Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej dotyczącej "Ron de Guatemala".

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ DOTYCZĄCEJ "RON DE GUATEMALA"

(2012/C 168/09)

(Dz.U.UE C z dnia 14 czerwca 2012 r.)

WPROWADZENIE

Dnia 15 marca 2010 r. Asociación Nacional de Fabricantes de Alcoholes y Licores, organ ustanowiony w Gwatemali zgodnie z tamtejszym prawem krajowym, złożył wniosek o rejestrację nazwy "Ron de Guatemala" jako oznaczenia geograficznego na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 110/2008 w terminie dwunastu miesięcy od daty złożenia wniosku, o którym mowa w ust. 1, Komisja musi sprawdzić zgodność wniosku z wspomnianym rozporządzeniem.

Przeprowadzono weryfikację wniosku i podczas 107. posiedzenia Komitetu ds. Napojów Spirytusowych w dniu 8 lutego 2012 r., Komisja stwierdziła, zgodnie z art. 17 ust. 6, iż spełnia on wymogi określone w rozporządzeniu.

Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej zostaną zatem opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, seria C.

Zgodnie z art. 17 ust. 7 osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes może w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji podstawowej specyfikacji dokumentacji technicznej zgłosić zastrzeżenia do umieszczenia oznaczenia geograficznego w załączniku III ze względu na niespełnienie warunków przewidzianych wspomnianym rozporządzeniem. Zastrzeżenie, które musi być należycie uzasadnione, przedkłada się Komisji w jednym z języków urzędowych Unii Europejskiej lub z załączonym tłumaczeniem na jeden z tych języków.

ARKUSZ STRESZCZENIA OG "RON DE GUATEMALA"

1.
Nazwa: "Ron de Guatemala"
2.
Kategoria napoju spirytusowego: Rum (kategoria 1 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008)
3.
Opis:

Napój alkoholowy produkowany wyłącznie z surowców uzyskanych z trzciny cukrowej.

Istnieją następujące rodzaje "Ron de Guatemala":

Solera: rum z Virgin Sugar Cane Honey (soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia) dojrzewający na dużych wysokościach w beczkach z drewna dębu białego,
Solera Añejo: mieszanka różnych rodzajów rumu z Virgin Sugar Cane Honey, dojrzewająca na dużych wysokościach w beczkach z drewna dębu białego, otrzymywana w wyniku mieszania różnych soleras przed butelkowaniem,
Solera Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu z Virgin Sugar Cane Honey, dojrzewająca na dużej wysokości w beczkach z drewna dębu białego, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach,
Solera Gran Reserva: mieszanka różnych rodzajów rumu z Virgin Sugar Cane Honey, dojrzewająca na dużej wysokości w co najmniej dwóch typach beczek, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach,
Solera Gran Reserva Especial: mieszanka różnych rodzajów rumu z Virgin Sugar Cane Honey, dojrzewająca na dużej wysokości w co najmniej trzech typach beczek, wzbogacona o aromat produktów, które wcześniej przechowywano w tych beczkach.
4.
Właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne:

Fizyczne i chemiczne właściwości "Ron de Guatemala" muszą odpowiadać następującym wymogom organicznym i chemicznym:

Wymogi chemiczne:

Zawartość alkoholu: od 37,5 % do 50 % obj.

Łączna suma kongenerów (w tym aldehyd octowy, kwas octowy, octan etylu, alkohole wyższe) wyrażona w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: równa 50 lub większa.

Kwasowość całkowita, wyrażona w miligramach kwasu octowego na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie wyższa niż 120.

Metanol w miligramach na 100 ml bezwodnego alkoholu etylowego: nie więcej niż 280.

Wymogi organoleptyczne:

Wygląd: przejrzysty i czysty, płynna i gęsta konsystencja.

Kolor: w zależności od stopnia dojrzałości. Odcienie od bursztynowego i złotego do czerwonawego.

Zapach: podstawowe aromaty pochodzą od użytego surowca, czyli soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia. Aromaty wtórne, które powstają w trakcie fermentacji alkoholowej, mają wyraźnie winny charakter ze względu na działanie drożdży. Pozostałe aromaty tworzą się w trakcie procesu dojrzewania.

Smak: bogaty i łagodny smak, od słodkiego do wytrawnego.

5.
Obszar geograficzny:

Obszar, na którym uprawia się trzcinę cukrową wykorzystywaną do produkcji "Ron de Guatemala" znajduje się w południowych departamentach Retalhuleu i Suchitepéquez, graniczących z Oceanem Spokojnym. Produkt poddaje się procesowi dojrzewania w mieście Quetzaltenango, położonym ponad 2 300 metrów nad poziomem morza.

6.
Metoda produkcji:

Produkcja "Ron de Guatemala" to wieloetapowy proces.

Sadzenie trzciny cukrowej: trzcina cukrowa osiąga optymalny stopień dojrzałości po 12 miesiącach.

Zbiór: zbiory trzciny cukrowej trwają od końca okresu deszczowego w listopadzie aż do maja; trzcina cukrowa ścinana jest ręcznie, po czym zbierana przy użyciu odpowiednich maszyn.

Prasowanie w fabrykach: po zebraniu trzciny cukrowej poddaje się ją wytłaczaniu w prasach przez najwyżej 36 godzin. Produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia w zakładach przetwórczych obejmuje kilka etapów:

rozdrabnianie: cukry są uwalniane z trzciny cukrowej przy użyciu różnych technik rozdrabniania komórek,
wytłaczanie w prasach: z trzciny poddanej wielokrotnemu wytłaczaniu w prasach wyciskany jest sok,
produkcja soku z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia: sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest pozyskiwany za pomocą procesu odparowywania wody, który zwiększa zawartość cukru w produkcie,
oczyszczanie: sok z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia jest oczyszczany za pomocą procesu wapnowania, który polega na flokulacji i dekantacji.

Fermentacja: proces fermentacji wywoływany jest przez dodanie drożdży ze szczepu Saccharomyces cerevisiae do otrzymanego soku. Przedmiotowy szczep drożdży otrzymywany jest z ananasów.

Destylacja: proces destylacji przebiega w sposób ciągły w kolumnach rektyfikacyjnych bez ekstrakcji. Sfermentowany moszcz jest ogrzewany parą do momentu, kiedy alkohol zamienia się w opary alkoholowe. Następnie opary kierowane są do chłodnic, gdzie zamieniają się w ciecz, czyli rum.

Dojrzewanie: zawartość alkoholu zmniejsza się do dopuszczalnego prawnie limitu 60° przez dodanie wody z pobliskich źródeł. Rum następnie dojrzewa w beczkach z dębu białego europejskiego i amerykańskiego, które uprzednio wykorzystywano do leżakowania produktów takich jak amerykańska whisky, koniak lub sherry. Beczki składuje się w magazynach, które nie są hermetycznie zamknięte.

Ostatni etap obejmuje mieszanie. Różne rodzaje rumu miesza się ze sobą, następnie dodaje się wodę w celu obniżenia stężenia alkoholu, a otrzymaną mieszankę przechowuje się w drewnianych pojemnikach, które pozwalają na odpowiednie wymieszanie składników.

7.
Związek z obszarem geograficznym:

Specyfika "Ron de Guatemala" polega na połączeniu wielu czynników wynikających z warunków ekologicznych i rolnych obszaru, z którego pochodzi trzcina cukrowa i w którym produkt dojrzewa, jak również z autentycznego charakteru procesu produkcji, który łączy naturę, tradycję, sztukę i naukę.

Trzcinę cukrową uprawia się na obszarze, który ma typowe cechy klimatu tropikalnego. Średnia roczna temperatura wynosi tam 26 °C, średnia wilgotność względna - 78 %, a średnie roczne opady kształtują się między 2 600 mm a 3 600 mm. Czynniki te powodują, że uzyskana trzcina cukrowa charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, dzięki czemu do produkcji rumu używa się wysoko skoncentrowanego i musującego soku najlepszej jakości.

Gliniaste gleby powodują zatrzymanie wilgoci i koncentrację cukrów w trzcinie.

Obszar, na którym dojrzewa produkt, położony jest na wysokości ponad 2 400 metrów. Panuje tam zimny i suchy klimat, a średnia roczna temperatura wynosi 14,79 °C.

Zimno i mniejsza ilość tlenu na dużej wysokości powodują spowolnienie chemicznego procesu dojrzewania, co umożliwia wykształcenie się intensywniejszego smaku i aromatu produktu.

8.
Wymogi ustanowione przez prawodawstwo krajowe:

Nazwa "Ron de Guatemala" jest chroniona jako nazwa pochodzenia w rejestrze własności intelektualnej Gwatemali i spełnia wymogi ustanowione w gwatemalskiej normie technicznej COGUANOR NGO 33011, ustawie w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych oraz fermentowanych, dekrecie nr 536 Kongresu Republiki Gwatemali oraz rozporządzeniu wykonawczym w odniesieniu do ustawy w sprawie napojów spirytusowych, alkoholowych i fermentowanych.

9.
Wnioskodawca:

Asociación Nacional de Fabricantes de Alcoholes y Licores (ANFAL), siedziba statutowa w departamencie Guatemala, adres Km. 16,5 Carretera Roosevelt, 4-81 zona 1 de Mixco, Guatemala.

10.
Organ nadzorczy:

Laboratorio Nacional de Salud de Guatemala, odpowiedzialny za weryfikację zgodności z dokumentacją techniczną dotyczącą oznaczenia geograficznego "Ron de Guatemala" przed sprzedażą przedmiotowego produktu.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2012.168.9

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej dotyczącej "Ron de Guatemala".
Data aktu: 14/06/2012
Data ogłoszenia: 14/06/2012