrowiu i jakości winogron w sąsiednich winnicach.

Krajobraz kulturowy, który kształtował się na przestrzeni czasu, oraz naturalna sceneria, w tym tradycyjne winnice, są charakterystyczne dla ChNP "Mosel" i jej renomy.

- Zwarte obszary winnic na zboczach Doliny Mozeli, od wieków dostosowujące się do biegu rzeki i naturalnej topografii, stanowią charakterystyczny element naturalnej scenerii i w ten sposób określają charakter regionu winiarskiego w oczach lokalnych mieszkańców, członków regionalnego przemysłu winiarskiego, specjalistów i konsumentów.

- Wykorzystanie tych gruntów pod tradycyjne uprawy rolne zmieniłoby naturalną scenerię i tym samym krajobraz kulturowy, który kształtował się na przestrzeni wieków.

- Ten krajobraz kulturowy jest zarówno tłem dla reklam wina, jak i atrakcją turystyczną. Stanowi zatem podstawę gospodarczą dla wielu przedsiębiorstw działających w sektorze turystyki, takich jak restauracje i hotele. Brak oznaczenia granic obszaru w specyfikacji produktu umożliwiłby wykorzystywanie gruntów pod uprawy rolne. Jak już stwierdzono powyżej, spowodowałoby to zagrożenie zarośnięciem wielu tradycyjnych winnic, ponieważ nie nadają się one do innych zastosowań niż uprawa winorośli ze względu na niewielkie rozmiary, charakterystykę i często trudną dostępność. Poza wymienionymi konsekwencjami środowiskowymi, pojawienie się zarośli miałoby również konsekwencje gospodarcze, ponieważ takie krajobrazy są nieatrakcyjne dla turystów pod względem wizualnym.

- W 2021 r. organizacja Weltkulturerbe Moseltal e.V. (zarejestrowane stowarzyszenie na rzecz uznania Doliny Mozeli za obiekt światowego dziedzictwa kultury) złożyła wniosek "Historische Weinberge der Kulturlandschaft Moseltal" ("Historyczne winnice krajobrazu kulturowego Doliny Mozeli") do kraju związkowego Nadrenia-Palaty- nat w odniesieniu do trzynastu historycznych obszarów winnic wzdłuż rzeki Mozela. Celem wniosku jest wpisanie tych historycznych obszarów winnic na wstępną listę obiektów światowego dziedzictwa UNESCO w Niemczech, a tym samym uznanie ich za taki obiekt. W dążeniu do uznania za obiekt światowego dziedzictwa UNESCO niezwykle ważne będzie stałe gospodarowanie zarejestrowanymi winnicami. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, by w żaden sposób nie zmieniać istniejącego krajobrazu kulturowego i nie znaleźć się w niekorzystnym położeniu podczas procesu oceny przez UNESCO.

- Wiele win, które są prezentowane w specjalistycznych publikacjach, a tym samym w dużym stopniu kształtują krajowe i międzynarodowe postrzeganie i renomę ChNP "Mosel", często pochodzi z tradycyjnych stromych zboczy Doliny Mozeli (m.in. Wehlener Sonnenuhr, Erdener Prälat, Bernkasteler Doctor, Brauneberger Juffer i Winninger Uhlen). Na tych stromych zboczach korzystne nasłonecznienie oraz zazwyczaj ubogie gleby stwarzają szczególne warunki uprawy, dzięki którym powstają wina wysokiej jakości.

- Dzięki tym czynnikom ChNP "Mosel" wywołuje pozytywne reakcje emocjonalne wśród sprzedawców detalicznych i konsumentów. W szczególności kupno i spożywanie win "Mosel" przywołuje w umysłach konsumentów obrazy słynnych wzgórz. Niektóre osoby mogą wtedy przypominać sobie spędzone tu wakacje i piękne krajobrazy. To sprawia, że ChNP "Mosel" jest wyjątkowa i niepowtarzalna.

Z przedstawionego wyżej uzasadnienia jasno wynika, że uprawa winorośli na zwartym terenie ma szereg zalet dla właścicieli i operatorów winnic, a także dla środowiska i ogółu społeczeństwa. Dlatego też nie należy zwiększać odsetka winnic rozproszonych w kilku miejscach, który obecnie jest bardzo niski, z uwagi na wiele niekorzystnych czynników, które opisano powyżej.

3. Odmiany winorośli

Opis:

W pkt 7 (który ma stać się pkt 8) specyfikacji produktu wymieniono następujące odmiany winorośli:

Wina białe

Arnsburger, Auxerrois, Bacchus, Bronner, Cabernet Blanc (tylko w Saarze), Chardonnay, Ehrenbreitsteiner, Ehrenfelser, Faberrebe, Findling, Gelber Muskateller, Goldriesling, Grauer Burgunder, Grüner Veltliner, Huxelrebe, Johanniter, Juwel, Kerner, Kernling, Merzling, Morio-Muskat, Müller-Thurgau, Muskat-Ottonel, Optima, Ortega, Perle, Phoenix, Prinzipal, Regner, Reichensteiner, Rieslaner, Roter Elbling, Roter Muskateller, Roter Traminer, Saphira, Sauvignon Blanc, Scheurebe, Schönburger, Solaris, Weißer Burgunder, Weißer Elbling oraz Weißer Riesling.

Wina czerwone i różowe

Accent, Acolon, Blauer Frühburgunder, Blauer Limberger, Blauer Portugieser, Blauer Spätburgunder, Bolero, Cabernet Cortis, Cabernet Cubin, Cabernet Dorio, Cabernet Dorsa, Cabernet Mitos, Cabernet Sauvignon, Dakapo, Domina, Dornfelder, Dunkelfelder, Merlot, Müllerrebe, Prior, Regent, Rondo, Rubinet, Saint-Laurent oraz Syrah.

DODANIE:

Dodano następujące odmiany:

Wina białe

Albalonga, Blauer Silvaner, Calardis Blanc, Felicia, Freisamer, Früher Malingre, Früher roter Malvasier, Goldmuskateller, Helios, Hibernal, Hölder, Kanzler, Muscaris, Nobling, Orion, Osteiner, Rosa Chardonnay, Roter Gutedel, Roter MüllerThurgau, Roter Riesling, Ruländer, Sauvignon Cita, Sauvignon Gryn, Sauvignon Sary, Sauvitage, Septimer, Siegerrebe, Silcher, Silvaner, Sirius, Souvignier Gris, Staufer, Trebbiano di Soave, Villaris, Weißer Gutedel oraz Würzer.

Wina czerwone i różowe

Allegro, Baron, Blauburger, Blauer Zweigelt, Cabernet Cantor, Cabernet Carbon, Cabernet Carol, Cabernet Franc, Cabertin, Calandro, Deckrot, Domina, Färbertraube, Frühburgunder, Hegel, Helfensteiner, Heroldrebe, Monarch, Muskattrollinger, Neronet, Palas, Pinotin, Piroso, Reberger, Rosenmuskateller, Rotberger, Tauberschwarz oraz Wildmuskat.

Dodano synonimy odmian winorośli.

Uzasadnienie:

Poprzedni wykaz odmian winorośli był niekompletny. Rozszerzono go w celu uwzględnienia wszystkich sklasyfikowanych dotychczas odmian i ich synonimów.

4. Obowiązujące wymogi na mocy przepisów UE lub przepisów krajowych

Opis:

W pkt 10 specyfikacji produktu zostaną przedstawione dodatkowe wymogi dotyczące etykietowania.

Mniejsze jednostki geograficzne

DODANIE:

Ponadto w rejestrze winnic przedstawiono wykaz nazw obszarów, dużych oraz pojedynczych winnic, a także systemów parceli, które mogą być wykorzystywane jako mniejsze jednostki geograficzne. Wskazano w nim granice obiektów i obszarów w kategoriach odniesień katastralnych (jednostka katastralna, podjednostka katastralna, system parceli, działka). Rejestrem zarządza Izba Rolnictwa Nadrenii-Palatynatu. W Saarze nazwy te wymieniono w rozporządzeniu w sprawie wyznaczenia obszarów uprawy winorośli w Saarze (Verordnung über die Abgrenzung der Weinbaugebiete im Saarland). Rejestr winnic ustanawia się i prowadzi na podstawie:

- § 23 ust. 3 i 4 federalnej ustawy o winach (Weingesetz);

- § 29 federalnego rozporządzenia o winach (Weinverordnung);

- ustawy Nadrenii-Palatynatu o wyznaczaniu miejsc i obszarów oraz o rejestrze winnic (ustawa o winnicach) [Landesgesetz über die Festsetzung von Lagen und Bereichen und über die Weinbergsrolle (Weinlagengesetz)];

- rozporządzenia Saary w sprawie wyznaczenia obszarów uprawy winorośli w Saarze z dnia 2 czerwca 2006 r.;

- § 2 ust. 16 rozporządzenia Nadrenii-Palatynatu w sprawie obowiązków w dziedzinie przepisów dotyczących wina (Landesverordnung über Zuständigkeiten auf dem Gebiet des Weinrechts).

Zgodnie z § 22g federalnej ustawy o winach granice małych jednostek geograficznych można zmienić wyłącznie za zgodą właściwych organizacji, które muszą powiadomić o wszelkich zmianach Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności.

Uzasadnienie:

Należy uzupełnić przepisy dotyczące etykietowania, aby obejmowały mniejsze jednostki geograficzne, w celu dostosowania ich do obowiązującego ustawodawstwa.

5. Organy kontrolne

Opis:

Dodania dotyczące wyznaczonych organów kontrolnych oraz ich zadań.

DODANIE:

W przeprowadzaniu kontroli Izbę Rolnictwa wspiera:

Landesuntersuchungsamt Rheinland-Pfalz (Urząd Kontroli Nadrenii-Palatynatu)

Mainzer Straße 112

56068 Koblenz

Tel. 02 61/91 49-0

Faks 02 61/91 49 19-0

E-mail: poststelle@lua.rlp.de

W przypadku Saary:

Izba Rolnictwa Saary

In der Kolling 310

66450 Bexbach

Tel. 06 82 6/82 89 5-0

Faks 06 82 6/82 89 5-60

E-mail: info@lwk-saarland.de

W przeprowadzaniu kontroli Izbę Rolnictwa wspiera:

Landesamt für Verbraucherschutz (Urząd Ochrony Konsumentów Saary)

Konrad-Zuse-Straße 11

66115 Saarbrücken

Tel. 06 81/99 78-0

Faks 06 81/99 78-45 49

E-mail: poststelle@lav.saarland.de

Uzasadnienie:

Należy dodać Landesuntersuchungsamt Rheinland-Pfalz (Urząd Kontroli Nadrenii-Palatynatu) i Landesamt für Verbraucherschutz (Urząd Ochrony Konsumentów Saary) jako organy kontrolne, ponieważ przeprowadzają one kontrole na tym obszarze. W Saarze uległ zmianie adres Izby Rolnictwa.

6. Inne

Opis:

Zmiany redakcyjne zgodne z wymogami unijnymi.

Uzasadnienie:

Należy dokonać zmian redakcyjnych w celu zapewnienia zgodności z wymogami unijnymi.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Mosel

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Qualitatswein (wino gatunkowe), białe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Barwa win białych przechodzi zwykle od jasnozielonej do intensywnie złotej. Ich aromaty są zazwyczaj zróżnicowane - od świeżych i owocowych po kwiatowe i korzenne. Ponieważ większość win białych stanowią wina jednoodmianowe, zwykle odzwierciedlają one właściwości poszczególnych odmian winorośli, z których są produkowane. Wina cechuje zwykle smak sięgający od delikatnego po bogaty oraz struktura kwasowości przechodząca od subtelnej po mocną. W zależności od sposobu dojrzewania win mogą w nich również występować palone aromaty oraz subtelne lub wyraźne związki fenolowe. W szczególności wina riesling odzwierciedlają w swoich aromatach i mineralności poszczególne terroir Mozeli.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Qualitatswein (wino gatunkowe), czerwone

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wina czerwone mają zwykle barwę od bladoczerwonej po purpurową lub fioletową, w zależności od odmiany winorośli, z wiekiem również z lekko brązowawymi odcieniami. Ich aromaty są zwykle owocowe z nutami jagód i czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, czerwonej porzeczki), mogą także posiadać korzenny, ziemisty charakter. W zależności od sposobu dojrzewania win mogą w nich również występować palone aromaty oraz czekoladowe nuty. Cechuje je zwykle smak sięgający od delikatnego po bogaty oraz struktura kwasowości przechodząca od aksamitnej po orzeźwiającą.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Qualitatswein (wino gatunkowe), różowe We.fherbst, Blanc de Noir

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wina różowe i We.fherbst mają zwykle barwę przechodzącą od delikatnie do silnie jasnoczerwonej. Wina Blanc de Noir mają barwę wina białego. Cechują się one zwykle świeżym i owocowym lub subtelnie korzennym aromatem z nutami czerwonych jagód i czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, czerwonych porzeczek). Wina Blanc de Noir mogą również posiadać delikatny aromat owoców ziarnkowych i pestkowych. Cechuje je zwykle smak sięgający od delikatnego po bogaty oraz struktura kwasowości przechodząca od subtelnej po mocną.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Qualitatswein (wino gatunkowe), rotling

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wina rotling mają zwykle barwę przechodzącą od delikatnie do silnie jasnoczerwonej. Ich aromat jest zwykle owocowy lub czasami nieco korzenny z nutami jagód, owoców ziarnkowych i cytrusowych. Cechuje je zwykle smak sięgający od delikatnego po bogaty oraz orzeźwiająca struktura kwasowości.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Pradikatswein Kabinett (wino z wyróżnikiem "Kabinett")

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wina "Mosel" z wyróżnikiem "Kabinett" są to zwykle wina owocowe i świeże o zauważalnej kwasowości i umiarkowanej zawartości alkoholu.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. Prädikatswein Spätlese (wino z wyróżnikiem "Spätlese")

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wina "Mosel" z wyróżnikiem "Spätlese" cechują zwykle intensywne aromaty dojrzałych owoców oraz harmonijna struktura kwasowości.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. Pradikatswein Auslese (wino z wyróżnikiem "Auslese")

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wina "Mosel" z wyróżnikiem "Auslese" mają zwykle wyrazistą barwę i cechują je intensywne, owocowe aromaty, które są niekiedy egzotyczne. Często występują również delikatne nuty miodowe i korzenne.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. Prädikatswein Beerenauslese (wino z wyróżnikiem "Beerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wina "Mosel" z wyróżnikiem "Beerenauslese" są wytwarzane z przejrzałych, wysuszonych lub zbotrytyzowanych winogron, stąd mają zwykle intensywną barwę od złotożółtej po bursztynową i charakteryzują się nieco oleistą konsystencją. W smaku są one zwykle intensywnie słodkie, o strukturze kwasowości przechodzącej od umiarkowanej po mocną. Ich aromat sięga zwykle od owocowego po korzenny z nutami dojrzałych lub przejrzałych owoców, owoców suszonych, miodu i przypraw.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

9. Pradikatswein Eiswein (wino z wyróżnikiem "Eiswein")

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wina "Mosel" z wyróżnikiem "Eiswein" są tłoczone z naturalnie zamarzniętych winogron, co oznacza silne stężenia zawartych w nich składników. Wina lodowe mają zazwyczaj intensywny, słodki smak połączony z mocną kwasowością. Mają one zwykle owocowe aromaty, które nie są tak nacechowane przez szlachetną pleśń jak aromaty win Beerenauslese i Trockenbeerenauslese.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

10. Prädikatswein Trockenbeerenauslese (wino z wyróżnikiem "Trockenbeerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wina "Mosel" z wyróżnikiem "Trockenbeerenauslese" są wytwarzane z przejrzałych, wysuszonych lub zbotrytyzowa- nych winogron, stąd mają zwykle intensywną barwę od złotożółtej po bursztynową i charakteryzują się nieco oleistą konsystencją. W smaku są one zwykle intensywnie słodkie, o strukturze kwasowości przechodzącej od umiarkowanej po mocną. Ich aromat sięga zwykle od owocowego po korzenny z nutami dojrzałych lub przejrzałych owoców, owoców suszonych, miodu i przypraw. Zasadniczo wina Trockenbeerenauslese różnią się od win Beerenauslese, ponieważ posiadają bardziej skoncentrowane aromaty i charakteryzują się większą zawartością zbotrytyzowanych lub rodzynkowych winogron.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

11. Wino półmusujące, gatunkowe wino musujące

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Poszczególne gleby wietrzeniowe nadają produktom objętym ChNP "Mosel" charakterystyczne właściwości.

Wino półmusujące

Gatunkowe wina półmusujące cechuje drobne lub wyraźne musowanie, są to wina owocowe i świeże. W zależności od rodzaju wina aromaty odpowiadają aromatom opisanym w przypadku win białych, różowych i czerwonych.

Gatunkowe wino musujące

Gatunkowe wina musujące charakteryzują się wyraźnym lub silnym musowaniem, a ich właściwości sięgają od win owocowych i świeżych aż po dojrzałe i drożdżowe. Aromaty zależą od rodzaju wina bazowego, użytych odmian winorośli oraz czasu przechowywania na osadzie.

Wina cremant cechuje intensywne musowanie i delikatna struktura. Ich aromaty są zazwyczaj zróżnicowane, od owocowych i dojrzałych po drożdżowe i korzenne, i zależą od rodzaju wina bazowego, użytych odmian winorośli oraz czasu przechowywania na osadzie.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Mosel" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % objętości.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wszystkie produkty

Szczególna praktyka enologiczna

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

2. Wszystkie produkty

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

3. Wszystkie produkty

Praktyka uprawy

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

5.2. Maksymalna wydajność

125 hektolitrów z hektara 6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar ChNP w Nadrenii-Palatynacie obejmuje winnice znajdujące się w następujących gminach: Alf (1599), Alken (1375), Ayl (Ayl (2740), Biebelhausen (2741)), Bausendorf (Bausendorf (2476), Olkenbach (2477)), Beilstein (1509), Bekond (2609), Bengel (2474), Bernkastel-Kues (Andel (2431), Bernkastel (2433), Kues (2432), Wehlen (2434)), Brauneberg (2429), Bremm (1516), Briedel (1601), Briedern (1510), Brodenbach (1373), Bruttig-Fankel (Bruttig (1506), Fankel (1507)), Bullay (1596), Burg (Mosel) (2460), Burgen (powiat Bernkastel-Wittlich) (2425), Burgen (powiat Mayen-Koblenz) (1371), Cochem (Cochem (1531), Cond (1533), Sehl (1532)), Detzem (2602), Dieblich (1378), Dreis (powiat Bernkastel-Wittlich) (2540), Ediger-Eller (Ediger (1514), Eller (1515)), Ellenz-Poltersdorf (1508), Enkirch (2459), Ensch (2605), Erden (2440), Ernst (1505), Esch (powiat Bernkastel-Wittlich) (2562), Fell (Fastrau (2619), Fell (2622)), Fisch (2735), Flußbach (2478), Föhren (2610), Franzenheim (2786), Graach an der Mosel (2437), Hatzenport (1370), Hetzerath (2559), Hochweiler (2787), Hupperath (2542), Igel (Igel (2788), Liersberg (2789)), Irsch (2711, 2867), Kanzem (2757), Kasel (2662), Kastel-Staadt (2713), Kenn (2614), Kesten (2427), Kinderbeuern (2475), Kinheim (2473), Kirf (Kirf (2717), Meurich (2718)), Klausen (Krames-Klausen (2563), Pohlbach (2564)), Klotten (1502), Klüsserath (2608), Kobern-Gondorf (Gondorf (1364), Kobern (1363)), Koblenz (Güls (1405), Koblenz (1401), Lay (1403), Metternich (1407), Moselweiß (1402)), Köwerich (2607), Konz (Filzen (2428), Filzen (2770), Könen (2769), Kommlingen (2773), Konz (2771), Krettnach (2774), Niedermennig (2772), Oberemmel (2775)), Korlingen (2668), Kröv (2472), Langsur (Grewenich (2793), Langsur (2790), Metzdorf (2794)), Lehmen (Lehmen (1366), Moselsürsch (1367)), Leiwen (2601), Lieser (2436), Löf (Kattenes (1368), Löf (1369)), Lösnich (2441), Longen (2616), Longuich (2615), Maring-Noviand (2435), Mehring (Lörsch (2617), Mehring (2621)), Mertesdorf (2663), Merzkirchen (2724), Mesenich (1511, 2791), Minheim (2576), Morscheid (2665), Moselkern (1558), Müden (Mosel) (1557), Mülheim (Mosel) (2430), Neef (1597), Nehren (1513), Neumagen-Dhron (Dhron (2579), Neumagen (2580)), Niederfell (1377), Nittel (Köllig (2761), Nittel (2763), Rehlingen (2762)), Oberbillig (2767), Oberfell (1376), Ockfen (2739), Ollmuth (2675), Onsdorf (2760), Osann-Monzel (Monzel (2566), Osann (2565)), Palzem (Esingen (2728), Helfant (2732), Kreuzweiler (2729), Palzem (2730), Wehr (2731)), Pellingen (2776), Piesport (Niederemmel (2578), Piesport (2577)), Platten (2536), Pluwig (2670), Pölich (2603), Pommern (1546), Pünderich (1600), Ralingen (Edingen (2804), Godendorf (2803), Ralingen (2802), Wintersdorf (2799)), Reil (2471), Riol (2618), Rivenich (2561), Riveris (2664), Saarburg (2737), Sankt Aldegund (1598), Schleich (2604), Schoden (2742), Schweich (Issel (2613), Schweich (2612)), Sehlem (2560), Senheim (1512), Serrig (2712), Sommerau (2666), Starkenburg (2458), Tawern (Fellerich (2766), Tawern (2759)), Temmels (2765), Thörnich (2606), Traben-Trarbach (Traben (2452), Trarbach (2453), Wolf (2451)), Treis-Karden (Karden (1555), Treis (1556)), Trier (Biewer (2857), Eitelsbach (2855), Filsch (2866), Kernscheid (2868), Kürenz (2864), Olewig (2863), Ruwer-Maximin (2853), Ruwer-Paulin (2854), St. Matthias (2861), Tarforst (2865), Trier (2856), Zewen (2860)), Trittenheim (2581), Ürzig (2439), Valwig (1504), Veldenz (2423), Waldrach (2661), Wasserliesch (2768), Wawern (Trier-Saarburg) (2758), Wellen (2764), Witlingen (2756), Wincheringen (Bilzingen (2723), Söst (2734), Wincheringen (2733)), Winningen (1362), Wintrich (2426), Wittlich (Lüxem (2522), Neuerburg (2524), Wittlich (2521)), Zell (Mosel) (Kaimt (1594), Merl (1595), Zell (1593)), Zeltingen-Rachtig (2438).

Obszar ChNP w Saarze obejmuje winnice znajdujące się w następujących gminach/powiatach: Perl (Hasenberg, St. Quirinusberg), Oberperl, Nennig (Römerberg, Schlossberg), Sehndorf (Klosterberg, Marienberg).

Dokładne granice obszaru są widoczne na mapach, na których zaznaczono winnice w wymienionych wyżej gminach, z podziałem na działki. Mapy są dostępne pod adresem www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein.

Qualitätswein (wino gatunkowe), Prädikatswein (wino z wyróżnikiem), Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów) lub Qualitätsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) z nazwą "Mosel" mogą być produkowane na obszarze innym niż obszar uprawy, na którym zebrano winogrona i który jest wskazany na etykiecie, pod warunkiem, że obszar produkcji znajduje się w tym samym lub sąsiednim kraju związkowym.

7. Odmiany winorośli

Accent

Acolon

Albalonga

Allegro

Arnsburger

Auxerrois - Auxerrois blanc, Pinot Auxerrois

Bacchus

Baron

Blauburger

Blauer Frühburgunder - Frühburgunder, Pinot Noir Precoce, Pinot Madeleine, Madeleine Noir

Blauer Limberger - Limberger, Lemberger, Blaufränkisch

Blauer Portugieser - Portugieser

Blauer Silvaner

Blauer Spätburgunder - Spätburgunder, Pinot Nero, Pinot Noir, Samtrot

Blauer Trollinger - Trollinger, Vernatsch

Blauer Zweigelt - Zweigelt, Zweigeltrebe, Rotburger

Bolero

Bronner

Cabernet Blanc

Cabernet Carbon

Cabernet Carol

Cabernet Cortis

Cabernet Cubin - Cubin

Cabernet Dorio - Dorio

Cabernet Dorsa - Dorsa

Cabernet Franc

Cabernet Mitos - Mitos

Cabernet Sauvignon

Cabertin

Calandro

Chardonnay

Chardonnay Rosé

Dakapo

Deckrot

Domina

Dornfelder

Dunkelfelder

Ehrenbreitsteiner

Ehrenfelser

Faberrebe - Faber

Findling

Freisamer

Früher Malingre - Malinger

Früher Roter Malvasier - Malvoisie, Malvasier, Früher Malvasier

Färbertraube

Gelber Muskateller - Muskateller, Muscat Blanc, Muscat, Moscato

Goldriesling

Grüner Silvaner - Silvaner, Sylvaner

Grüner Veltliner - Veltliner

Hegel

Helfensteiner

Helios

Heroldrebe

Hibernal

Huxelrebe - Huxel

Hölder

Johanniter

Juwel

Kanzler

Kerner

Kernling

Merlot

Merzling

Monarch

Morio Muskat

Muscaris

Muskat Ottonel

Müller Thurgau - Rivaner

Müllerrebe - Schwarzriesling, Pinot Meunier

Neronet

Nobling

Optima 113 - Optima

Orion

Ortega

Osteiner

Palas

Perle

Phoenix - Phönix

Pinotin

Piroso

Prinzipal

Prior

Reberger

Regent

Regner

Reichensteiner

Rieslaner

Rondo

Rotberger

Roter Elbling - Elbling Rouge

Roter Gutedel - Chasselas Rouge

Roter Muskateller

Roter Riesling

Roter Traminer - Traminer, Gewürztraminer, Clevner

Rubinet

Ruländer - Pinot Gris, Pinot Grigio, Grauburgunder, Grauer Burgunder

Saint Laurent - St. Laurent, Sankt Laurent

Saphira

Sauvignon Blanc

Sauvignon Cita

Sauvignon Gryn

Sauvignon Sary

Scheurebe

Schönburger

Septimer

Siegerrebe - Sieger

Silcher

Sirius

Solaris

Souvignier Gris

Staufer

Syrah - Shiraz

Tauberschwarz

Weißer Burgunder - Pinot Blanc, Pinot Bianco, Weißburgunder

Weißer Elbling - Elbling

Weißer Gutedel - Chasselas, Chasselas Blanc, Fendant Blanc, Gutedel

Weißer Riesling - Riesling, Riesling renano, Rheinriesling, Klingelberger

Wildmuskat

Würzer

8. Opis związku lub związków

Obszar uprawy winorośli Mozela, w którym winnice położone są głównie wzdłuż rzeki Mozeli i jej dopływów Saary i Ruwer, obejmuje kilka obszarów fizjograficznych. Z południowego zachodu na północny wschód można wyróżnić następujące obszary: Górna Mozela (Perl do Konz), Dolina Trewiru (Konz do Schweich), Środkowa Mozela (Schweich do Moselkern) i Dolna Mozela (Moselkern do Koblencji). Pod względem morfologicznym region Mozeli można zasadniczo podzielić na dwa podregiony. Na obszarach fizjograficznych Górnej Mozeli i Doliny Trewiru Mozela wije się wśród dość miękkich skał mezozoicznych (wapień marmurkowy, wapień muszlowy i kajper) w zatoce trewirskiej. Natomiast na obszarach fizjograficznych Środkowej i Dolnej Mozeli rzeka płynie zakolami w wąskiej dolinie w kształcie litery V, która wcina się w dewońskie skały Reńskich Gór Łupkowych. Wzdłuż rzek Mozeli, Saary i Ruwer obszary uprawy winorośli występują na wysokościach od około 65 do 375 m n.p.m. Średnia wysokość, na której położone są winnice, wynosi 180 m n.p.m. Winnice są głównie zwrócone w kierunku SE-S-SW (w 50 %), a biorąc pod uwagę cały obszar uprawy winorośli, ich średnia orientacja wynosi 195° (SSW). Geologia: Na obszarze uprawy winorośli Mozeli zdecydowanie dominują skały dewońskie. W okresie dewońskim osady odkładały się w basenie morskim. Na obszarach przybrzeżnych osady stanowiły piaski; w głębi lądu były to muły i gliny. W okresie karbonu te stwardniałe już osady wypiętrzyły się w góry (Reńskie Góry Łupkowe). Obecnie na obszarach występowania skał dewońskich spotykamy głównie piaskowce kwarcytowe, kwarcyty i łupki (ilaste). W okresie Buntsandstein osady rzeczne i naniesione przez wiatr odłożyły się na dzisiejszym obszarze zatoki trewirskiej; obecnie osady te występują jako piaskowce. W kolejnych okresach - Muschelkalk i Keuper - w zatoce trewirskiej tworzyły się osady morskie zawierające wapień. Skały z okresów Keuper i Muschelkalk można znaleźć jedynie w Górnej Mozeli.

Czynniki naturalne: Średnia roczna temperatura w ciągu dnia wynosi 9,7 °C, a średnia temperatura w samym sezonie wegetacyjnym wynosi 14,1 °C. Średnie roczne opady wynoszą 760 mm, z czego 60 % przypada na sezon wegetacyjny. W okresie wegetacyjnym winorośl korzysta średnio z 652 000 Wh/m2 bezpośredniego nasłonecznienia. Najwyższe wartości nasłonecznienia odnotowuje się na stromych i bardzo stromych stokach.

Czynniki ludzkie: Ponieważ rozdrobniona struktura i strome zbocza ograniczają zastosowanie maszyn w winnicach, ich pielęgnacja wymaga dużego nakładu pracy, co ma stabilizujący wpływ na plony. Przyczynia się to w znacznym stopniu do podniesienia jakości zbiorów pod względem naturalnej minimalnej zawartości alkoholu, kształtowania się aromatów oraz równowagi kwasowej win. Typowe właściwości win warunkują: długi sezon wegetacyjny w połączeniu ze szczególną topografią obszaru upraw, warunkami mikroklimatycznymi, charakterystycznym składem gleby i dużym wkładem pracy ludzkiej. Wpływ człowieka opiera się na wielowiekowej tradycji uprawy winorośli.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Wino, gatunkowe wino musujące i wino półmusujące

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina muszą przejść kontrolę urzędową, aby na etykietach można było używać określeń tradycyjnych Qualitätswein (wino gatunkowe), Prädikatswein (wino z wyróżnikiem), Qualitätsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) oraz Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów). Na etykiecie należy umieścić wydany w związku z tym numer kontroli (amtliche Prüfungsnummer lub A.P.-Nr.). Zastępuje on numer partii.

Oprócz istniejącej chronionej nazwy wina, wino i produkty sektora wina muszą być opatrzone etykietą zawierającą jedno z określeń tradycyjnych wymienionych w pkt 5 lit. a) specyfikacji produktu. Stosowanie określeń tradycyjnych wymienionych w pkt 5 lit. b) specyfikacji produktu nie jest obowiązkowe.

Ponadto w rejestrze winnic przedstawiono wykaz nazw obszarów, dużych oraz pojedynczych winnic, a także systemów parceli, które mogą być wykorzystywane jako mniejsze jednostki geograficzne. Wskazano w nim granice obiektów i obszarów w kategoriach odniesień katastralnych (jednostka katastralna, podjednostka katastralna, system parceli, działka). Rejestrem zarządza Izba Rolnictwa Nadrenii-Palatynatu. W Saarze nazwy te wymieniono w rozporządzeniu w sprawie wyznaczenia obszarów uprawy winorośli w Saarze (Verordnung über die Abgrenzung der Weinbaugebiete im Saarland). Rejestr winnic ustanawia się i prowadzi na podstawie:

- § 23 ust. 3 i 4 federalnej ustawy o winach (Weingesetz);

- § 29 federalnego rozporządzenia o winach (Weinverordnung);

- ustawy Nadrenii-Palatynatu o wyznaczaniu miejsc i obszarów oraz o rejestrze winnic (ustawa o winnicach) [Landesgesetz über die Festsetzung von Lagen und Bereichen und über die Weinbergsrolle (Weinlagengesetz)];

- rozporządzenia Saary w sprawie wyznaczenia obszarów uprawy winorośli w Saarze z dnia 2 czerwca 2006 r.;

- § 2 ust. 16 rozporządzenia Nadrenii-Palatynatu w sprawie obowiązków w dziedzinie przepisów dotyczących wina (Landesverordnung über Zuständigkeiten auf dem Gebiet des Weinrechts).

Zgodnie z § 22g federalnej ustawy o winach granice małych jednostek geograficznych można zmienić wyłącznie za zgodą właściwych organizacji, które muszą powiadomić o wszelkich zmianach Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności.

Link do specyfikacji produktu

www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.252.49

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 01/07/2022
Data ogłoszenia: 01/07/2022