(2014/C 415/07)(Dz.U.UE C z dnia 20 listopada 2014 r.)
Sprawozdawca |
Povilas ŽAGUNIS, burmistrz regionu poniewieskiego (Panevėžys) (LT/EA) |
Dokument źródłowy |
Wniosek w sprawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającego rozporządzenie Rady (UE) nr 1308/2013 i rozporządzenie (UE) nr 1306/ 2013 w odniesieniu do programu pomocy na rzecz dostarczania owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych |
|
COM(2014) 32 final |
1 Sprawozdanie specjalne nr 10/2011 Trybunału Obrachunkowego pt. "Czy programy »Mleko dla szkół« oraz »Owoce w szkole« są skuteczne?".
2 Art. 24 rozporządzenia (WE) nr 1308/2013.
3 Sprawozdanie specjalne nr 10/2011 Trybunału Obrachunkowego pt. "Czy programy »Mleko dla szkół« oraz »Owoce w szkole« są skuteczne?", ECA/11/35 z 24 października 2011 r.
4 Program "Owoce w szkole": http://ec.europa.eu/agriculture/sfs/european-commission/index_en.htm
5 Mimo 2-procentowego wzrostu w porównaniu z 2010 r. przeciętny obywatel UE-27 w roku 2011 spożywał dziennie zaledwie 185,52 g warzyw i owoców, a więc zdecydowanie mniej, niż wynosi zalecana przez WHO dzienna ilość 400 g. Zob. Monitor konsumpcji Freshfel: http://www.freshfel.org/asp/what_we_do/consumption_monitor.asp
6 Przepisy dotyczące składu produktów mlecznych: udział wagowy mleka w produkcie nie może być niższy niż 90 %, zawartość cukru jest ograniczona (do poniżej 7 %), owoce i warzywa muszą odpowiadać wymaganiom jakościowym UE, niedopuszczalne jest dodawanie cukru do soków.
7 Przykładowo, w dniu 30 maja 2007 r. Komisja przedstawiła białą księgę "Strategia dla Europy w sprawie zagadnień zdrowotnych związanych z odżywianiem, nadwagą i otyłością".
8 Mimo 2-procentowego wzrostu w porównaniu z 2010 r. obywatel UE-27 w roku 2011 spożywał dziennie średnio zaledwie 185,52 g warzyw i owoców, a więc zdecydowanie mniej, niż wynosi zalecana przez WHO dzienna ilość 400 g. Zob. Monitor konsumpcji Freshfel: http://www.freshfel.org/asp/what_we_do/consumption_monitor.asp
9 Mimo 2-procentowego wzrostu w porównaniu z 2010 r. przeciętny obywatel UE-27 w roku 2011 dziennie zjadał średnio zaledwie 185,52 g warzyw i owoców, a więc zdecydowanie mniej, niż wynosi dzienna dawka 400 g zalecana przez WHO. Zob. Monitor konsumpcji Freshfel, http://www.freshfel.org/asp/what_we_do/consumption_monitor.asp
10 Public Health Nutr. Październik 2009 r. 12(10):1735-42. DOI: 10.1017/S1368980008004278. Epub 2008 Dec 23. Downward trends in the prevalence of childhood overweight in the setting of 12-year school- and community-based programmes.
11 Wniosek w sprawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającego rozporządzenie Rady (UE) nr 1308/2013 i rozporządzenie (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do programu pomocy na rzecz dostarczania owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych - COM(2014) 32 final z 30.1.2014.