Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 108/06)

(Dz.U.UE C z dnia 1 kwietnia 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY "Debrői Hárslevelű"

Numer referencyjny PDO-HU-A1373-AM02

Data przekazania informacji: 18 grudnia 2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Utworzenie rodzaju wina z późnego zbioru
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
II.
Opis win
III.
Szczególne praktyki enologiczne
IV.
Wyznaczony obszar
V.
Maksymalne zbiory
VII.
Związek z obszarem geograficznym
VIII.
Wymogi dodatkowe
b)
Coraz częściej dzięki cechom regionu Debro oraz wpływowi zmieniających się warunków klimatycznych produkuje się lepszej jakości winogrona odmiany Hárslevelu, które można dłużej pozostawić na winorośli i które są odpowiednie do produkcji win z późnego zbioru. Wraz z późnymi zbiorami w ostatnich latach na wyznaczonym obszarze coraz częściej dochodzi do więdnięcia lub wysychania winogron wskutek działania pleśni Botrytis.
2.
Zmiana minimalnej zawartości cukru w winogronach
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
III.
Szczególne praktyki enologiczne
b)
Zmiana ma na celu nadanie winom produkowanym z aromatycznych odmian winorośli świeżego, aromatycznego charakteru. Przy obecnej minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej 10,60 % (17° w węgierskiej skali moszczu) osiągnięcie takiego charakteru we wszystkich rocznikach nie jest możliwe, ponieważ winogrona muszą zachowywać aromat i zawartość kwasów, co w przypadku cieplejszych lat można osiągnąć jedynie dzięki wcześniejszym zbiorom.
3.
Zaznaczanie numerów działek wchodzących w skład wyznaczonego obszaru na mapie
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
IV.
Wyznaczony obszar
b)
Numery działek mogą zmieniać się z czasem, w związku z czym stosowanie konkretnych numerów działek w specyfikacji nie stanowi gwarancji, że będą one wyznaczone w jasny sposób. Obszary wyznaczone przy użyciu numerów działek powinny zatem zostać w jasny sposób zaznaczone na mapie stanowiącej załącznik do niniejszej specyfikacji.
4.
Dopasowanie nazw zboczy do mapy stanowiącej załącznik do niniejszej specyfikacji
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
VIII.
Wymogi dodatkowe
b)
Równocześnie z dokonywaniem zmiany przeprowadza się aktualizację mapy stanowiącej załącznik do niniejszej specyfikacji, w związku z czym w specyfikacji należy również zaktualizować i poprawić nazwy zboczy ("dulo"). We wsi Tarnaszentmária nie ma "Pallag-fo dulo", natomiast w mieście Verpelét "Vadas-dulo" jest częścią "Kerékköto dulo" i nie jest zaznaczone oddzielnie, dlatego też nazwy tych zboczy należy usunąć.
5.
Zmiany o charakterze technicznym
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
III.
Szczególne praktyki enologiczne
VI.
Dozwolone odmiany winorośli
VIII.
Wymogi dodatkowe
b)
Konieczne zmiany w ramach obecnej nazwy obejmują brzmienie specyfikacji, zastosowanie małych i wielkich liter, zapisanie nazw odmian w porządku alfabetycznym oraz zmianę nazwy organu ds. wina.
6.
Zakaz słodzenia win typu classicus i superior, z wyjątkiem słodzenia przy użyciu moszczu i zagęszczonego moszczu winogronowego produkowanego z wysokiej jakości winogron "Debrői Hárslevelű"

Usunięcie możliwości słodzenia przy użyciu rafinowanego zagęszczonego moszczu winogronowego wzmacnia charakter win "Debroi Hárslevelu", ponieważ dzięki temu w moszczu pochodzącym z wyznaczonego obszaru "Debroi Hársle- velu" pozostają wyłącznie wyraźne pierwotne aromaty owocowe pochodzące z winogron. Dzięki temu wina "Debroi Hárslevelu" są bardziej szanowane i mają lepszą pozycję na rynku. Środek ten przyczynia się do zacieśnienia współpracy między producentami winorośli i wina z sektora na wyznaczonym obszarze.

7.
Zmiana o charakterze technicznym dotycząca mechanicznego zbioru w odniesieniu do wina klasycznego

W przypadku wina klasycznego wydajność zbioru mechanicznego należy dostosować pod względem ilościowym do wydajności zbiorów ręcznych.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Debrői Hárslevelű

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina
1.
Wino
4.
Opis wina lub win

classicus [klasyczne]

Wino mieszane, którego podstawę stanowi odmiana hárslevelu. Wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie wino białe wyróżniające się aromatami i smakami świeżych owoców, moreli i kwiatu lipy oraz bogatym smakiem miodu.

* maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki zgodnie z odpowiednimi obowiązującymi przepisami UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,0
Minimalna kwasowość miareczkowa 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

superior

Wino mieszane, którego podstawę stanowi odmiana hárslevelu. Bogate, pełne, dojrzałe i poddane leżakowaniu wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie wino białe wyróżniające się aromatami i smakami kwiatu lipy, dojrzałych owoców i miodu.

* maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki zgodnie z odpowiednimi obowiązującymi przepisami UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,0
Minimalna kwasowość miareczkowa 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

késői szüretelésű [późny zbiór]

Wino mieszane, którego podstawę stanowi odmiana hárslevelű. Bogate, pełne, dojrzałe i poddane leżakowaniu wino białe wyróżniające się aromatami i smakami kwiatu lipy, dojrzałych owoców i miodu. Dominują w nich aromaty i smaki dojrzałych (suszonych) winogron oraz mogą występować w nich aromaty zbotrytyzowanych owoców wynikające z występowania szlachetnej pleśni.

* maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki zgodnie z odpowiednimi obowiązującymi przepisami UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,0
Minimalna kwasowość miareczkowa 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Produkcja wina - classicus [klasyczne]

Odpowiednie ograniczenia produkcji win

Obowiązkowe praktyki enologiczne

winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane,
wyciskanie można przeprowadzać wyłącznie w prasie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony;
wino powstałe z odmiany hárslevelű musi stanowić co najmniej 85 % wina.

Niedozwolone praktyki enologiczne:

słodzenie wina przy użyciu rafinowanego zagęszczonego moszczu winogronowego lub stosowanie moszczu lub zagęszczonego moszczu winogronowego spoza wyznaczonego obszaru produkcji

produkcja wina - superior

Odpowiednie ograniczenia produkcji win

Obowiązkowe praktyki enologiczne

winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane,
wyciskanie można przeprowadzać wyłącznie w prasie partiami,
wino powstałe z odmiany hárslevelű musi stanowić co najmniej 85 % wina.
wino nie może zostać wprowadzone do obrotu wcześniej niż dnia 1 maja roku następującego po zbiorach.

Niedozwolone praktyki enologiczne:

słodzenie wina przy użyciu rafinowanego zagęszczonego moszczu winogronowego lub stosowanie moszczu lub zagęszczonego moszczu winogronowego spoza wyznaczonego obszaru produkcji

produkcja wina - késői szüretelésű [późny zbiór]

Odpowiednie ograniczenia produkcji win

Obowiązkowe praktyki enologiczne

winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane,
wyciskanie można przeprowadzać wyłącznie w prasie partiami,
wino powstałe z odmiany hárslevelű musi stanowić co najmniej 85 % wina.

Niedozwolone praktyki enologiczne:

słodzenie wina,
stosowanie kawałków drewna dębowego,
osmoza odwrócona,
częściowa dealkoholizacja wina.

Uprawa winorośli - metoda uprawy Praktyka uprawy

1.
Zasady dotyczące formowania winorośli:
a)
W przypadku winnic istniejących już w dniu 1 sierpnia 2010 r.: Winogrona odpowiednie do produkcji win klasycznych, superior i z późnego zbioru objętych chronioną nazwą pochodzenia można zbierać w każdej winnicy niezależnie od metody uprawy, o ile winnica przetrwa.
b)
W odniesieniu do winnic zasadzonych po dniu 1 sierpnia 2010 r.: Prowadzenie metodą Guyota, jako kordon średniopienny, kordon niskopienny, parasol, wachlarz, głowa i kielich.

Uprawa winorośli - odległość między roślinami

Praktyka uprawy

2.
Zasady dotyczące gęstości obsady w winnicy
a)
W przypadku winnic istniejących już w dniu 1 sierpnia 2010 r.: Winogrona odpowiednie do produkcji win klasycznych, superior i z późnego zbioru objętych chronioną nazwą pochodzenia można zbierać w każdej winnicy niezależnie od odległości między roślinami, o ile winnica przetrwa.
b)
W przypadku winnic zasadzonych po dniu 1 sierpnia 2010 r. (wina klasyczne i wina z późnego zbioru):
(i)
gęstość obsady wynosząca co najmniej 3 700 winorośli/ha;
(ii)
odległość między krzewami - co najmniej 0,8 m.
c)
W odniesieniu do winnic zasadzonych po dniu 1 sierpnia 2010 r. (wina superior):
(i)
gęstość obsady: co najmniej 4 000 krzewów na hektar;
(ii)
odległość między krzewami - co najmniej 0,8 m.
Uprawa winorośli - obciążenie krzewu i utrata winorośli

Praktyka uprawy

3.
Obciążenie krzewu: maksymalnie 6 pąków właściwych/m2
4.
Utrata winorośli: w przypadku istniejących winnic, utrata winorośli nie może przekraczać 10 % liczby zasadzonych krzewów, niezależnie od odległości między roślinami i metody uprawy.

Uprawa winorośli - zbiory i jakość winogron

Praktyka uprawy

5.
Metoda zbioru: mechanicznie lub ręcznie
6.
Wyznaczanie daty zbiorów: dojrzałość uprawianych odmian winorośli określa właściwy urzędnik zarządzający wspólnotą winiarską, który na jej podstawie wskazuje datę rozpoczęcia zbiorów danej odmiany.
7.
Jakość winogron (minimalna zawartość cukrów wyrażona jako potencjalna zawartość alkoholu):
a)
classicus [klasyczne]:
(i)
9,83 % objętości (16° w węgierskiej skali moszczu): cserszegi fűszeres, irsai olivér, ottonel muskotály, sárga muskotály;
(ii)
10,60 % objętości (17° w węgierskiej skali moszczu): chardonnay, hárslevelű, királyleányka, leányka, olasz rizling, pinot blanc, rajnai rizling, sauvignon, szürkebarát, tramini, zenit;
b)
superior: w przypadku wszystkich odmian winorośli -12,83 % objętości (20° w węgierskiej skali moszczu);
c)
késői szüretelésű [późny zbiór]: w odniesieniu do wszystkich odmian winorośli -12,83 % objętości (20° w węgierskiej skali moszczu).
b)
Maksymalne zbiory

classicus [klasyczne]

100 hl/ha

klasyczne [classicus] - zbiór mechaniczny

13 100 kg winogron z hektara

superior 60 hl/ha

superior - zbiór ręczny

9 000 kg winogron z hektara

superior - zbiór mechaniczny

8 400 kg winogron z hektara

késői szüretelésű [późny zbiór]

66 hl/ha

késői szüretelésű [późny zbiór] - zbiór ręczny

10 000 kg winogron z hektara

késői szüretelésű [późny zbiór] - zbiór mechaniczny

9 400 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszary gmin Aldebrő, Feldebro, Tarnaszentmária, Tófalu i Verpelét, które w spisie winnic przypisano do klas I i II, z wyjątkiem obszarów zaznaczonych na mapie stanowiącej załącznik do specyfikacji.

7.
Główne odmiany winorośli

sauvignon - sauvignon bianco

leányka - mädchentraube

királyleányka - dánosi leányka

irsai olivér - irsai

hárslevelu - lindeblättrig

tramini - roter traminer

rajnai rizling - rhine riesling

rajnai rizling - riesling

rajnai rizling - johannisberger

rajnai rizling - riesling blanc

rajnai rizling - weisser riesling

irsai olivér - zolotis

pinot blanc - fehér burgundi

ottonel muskotály - muscat ottonel

királyleányka - erdei sárga

irsai olivér - muskat olivér

hárslevelu - feuilles de tilleul

hárslevelu - lipovina

chardonnay - kereklevelu

tramini - savagnin rose

tramini - tramin cervené

szürkebarát - graumönch

szürkebarát - grauburgunder

szürkebarât - pinot grigio

szürkebarát - auvergans gris

szürkebarát - ruländer

sauvignon - sauvignon bijeli

sauvignon - sovinjon

sárga muskotály - weisser

sárga muskotály - muscat sylvaner

sárga muskotály - weiler

sárga muskotály - moscato bianco

sárga muskotály - muscat zlty

sárga muskotály - muskat weisser

sárga muskotály - muscat bélüj

sárga muskotály - muscat de frontignan

sárga muskotály - muscat blanc

sárga muskotály - muscat de lunel

tramini - traminer

tramini - traminer rosso

pinot blanc - pinot bianco

pinot blanc - weissburgunder

ottonel muskotály - muskat ottonel

olasz rizling - nemes rizling

olasz rizling - risling vlassky

olasz rizling - riesling italien

olasz rizling - grasevina

olasz rizling - taljanska grasevina

leányka - feteasca alba

leányka - dievcenske hrozno

olasz rizling - welschrieslig

chardonnay - chardonnay blanc

chardonnay - morillon blanc

chardonnay - ronci bilé

cserszegi fűszeres

hárslevelu - garszleveljü

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

királyleányka - feteasca regale

királyleányka - galbena de ardeal

királyleányka - königliche mädchentraube

királyleányka - königstochter

királyleányka - little princess

leányka - leányszóló

ottonel muskotály - miszket otonel

pinot blanc - pinot beluj

rajnai rizling - rheinriesling

sauvignon - sauvignon blanc

szürkebarát - pinot gris

sárga muskotály - muscat lunel

tramini - gewürtztraminer

zenit

8.
Opis związku lub związków

Opis wyznaczonego obszaru

a)
Czynniki naturalne i kulturowe

Wyznaczony obszar "Debrői Hárslevelű" znajduje się na styku gór Mátra, Gór Bukowych i Wielkiej Niziny, na wysokości 170-220 m. Na wzgórzach o typowo południowej i południowozachodniej ekspozycji znacząca uprawa winorośli prowadzona jest od początku XV wieku.

Na obszarze produkcji znajdującym się na granicy gmin Verpelét, Feldebro, Aldebro i Tófalu występują zasobne w próchnicę piaskowe gleby aluwialne pozostawione po cofnięciu morza oraz kilka rodzajów gleb brunatnych (gleby brunatne Ramann'a, czarnoziem, glina) wytworzonych na podłożu andezytowym. Z kilkoma wyjątkami winnice położone są na płaskowyżach oraz na ich niezbyt stromych zboczach o południowej i południowozachodniej ekspozycji. Odpowiednie do zakładania winnic właściwości gleby są jeszcze wzmacniane przez korzystne warunki topograficzne występujące na granicy obszaru produkcji, ochronę zapewnianą przez góry Mátra oraz równoważący wpływ klimatu panującego w dolinie Tarna. Wzgórza i góry otaczające obszar produkcji Eger i Debro szczególnie sprzyjają uprawie winorośli. Sadzenie innych roślin, zwłaszcza uprawnych, było w przeszłości w znacznej mierze nieopłacalne i sytuacja ta nie uległa zmianie. Typowe średnie dane meteorologiczne dotyczące regionu winiarskiego z 47 lat są następujące: średnia roczna temperatura: 10,65 °C; średnie roczne opady: 592,6 mm; średnia roczna liczba godzin nasłonecznienia: 1 964. Dane na temat jakości lub właściwości produktu, które wynikają głównie lub wyłącznie ze środowiska geograficznego

b)
Czynniki ludzkie

Wino "Debroi Hárslevelú" po raz pierwszy wyprodukował Pál Rácz, piwniczy z Kompoltu.

Z jego dokumentów wynika, że od samego początku wino powstawało z mieszanki, w której dominowała odmiana Hárslevelú. Pozostałe odmiany były potrzebne przede wszystkim, aby zrównoważyć różnice między rocznikami.

Opis win

Wyznaczony obszar odpowiedni do produkcji "Debrői Hárslevelű" nadaje winom "Debrői Hárslevelű" aromaty bogate w kwiatowe i owocowe zapachy. Wina te wyróżniają się również pełniejszym, bogatszym i dłużej utrzymującym się smakiem niż inne popularne odmiany Hárslevelú.

Ze względu na bliskość północnej granicy obszaru uprawy winorośli i produkcji wina oraz występowanie wiatrów górskich i dolinnych wina te charakteryzują się "pozorną" kwasowością i długotrwałym smakiem.

Wykazanie związku przyczynowego

Na ogólne warunki klimatyczne panujące na wyznaczonym obszarze ma wpływ głównie bliskość gór Mátra. Góry te zapewniają ochronę przed zimowymi mrozami, a chłodne noce wynikające z występowania "górskich wiatrów" po ciepłych letnich i jesiennych dniach sprawiają, że winogrona zachowują wyrafinowaną i elegancką kwasowość oraz swoje pierwotne aromaty owocowe. Gleby występujące w regionie Debro wyróżniają się dobrą równowagą wodną, a dzięki średnim rocznym opadom na poziomie 600 mm winogrona rozwijają się w zrównoważony, wolny od stresu sposób. W związku z tym w winach tych nie występuje kwasowość niedojrzała spowodowana niedoborem wody.

Coraz częściej dzięki cechom regionu Debro oraz wpływowi zmieniających się warunków klimatycznych produkuje się lepszej jakości winogrona odmiany Hárslevelú, które można dłużej pozostawić na winorośli i które są odpowiednie do produkcji win z późnego zbioru. Wraz z późnymi zbiorami w ostatnich latach na wyznaczonym obszarze coraz częściej dochodzi do więdnięcia lub wysychania winogron wskutek działania pleśni Botrytis.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie, inne wymogi)

Przepisy regulujące określenia

Ramy prawne:

określone w przepisach UE.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

a)
Określenie tradycyjne "wino o chronionym pochodzeniu" może być stosowane zamiast wyrażenia "chroniona nazwa pochodzenia" w formie "wino klasyczne o chronionym pochodzeniu", "wino superior o chronionym pochodzeniu" lub "wino z późnego zbioru o chronionym pochodzeniu".
b)
Nazwy odmian, określenia tradycyjne, inne określenia zastrzeżone lub określenia odnoszące się do barwy wina można wskazać wyłącznie wówczas, gdy takie określenia nie wyróżniają się bardziej niż nazwa pochodzenia pod względem typu, rozmiaru lub barwy czcionki.
c)
W przypadku win superior określenie "Superior" dodaje się do nazwy wina *  i należy umieścić je na etykiecie po nazwie pochodzenia, stosując taką samą typografię. W przypadku win, na których etykiecie umieszczono nazwę zbocza będącą nazwą mniejszej jednostki geograficznej, określenie "Superior" w nazwie wina* zastępuje się określeniem tej jednostki.
d)
W przypadku win z późnego zbioru określenie "z późnego zbioru" dodaje się do nazwy wina* i należy umieścić je na etykiecie po nazwie pochodzenia, stosując taką samą typografię.
e)
Określenia tradycyjne i określenia zastrzeżone, które można stosować:
(i)
określenia tradycyjne: zgodnie z sekcją 55 dekretu ministra rolnictwa i rozwoju wsi nr 127/2009 z dnia 29 września 2009 r.;
(ii)
określenia zastrzeżone: zgodnie z załącznikiem 15 do dekretu ministra rolnictwa i rozwoju wsi nr 127/2009 z dnia 29 września 2009 r.;

Przepisy regulujące określenia (2)

Ramy prawne:

określone w przepisach UE.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

f)
Mniejsze jednostki geograficzne, które można wskazać, i zasady wskazywania takich jednostek:
(i)
Gminy:
Nazwy gmin, które można wskazać: Verpelét, Feldebrő, Aldebrő, Tófalu
Określenie pochodzenia co najmniej 85 %
(ii)
Nazwy zboczy
Nazwy zboczy można wskazać wyłącznie na etykietach win superior i z późnego zbioru. Określenie pochodzenia: 100 %
nazwy zboczy, które można wskazać:
a)
Aldebrő: Káli-völgy, Poharas-dűlő, Sík-hegy, Szent Donát-dűlő, Uraké
b)
Feldebrő: Alberki, Bogár-hát, Csepegő, Csonkás, Egri út, Szőlők háta
c)
Tarnaszentmária: Dobi-oldal, Dobi-tető
d)
Tófalu: Bogár-hát, Petes-alja
e)
Verpelét: Ácsok, Fekete-oldal, Hagyóka, Hosszúi-dűlő, Kecske-hát, Kerékkötő, Keresztfai-dűlő, Királyi-

dűlő, Kis-hegy, Kő-hegy, Majka, Mátra alja-dűlő, Pallagfő, Szent János-dűlő, Tilalmas, Tölgyes-szél, Túró-mező, Varjas, Veresi-dűlő

(iii)
Związek między mniejszymi jednostkami geograficznymi i znakami towarowymi: Zasady dotyczące pochodzenia winogron stosowanych do produkcji wina nie mają zastosowania w przypadku produktów sektora wina oznaczonych przy użyciu znaków towarowych zastrzeżonych składających się częściowo lub w całości z nazwy mniejszej jednostki geograficznej lub z odniesienia do obszaru geograficznego danego państwa ani oznaczonych przy użyciu znaków towarowych ustanowionych przez stosowanie przed dniem 11 maja 2002 r.

Produkcja spoza wyznaczonego obszaru produkcji

Ramy prawne:

Przez organizację zarządzającą ChNP/ChOG, jeżeli tak przewidziały państwa członkowskie.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

W granicach administracyjnych gmin Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Kompolt, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros i Szomolya.

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/debroi-harslevelu

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.
* nazwa wina w tej części składa się z: nazwy pochodzenia oraz elementów uregulowanych w specyfikacji produktu, które dzięki typografii są widoczne na etykiecie w takim samym stopniu jak nazwa pochodzenia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.108.8

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 31/03/2020
Data ogłoszenia: 01/04/2020