Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 października 2009 r.
w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Rozporządzenie określa wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być dopuszczone do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.
2.
Wykaz artykułów rolno-spożywczych, o którym mowa w ust. 1, jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2008 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 128, poz. 823 i Nr 190, poz. 1166).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp. Kod CN Nazwa towaru Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1 2 3 4
1 0201 Mięso z bydła, świeże tub schłodzone 1 t
2 0202 Mięso z bydła, zamrożone 1 t
3 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
4 ex 0206 10 98 Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
5 ex 0206 21 00 Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
6 ex 0206 22 00 Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
7 ex 0206 29 99 Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
8 ex 0206 30 00 Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
9 ex 0206 41 00 Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
10 ex 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0207 34 - wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;
0207 36 81 - wątróbki gęsie, otłuszczone, zamrożone;
0207 36 85 - wątróbki kacze, otłuszczone, zamrożone
11 ex 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0302 70 00 - wątróbki, ikry i mlecze
12 ex 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0303 80 - wątróbki, ikry i mlecze
13 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
14 ex 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;
0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance
15 ex 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
ex 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;
0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy
16 ex 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0403 10 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 10 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 10 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27 % masy;
0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
17 0405 10 Masło 0,5 t
18 0405 20 Produkty mleczarskie do smarowania 0,5 t
19 0406 Ser i twaróg 0,5 t
20 ex 0407 00 30 Jaja drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi) 10 tys. szt.
21 ex 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 91 20 - jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, nienadające się do spożycia przez ludzi
22 0409 00 00 Miód naturalny 1 t
23 ex 0504 00 00 Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 1 t
24 0602 90 91 Żywe rośliny kwiatowe, rosnące w pomieszczeniach, z pąkami lub kwiatami, wyłączając kaktusy 1.000 szt.
25 0602 90 99 Pozostałe żywe rośliny rosnące w pomieszczeniach, wyłączając kaktusy 1.000 szt.
26 0701 90 Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone 5 t
27 ex 0709 59 Pozostałe grzyby i trufle świeże lub schłodzone, z wyłączeniem grzybów hodowlanych 0,5 t
28 0709 90 40 Kapary świeże lub schłodzone 0,5 t
29 0709 90 60 Kukurydza cukrowa świeża lub schłodzona 1 t
30 ex 0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0710 80 10 - oliwki;
0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;
0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;
0710 80 69 - pozostałe grzyby;
0710 80 80 - karczochy;
0710 80 85 - szparagi;
0710 80 95 - pozostałe warzywa
31 ex 0711 51 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance 1 t
32 ex 0711 59 00 Pozostałe grzyby, w solance 1 t
33 ex 0712 31 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone 50 kg
34 ex 0712 39 00 Pozostałe grzyby suszone 50 kg
35 0713 33 90 Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu 1 t
36 0713 50 00 Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone 1 t
37 0802 11 10 Migdały w łupinach gorzkie 1 t
38 0802 12 10 Migdały bez łupin gorzkie 1 t
39 0802 22 00 Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin 1 t
40 0802 32 00 Orzechy włoskie bez łupin 1 t
41 0802 90 50 Orzechy sosny 1 t
42 0804 10 00 Daktyle 1 t
43 0804 20 90 Figi suszone 1 t
44 ex 0804 30 00 Ananasy suszone 1 t
45 ex 0804 40 00 Awokado suszone 1 t
46 ex 0804 50 00 Guawa, mango i smaczelina suszone 1 t
47 ex 0805 Owoce cytrusowe, suszone 1 t
48 ex 0806 Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0806 10 10 - winogrona stołowe, świeże
49 0811 Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 1 t
50 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (w tym gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 1 t
51 0813 10 00 Morele suszone 0,5 t
52 0813 20 00 Śliwki suszone 0,5 t
53 0813 30 00 Jabłka suszone 0,5 t
54 0901 11 00 Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny 1 t
55 0901 21 00 Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny 1 t
56 0902 30 00 Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg 1 t
57 0902 40 00 Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana 1 t
58 0904 Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 1 t
59 0905 00 00 Wanilia 1 t
60 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca 1 t
61 0908 10 00 Gałka muszkatołowa 1 t
62 ex 0909 10 00 Nasiona anyżku 1 t
63 0909 20 00 Nasiona kolendry 1 t
64 0909 40 00 Nasiona kminku 1 t
65 0909 50 00 Nasiona kopru; jagody jałowca 1 t
66 0910 10 00 Imbir 1 t
67 0910 20 Szafran 1 t
68 0910 30 00 Kurkuma 1 t
69 0910 99 31 Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona 1 t
70 0910 99 33 Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały 1 t
71 0910 99 39 Tymianek rozgniatany lub mielony 1 t
72 0910 99 50 Liście laurowe 1 t
73 0910 99 60 Curry 1 t
74 ex 1001 Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
75 ex 1002 00 00 Żyto (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
76 ex 1003 00 90 Jęczmień (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
77 ex 1004 00 00 Owies (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
78 ex 1005 90 00 Kukurydza (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
79 1006 20 Ryż łuskany (brązowy) 5 t
80 1006 30 Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany 5 t
81 1006 40 00 Ryż łamany 5 t
82 ex 1008 10 00 Gryka (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
83 ex 1008 20 00 Proso (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
84 1101 00 11 Mąka pszenna z pszenicy durum 5 t
85 ex 1101 00 15 Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej 5 t
86 1102 10 00 Mąka żytnia 5 t
87 1102 20 Mąka kukurydziana 5 t
88 1103 13 Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy 5 t
89 ex 1103 19 30 Kasze z jęczmienia 5 t
90 ex 1104 22 90 Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
91 ex 1104 23 90 Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
92 ex 1104 29 07 Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
93 ex 1104 29 18 Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane) (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
94 ex 1104 29 51 Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
95 ex 1104 29 55 Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
96 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane 1 t
97 ex 1107 10 99 Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
98 ex 1107 20 00 Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
99 ex 1108 Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
100 ex 1201 00 90 Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
101 ex 1202 Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji: 5 t
1202 10 10 - orzeszki ziemne w łupinkach, do siewu
102 1204 00 90 Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu 5 t
103 ex 1205 10 90 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
104 ex 1205 90 00 Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
105 ex 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji: 5 t
1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu
106 1207 50 90 Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu 1 t
107 1207 91 90 Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu 0,1 t
108 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina 1 t
109 1211 Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane 1 t
110 1302 13 00 Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu 0,1 t
111 1501 00 19 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych 1 t
112 ex 1507 90 90 Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
113 ex 1508 90 90 Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
114 ex 1510 00 90 Pozostałe oleje inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych 1 t
115 ex 1512 19 90 Olej z nasion słonecznika inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych konfekcjonowane 1 t
116 ex 1514 19 90 Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
117 ex 1514 99 90 Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
118 ex 1515 29 90 Olej kukurydziany inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
119 1517 10 Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej 1 t
120 1517 90 10 Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów, wymienionych w niniejszym załączniku, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka 1 t
121 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów 1 t
122 ex 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt
123 ex 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
1604 30 - kawior i namiastki kawioru
124 1701 99 10 Cukier biały 15 t
125 ex 1702 90 95 Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym 1 t
126 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone 5 t
127 1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierąjący dodatku cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
128 1806 31 00 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, nadziewane 0,5 t
129 1806 32 10 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 0,5 t
130 1806 32 90 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia 0,5 t
131 1806 90 11 Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol 0,5 t
132 1806 90 19 Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu 0,5 t
133 1806 90 31 Pozostałe wyroby czekoladowe, nadziewane 0,5 t
134 1806 90 39 Pozostałe wyroby czekoladowe, bez nadzienia 0,5 t
135 ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
2001 90 10 - ostry sos z mango;
2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka i pieprz angielski;
2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);
2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej;
2001 90 60 - rdzenie palmowe;
2001 90 91 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne
136 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 1 t
137 ex 2003 Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
2003 20 00 - trufle
138 2005 40 00 Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony 1 t
139 ex 2005 Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
2005 10 00 - warzywa homogenizowane;
2005 51 00 - fasola łuskana;
ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg
140 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
141 2008 20 Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
142 2008 30 Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
143 2008 40 Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
144 2008 50 Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
145 2008 60 Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
146 2008 70 Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
147 2008 80 Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
148 2008 92 78 Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50 % całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
149 2008 99 43 Winogrona, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
150 2008 99 45 Śliwki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg

1 t
151 2008 99 49 Pozostałe owoce, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
152 2008 99 67 Pozostałe owoce, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
153 2008 99 72 Śliwki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej 1 t
154 2008 99 78 Śliwki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg 1 t
155 2008 99 99 Pozostałe owoce, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru 1 t
156 2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
157 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty 0,5 t
158 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane 1 t
159 2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao 1 t
160 2202 90 10 Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 1 hl
161 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu 10 hl
162 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009 10 hl
163 2208 60 Wódka 1 hl
164 2208 90 48 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
165 2208 90 56 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
166 2208 90 71 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
167 2208 90 77 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
168 2208 90 91 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
169 2208 90 99 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
170 ex 2302 30 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
171 ex 2302 40 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
172 ex 3501 10 90 Kazeina, do stosowania w przemyśle produkującym żywność 1 t
173 ex 3501 90 90 Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
174 3502 11 90 Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi 1 t
175 ex 3503 00 10 Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych) 0,5 t
176 ex 3505 10 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych) 1t

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2009.176.1368

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.
Data aktu: 08/10/2009
Data ogłoszenia: 22/10/2009
Data wejścia w życie: 06/11/2009