Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 190/07)

(Dz.U.UE C z dnia 8 czerwca 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 <odn>(1)</odn>.

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Mátra/Mátrai"

Numer referencyjny: PDO-HU-A1368-AM02

Data przekazania informacji: 29.4.2020 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Wprowadzenie do specyfikacji produktu nowego rodzaju wina o nazwie "Mátra (Mátrai) Superior"
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
-
II. Opis win
-
III. Szczególne praktyki enologiczne
-
V. Maksymalna wydajność
-
VI. Dozwolone odmiany winorośli
-
VII. Związek z obszarem geograficznym
-
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Opis wina lub win
Praktyki winiarskie
Związek z obszarem geograficznym
Wymogi dodatkowe
c)
Uzasadnienie:

W przypadku wina "Mátra (Mátrai) Superior" uważamy, że obszar może mieć nadrzędne znaczenie w stosunku do właściwości odmiany winorośli, pod warunkiem że producent wina wytwarza je z zachowaniem niezbędnej staranności i zgodnie z określonymi w przepisach metodami uprawy. Celem jest uzyskanie autentycznego i naturalnego wina z tego szczególnego surowca poprzez wykorzystanie metody produkcji ograniczającej do minimum stosowanie sztucznych środków do przetwarzania powodujących zmianę właściwości produktu.

2.
Uzupełnienie dozwolonych odmian winorośli o odmiany chasselas, furmint, királyleányka, bíborkadarka i turán
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
VI. Dozwolone odmiany winorośli
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczy zmiana:
Główne odmiany winorośli
c)
Uzasadnienie:

Jedną z zalet obszaru uprawy winorośli Mátra jest różnorodność występujących na nim odmian winorośli, którą można przypisywać szczególnym warunkom klimatycznym i lokalnym i która uzasadnia poszerzenie zakresu przedmiotowych odmian.

<przyp>(1)</przyp> Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Wina wytwarzane na obszarze uprawy winorośli Mátra z odmiany winorośli chasselas stanowią świeże, lekkie, odświeżające wina odmianowe o wyrazistym smaku. Wina wytwarzane z odmiany winorośli furmint mogą w znakomity sposób odzwierciedlać walory niektórych lokalizacji na obszarze uprawy winorośli charakteryzujących się wyjątkowymi warunkami. Odmiana winorośli királyleányka doskonale uzupełnia skład winnic, w których stosuje się głównie odmiany winorośli z rodziny muszkatów z regionu Mátra, i umożliwia jeszcze lepsze uwydatnienie walorów obszaru produkcji. Czerwone odmiany winorośli bíborkadarka i turán - nawet jako surowce służące do kupażowania - podkreślają oryginalny charakter uznanych już win czerwonych, lecz jednocześnie są szczególnie dobrze dostosowane do warunków produkcji panujących w niektórych spośród najważniejszych lokalizacji na obszarze uprawy winorośli.

3.
Doprecyzowanie zapisu dotyczącego wymiarów logo obszaru uprawy winorośli
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczy zmiana:
przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
c)
Uzasadnienie:

Zmiana ma na celu ujednolicenie wymiarów logo obszaru uprawy winorośli umieszczanego na produktach objętych ChNP "Mátra".

4.
Zmiana praktyk enologicznych wynikająca ze zmian w przepisach
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
III. Szczególne praktyki enologiczne - zasady prowadzenia winorośli
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczy zmiana:
Praktyki winiarskie - Szczególne praktyki enologiczne
c)
Uzasadnienie:

Przedmiotowa zmiana ma na celu umożliwienie produkcji wyższej jakości win.

5.
Zmiana natury technicznej - Zmiana nazwy jednostki certyfikującej
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IX. Kontrola
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczy zmiana:
przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
c)
Uzasadnienie:

Aktualizacja wynikająca ze zmiany adresu i danych kontaktowych jednostki certyfikującej.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Mátra

Mátrai

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Wina białe

Wina o barwie bladozielonej, bladej słomkowożółtej, słomkowożółtej lub bardziej intensywnej słomkowożółtej, bez dębowego aromatu, często o delikatnej kwasowości i niskiej zawartości alkoholu, o świeżym, owocowym charakterze, niekiedy z wyczuwalnymi nutami owoców cytrusowych.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość miareczkowa 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wina różowe

Wina o barwie bladoróżowej, różowej lub jasnofioletowej, o lekkiej i żywej kwasowości, z wyczuwalnymi silnie owocowymi nutami aromatycznymi oraz zapachami i aromatami pozbawionymi nut charakterystycznych dla dojrzewania w beczkach. Spożywa się je do roku lub półtora roku począwszy od daty zbiorów.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość miareczkowa 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

(w miligramach na litr)

Wina czerwone

Wina o barwie od rubinowej po ciemnorubinową, o wyczuwalnych intensywnych owocowych aromatach, często korzenne, smaczne, częściowo lub przez minimalny czas poddane dojrzewaniu w drewnie, bez dominującego aromatu dębu. Wina czerwone charakteryzują się giętką strukturą, dobrą równowagą oraz średnią zawartością alkoholu.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość miareczkowa 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

(w miligramach na litr)

Wina muszkatowe (muskotály)

Wina o barwie bladej słomkowożółtej, słomkowożółtej lub bardziej intensywnej słomkowożółtej, o wyczuwalnych intensywnych aromatach muszkatowych, owocowym smaku i delikatnej kwasowości, często zawierające cukry resztkowe.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość miareczkowa 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wina pochodzące z późnych zbiorów (késői szüretelésű bor)

Wina o złocistej barwie i złożonych aromatach, o jedwabistej, pełnej strukturze, bogatych smakach, nutach charakterystycznych dla dojrzewania w beczce lub butelce oraz przyjemnej kwasowości i zawartości alkoholu. Często zawierają cukry resztkowe.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wina clairet

Wina o barwie jasnoczerwonej lub bardziej intensywnej czerwonej, z wyczuwalnymi aromatami wiśni lub czereśni, o lekkiej i żywej kwasowości typowej dla wykorzystanej odmiany oraz o złożonych zapachach i aromatach pozbawionych nut charakterystycznych dla dojrzewania w beczkach.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość miareczkowa 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wina białe typu superior (superior fehér)

Wina białe o barwie zielonkawobiałej, zielonkawożółtej lub żółtej, o wyższej jakości, dobrze rozwinięte, wyjątkowo dojrzałe, o długo utrzymującym się w ustach smaku i wyższej zawartości alkoholu. Wina odmianowe rozwijają zapachy i aromaty charakterystyczne dla wykorzystanej odmiany, które mogą uzupełniać zapachy i aromaty typowe dla obszaru produkcji. Wina kupażowane mają różne właściwości uzależnione od proporcji zastosowanych do kupażowania odmian winorośli, a w obrębie kategorii win wytrawnych i półwytrawnych charakteryzują się pełnym, długo utrzymującym się smakiem.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość miareczkowa 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wina czerwone typu superior (superior vörös)

Wina o barwie od owocu granatu po ciemnorubinową, o owocowych i korzennych aromatach typowych dla zastosowanej odmiany w przypadku wina odmianowego. W przypadku win kupażowanych ich aromaty, smaki oraz ich okrągła kwasowość i zawartość tanin zależą od proporcji zastosowanych do kupażowania odmian winorośli. Wina te charakteryzują się szczególnie dojrzałymi aromatami, aksamitnym smakiem i cielistością z wyczuwalnymi nutami owocowymi (nuty czereśni, wiśni, maliny, czerwonej porzeczki itp.) i korzennymi (cynamon, wanilia, czekolada, tytoń itp.), które mogą uzupełniać zapachy i smaki typowe dla obszaru produkcji.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość miareczkowa 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 15
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Wina białe

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:

winogrona należy przetworzyć w ciągu 24 godzin następujących po zbiorach,
oczyszczanie moszczu.

Wina różowe

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:

winogrona należy przetworzyć w ciągu 24 godzin następujących po zbiorach,
tłoczenie można przeprowadzać wyłącznie za pomocą pras innych niż prasy ślimakowe,
oczyszczanie moszczu.

Wina czerwone

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:

produkcja wina czerwonego odbywa się poprzez macerację na skórkach lub poprzez podgrzanie zbiorów,
tłoczenie można przeprowadzać wyłącznie za pomocą pras innych niż prasy ślimakowe.

Wina muszkatowe (muskotály)

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:

winogrona należy przetworzyć w ciągu 24 godzin następujących po zbiorach,
tłoczenie można przeprowadzać wyłącznie za pomocą pras innych niż prasy ślimakowe,
oczyszczanie moszczu,
zasada dotycząca kupażowania: wino powinno składać się w co najmniej 85 % z odmian winorośli cserszegi fűszeres, irsai olivér, ottonel muskotály lub sárga muskotály.

Wina pochodzące z późnych zbiorów (késői szüretelésű bor)

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:

winogrona należy przetworzyć w ciągu 24 godzin następujących po zbiorach,
tłoczenie można przeprowadzać wyłącznie za pomocą pras innych niż prasy ślimakowe,
oczyszczanie moszczu,
wina można butelkować najwcześniej dnia 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
dojrzewanie w butelkach przez co najmniej 3 miesiące przed wprowadzeniem do obrotu.

CZYNNOŚCI ZABRONIONE:

słodzenie,
wzbogacanie moszczu.

Wina clairet (siller)

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:

winogrona należy przetworzyć w ciągu 24 godzin następujących po zbiorach,
tłoczenie można przeprowadzać wyłącznie za pomocą pras innych niż prasy ślimakowe.

Wina białe typu superior (superior fehér)

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:

winogrona należy przetworzyć w ciągu 24 godzin następujących po zbiorach,
tłoczenie można przeprowadzać wyłącznie za pomocą pras innych niż prasy ślimakowe,
wina można butelkować najwcześniej dnia 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
całkowita ilość win musi być certyfikowana i butelkowana w ramach jednej partii.

CZYNNOŚCI ZABRONIONE:

słodzenie,
wzbogacanie moszczu,
zakwaszanie,
odkwaszanie,
stosowanie zrębków dębowych,
osmoza odwrócona.

Wina czerwone typu superior (superior vörös)

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:

winogrona należy przetworzyć w ciągu 24 godzin następujących po zbiorach,
tłoczenie można przeprowadzać wyłącznie za pomocą pras innych niż prasy ślimakowe,
wina można butelkować najwcześniej dnia 1 września roku następującego po roku zbiorów,
całkowita ilość win musi być certyfikowana i butelkowana w ramach jednej partii.

CZYNNOŚCI ZABRONIONE:

słodzenie,
wzbogacanie moszczu,
zakwaszanie,
odkwaszanie,
stosowanie zrębków dębowych,
osmoza odwrócona.

Zasady prowadzenia winorośli (1)

Praktyka uprawy

1.
Sposób prowadzenia winorośli i gęstość obsady: do wytwarzania produktów objętych chronioną nazwą pochodzenia "Mátrai" można wykorzystywać wyłącznie winogrona pochodzące z winnic, w których wskaźnik utraty winorośli nie przekracza 25 %.
2.
Liczba oczek na roślinach: przy ustalaniu dopuszczalnego obciążenia krzewów winorośli maksymalną liczbę oczek pozostawianych na każdej roślinie określa się w taki sposób, aby na każdy metr kwadratowy przypadało 16 oczek, niezależnie od sposobu prowadzenia winorośli. Powyższa zasada ma zastosowanie z wyjątkiem win "Mátra(i) Superior", w przypadku których liczba oczek przypadających na roślinę nie może przekraczać 12 oczek/roślinę.
3.
Zasady mające zastosowanie do winnic założonych po dniu 1 stycznia 2012 r.:
a)
sposób prowadzenia winorośli:
(i)
prowadzenie w formie parasola,
(ii)
prowadzenie na sposób Mosera,
(iii)
prowadzenie w formie pojedynczego sznura Guyota,
(iv)
prowadzenie w systemie Sylvoza,
(v)
prowadzenie w formie kordonu niskopiennego i kordonu średniopiennego;
b)
gęstość obsady: minimum 3 500 roślin/ha. Jeżeli chodzi o odstępy między rzędami i krzewami, oprócz stosowania regularnych odstępów między rzędami i krzewami dopuszczalne jest również sadzenie krzewów w podwójnej linii lub parami;
c)
odstęp między rzędami: co najmniej 1,00 m, lecz nie więcej niż 3,260 m;
d)
odstęp między roślinami: co najmniej 0,60 m, lecz nie więcej niż 1,20 m. W przypadku par krzewów winorośli czynnikiem decydującym jest średni odstęp między nimi.

Zasady prowadzenia winorośli (2)

Praktyka uprawy

4.
Określenie daty zbiorów: datę rozpoczęcia zbiorów co roku ustala rada administracyjna właściwej wspólnoty winiarskiej. Żaden produkt wytworzony z winogron zebranych przed datą rozpoczęcia zbiorów ustaloną przez wspólnotę winiarską nie może uzyskać świadectwa pochodzenia potwierdzającego ChNP "Mátrai" ani nie może być wprowadzany do obrotu z etykietą ChNP "Mátrai". Data zbiorów jest publikowana w formie ogłoszenia przez wspólnotę winiarską.
5.
W przypadku win "Mátra(i) Superior" wydajność zbiorów należy ograniczyć do poziomu umożliwiającego utrzymanie wydajności produkcji na poziomie nieprzekraczającym 1 kg na roślinę.

Zasady dotyczące zbiorów

Praktyka uprawy

Określenie daty zbiorów: datę rozpoczęcia zbiorów co roku ustala rada administracyjna właściwej wspólnoty winiarskiej. Data zbiorów jest publikowana w formie ogłoszenia przez wspólnotę winiarską.

Minimalna zawartość cukru gronowego:

wina białe: 9,0 % obj. (15° w węgierskiej skali moszczu (MM)),
wina różowe: 9,0 % obj. (15° MM),
wina czerwone: 9,0 % obj. (15° MM),
wina muskotály (muszkatowe): 9,0 % obj. (15° MM),
wina késői szüretelésű bor (pochodzące z późnych zbiorów): 12,08 % obj. (19° MM),
wina siller (clairet): 9,0 % obj. (15° MM),
wina superior fehér (białe): 12,45 % obj. (19,5° MM),
wina superior vörös (czerwone): 12,45 % obj. (19,5° MM).

Metoda przeprowadzania zbiorów: zbiory ręczne lub mechaniczne (wyłącznie ręczne w przypadku win pochodzących z późnych zbiorów, białych win typu superior i czerwonych win typu superior).

b)
Maksymalna wydajność

Wino białe, różowe, czerwone i clairet w przypadku wskazania nazwy gminy

100 hektolitrów z hektara

Wino białe, różowe, czerwone i clairet w przypadku wskazania nazwy gminy

14 000 kg winogron z hektara

Wino białe, różowe, czerwone i clairet w przypadku wskazania nazwy lokalizacji

56 hektolitrów z hektara

Wino białe, różowe, czerwone i clairet w przypadku wskazania nazwy lokalizacji

8 000 kg winogron z hektara

Wino muszkatowe w przypadku wskazania nazwy gminy

12 000 kg winogron z hektara

Wino muszkatowe w przypadku wskazania nazwy lokalizacji

56 hektolitrów z hektara

Wino muszkatowe w przypadku wskazania nazwy lokalizacji

8 000 kg winogron z hektara

Wino białe, różowe, czerwone, clairet i muszkatowe

100 hektolitrów z hektara

Wino białe, różowe, czerwone, clairet i muszkatowe

14 000 kg winogron z hektara

Wino białe, różowe, czerwone, clairet i muszkatowe

14 000 kg winogron z hektara

Wino pochodzące z późnych zbiorów w przypadku wskazania nazwy gminy

56 hektolitrów z hektara

Wino pochodzące z późnych zbiorów w przypadku wskazania nazwy gminy

8 000 hektolitrów z hektara

Wino pochodzące z późnych zbiorów w przypadku wskazania nazwy lokalizacji

40 hektolitrów z hektara

Wino pochodzące z późnych zbiorów w przypadku wskazania nazwy lokalizacji

6 000 kg winogron z hektara

Wino pochodzące z późnych zbiorów

10 000 kg winogron z hektara

Wino pochodzące z późnych zbiorów

10 000 kg winogron z hektara

Wino białe typu superior i czerwone typu superior

60 hektolitrów z hektara

Wino białe typu superior i czerwone typu superior w przypadku wskazania nazwy gminy

8 000 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszary produkcji zarejestrowane jako klasa I i II w rejestrze winnic w następujących gminach: Abasár, Apc, Atkár, Budapest-Rákosliget, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyös-solymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Hatvan, Heves, Karácsond, Kerepes, Kisnána, Kisnémedi, Markaz, Mogyoród, Nagyréde, Őrbottyán, Pálosvörösmart, Pásztó, Rózsaszentmárton, Szada, Szendehely, Szücsi, Vác, Vácegres, Vácrátót, Vécs, Veresegyház, Visonta.

7.
Główne odmiany winorośl

chasselas - weisser gutedel

syrah - blauer syrah

tramini - traminer

syrah - serine noir

királyleányka - feteasca regale

syrah - marsanne noir

kadarka - jenei fekete

sauvignon - sovinjon

pinot noir - kék rulandi

pinot noir - savagnin noir

furmint - zapfner

pinot noir - pinot cernii

leányka - leányszőlő

furmint - posipel

furmint - som

olasz rizling - nemes rizling

tramini - roter traminer

cabernet franc - carbonet

tramini - savagnin rose

pinot blanc - weissburgunder

furmint - furmint bianco

olasz rizling - taljanska grasevina

chardonnay - kereklevelű

pinot noir - pignula

sauvignon - sauvignon bianco

olasz rizling - grasevina

leányka - dievcenske hrozno

szürkebarát - auvergans gris

irsai olivér - zolotis

kékfrankos - blaufränkisch

királyleányka - galbena de ardeal

rizlingszilváni - müller thurgau blanc

szürkebarát - pinot gris

rizlingszilváni - müller thurgau bijeli

zenit

sauvignon - sauvignon blanc

sárga muskotály - weiler

rizlingszilváni - rizvanac

kadarka - negru moale

chasselas - chrupka belia

pinot noir - pinot tinto

turán

irsai olivér - muskat olivér

kadarka - kadarka negra

hárslevelű - lipovina

chasselas - fendant blanc

tramini - gewürtztraminer

kadarka - gamza

pinot noir - kisburgundi kék

pinot noir - spätburgunder

chasselas - saszla belaja

zöld veltelíni - zöldveltelíni

szürkebarát - pinot grigio

chasselas - fehér gyöngyszőlő

furmint - szigeti

sárga muskotály - muscat lunel

zöld veltelíni - grüner muskateller

tramini - traminer rosso

zöld veltelíni - grüner veltliner

pinot noir - pino csernüj

rizlingszilváni - rivaner

tramini - tramin cervené

kékfrankos - moravka

kékfrankos - blauer lemberger

irsai olivér - irsai

rajnai rizling - rhine riesling

cabernet franc - cabernet

chardonnay - chardonnay blanc

sárga muskotály - muscat zlty

hárslevelű - garszleveljü

királyleányka - erdei sárga

kadarka - kadar

rajnai rizling - rheinriesling

chasselas - chasselas doré

királyleányka - little princess

cabernet franc - kaberne fran

rajnai rizling - riesling

zweigelt - zweigeltrebe

bíbor kadarka

hárslevelű - feuilles de tilleul

cabernet franc - gros vidur

merlot

királyleányka - königstochter

olasz rizling - welschrieslig

ottonel muskotály - muskat ottonel

leányka - feteasca alba

kadarka - törökszőlő

kadarka - szkadarka

rajnai rizling - weisser riesling

sárga muskotály - muscat bélüj

királyleányka - königliche mädchentraube

rajnai rizling - johannisberger

pinot noir - rulandski modre

pinot blanc - pinot beluj

syrah - shiraz

sárga muskotály - muscat de lunel

olasz rizling - risling vlassky

cabernet sauvignon

chardonnay - ronci bilé

szürkebarát - grauburgunder

chasselas - fehér fábiánszőlő

szürkebarát - ruländer

cabernet franc - carmenet

sárga muskotály - muskat weisser

cserszegi fűszeres

chasselas - chasselas dorato

ottonel muskotály - muscat ottonel

rizlingszilváni - müller thurgau

hárslevelű - lindeblättrige

kékfrankos - limberger

sauvignon - sauvignon bijeli

sárga muskotály - moscato bianco

zweigelt - rotburger

kadarka - csetereska

pinot blanc - fehér burgundi

leányka - mädchentraube

sárga muskotály - weisser

sárga muskotály - muscat blanc

sárga muskotály - muscat de frontignan

pinot noir - pinot nero

ottonel muskotály - miszket otonel

királyleányka - dánosi leányka

kadarka - fekete budai

kékfrankos - blauer limberger

olasz rizling - riesling italien

pinot noir - kék burgundi

pinot blanc - pinot bianco

chasselas - chasselas blanc

furmint - moslavac bijeli

furmint - mosler

blauburger

rajnai rizling - riesling blanc

syrah - sirac

chardonnay - morillon blanc

zöld veltelíni - veltlinské zelené

zweigelt - blauer zweigeltrebe

pinot noir - blauer burgunder

olasz rizling - olaszrizling

szürkebarát - graumönch

cabernet franc - gros cabernet

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

sárga muskotály - muscat sylvaner

8.
Opis związku lub związków

Wino

1.
Opis wyznaczonego obszaru
a)
Czynniki naturalne i kulturowe

Wyznaczony obszar produkcji win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Mátrai" jest położony w północnej części Węgier. Mátra jest najwyższym w kraju masywem górskim, który rozciąga się ze wschodu na zachód. Na bardzo nasłonecznionych południowych zboczach znajduje się jeden z tamtejszych największych obszarów uprawy winorośli położonych na wzgórzach. Występujące na tym obszarze chronione przed północnymi chłodnymi wiatrami gleby, częściowo pochodzenia wulkanicznego i częściowo osadowego, które charakteryzują się bogactwem składników pokarmowych, umożliwiają uprawę winnych odmian winorośli o znakomitej jakości.

Gleby występujące na przedmiotowym obszarze uprawy winorośli należą do dwóch nadrzędnych grup wyszczególnionych w obrębie podziału na strefy: gleb łąkowych i gleb leśnych. Gleby łąkowe uformowały się w niżej położonej części obszaru uprawy winorośli, zaś gleby leśne wytworzyły się w jego wyżej położonej części, w miejsce wyciętych lasów.

Warunki klimatyczne obszaru produkcji są rezultatem klimatu kontynentalnego, który zasadniczo dominuje na Węgrzech. Klimat ten charakteryzuje się głównie ciepłymi latami i chłodnymi zimami. Winorośl jest rośliną potrzebującą dobrego nasłonecznienia, która do przyswojenia energii słonecznej potrzebuje natężenia światła wynoszącego 20 000-30 000 luksów. Roślina ta dobrze odnajduje się w regionach, w których suma godzin słonecznych w okresie wegetacji wynosi 1 250-1 500. Taka suma występuje niemal każdego roku na obszarze Mátraalja (położonym u podnóża masywu górskiego Mátra). Roczne nasłonecznienie wynosi 1 900-2 000 godzin. Wartości te mogą się znacznie różnić w poszczególnych latach, lecz w regionie Mátraalja ilość ciepła niezbędna do uprawy winorośli rzadko spada poniżej minimum. W przypadku uprawy winorośli dolny limit stanowi izoterma równa 9-10 °C. Na przedmiotowym obszarze uprawy winorośli średnia z pięciu lat wynosi 10,5 °C, która w okresie wegetacji wzrasta do 17 °C. W niektórych latach średnia roczna wynosi ponad 11 °C, co stanowi ważną cechę charakterystyczną dobrych roczników. Suma opadów na obszarze Mátraalja wynosi 356-903 mm. Średnia suma opadów z czerwca, lipca i sierpnia jest korzystna i ma pozytywny wpływ na jakość i ilość produktów. Ochronny charakter masywu górskiego Mátra wywiera również pozytywny wpływ na kształtowanie się temperatury.

b)
Czynnik ludzki

Obszar produkcji może się poszczycić wieloletnią tradycją uprawy winorośli i produkcji wina, w szczególności ze względu na swój rozmiar geograficzny. Historia uprawy winorośli w Mátraalja sięga początku drugiego tysiąclecia. Zgodnie z pierwszym dokumentem pisemnym pochodzącym z 1042 r. klasztor benedyktyński założony przez Sámuela Abę posiadał winnicę przyznaną w drodze darowizny królewskiej. Na przestrzeni wieków winnice i wino w dalszym ciągu odgrywały istotną rolę dla ludności zamieszkującej przedmiotowy region. W XV w. kilka gmin uzyskało prawa miejskie, co pozwoliło ich mieszkańcom na swobodny handel produkowanymi winami. W następstwie okupacji osmańskiej w 1536 r. król Węgier Jan Zápolya (János Szapolyai) nadał mieszkańcom miasta Gyöngyös prawo do swobodnej sprzedaży wina, przy czym posiadanie tego prawa potwierdzone było odpowiednim oznaczeniem. Na przełomie XVII i XVIII w. rada miasta Gyöngyös zachęciła mieszkańców do zakładania winnic, przyznając im liczne korzyści. Po drugiej wojnie światowej małe wytwórnie wina zniknęły i zostały zastąpione dużymi spółdzielczymi wytwórniami. Sadzono coraz więcej winorośli, a powierzchnia winnic i obszaru uprawy winorośli wynosiła niemal 8 000 hektarów. W 1990 r. zmieniono przepisy dotyczące prawa własności gruntu i większość winnic została sprywatyzowana. Rozwinęły się rodzinne wytwórnie wina i gospodarstwa, które do tej pory mają decydujący wpływ na charakter obszaru uprawy winorośli.

Produkcja materiału rozmnożeniowego winorośli, w tym szczepów, odgrywa istotną rolę na obszarze uprawy winorośli Mátra. Rozpoczęła się ona na początku wieku w gminach Abasár i Nagyréde. W 1961 r. w Gyöngyöshalász i w dużej części Ludas założono szkółki sadzonek i szkółki winorośli należących do europejskich odmian winorośli. Następnie w latach 60. XX w., po utworzeniu spółdzielczych wytwórni wina, dzięki tym uprawom produkcja szczepów winorośli stała się istotnym rodzajem działalności produkcyjnej w Abasár i Nagyréde. To właśnie ta działalność stała się źródłem obecnej różnorodności odmian winorośli na obszarze uprawy winorośli Mátra.

Obszar uprawy winorośli Mátra odgrywa niezwykle istotną rolę w sektorze winorośli i wina, który jest jednym z sektorów węgierskiego rolnictwa. Poza znaczeniem gospodarczym uprawa winorośli ma również szczególne znaczenie dla społeczeństwa, ponieważ przyczynia się ona znacząco do generowania dochodów i ich uzupełniania oraz zapobiega opuszczaniu regionu przez miejscową ludność. Dzięki roli, jaką uprawa winorośli odgrywa w kształtowaniu krajobrazu, przyczynia się ona do zwiększenia atrakcyjności regionu.

Wino (2)

2.
Opis win

Środowisko ekologiczne ma niezwykle istotny wpływ na właściwości win, których nie można uzyskać na innych obszarach uprawy winorośli. Specyfika ta pozwala na wytworzenie win, które szybciej się rozwijają i które są zasadniczo winami lekkimi, delikatniejszymi, o szybko wyczuwalnej kwasowości i - w przypadku niektórych roczników - o wysokiej zawartości alkoholu. Ze względu na warunki geologiczne i klimatyczne wina białe i różowe mają intensywny bukiet oraz bogaty aromat. Wina clairet i czerwone są zwykle owocowe, lżejsze, o mniej intensywnej barwie. Dodatkowo charakteryzują się szybko kształtującymi się taninami. Ze względu na warunki geologiczne wina są bogate w minerały. Wina pochodzące z przedmiotowego obszaru produkcji szczególnie dobrze się nadają do krótszego dojrzewania oraz do spożycia, gdy są młode. Środowisko ekologiczne umożliwiło rozpowszechnienie się licznych tradycyjnych odmian winorośli związanych z przedmiotowym obszarem produkcji.

Ciągły postęp technologiczny obserwowany na obszarze uprawy winorośli Mátra pozwala na stosowanie technik substraktywnych w przypadku win białych i różowych, a także na wytwarzanie świeżych win czerwonych podkreślających owocowy charakter winogron.

W przypadku wina "Mátra (Mátrai) Superior" uważamy, że obszar może mieć nadrzędne znaczenie w stosunku do właściwości odmiany winorośli, pod warunkiem że producent wina wytwarza je z zachowaniem niezbędnej staranności i zgodnie z określonymi w przepisach metodami uprawy. Celem jest uzyskanie autentycznego i naturalnego wina z tego szczególnego surowca poprzez wykorzystanie metody produkcji ograniczającej do minimum stosowanie sztucznych substancji i substancji do przetwarzania powodujących zmianę właściwości produktu.

3.
Związek między obszarem produkcji, czynnikiem ludzkim i produktem

Obszar uprawy winorośli Mátra jest dobrze znany wśród konsumentów przede wszystkim dzięki produkowanym na nim lżejszym, owocowym winom, ale również dzięki winom aromatycznym i perfumowanym. Na rynku wina pochodzące z tego regionu charakteryzują się dobrą relacją jakości do ceny.

Poza strefami produkcji lżejszych win na obszarze uprawy winorośli Mátra istnieje również pewna liczba stref, w których można produkować naturalne i autentyczne wina z owoców zebranych w tamtejszych winnicach. Dzięki walorom odzwierciedlającym smaki typowe dla obszaru uprawy winorośli Mátra oraz systemowi ochrony nazwy pochodzenia przedmiotowe wina charakteryzują się wyjątkową jakością wynikającą między innymi z ich analitycznych cech charakterystycznych.

Wpływ czynnika ludzkiego na obszar produkcji można zaobserwować w następujących dziedzinach:

ukierunkowany rozwój struktury odmian winorośli dostosowanej do potencjału związanego z warunkami ekologicznymi (tradycyjne i nowe odmiany winorośli);
rozwój technik uprawy winorośli i produkcji wina z uwzględnieniem, z jednej strony, szczególnych kryteriów ekologicznych oraz, z drugiej strony, uwarunkowań rynkowych;
rozwój zakładów i struktury integracji zgodnie z warunkami ekologicznymi i rynkowymi.
9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Zasady dotyczące określeń (1)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

a)
W przypadku wskazania na etykiecie jakiejkolwiek odmiany winorośli, jakiegokolwiek tradycyjnego określenia, jakiegokolwiek określenia odnoszącego się do koloru wina lub jakiegokolwiek innego określenia, którego użycie jest ograniczone, takie określenie nie może być lepiej widoczne na etykiecie niż nazwa pochodzenia ze względu na styl, rozmiar i kolor czcionki zastosowane do jego zapisu.
b)
Zasady dotyczące win kupażowanych
(i)
Dopuszcza się stosowanie określeń "küvé" lub "cuvée" lub - jako synonimu - określenia "házasítás" (kupażowanie).
(ii)
Nazwy odmian winorośli można wskazywać wyłącznie pod warunkiem, że proporcja każdej z odmian winorośli wykorzystanych w ramach kupażowania wynosi co najmniej 5 %. W takim przypadku nazwę odmiany winorośli można zapisać wyłącznie czcionką, której rozmiar nie przekracza 50 % rozmiaru czcionki wykorzystanej do zapisania nazwy pochodzenia.
c)
Zaleca się, aby na etykiecie umieszczać logo obszaru uprawy winorośli Mátra. Minimalna wielkość: 1,5 × 1,5 cm.

Zasady dotyczące określeń (2)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

d)
Zasady dotyczące wskazywania mniejszej jednostki geograficznej
(i)
Nazwę mniejszej jednostki geograficznej (gminy lub lokalizacji) można umieścić na etykiecie wyłącznie wówczas, gdy produkt został wytworzony w 100 % na wyznaczonym obszarze produkcji w danej mniejszej jednostce geograficznej lub danej lokalizacji. Nazwy lokalizacji można umieszczać wyłącznie razem z chronioną nazwą pochodzenia "Mátra" oraz nazwą gminy.
(ii)
Nazwy gmin, które można umieścić na etykiecie, są następujące: Abasár, Apc, Atkár, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Hatvan, Halma-jugra, Heves, Karácsond, Kisnána, Markaz, Mogyoród, Nagyréde, Rózsaszentmárton, Szücsi, Vécs, Visonta, Pásztó, Szendehely, Budapest-Rákosliget, Kerepes, Kisnémedi, Mogyoród, Őrbottyán, Szada, Vác, Vácegres, Vácrátót, Veresegyház. Określenie granic: granice administracyjne.
(iii)
Nazwy lokalizacji, które można umieścić na etykiecie: zob. załącznik 1. Określenie granic: zob. mapa.

Zasady dotyczące określeń (3)

Ramy prawne:

ustalone przez organ zarządzający ChNP/ChOG w przypadkach przewidzianych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

f)
Inne określenia, których użycie jest ograniczone i które można umieszczać na etykiecie:
"barrique", "barrique-ban erjesztett" (poddane fermentacji w beczce) lub "hordóban erjesztett" (poddane fermentacji w kadzi), "barrique-ban érlelt" (dojrzewające w beczce) lub "hordóban érlelt" (dojrzewające w kadzi): w przypadku wszystkich rodzajów wina;
"első szüret", "virgin vintage" lub "szűztermés" (pierwsze zbiory): w przypadku win białych, różowych, czerwonych, muszkatowych i clairet;
"újbor" (młode wino) lub "primőr" (wczesne wino): w przypadku win białych, różowych, czerwonych, muszkatowych i clairet;
"válogatott szüretelésű bor" (wino z wyselekcjonowanych zbiorów): w przypadku wszystkich rodzajów wina, białych win typu superior i czerwonych win typu superior;
"szűretlen" (niefiltrowane): w przypadku win białych, czerwonych, muszkatowych, pochodzących z późnych zbiorów, białych typu superior i czerwonych typu superior;
wino z suszonych winogron: w przypadku win białych, muszkatowych, clairet i pochodzących z późnych zbiorów;
"jégbor" (wino lodowe): w przypadku win białych, muszkatowych i pochodzących z późnych zbiorów;
"küvé" lub "cuvée": w przypadku wszystkich rodzajów wina, białych win typu superior i czerwonych win typu superior;
"muzeális bor" (wino muzealne): w przypadku win białych, czerwonych, muszkatowych i pochodzących z późnych zbiorów;
"főbor" (wino podstawowe): w przypadku win białych, muszkatowych, białych typu superior i czerwonych typu superior.

Zasady dotyczące pakowania produktów

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

a)
Wina pochodzące z późnych zbiorów oraz wina białe i czerwone typu superior można wprowadzać do obrotu wyłącznie w butelce. Obowiązek dotyczący butelkowania nie ma zastosowania do win wytwarzanych przez producenta wina w obrębie obszaru produkcji do użytku własnego i w celu spożycia we własnej wytwórni wina. Inny wymóg polega na tym, że wina typu superior można wprowadzać do obrotu wyłącznie w szklanych butelkach opatrzonych numerem na etykiecie.
b)
Czynności związane z pakowaniem można przeprowadzać wyłącznie w zakładach pakujących zatwierdzonych przez organ ds. wina i zarejestrowanych przez wspólnotę winiarską w Mátra (zwaną dalej "WWM").
c)
Butelkowanie poza obszarem produkcji jest możliwe wyłącznie pod warunkiem wystosowania powiadomienia na co najmniej 48 godzin przed planowanym rozpoczęciem czynności. Powiadomienie należy skierować do WWM. Pakowanie musi się odbyć w ciągu 90 dni następujących po wysyłce wina z obszaru produkcji.

Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcji

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

a)
Wysyłka jest możliwa pod warunkiem przekazania odpowiedniej informacji sekretarzowi WWM. Wysyłający ma obowiązek przekazać sekretarzowi WWM najpóźniej na 48 godzin przed datą wysyłki informację o odmianach winorośli, ilości, miejscach wysyłki i miejscach przeznaczenia przesyłek winogron, moszczu i win bazowych, które zamierza wysłać (stosując przybliżenie do +/- 15 % w przypadku winogron).
b)
Obszar produkcji: komitaty Bács-Kiskun, Heves, Komárom-Esztergom i Pest.

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/admin/download/8/5d/82000/Microsoft%20Word%20-%20Matra%20°EM_termekleiras_v2_-standard.pdf

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.190.30

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 08/06/2020
Data ogłoszenia: 08/06/2020