Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 131/12)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"MAKAPONIA THE EMIAAE / MAKARONIA TIS SMILAS / MAKAPONIA TOY EKAINITZIOY / MAKARONIA TOU SKLINITZIOU"

Nr UE: PGI-CY-02763 - 5.3.2021

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy ChOG

"MaKapóvia Tnę luiAaę / Makaronia tis Smilas / MaKapóvia tou IkXivitziou / Makaronia tou Sklinitziou"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Cypr

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 2.5. Makarony

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" to rodzaj suszonego makaronu wytwarzanego przez zmieszanie mąki z pszenicy durum z niewielką ilością soli i wody lub przez zmieszanie innego rodzaju mąki z semoliną, solą i wodą. Do przygotowania produktu może również być wykorzystywana oliwa z oliwek.

Właściwości fizyczne

"Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" ma niewielki otwór przechodzący wzdłużnie, jego kształt jest wyraźnie nieregularny, głównie ze względu na to, że suszone ciasto jest cieńsze na końcach niż pośrodku.

długość: 3-6 cm

grubość: 0,3-0,7 cm (w najgrubszym punkcie)

barwa: biaława

tekstura: twarda, gładka powierzchnia właściwości chemiczne

zawartość wilgoci: mniej niż 12 %

węglowodany: 70-80 %

sól: mniej niż 1 %

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Produkcja "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym w następujących etapach:

- przygotowanie ciasta przez zmieszanie surowców;

- pozostawienie ciasta do odpoczynku;

- krojenie ciasta na małe kawałki;

- formowanie każdego kawałka za pomocą łodygi (sklinitzi);

- suszenie.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

"Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" pakuje się w przezroczyste opakowania. Opakowanie pozwala konsumentowi zobaczyć cechy produktu, w szczególności jego stosunkowo nieregularny kształt, konsystencję i charakterystyczne otwory, po których widać, że został wykonany ręcznie.

Produkt musi być pakowany i etykietowany na określonym obszarze geograficznym w celu zapewnienia dobrej iden- tyfikowalności oraz w taki sposób, by zapobiec uszkodzeniom. Transport produktu, w celu zapakowania poza obszar produkcji zwiększyłby prawdopodobieństwo pogorszenia jego jakości i uszkodzenia produktu, gdyż byłby narażony na kruszenie lub pękanie.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na opakowaniu muszą znaleźć się następujące elementy:

- napis "xaponoir|Ta ZuuapiKÓ" [cheiropoiita zymarika], oznaczający "makaron produkowany ręcznie";

- odniesienie do sklinitzi (łodygi) użytego do nadania kształtu.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Całe terytorium Republiki Cypryjskiej.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wniosek o rejestrację nazwy "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" opiera się na szczególnych cechach fizycznych produktu, a także na renomie, jaką cieszy się on od lat. "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" ma w środku otwór i charakterystyczną różnicę grubości między końcami a środkową częścią suszonego produktu.

Cechy charakterystyczne "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" są owocem wiedzy fachowej i doświadczenia lokalnych producentów. W szczególności:

Po pierwsze, ogromne znaczenie ma wybór narzędzia wykorzystywanego do produkcji produktu. Ta cienka, tyczkowata łodyga roślin rodzaju Juncus sp. jest starannie wybierana i krojona. W miejscowym dialekcie roślina ta nazywana jest sklinitzi i dlatego nazwa ta jest używana także w odniesieniu do narzędzia. Czasami, szczególnie w przeszłości, zamiast sklinitzi używano cienkiego szpikulca znanego jako smíla. Temu właśnie narzędziu produkt zawdzięcza swą nazwę. Wybierając sklinitzi, którego będą używać przez lata, producenci wybierają łodygę o długości około 30-40 cm, o gładkiej i cylindrycznej powierzchni. Łodygi ze spłaszczonymi bokami lub z chropowatą powierzchnią nie nadają się do kształtowania równomiernego cylindrycznego otworu w "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou".

Innym elementem istotnym dla nadania produktowi jego szczególnych cech jest elastyczność ciasta, która zależy od czasu odpoczynku. Małe kawałki ciasta obrabia się na sklinitzi, aby uzyskać cylindryczny zwężony przy końcach kształt. Każdy kawałek ciasta stanie się jedną sztuką "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou". Grubość produktu zależy od doświadczenia i techniki każdego producenta przy owijaniu ciasta na sklinitzi. Najbardziej doświadczeni producenci są w stanie jednocześnie obrabiać i kształtować kilka kawałków ciasta, co przyspiesza proces i zwiększa wydajność.

Sztuka i umiejętności producentów są również potrzebne w procesie suszenia "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou". Świeże "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" muszą zostać umieszczone na sitach lub koszach do suszenia w taki sposób, aby nie dotykały się nawzajem. Umożliwia to lepsze i bardziej równomierne wysychanie. Doświadczenie każdego producenta pozwala mu ocenić, kiedy produkt jest gotowy. Kryteria, które należy sprawdzić, to:

a) brak usztywnień na powierzchni oraz

b) dźwięk, jaki powstaje przy wstrząsaniu i obijaniu jednych o drugie.

W bibliografii "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" opisuje się jako tradycyjne danie na szczególne okazje, związane również z obchodzeniem świąt. Danie było podawane w niedziele, ale również na cypryjskich weselach i podczas dożynek. Zgodnie z literaturą na temat lokalnego folkloru przygotowanie "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" dawało kobietom na wsi możliwość interakcji społecznych. Kobiety "konkurowały" o to, jak umieszczać "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" w koszach do suszenia, układając je na różne sposoby.

Oprócz wieloletniej tradycji jako lokalnego produktu cypryjskiego makaron "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" zyskał w ostatnich latach szczególną renomę i stał się częścią "nowoczesnej" diety. "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" otrzymała znak "Taste Cyprus Delightful Journeys" dla cypryjskiej gastronomii i jest jednym z produktów prezentowanych podczas Festiwalu Tradycji i Kultury, który od 2004 r. odbywa się w różnych społecznościach wiejskich na Cyprze. "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" zajmuje specjalne miejsce w specjalnych wydarzeniach organizowanych w celu uczczenia cypryjskich makaronów z udziałem znanych kucharzy, a także w wielu mediach drukowanych i elektronicznych promujących cypryjską gastronomię.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/AU/FE9A90EB4A75497BC22583A9003E9C46/$file/npoSiaYpa9ń%20paKapóvia% 20Tnę%20°piXaępdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.131.12

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 21/03/2022
Data ogłoszenia: 24/03/2022