Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2009/C 300/09)

(Dz.U.UE C z dnia 10 grudnia 2009 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"FAGIOLO CANNELLINO DI ATINA"

NR WE: IT-PDO-0005-0681-25.02.2008

ChOG ( ) ChNP (X)

1. Nazwa:

"Fagiolo Cannellino di Atina"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu (zgodnie z załącznikiem II):

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

ChNP "Fagiolo Cannellino di Atina" określa produkt otrzymywany z upraw rośliny Phaseulus vulgaris L lokalnego ekotypu "Cannellino di Atina". W momencie wprowadzenia do obrotu fasola "Fagiolo Cannellino di Atina" musi mieć następujące cechy:

Kształt: nerkowaty, lekko eliptyczny i spłaszczony.

Wymiary: długość od 0,9 cm do 1,4 cm i szerokość od 0,5 cm do 0,6 cm.

Barwa: biała matowa.

Okrywa ziarna: delikatna.

Średnia waga 100 ziaren: nie mniej niż 38 g i nie więcej niż 50 g.

Epikarp: delikatny, a po ugotowaniu rozpływający się na podniebieniu.

Wilgotność fasoli suchej w

momencie wprowadzenia do obrotu: ≤ 13 %.

"Fagiolo Cannellino di Atina", w odróżnieniu od innych gatunków fasoli, nie wymaga uprzedniego namoczenia przed gotowaniem.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Wszystkie etapy procesu produkcyjnego muszą odbywać się na terenie obszaru określonego w pkt 4.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Pakowanie ChNP "Fagiolo Cannellino di Atina" musi odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pakt 4. Produkt nie jest konserwowany żadnymi środkami, dlatego też transport poza obszar produkcji mógłby narazić go na wpływ zmian temperatury i wilgotności, co nie tylko zmieniłoby jego cechy organoleptyczne, ale także stworzyło warunki do rozwoju strąkowca fasolowego, przez co ziarna nie nadawałyby się do wykorzystania w konsumpcji.

Dopuszczalne są następujące rodzaje opakowań: torebki o pojemności od 250 g do 5 kg; torebki zamykane próżniowo o pojemności od 250 g do 5 kg; pojemniki o pojemności od 250 g do 3 kg; pojemniki zamykane próżniowo o pojemności od 250 g do 3 kg; produkt zamrożony w ww. opakowaniach.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Na opakowaniu należy obowiązkowo umieścić na etykiecie drukowanymi wyraźnymi i czytelnymi literami - oprócz wspólnotowego znaku graficznego i wymaganych przepisami prawa informacji - następujące informacje dodatkowe: napis "Fagiolo Cannellino di Atina", a po nim skrót DOP; nazwisko, nazwę, adres producenta i przedsiębiorstwa pakującego; zabrania się dodawania jakichkolwiek określeń, które nie są wyraźnie przewidziane. Niemniej dopuszczalne jest umieszczenie informacji odnoszących się do prywatnych znaków towarowych, pod warunkiem, że nie mają znaczenia reklamującego i nie wprowadzają konsumenta w błąd, podanie nazwy gospodarstwa, z którego upraw produkt pochodzi, a także innych zgodnych z prawdą i dających się udokumentować informacji, których umieszczanie jest zgodne z przepisami wspólnotowymi, krajowymi lub regionalnymi. Nazwy "Fagiolo Cannellino di Atina" nie tłumaczy się. Logo nazwy "Fagiolo Cannellino di Atina" składa się z dwóch współśrodkowych kół: koło wewnętrzne ma tło pomarańczowe, jest w nim umieszczony rysunek ziarna fasoli "Cannellino di Atina" koloru kości słoniowej. Pod rysunkiem fasoli umieszczona jest girlanda, składająca się z liści koloru zielonego związanych na środku wstążką w kolorze czerwonym. Nad rysunkiem fasoli umieszczona jest korona, której kontury koloru czarnego wypełnione są w wewnętrznej części kolorem zielonym, a w zewnętrznej - żółtym; ponad koroną umieszczono napis DOP (CHNP) czcionką Times New Roman koloru czarnego. Kontury zewnętrznego i wewnętrznego koła są wyznaczone brązową linią; między konturami wytłuszczonym drukiem umieszczony jest napis "Fagiolo cannellino di Atina" czcionką Times New Roman koloru czarnego, natomiast w górnej części widnieją trzy żółte gwiazdy na niebieskim tle, a obok nich trzy kolory flagi włoskiej. Logo można dostosowywać proporcjonalnie do różnych wymiarów opakowań, na których jest umieszczane.

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszar produkcji fasoli objętej chronioną nazwą pochodzenia "Fagiolo Cannellino di Atina" obejmuje następujące gminy w prowincji Frosinone: gmina Atina: miejscowości Settignano, Oboca, Sacco, Sabina, S. Marciano i Case di Melfa; - gmina Villa Latina: miejscowość Saccoccia; - gmina Picinisco: miejscowości Di Vito i Immoglie; - gmina Casalvieri: miejscowości Guagno, Casal Delle Mole i Plauto; gmina Casalattico: miejscowości S. Nazzario i S. Gennaro; - gmina Gallinaro: miejscowość Rosanisco. W ten sposób określony obszar obejmuje tereny nawadniane wodą z rzek Melfa, Mollarino i ich dopływów.

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Na obszarze upraw "Fagiolo Cannellino di Atina" występują osady aluwialne, ukształtowane w Holocenie. Podglebie jest przepuszczalne, ułożone na warstwie żwirowej lub skałach okruchowych. Morfologiczne i litologiczne cechy to ukształtowanie pagórkowate z wewnętrznymi dolinami, formy wulkaniczne, warstwy lawy i jej pochodnych. Lokalnie gleby nazywa się "focaleti" (teren żwirowy bogaty w mangan), ponieważ są ciemne i bogate w mangan. Temperatura zmienia się w zależności od wysokości, lecz rzadko spada poniżej - 2 °C zimą, a latem nie przekracza 25 °C. Wiatry wieją z południa, a położone na północy góry zatrzymują zimne masy powietrza. Opady występują głównie w okresie jesienno-zimowym, niemniej również latem pojawiają się deszcze, które uniemożliwiają powstanie suszy w lipcu i sierpniu.

5.2. Specyfika produktu:

Specyficznymi cechami fasoli "Fagiolo Cannellino di Atina" są: łagodny smak, biały matowy kolor, charakterystyczny nerkowaty kształt, ale przede wszystkim niezwykle delikatny epikarp, rozpływający się na podniebieniu po ugotowaniu. "Fagiolo Cannellino di Atina" w odróżnieniu od innych gatunków fasoli nie wymaga uprzedniego namoczenia przed gotowaniem.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG):

CHNP "Fagiolo Cannellino di Atina" uważana jest za symbol kultury i tradycji obszaru produkcji określonego w pkt 4. Nazwa wywodzi się od nazwy obszaru geograficznego, który od wieków najlepiej nadaje się pod uprawy i ma decydujący wpływ na specyfikę produktu, sprawiając, że jest on niepowtarzalny, a pomylenie go z innymi gatunkami niemożliwe. Cechy, jakie charakteryzują "Fagiolo Cannellino di Atina" to łagodny smak, biały matowy kolor, charakterystyczny nerkowaty kształt, ale przede wszystkim delikatny, a po ugotowaniu rozpływający się na podniebieniu epikarp. "Fagiolo Cannellino di Atina" w odróżnieniu od innych gatunków fasoli nie wymaga uprzedniego namoczenia przed gotowaniem. Cechy te wynikają ze specyfiki ekotypu, a także ze składu i struktury gleb uprawnych. Gleby, które lokalnie zwane są "focaleto" (teren żwirowy bogaty w mangan), są pochodzenia aluwialnego, bogate w mangan, bardzo przepuszczalne i ciemnej barwy. Woda stosowana do nawadniania gleb charakteryzuje się bardzo niską zawartością fosforu i azotu, których ilość jest zdecydowanie niższa niż dopuszczalne limity, co świadczy o braku zanieczyszczeń wywołanych działalnością człowieka. Wapń obecny w znacznej ilości wpływa na ilość pektyn zawartych w produkcie. Również z punktu widzenia klimatycznego obszar produkcji charakteryzuje się warunkami bardzo sprzyjającymi dla upraw "Fagiolo Cannellino di Atina". Uprawy te charakteryzują się raczej krótkim cyklem produkcji, zachodzącym wyłącznie w okresie letnim, ponieważ do wzrostu potrzebne są dość wysokie temperatury w ciągu dnia i stosunkowo niskie nocą. Typowa dla obszaru produkcji różnica temperatur między dniem a nocą ma wpływ na wzrost rośliny, a w konsekwencji na cechy produktu końcowego. Opady występują głównie w okresie jesienno-zimowym, ale nie brakuje ich również latem, co skraca okresy suszy, mogące szkodzić uprawom. Czynnik ludzki w decydujący sposób przyczynia się do uzyskania dobrego produktu. Znaczna część ludności zamieszkującej na tym obszarze uprawia "Fagiolo Cannellino di Atina" z pasją i w sposób kompetentny, stosując techniki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każde gospodarstwo reprodukuje co roku własne nasiona, których zazdrośnie strzeże. Na obszarze, gdzie sytuacja gospodarcza jest szczególnie trudna i gdzie występują problemy z zatrudnieniem, a zjawisko emigracji jest nadal bardzo powszechne, ponowne "odkrycie" fasoli "Cannellino di Atina" stanowi konkretną możliwość tworzenia miejsc pracy. Z pewnością nie brakuje historycznych świadectw, dotyczących ChNP "Fagiolo Cannellino di Atina". Istnieje bowiem wiele dokumentów, które świadczą o tym, jak ta roślina strączkowa wpisała się w życie lokalnej społeczności. Już w 1811 r. Demarco określił "Fagiolo Cannellino di Atina" jako fasolę doskonałej jakości, a Cirelli w "Il Regno delle due Sicilie" przedstawił bardzo znaczące dane statystyczne, dotyczące produkcji rolnej w 1853 r., wśród których wspomina o produkcji "Fagiolo Cannellino di Atina" na polach gminy Atina w ilości 2.500 "tomoli" ("tomolo" - stara jednostka miary) rocznie. "Fagiolo Cannellino di Atina" zawsze stanowiła główny składnik pożywienia ludności wiejskiej, która gotowała ją w charakterystycznych naczyniach zwanych "pignata", doprawiając niewielką ilością oliwy z oliwek; w przeszłości takie danie stanowiło cały posiłek spożywany w południe. Z rejestrów w tzw. "Mastri" (księgach rachunkowych) można dowiedzieć się, że fasola nie tylko przeznaczana była do spożycia własnego i do sprzedaży, ale także dawano ją w prezencie znajomym i rodzinie właśnie z powodu jej wysoko cenionej jakości. Z punktu widzenia gospodarczego uprawa "Fagiolo Cannellino di Atina" stanowi jedną z najbardziej dochodowych upraw prowadzonych w tej dolinie, a nazwa ta weszła do potocznego i handlowego języka, oznaczając produkt, który jest przedmiotem kongresów i relacji prasowych.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania ChNP "Fagiolo Cannellino di Atina" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 185 z dnia 10 sierpnia 2007 r.

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej za pośrednictwem poniższego linku:

http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

lub

wchodząc na stronę internetową Ministerstwa (http://www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Prodotti di Qualità" (po lewej stronie ekranu), a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE [regolamento (CE) n. 510/2006]".

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2009.300.24

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 10/12/2009
Data ogłoszenia: 10/12/2009