Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 240/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Etna"

PDO-IT-A0780-AM02

Data przekazania informacji:

25.3.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Informacje o rodzajach win musujących i odpowiednich kategoriach

Opis: określono istniejące rodzaje produktów wina musującego, wprowadzając rozróżnienie na białe i różowe wino musujące, z których każde należy do dwóch kategorii: "wino musujące" i "gatunkowe wino musujące".

Uzasadnienie: Białe i różowe wina musujące "Etna" są produkowane z czerwonych winogron Nerello Mascalese wyłącznie z zastosowaniem tradycyjnej metody. Biorąc pod uwagę wysoką jakość tych produktów oraz wzrost popytu na rynku, postanowiono dokładniej określić i przedstawić informacje na temat dwóch dostępnych wersji win musujących objętych ChNP "Etna".

Zmiana ta dotyczy pkt 1 specyfikacji produktu oraz pkt 4 (Opis wina lub win) jednolitego dokumentu.

2. Połączenie drugorzędnych odmian winorośli

Opis: w przypadku rodzajów "Etna" Bianco i "Etna" Bianco Superiore w wykazie odmian drugorzędnych skreślono odmiany Minnella bianca i Trebbiano, ale zachowano odniesienie do stosowania odmian przystosowanych do regionu Sycylii.

Uzasadnienie: nazwy tych dwóch odmian skreślono w celu zapewnienia przejrzystości, ponieważ są one już wpisane do rejestru krajowego i sklasyfikowane jako odmiany przystosowane do uprawy w regionie Sycylii.

Zmiana ta dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

3. Zmiana dotycząca połączenia odmian winorośli - wino musujące "Etna"

Opis: w przypadku wina musującego "Etna" (różowego lub winifikowanego jako białe) minimalna ilość winogron Nerello Mascalese została zwiększona z 60 % do 80 %.

Uzasadnienie: zmiana ta ma na celu zapewnienie, aby produkcja była identyfikowana z oryginalnością odmiany winogron Nerello Mascalese.

Zmiana ta dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

4. Zmiany administracyjne na obszarze produkcji winogron

Opis: gmina Paterno została zastąpiona przez gminę Ragalna.

Uzasadnienie: w wyniku zmian w administracji publicznej gmina Ragalna została ustanowiona jako gmina autonomiczna, zastępując tym samym gminę Paterno. Obszar objęty kontrolowaną nazwą pochodzenia (DOC) "Etna" był wcześniej częścią gminy Paterno, ale obecnie należy do nowo utworzonej gminy Ragalna.

Ta redakcyjna zmiana informacji administracyjnych nie powoduje żadnej zmiany granic obszaru, na którym produkowane są winogrona objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Etna".

Jest to zmiana redakcyjna polegająca na aktualizacji pkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 6 jednolitego dokumentu (Wyznaczony obszar geograficzny).

5. Podanie minimalnej liczby roślin na hektar

Opis: w przypadku nowych nasadzeń i ponownych nasadzeń odstępy między krzewami muszą umożliwiać posadzenie co najmniej 4 600 krzewów winorośli na hektar.

Uzasadnienie: kontrolę rozmieszczenia produkcyjnego nowych nasadzeń pod kątem liczbowym uważa się za niezbędną zgodnie z zasadą łączenia lokalnej tradycji uprawy winorośli i jakości winnic.

Zmiana ta dotyczy pkt 4 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

6. Rodzaje win różowych i win musujących różowych i białych - minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winogronach

Opis: w odniesieniu do rodzajów win różowych i win musujących minimalna wymagana zawartość alkoholu w winogronach w czasie zbioru została obniżona o pół punktu procentowego: w przypadku win różowych - z 12 do 11,5, a w przypadku win musujących - z 10 do 9,5.

Uzasadnienie: możliwość obróbki przy wysokiej zawartości kwasu jest wymogiem dotyczącym obu tych rodzajów wina, w związku z czym najwcześniejsze winogrona powinny być zbierane po osiągnięciu idealnej dojrzałości technologicznej, aby uzyskać bardzo subtelne i delikatne wina.

Zmiana ta dotyczy pkt 4 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

7. Butelkowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym - aktualizacja odniesienia do ustawodawstwa

Opis: Zamieszczono odniesienie do art. 35 ust. 3 ustawy nr 238/2016 dotyczącego indywidualnych zezwoleń na butelkowanie win o kontrolowanej nazwie pochodzenia "Etna" (DOC) poza wyznaczonym obszarem produkcji.

Uzasadnienie: jest to redakcyjna aktualizacja odniesienia do obowiązującego ustawodawstwa.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu i pkt 9 jednolitego dokumentu (Dodatkowe wymogi - Butelkowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym).

8. "Etna" Rosato, zmiany parametrów barwy, minimalnej całkowitej objętościowej zawartości alkoholu, minimalnej zawartości ekstraktu bezcukrowego

Opis: Odcień różu został zmieniony na odcienie pomarańczowe, a odniesienie do barwy rubinowoczerwonej zostało skreślone; minimalną całkowitą objętościową zawartość alkoholu zmniejszono z 12,50 % do 12 %; wartość ekstraktu suchego obniżono z 20 g/l do 18 g/l.

Uzasadnienie: odcień barwy zmienia się w miarę dojrzewania i nie ma podstaw, by uwzględniać barwę rubinowoczer- woną obecnie, gdy nowe techniki stosowane w winiarstwie umożliwiają produkcję win różowych o jaśniejszym zabarwieniu. Zgodnie z tym, co zostało już określone w odniesieniu do zawartości alkoholu w winogronach w czasie zbiorów, a także ze względów technicznohandlowych na etapie konsumpcji, minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu została obniżona do 12 %, a wartość ekstraktu suchego do 18 g/l.

Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 4 (Opis wina lub win) jednolitego dokumentu.

9. "Etna" Bianco Superiore - informacje na temat minimalnej kwasowości ogólnej

Opis: w przypadku rodzaju wina "Etna" Bianco Superiore podano jedynie minimalną wartość 5,5 g/l, jeśli chodzi o parametr fizykochemiczny kwasowości ogólnej.

Uzasadnienie: skreślono zakres wartości od 5,5 g/l do 7 g/l, który był błędem drukarskim w poprzednich wersjach. Dzięki obecnej zmianie redakcyjnej jedyną wartością, o której jest mowa, jest minimalna wartość 5,5 g/l.

Jest to zmiana redakcyjna, która dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 4 (Opis wina lub win) jednolitego dokumentu.

10. Wprowadzenie cech charakterystycznych białych i różowych win musujących w momencie wprowadzenia do obrotu

Opis: Cechy charakterystyczne białych i różowych win musujących w momencie wprowadzenia do obrotu zostały określone osobno. Wcześniej były one ujęte w tej samej kategorii "wino musujące".

Uzasadnienie: Wina musujące stanowią istotną część wizerunku nazwy "Etna" w dwóch rodzajach: wina białe i różowe; w związku z tym właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne dwóch wersji wina musującego (białego i różowego) zostały dokładniej określone.

Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 4 (Opis wina lub win) jednolitego dokumentu.

11. Etykietowanie i prezentacja - zastosowanie większej jednostki geograficznej "Sicilia"

Opis: na etykiecie i do celów prezentacji win objętych ChNP "Etna" można zamieścić odniesienie do większej jednostki geograficznej "Sicilia".

Uzasadnienie: zastosowanie szerszej nazwy geograficznej "Sicilia" dostarcza konsumentom więcej informacji na temat położenia geograficznego ChNP "Etna" w regionalnym systemie uprawy winorośli zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi i krajowymi.

Zmiana ta dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu (Dodatkowe wymogi - Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania).

12. Pakowanie i systemy zamknięć - przeredagowanie i sprecyzowanie

Opis: maksymalna nominalna pojemność opakowań szklanych została zmniejszona z 5 do 3 litrów, z wyjątkiem butelek bordoskich, burgundzkich i reńskich, w przypadku których dozwolona jest pojemność do 18 litrów.

Uzasadnienie: usunięcie limitu 5 litrów wyklucza możliwość stosowania "gąsiorów", a wskazanie limitu do 18 litrów zachęca do stosowania dużych formatów.

Opis: wszystkie systemy zamknięć przewidziane w obowiązującym ustawodawstwie są dozwolone w przypadku win musujących, z wyjątkiem materiałów z tworzyw sztucznych.

Uzasadnienie: zmiana ta wyraźnie określa intencje producentów, zgodnie z którymi materiały z tworzyw sztucznych nie powinny być dozwolone w przypadku win musujących.

Opis: zniesiono wymóg stosowania standardowych korków w odniesieniu do wszystkich rodzajów, z wyjątkiem "Etna" Rosso Riserva i "Etna" Bianco Superiore.

Uzasadnienie: zmiana ta polega na sprecyzowaniu, że w przypadku win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia (DOC) "Etna", z wyjątkiem "Etna" Rosso Riserva i "Etna" Bianco Superiore, dozwolone są wszystkie przewidziane prawem zamknięcia. Stwarza to możliwość stosowania w winach objętych tą nazwą nowoczesnych zamknięć, powszechnie stosowanych w innych państwach.

Zmiana ta dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 9 jednolitego dokumentu (Dodatkowe wymogi).

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Etna

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

4. Opis wina lub win

1. "Etna" Bianco

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Barwa: słomkowożółta, ze sporadycznymi złotymi refleksami;

Zapach: delikatny, charakterystyczny;

Smak: wytrawny, świeży, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. "Etna" Bianco Superiore

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Barwa: bardzo jasna słomkowożółta z jasnozielonymi refleksami;

Zapach: delikatny, charakterystyczny;

Smak: wytrawny, świeży, harmonijny, łagodny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. "Etna" Rosso

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Barwa: rubinowoczerwona z refleksami przypominającymi barwę owocu granatu w miarę dojrzewania;

Zapach: intensywny, charakterystyczny;

Smak: wytrawny, ciepły, mocny, pełny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. "Etna" Rosso Riserva

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Barwa: rubinowoczerwona z refleksami przypominającymi barwę owocu granatu w miarę dojrzewania;

Zapach: intensywny, charakterystyczny;

Smak: wytrawny, ciepły, mocny, pełny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. "Etna" Rosato

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Barwa: różowa o różnej intensywności i pomarańczowych odcieniach;

Zapach: intensywny, charakterystyczny;

Smak: wytrawny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. "Etna" Spumante Bianco

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Pianka: delikatna i długotrwała;

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;

Zapach: intensywny i charakterystyczny, czasami z nutami cytrusowymi, którym towarzyszy delikatna nuta drożdży;

Smak: pełny, harmonijny, długotrwały; od "brut" po ekstra wytrawne;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Ogólne cechy analityczne
Minimalna kwasowość ogólna 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. "Etna" Spumante Rosato lub Rosé

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Pianka: delikatna i długotrwała;

Barwa: różowa o różnej intensywności i pomarańczowych odcieniach;

Zapach: intensywny i charakterystyczny, czasami z nutami kwiatowymi i pikantnymi, którym towarzyszy delikatna nuta drożdży;

Smak: pełny, harmonijny, długotrwały; od "brut" po ekstra wytrawne;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wina musujące - druga fermentacja w butelce

Szczególne praktyki enologiczne

Wina musujące muszą być produkowane wyłącznie w drodze naturalnej drugiej fermentacji w butelce i odpoczywania na osadzie przez co najmniej 18 miesięcy.

2. Wina musujące - produkcja wina

Szczególne praktyki enologiczne

Wina musujące muszą być produkowane:

- w przypadku rodzaju różowego - albo przez poddanie maceracji czerwonych winogron na sposób "rosé", albo przez wyprodukowanie wina z połączenia czerwonych i białych winogron, które były osobno tłoczone;

- w przypadku rodzaju białego - przez wyprodukowanie wina białego z czerwonych winogron.

3. Rodzaj Rosso Riserva

Szczególne praktyki enologiczne

Wina czerwone mogą być oznaczone nazwą "Riserva" wyłącznie wówczas, gdy dojrzewały przez co najmniej cztery lata na obszarze produkcji, w tym co najmniej 12 miesięcy w drewnianych pojemnikach. Okres dojrzewania musi rozpocząć się 1 listopada roku zebrania winogron.

5.2. Maksymalna wydajność

1. "Etna" Bianco, Bianco Superiore, Bianco Spumante, Rosso, Rosato, Rosato Spumante.

9 000 kg winogron z hektara

2. "Etna" Rosso Riserva

8 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji winogron odpowiednich do produkcji win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "Etna" znajduje się w prowincji Catania i obejmuje tereny należące częściowo do następujących gmin: Biancavilla, S. Maria di Licodia, Ragalna, Belpasso, Nicolosi, Pedara, Trecastagni, Viagrande, Aci S. Antonio, Acireale, S. Venerina, Giarre, Mas- cali, Zafferana, Milo, S. Alfio, Piedimonte, Linguaglossa, Castiglione, Randazzo.

7. Odmiany winorośli

Carricante B.

Catarratto bianco comune B. - Catarratto

Catarratto bianco lucido B. - Catarratto

Nerello cappuccio N.

Nerello cappuccio N. - Nerello mantellato

Nerello mascalese N.

8. Opis związku lub związków

Etna

Obszar o kontrolowanej nazwie pochodzenia (DOC) "Etna" znajduje się w prowincji Catania: 20 gmin położonych na niższych zboczach Etny, gdzie zmienny klimat i gleba zapewniają wysoką jakość produkcji. "Etna" była pierwszą kontrolowaną nazwą pochodzenia (DOC) na Sycylii, która została uznana. Gleba jest wulkaniczna, a klimat umiarkowany. Odmiany winorośli Nerello Mascalese i Carricante uprawia się na dużych wysokościach na obszarze objętym kontrolowaną nazwą pochodzenia "Etna". W miejscach, w których zbocza są strome, winnice są prowadzone na tarasach otoczonych murami bezzaprawowymi. Wszystkie wina mają przyjemny, harmonijny i elegancki aromat. Wulkaniczny skład gleby i zawartość minerałów sprawiają, że wina mają długi okres przydatności do spożycia. Na tym obszarze Sycylii winogrona dojrzewają najpóźniej, a sezon zbiorów trwa od września do końca października.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Działania związane z produkcją wina na określonym obszarze geograficznym

Ramy prawne:

Przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Oprócz wyznaczonego obszaru produkcji, działania związane z produkcją wina, drugą fermentacją w celu wyprodukowania wina musującego, obowiązkowym leżakowaniem i dojrzewaniem w butelce można przeprowadzać w dowolnym miejscu w obrębie gmin, nie tylko w części należącej do wyznaczonego obszaru, ale również na terenie gmin graniczących z wyznaczonym obszarem.

Pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Ramy prawne:

Przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Zgodnie z art. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 działania związane z butelkowaniem win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "Etna" muszą być przeprowadzane na obszarze produkcji wina w celu zapewnienia jakości i renomy, pochodzenia i skutecznych kontroli. Aby zachować wcześniej ustanowione prawa podmiotów, które tradycyjnie zajmowały się butelkowaniem poza wyznaczonym obszarem produkcji, możliwe jest jednak wydawanie indywidualnych zezwoleń na warunkach określonych w art. 35 ust. 3 ustawy nr 238/2016.

Etykietowanie i prezentacja

Ramy prawne:

Przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Etna" mogą być opatrzone dodatkowymi nazwami geograficznymi odnoszącymi się do jednostek administracyjnych lub okręgów, w których uprawiane są winogrona, zgodnie z wykazem zamieszczonym w załączniku 1 do specyfikacji produktu.

Informacje o roczniku

Ramy prawne:

Przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Rocznik musi być podany na wszystkich winach objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "Etna", z wyjątkiem win musujących, które nie pochodzą z jednego rocznika.

Etykietowanie i prezentacja

Ramy prawne:

Przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Większa jednostka geograficzna "Sicilia" może być stosowana na etykietach i do celów prezentacji win "Etna" zgodnie z art. 30 ustawy 238/2016 i pkt 7 ppkt 4 specyfikacji produktu objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia "Sicilia".

Pakowanie i systemy zamknięć

Ramy prawne:

Przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Etna" mogą być wprowadzane do obrotu wyłącznie w szklanych pojemnikach o nominalnej pojemności do 3 litrów. Ograniczenie to nie dotyczy tradycyjnych szklanych butelek bor- doskich, burgundzkich i reńskich, które mogą mieć maksymalną pojemność 18 litrów.

Wszystkie systemy zamknięć przewidziane w obowiązującym ustawodawstwie są dozwolone w przypadku win musujących, z wyjątkiem materiałów z tworzyw sztucznych.

Dozwolone są wszystkie zamknięcia przewidziane w obowiązującym ustawodawstwie, z wyjątkiem rodzajów Rosso Riserva i Bianco Superiore, w przypadku których obowiązkowe jest stosowanie standardowych korków.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/17936

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.240.22

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 22/06/2022
Data ogłoszenia: 22/06/2022