Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniania żywności za rok 2007.

Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniania żywności za rok 2007

(2009/C 242/02)

(Dz.U.UE C z dnia 9 października 2009 r.)

1. PODSTAWA PRAWNA I KONTEKST

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstwa państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(1) państwa członkowskie są zobowiązane do przesłania Komisji co roku:

- wyników kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromienianie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości żywności oraz składników żywności poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek

oraz

- wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu i metod stosowanych do wykrywania, czy produkt został poddany promieniowaniu jonizującemu.

Artykuł 7 ust. 4 tej dyrektywy nakłada również na Komisję obowiązek opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej:

- szczegółowych danych dotyczących zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromienianie w państwach członkowskich, a także wszelkich zmian ich statusu,

- sprawozdania sporządzonego w oparciu o informacje dostarczane przez krajowe organy nadzoru.

Niniejsze sprawozdanie dotyczy okresu od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. Zawiera ono kompilację informacji przekazanych Komisji przez 25 państw członkowskich.

Informacje dotyczące ogólnych aspektów napromieniania żywności są dostępne na stronie internetowej Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Konsumentów(2).

1.1. Jednostki przeprowadzające napromienianie

Zgodnie z art. 3 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE żywność i składniki żywności mogą być poddawane promieniowaniu wyłącznie w zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromienianie. Jednostki w UE są zatwierdzane przez właściwe organy państw członkowskich. Państwa członkowskie mają obowiązek powiadamiania Komisji o swoich zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromienianie (art. 7 ust. 1).

Napromienianie żywności i składników żywności może być przeprowadzone wyłącznie za pomocą następujących źródeł:

- promieni gamma pochodzących z nuklidów promieniotwórczych 60Co lub 137Cs,

- promieni rentgenowskich wytwarzanych przez urządzenia obsługiwane na poziomie energii nominalnej (maksymalnej energii kwantowej) wynoszącej 5 MeV lub poniżej tego poziomu,

- elektronów wytwarzanych przez urządzenia obsługiwane na poziomie energii nominalnej (maksymalnej energii kwantowej) wynoszącej 10 MeV lub poniżej tego poziomu.

Wykaz zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromienianie w państwach członkowskich został opublikowany przez Komisję(3) w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej i jest on dostępny na stronie:

http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/approved_facilities_en.pdf1.2. Napromieniona żywność oraz składniki żywności

W UE dozwolone jest poddawanie promieniowaniu suszonych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych (dyrektywa 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(4)).

Ponadto siedem państw członkowskich zawiadomiło Komisję o utrzymaniu krajowych zezwoleń dla niektórych rodzajów żywności oraz składników żywności, zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 1999/2/WE. Wykaz krajowych zezwoleń został opublikowany przez Komisję(5).

Wszelką napromienioną żywność oraz żywność lub żywność wieloskładnikową zawierającą jeden lub więcej napromienionych składników należy opatrzyć napisem "napromienione" lub "poddane promieniowaniu jonizującemu". W przypadku produktów sprzedawanych luzem, wyrazy te umieszcza się łącznie z nazwą produktu na wywieszce lub jako napis powyżej lub obok pojemnika, w którym umieszczono produkty.

Do celów egzekwowania prawidłowego oznakowania i wykrywania niedozwolonych produktów Europejski Komitet Normalizacyjny (CEN), po uzyskaniu odpowiedniego mandatu od Komisji Europejskiej, ustalił normy dla kilku metod analitycznych.

2. WYNIKI KONTROLI DOKONANYCH W JEDNOSTKACH PRZEPROWADZAJĄCYCH NAPROMIENIANIE

Niniejsza sekcja sprawozdania przedstawia wyniki kontroli dokonanych w jednostkach przeprowadzających napromienianie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek.

Państwa członkowskie przedłożyły następujące informacje dotyczące zatwierdzonych jednostek i kontroli w nich przeprowadzonych.

2.1. Belgia

Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że jednostka przeprowadzająca napromienianie Sterigenics S.A. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w tej jednostce w 2007 r.

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Żabie udka 1.521 5
Mięso 445 6-8
Drób 282 5
Ryby, skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie 258 3-5
Zioła i przyprawy korzenne 139 6-9
Sucha krew 16 6-9
Warzywa 12 6
Skrobia 11 3
Sproszkowane jaja 7 3
Pozostałe 108 0-10
Ogółem 2.799

2.2. Bułgaria

Bułgaria nie przekazała żadnych informacji.

2.3. Republika Czeska

Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że jednostka przeprowadzająca napromienianie Artim Spol S.R.O. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w tej jednostce w 2007 r.

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne 55 1-10
Ogółem 55

2.4. Niemcy

W okresie objętym sprawozdaniem w Niemczech działały cztery zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromienianie. Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że jednostki przeprowadzające napromienianie spełniają wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższych tabelach przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w każdej jednostce w 2007 r. W 2007 r. w trzech jednostkach przeprowadzających napromienianie w Niemczech poddano promieniowaniu łącznie 331 ton produktów.

a) Gamma Service Produktbestrahlung GmbH, Radeberg

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy korzenne i zioła 206 < 10
Warzywa suszone 24 < 10
Ogółem 230

Z całkowitej ilości napromienionych produktów 121 ton wywieziono do krajów trzecich.

b) BGS/BETA-Gamma Service GmbH & Co. KG, Wiehl

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy korzenne i zioła 21 10-13
Warzywa suszone 18 10-32
Ogółem 39

Wszystkie produkty poddane promieniowaniu zostały wywiezione do krajów trzecich.

c) Isotron Deutschland GmbH, Allershausen

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Warzywa 61 5-10
Przyprawy korzenne i zioła 1 5-10
Ogółem 62

Wszystkie produkty poddane promieniowaniu zostały wywiezione do krajów trzecich.

d) Beta-Gamma-Service Gmbh & Co. KG, Bruchsal

W 2007 r. w wymienionej jednostce nie poddano promieniowaniu żadnych produktów.

2.5. Hiszpania

W Hiszpanii istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromienianie żywności oraz składników żywności. Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że jednostki przeprowadzające napromienianie spełniają wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

a) Ionmed Esterilización, S.A.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w tej jednostce w 2007 r.

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne 216 < 10
Ogółem 216

b) Aragogamma, SA,

W 2007 r. w wymienionej jednostce nie poddano promieniowaniu żadnych produktów.

2.6. Francja

We Francji istnieje sześć zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromienianie żywności. Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że pięć z tych jednostek spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE. W stosunku do jednej z nich wysunięto uwagi dotyczące kontroli dawek promieniowania i statusu produktów przed napromienianiem i po nim.

W jednostce Ionisos SA, Domaine de Corbeville, 91400 Orsay (numer identyfikacyjny 91471 F) w 2007 r. nie poddano promieniowaniu żywności ani składników żywności. Jednostka ta została zamknięta.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w jednostkach w 2007 r.

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Drób 1.239 5
Mrożone żabie udka 687 5
Guma arabska 131 3
Zioła, przyprawy korzenne i warzywa suszone 60 10
Kazeina 22 6
Ogółem 2.139

2.7. Węgry

Na Węgrzech istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromienianie. Urzędowa inspekcja przeprowadzona przez właściwy organ (Węgierski Urząd ds. Rolnictwa) w 2007 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromienianie AGROSTER Besugárzó Rt. (Budapest, Jászberényi út 5.) spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2007 r.

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy korzenne, ostra papryka 5,9 4-6
Produkty liofilizowane 0,5 3-4
Zioła 14,5 3-6
Ogółem 20,9

2.8. Włochy

Kontrola przeprowadzona w jedynej jednostce przeprowadzającej napromienianie we Włoszech, Gammard Italia Spa, zakończyła się wynikiem pozytywnym. W jednostce tej w 2007 r. nie poddano promieniowaniu żadnej żywności ani składników żywności.

2.9. Niderlandy

Właściwe organy potwierdziły, że w 2007 r. jednostki przeprowadzające napromienianie spełniały wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

Od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. Isotron NL przeprowadził napromienianie 2.323 ton żywności i składników żywności w swoich dwóch jednostkach, w miastach Ede i Etten-Leur. W poniższych tabelach przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w tych dwóch jednostkach w 2007 r.

a) Isotron NL - jednostka przeprowadzająca napromienianie w Ede

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy korzenne i zioła 753 BD
Żabie udka 197 BD
Mięso drobiowe (mrożone) 154 BD
Warzywa liofilizowane 88 BD
Białko jaj 70 BD
Krewetki (mrożone) 45 BD
Próbki żywności 10 BD
Ogółem 1.317
(BD: brak danych dotyczących tej pozycji).

b) Isotron NL - jednostka przeprowadzająca napromienianie w Etten-Leur

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Warzywa suszone 791 BD
Żabie udka 146 BD
Przyprawy korzenne i zioła 48 BD
Mięso drobiowe (mrożone) 21 BD
Ogółem 1.006
(BD: brak danych dotyczących tej pozycji).

2.10. Polska

W Polsce istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromienianie. W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w jednej z tych jednostek w 2007 r.

a) Instytut Chemii i Techniki Jądrowej, Warszawa

Kategoria produktów Ilość (t) poddana promieniowaniu Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Suche przyprawy korzenne, suche zioła aromatyczne, przyprawy warzywne 269 7-10
Ogółem 269

b) Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej

Nie przekazano żadnej informacji dotyczącej tej jednostki przeprowadzającej napromienianie.

2.11. Portugalia

Portugalia nie przekazała żadnych informacji.

2.12. Rumunia

W Rumunii istnieje tylko jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromienianie, którą jest IRASM Center przy Krajowym Instytucie Fizyki i Inżynierii Jądrowej im. Horii Hulubei. Źródłem promieniowania jonizującego są promienie gamma 60Co. Jednostka ta została zatwierdzona przez Krajową Komisję Działań Jądrowych. W 2007 r. w jednostce IRASM nie dokonano napromieniania żywności ani składników żywności.

2.13. Zjednoczone Królestwo

W Zjednoczonym Królestwie istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromienianie żywności. Jednostka ta w 2007 r. nie poddała promieniowaniu żadnej żywności w ramach swojego zezwolenia.

2.14. Tabela podsumowująca sytuację w UE

Poniższa tabela podsumowuje ilość żywności (w tonach) poddanej promieniowaniu jonizującemu w zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromienianie w Unii Europejskiej.

Kategorie produktów BE CZ DE ES FR HU NL PL Ogółem %
Kazeina 0 0 0 0 22 0 0 0 22 0,27
Sucha krew 16 0 0 0 0 0 0 0 16 0,20
Sproszkowane jaja 7 0 0 0 0 0 0 0 7 0,09
Białko jaj 0 0 0 0 0 0 70 0 70 0,86
Ryby,skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie 258 0 0 0 0 0 45 0.303 3,72
Próbki żywności 0 0 0 0 0 0 10 0 10 0,12
Żabie udka/części 1.521 0 0 0 687 0 343 0 2.551 31,29
Guma arabska 0 0 0 0 131 0 0 0 131 1,61
Zioła, przyprawy korzenne 139 55 228 216 60 21 801 269 1.789 21,94
Mięso 445 0 0 0 0 0 0 0 445 5,46
Drób 282 0 0 0 1.239 0 175 0 1.696 20,80
Skrobia 11 0 0 0 0 0 0 0 11 0,13
Warzywa 12 0 103 0 0 0 879 0 994 12,19
Inne 108 0 0 0 0 1 0 0 109 1,34
Ogółem 2.799 55 331 216 2.139 22 2.323 269 8.154
% całości 34,33 0,67 4,06 2,65 26,23 0,27 28,49 3,30 100,00

3. WYNIKI KONTROLI PRZEPROWADZONYCH NA ETAPIE WPROWADZANIA PRODUKTÓW DO OBROTU I METODY STOSOWANE DO WYKRYWANIA, CZY PRODUKT ZOSTAŁ PODDANY PROMIENIOWANIU JONIZUJĄCEMU

Odnośnie do wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu i metod stosowanych do wykrywania, czy produkt został poddany promieniowaniu jonizującemu, państwa członkowskie przedstawiły następujące informacje:

3.1. Austria

Ogółem zbadano 115 próbek. W żadnej z tych próbek nie wykazano poddania ich promieniowaniu jonizującemu.

Liczba próbek: 115
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne 39 0 0 EN 1788, EN 13751
Herbaty ziołowe 38 0 0 EN 1788, EN 13751
Drób 38 0 0 EN 1786
Ogółem 115 0 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100,00 % 00,00 % 00,00 %

3.2. Belgia

Ogółem zbadano 89 próbek. Stwierdzono, że jedna z nich została napromieniona.

Liczba próbek: 89
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Makaron instant 21 0 1 EN 1788(*)
Skorupiaki i mięczaki 15 0 0
Zioła mrożone 15 0 0
Krewetki 15 0 0
Warzywa suszone 11 0 0
Owoce 11 0 0
Ogółem 88 0 1
Ogółem w % zbadanych próbek 98,88 % 00,00 % 1,12 %
(*) W celu wykrycia napromieniania użyto termoluminescencji EN 1788.

3.3. Bułgaria

Bułgaria nie przekazała żadnych informacji dotyczących kontroli w zakresie napromieniania żywności w 2007 r.

3.4. Cypr

W 2007 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne odnośnie do napromieniania żywności.

3.5. Republika Czeska

Ogółem zbadano 60 próbek. Okazało się, że dwie próbki nie były zgodne z wymogami (pozytywny wynik napromieniania i nieodpowiednie oznaczenie).

Liczba próbek: 60
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Świeże owoce 15 0 0 EN 1788/EN 1785
Przyprawy korzenne 12 0 0 EN 1788
Suplementy diety 8 0 1 EN 1788
Ryby, skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie 7 0 0 EN 1785
Herbaty ziołowe 5 0 0 EN 1788
Makaron instant 3 0 1 EN 1788/EN 1785
Drób 6 0 0 EN 1785
Krewetki 2 0 0 EN 1785
Ogółem 58 0 2
Ogółem w % zbadanych próbek 96,67 % 00,00 % 3,33 %

3.6. Niemcy

Ogółem zbadano 3.744 próbki żywności, z których 77 było napromienionych. Dwie próbki były napromienione i spełniały wymogi dyrektyw UE: 1 próbka należąca do kategorii "Przyprawy korzenne i zioła" oraz 1 próbka należąca do kategorii "Zupy, sosy, makarony instant". Pozostałe 75 napromienionych próbek nie było zgodnych z wymogami:

- 21 próbek należących do kategorii, dla których napromienianie jest dozwolone, ale których oznakowanie nie było zgodne z wymogami,

- 34 próbki należące do kategorii, dla których napromienianie nie jest dozwolone,

- 20 próbek (głównie makaron i zupy w proszku) zostało napromienionych, jednak nie można było określić, które ze składników tej żywności wieloskładnikowej zostały napromienione, aby wykryć, czy napromienianie ich było dozwolone.

Kategorie produktów, w których stwierdzono największy odsetek niezgodnych z wymogami próbek, to suplementy diety (16 %) oraz zupy i sosy (11 %).

Liczba próbek: 3744
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Przyprawy korzenne i zioła 1.022 0 2 EN 1787, EN 1788, EN 13751
Herbaty, produkty herbatopodobne 328 3 0 EN 1787, EN 1788, EN 13751
Przyprawy 288 0 2 EN 1787, EN 1788, EN 13751
Zupy, sosy, makarony instant 239 12 17 EN 1787, EN 1788, EN 13751
Skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie, inne zwierzęta wodne, w tym produkty z nich uzyskane 180 1 2 EN 1786, EN 1788, EN 13751 (*)
Świeże owoce 174 0 2 EN 1784, EN 1787, EN 1788, EN 13751
Jadalne nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona oleiste 162 0 0 EN 1784, EN 1787, EN 1788, EN 13751
Grzyby suszone lub produkty z grzybów 149 0 5 EN 1787, EN 1788, EN 13751
Suplementy diety 147 4 23 EN 1786, EN 1787, EN 1788, EN 13751
Suszone owoce lub produkty z owoców 134 0 0 EN 1788, EN 13708(*)
Ryby i produkty gospodarki rybnej 130 0 0 EN 1786, EN 1788
Zboża i produkty zbożowe 93 0 0 EN 1787, EN 1788, EN 13751
Suszone warzywa i produkty warzywne 88 0 0 EN 1787, EN 1788, EN 13751(*)
Drób 75 0 0 EN 1784, EN 1786, EN 1788
Potrawy gotowe do podania 72 0 1 EN 1786, EN 1788, EN 13751
Kiełbasy 67 0 0 EN 1784, EN 1786, EN 1787, EN 1788
Świeże warzywa 52 0 0 EN 1787, EN 1788, EN 13751
Świeże grzyby 47 0 0 EN 1787, EN 1788, EN 13751
Ser z ziołami 46 0 0 EN 1787, EN 1788
Ziemniaki, części roślin o wysokiej zawartości skrobi 42 0 0 EN 1787, EN 1788, EN 13751
Produkty mięsne (z wyjątkiem kiełbas) 41 0 0 EN 1784, EN 1786
Mięso (z wyjątkiem drobiu i dziczyzny) 15 0 1 EN 1786
Ser bez ziół 12 0 0 (*)
Masło z ziołami 10 0 0 EN 1787, EN 1788
Kakao 10 0 0 EN 1787
Jaja, produkty z jaj 9 0 0 EN 1784, EN 1785
Mleko i produkty mleczne 8 0 0 EN 1787
Kawa 1 0 0 EN 13751
Inne 28 0 0 EN 1787, EN 1788
Ogółem 3.669 20 55
Ogółem w % zbadanych próbek 98,00 % 0,53 % 1,47 %
(*) Do wykrycia napromieniania wykorzystuje się też inne metody (np. elektronowy rezonans paramagnetyczny).

3.7. Dania

W 2007 r. nie przeprowadzono żadnych kontroli analitycznych dotyczących napromieniania żywności na etapie wprowadzania produktów do obrotu.

Przedsiębiorstwa duńskie są jednak zobowiązane do przeprowadzania kontroli we własnym zakresie, aby zagwarantować zgodność z wymogami. Urząd ds. weterynaryjnych i żywnościowych Danii sprawdził te działania w zakresie samokontroli za pomocą kontroli dokumentów.

3.8. Estonia

W 2007 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne odnośnie do napromieniania żywności.

W 2007 r. w Estonii nie przeprowadzono żadnych kontroli analitycznych w zakresie napromieniania żywności na etapie wprowadzania produktów do obrotu.

3.9. Grecja

Ogółem zbadano 92 próbki żywności; w przypadku żadnej z nich nie stwierdzono napromienienia.

Liczba próbek: 92
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne 81 0 0 EN 13751 (PPSL)
Kakao 8 0 0 EN 13751 (PPSL)
Zboża 2 0 0 EN 13751 (PPSL)
Zupy w proszku 1 0 0 EN 13751 (PPSL)
Ogółem 92 0 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100,00 % 00,00 % 00,00 %

3.10. Hiszpania

Ogółem zbadano 130 próbek żywności; w przypadku trzech z nich stwierdzono napromienienie. W przypadku wszystkich próbek, które nie spełniały wymogów, chodziło o żabie udka.

Liczba próbek: 130
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne 88 0 0 EN 1787, EN 1788
Owoce suszone 25 0 0 EN 1786, EN 13708
Ryby, skorupiaki i inne zwierzęta wodne 9 0 3 EN 1786
Warzywa 5 0 0 EN 1787, EN 1788
Ogółem 127 0 3
Ogółem w % zbadanych próbek 97,70 % 00,00 % 2,30 %

3.11. Finlandia

Ogółem zbadano 94 próbki. Napromienienie stwierdzono w przypadku 5 próbek, które nie były oznakowane.

Żadna z próbek, które dały wynik dodatni, nie była właściwie oznakowana, a jednostki przeprowadzające napromienianie nie były zatwierdzone przez UE.

Liczba próbek: 94
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Suszone przyprawy korzenne i zioła 73 0 1 EN 1788, EN 13751
Suplementy diety 17 0 4 EN 1788, EN 13751
Jagody 4 0 0 EN 1788
Ogółem 89 0 5
Ogółem w % zbadanych próbek 94,68 % 00,00 % 5,32 %

3.12. Francja

Ogółem zbadano 117 próbek, z których 6 zostało napromienionych i nie było prawidłowo oznakowanych.

Liczba próbek: 117
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Owoce suszone 19 0 0 EN 1788
Ziemniaki 12 0 0 EN 1788
Zupy i sosy w proszku 11 0 0 EN 1788
Warzywa 10 0 0 EN 1788
Makaron instant 9 0 3 EN 1788
Orzechy 9 0 0 EN 1788
Skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie 7 0 1 EN 1788
Kasztany 6 0 0 EN 1788
Mięso drobiowe odzyskane w sposób mechaniczny 6 0 0 EN 1788
Mrożone żabie udka 5 0 2 EN 1788
Herbata 5 0 0 EN 1788
Płatki zbożowe dla produktów nabiałowych 4 0 0 EN 1788
Imbir 4 0 0 EN 1788
Suszone ryby 2 0 0 EN 1788
Przyprawy korzenne 2 0 0 EN 1788
Ogółem 111 0 6
Ogółem w % zbadanych próbek 94,87 % 00,00 % 5,13 %

3.13. Węgry

Ogółem zbadano 139 próbek żywności, napromienienie stwierdzono w przypadku jednej z nich.

Liczba próbek: 139
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Przyprawy korzenne 49 10 0 EN 1788
Herbata 43 2 1(*)
Suplementy diety 26 8 0
Ogółem 118 20 1
Ogółem w % zbadanych próbek 84,89 % 14,39 % 0,72 %
(*) Napromieniona próbka herbaty została oznaczona jako taka, choć napromienianie herbaty nie jest na Węgrzech dozwolone.

3.14. Irlandia

W 2007 r. zbadano 580 próbek żywności, z których 21 było napromienionych, ale nie nosiło wymaganego oznakowania.

Liczba próbek: 580
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne 217 0 5 EN 13751 (metoda przesiewowa), potwierdzona metodą EN 1788
Kawy i herbaty 115 0 0
Makaron 66 0 4
Owoce i warzywa 42 0 2
Zupy i sosy 25 0 0
Przyprawy i buliony 22 0 2
Produkty z jagód Goji (kolcowoju) 14 0 4
Nasiona 13 0 0
Suplementy diety 12 0 1
Produkty zbożowe i piekarnicze 7 0 1
Różne 26 0
Ogółem 559 0 21
Ogółem w % zbadanych próbek 96,38 % 00,00 % 3,62 %

3.15. Włochy

Zbadano 105 próbek. Nie stwierdzono napromienienia żadnej z nich. W 11 przypadkach wyniki nie były jednoznaczne.

Liczba próbek: 105
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Przyprawy korzenne, zioła aromatyczne i ekstrakty warzywne 79 11 0 EN 13783, EN 1788
Warzywa cebulowe 7 0 0 EN 13783
Owoce suszone 2 0 0 EN 13783
Owoce różne 2 0 0 EN 13783
Mieszanki ziołowe 2 0 0 EN 13783
Orzechy 2 0 0 EN 13783
Ogółem 94 11 0
Ogółem w % zbadanych próbek 89,52 % 10,48 % 0,00 %

3.16. Łotwa

Pobrano dwie próbki; obydwie były zgodne z przepisami wspólnotowymi.

Liczba próbek: 2
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Błyskawiczne zupy w proszku 1 0 0 EN 1788
Herbaty ziołowe 1 0 0
Ogółem 2 0 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100,00 % 0,00 % 0,00 %

3.17. Litwa

Zbadano 89 próbek, z których wszystkie okazały się zgodne z wymogami.

Liczba próbek: 89
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Suche zioła aromatyczne, próbki herbaty, próbki przypraw 89 0 0 EN 13783:2004
Ogółem 89 0 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100,00 % 00,00 % 00,00 %

3.18. Luksemburg

Ogółem zbadano 20 próbek suplementów diety. Stwierdzono napromienienie sześciu z nich. W 6 przypadkach wyniki nie były jednoznaczne.

Liczba próbek: 20
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Suplementy diety 8 6 6 EN 1788
Ogółem 8 6 6
Ogółem w % zbadanych próbek 40,00 % 30,00 % 30,00 %

3.19. Malta

Zbadano ogółem 25 próbek ziół i przypraw korzennych. Stwierdzono, że 21 próbek zostało napromienionych, ale nie zostały one oznaczone jako takie.

Liczba próbek: 25
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne 4 0 21 EN 13751
Ogółem 4 0 21
Ogółem w % zbadanych próbek 16,00 % 0,00 % 84,00 %

3.20. Niderlandy

Ogółem w 2007 r. pobrano i zbadano 416 próbek. Stwierdzono napromienienie 33 próbek. Trzy z nich, wszystkie z kategorii suplementy diety, były prawidłowo oznakowane jako takie.

Liczba próbek: 416
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Suplementy diety 201 0 29 EN 1788, EN 13751
Zioła i przyprawy korzenne 185 0 1 EN 1788, EN 13751
Ogółem 386 0 30
Ogółem w % zbadanych próbek 92,79 % 00,00 % 7,21 %

3.21. Polska

Ogółem zbadano 150 próbek. Stwierdzono napromienienie 1 próbki, która nie była prawidłowo oznakowana.

Liczba próbek: 150
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne 66 0 0 EN 1786, EN 1787, EN 1788, EN 13751
Orzechy, w tym orzeszki ziemne 25 0 0 EN 1786, EN 1787, EN 1788
Warzywa 20 0 1 EN 1786, EN 1787, EN 1788
Owoce 19 0 0 EN 1786, EN 1787, EN 1788
Ryby, skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie 13 0 0 EN 1786, EN 1787, EN 1788
Drób i produkty z drobiu, jaja i produkty z jaj 7 0 0 EN 1786, EN 1787, EN 1788
Ogółem 149 0 1
Ogółem w % zbadanych próbek 99,33 % 00,00 % 0,67 %

3.22. Portugalia

Portugalia nie przekazała żadnych informacji.

3.23. Rumunia

W 2007 r. przeprowadzono kontrolę dokumentów (w tym kontrolę oznakowania) żywności (suchych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych) w 2014 sklepach. Cała zbadana żywność nie była oznakowana jako napromieniona. W 2007 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne w zakresie napromieniania żywności.

3.24. Szwecja

W 2007 r. zbadano ogółem 6 próbek: mięso bizona, pardwy, żabie, krokodyle i dwa różne rodzaje sera. Metoda zastosowana do badania napromienionej żywności była zgodna z EN 1784. Żadna z próbek nie była napromieniona.

Liczba próbek: 6
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Mięso 4 0 0 EN 1784
Sery 2 0 0 EN 1784
Ogółem 6 0 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100,00 % 00,00 % 00,00 %

3.25. Słowacja

W 2007 r. na Słowacji zbadano 41 próbek, z których żadna nie była napromieniona.

Liczba próbek: 41
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Orzeszki ziemne i inne orzechy 25 0 0 EN 1784
Sery 12 0 0 EN 1784
Mięso (kurczaka i kacze) 3 0 0 EN 1784
Mak 1 0 0 EN 1784
Ogółem 41 0 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100,00 % 00,00 % 00,00 %

3.26. Słowenia

Zbadano 20 próbek pod kątem poddania ich działaniu promieniowania jonizującego. Żadna z próbek nie była napromieniona.

Liczba próbek: 20
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Przyprawy korzenne 10 0 0 EN 13751
Suplementy diety 10 0 0 EN 1788, EN 13751
Ogółem 20 0 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100,00 % 00,00 % 00,00 %

3.27. Zjednoczone Królestwo

Ogółem w 2007 r. zbadano 407 próbek. Wiele z nich zostało zbadanych jako oddzielne składniki (np. makaron i dołączona do niego torebka z przyprawami) i każdy składnik był traktowany jako indywidualna próbka. Ogółem zbadano zatem 429 próbek, napromienienie stwierdzono w przypadku 48 z nich. Próbki określone w sprawozdaniu jako "niejednoznaczne" zostały oznaczone jako pośrednie przy pomocy metody CEN EN 13751:2002 i nie były dalej analizowane lub były próbkami o "niskiej czułości" tzn. frakcja ziarna mineralnego tych próbek była zbyt mała, aby przeprowadzić dokładną analizę.

Liczba próbek poddanych badaniu: 407 Liczba zbadanych próbek: 429
Żywność poddana analizie Zgodnych z wymogami Niejednoznacznych Niezgodnych z wymogami Zastosowana metoda CEN
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne 163 18 6 EN 13751, EN 1778
Suplementy diety 83 7 31 EN 13751, EN 1778
Makaron i azjatyckie potrawy liofilizowane 30 2 4 EN 13751, EN 1778
Świeże i konserwowane (inne niż suszone) zioła i przyprawy korzenne 27 0 0 EN 13751, EN 1778
Owoce (w tym świeże i suszone) 23 0 1 EN 13751, EN 1778
Herbaty 14 0 3 EN 13751, EN 1778
Grzyby 7 0 0 EN 13751
Ryby lub owoce morza (suszone krewetki) 2 0 0 EN 13751
Sosy (płynne lub mrożone) 2 0 0 EN 13751
Suszone mięso 1 0 0 EN 13751
Miód i inne produkty pszczelarskie 1 0 3 EN 13751, EN 1778
Warzywa (cebula suszona) 1 0 0 EN 13751
Ogółem 354 27 48
Ogółem w % zbadanych próbek 82,52 % 6,29 % 11,19 %

3.28. Podsumowanie sytuacji w UE

Poniższa tabela zawiera zestawienie zbadanych próbek i wyników otrzymanych dla całej UE:

Państwo członkowskie Próbki zgodne z wymogami Niejednoznaczne Próbki niezgodne z wymogami Ogółem % w ogólnej liczbie próbek UE
AT 115 0 0 115 1,78
BE 88 0 1 89 1,38
BG BD BD BD BD BD
CY BKA BKA BKA BKA BKA
CZ 58 0 2 60 0,93
DE 3.669 20 55 3.744 57,93
DK BKA BKA BKA BKA BKA
EE BKA BKA BKA BKA BKA
EL 92 0 0 92 1,42
ES 127 0 3 130 2,01
FI 89 0 5 94 1,45
FR 111 0 6 117 1,81
HU 118 20 1 139 2,15
IE 559 0 21 580 8,97
IT 94 11 0 105 1,62
LV 2 0 0 2 0,03
LT 89 0 0 89 1,38
LU 8 6 6 20 0,31
MT 4 0 21 25 0,39
NL 383 0 33 416 6,44
PL 149 0 1 150 2,32
PT BD BD BD BD BD
RO BKA BKA BKA BKA BKA
SE 6 0 0 6 0,09
SK 41 0 0 41 0,63
SI 20 0 0 20 0,31
UK 354 27 48 429 6,64
OGÓŁEM W UE 6.176 84 203 6.463
w % 95,56 1,30 3,14
BD: Brak danych - państwo członkowskie nie przekazało informacji.

BKA: Brak kontroli analitycznych - w 2007 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne.

4. STRESZCZENIE

Niniejsze sprawozdanie dotyczy okresu od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. Zawiera ono kompilację informacji przekazanych Komisji przez 25 państw członkowskich.

Na podstawie otrzymanych informacji stwierdzono, że w 11 państwach członkowskich działały 22 jednostki przeprowadzające napromienianie, zatwierdzone zgodnie z art. 7 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE. Jedna zatwierdzona jednostka została zamknięta. W 2007 r. nie zatwierdzono żadnych nowych jednostek przeprowadzających napromienianie, ale jedna jednostka została dodana do wykazu w następstwie przystąpienia Rumunii i Bułgarii. W 2007 r. w sześciu jednostkach nie dokonano napromieniania żywności ani składników żywności. Nie przekazano informacji o jednej z jednostek.

W 2007 r. w 16 zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromienianie w 8 państwach członkowskich poddano działaniu promieniowania jonizującego 8.154 tony produktów. 89,29 % zostało poddane napromienianiu w trzech państwach członkowskich: Belgii (34,33 %), Niderlandach (28,49 %) i Francji (26,23 %). Wśród produktów poddanych napromienianiu największą część stanowiły żabie udka (31,29 %), zioła i przyprawy korzenne (21,94 %) oraz drób (20,80 %).

25 z 27 państw członkowskich przekazało informacje dotyczące kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu. 4 państwa członkowskie nie wykonały żadnych kontroli analitycznych w ramach kontroli i inspekcji urzędowych. Jedno z tych państw członkowskich zaznaczyło, że w ramach prawodawstwa krajowego podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny przeprowadzać kontrole we własnym zakresie, aby zapewnić zgodność z wymogami napromieniania żywności.

21 państw członkowskich pobrało ogółem 6.463 próbki. 6.176 próbek (95,56 %) było zgodnych z przepisami dyrektyw. 203 próbki (3,14 %) nie były zgodne. Najczęstszym powodem niezgodności próbek z wymogami było nieprawidłowe oznakowanie oraz napromienianie kategorii, dla których napromienianie nie jest dozwolone. 84 próbki (1,30 %) dały niejednoznaczne wyniki. Głównie chodziło o mieszanki składników, w których czasem niemożliwe było stwierdzenie, które ze składników zostały napromienione, aby określić, czy napromienianie było dozwolone.

______

(1) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, s. 16.

(2)http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm

(3) Dz.U. C 187 z 7.8.2003, s. 13.

(4) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, s. 24.

(5) Dz.U. C 112 z 12.5.2006, s. 6.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024