Stawki opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 grudnia 2008 r.
w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Na podstawie art. 39 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa stawki opłat za przeprowadzenie czynności związanych z dokonaniem kontroli, w tym za przeprowadzenie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych, w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej, wynikającym z przepisów o jakości handlowej, lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.
§  2.
Określa się stawki opłat za:
1)
dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a)
8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)
21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c)
63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d)
104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e)
146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f)
167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2)
pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 27,00 zł;
3)
badanie organoleptyczne przeprowadzone:
a)
w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł,
b)
w laboratorium analitycznym - w wysokości 24,00 zł;
4)
inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a)
kontrolę dokumentów - w wysokości 21,00 zł,
b)
wysłanie próbki do badań - w wysokości 100 % kosztów wysłania próbek do badań,
c)
kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP - w wysokości 3,10 zł,
d)
kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP - w wysokości 6,30 zł,
e)
kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,
f)
kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 21 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;
5)
przeprowadzenie badań laboratoryjnych - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia, a w przypadku gdy badania te zostały zlecone wyspecjalizowanym laboratoriom, o których mowa w art. 32 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - w wysokości określonej przez te laboratoria.
§  3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 czerwca 2005 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 110, poz. 933).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505.

ZAŁĄCZNIK 

STAWKI OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ LABORATORYJNYCH

Lp. Rodzaj badania Stawka w zł
1 2 3
Czynności ogólne
1 Badanie sensoryczne 165,00
2 Badania mikroskopowe 33,00
3 Destylacja 33,00
4 Destylacja z parą wodną 65,00
5 Ekstrakcja 33,00
6 Mineralizacja na sucho 45,00
7 Mineralizacja na mokro 78,00
Oznaczenia fizykochemiczne
8 Aktywność fosfatazy 111,00
9 Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy 39,00
10 Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) 22,00
11 Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 72,00
12 Alkaliczność popiołu 37,00
13 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną 19,00
14 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji 52,00
15 Zawartość alkoholu metodą miareczkową 88,00
16 Zawartość alkoholu metodą piknometryczną 72,00
17 Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną 105,00
18 Zawartość alkoholu etylowego metodą GC 37,00
19 Zawartość alkoholu metylowego 37,00
20 Analiza makroskopowa 72,00
21 Analiza sitowa 33,00
22 Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych 132,00
23 Zawartość azotu metodą Kjeldahla 86,00
24 Barwa metodą spektrofotometryczną 33,00
25 Barwa cukru 72,00
26 Obecność barwników sztucznych 72,00
27 Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną 188,00
28 Zawartość celulozy 111,00
29 Ciemnienie ciasta 48,00
30 Badania amylograficzne 33,00
31 Zawartość chlorków metodą Mohra 37,00
32 Zawartość chlorków metodą Volharda 54,00
33 Gęstość w stanie zsypnym 21,00
34 Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną 168,00
35 Zawartość cukru ogółem (klasycznie) 94,00
36 Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) 55,00
37 Czas scukrzania 19,00
38 Zawartość części nierozpuszczalnych 39,00
39 Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną 111,00
40 Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową 55,00
41 Zawartość dwutlenku węgla 19,00
42 Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia 19,00
43 Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 72,00
44 Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych 55,00
45 Zawartość ekstraktu ogólnego 19,00
46 Zawartość ekstraktu refraktometrycznego 19,00
47 Zawartość ekstraktu resztkowego 19,00
48 Energia i zdolność kiełkowania 52,00
49 Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC 168,00
50 Zawartość fosforanów 168,00
51 Zawartość ftalanu di-n-butylu 216,00
52 Zawartość fuzli metodą GC 88,00
53 Gęstość nasypowa 24,00
54 Ciężar nasypowy 24,00
55 Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową 37,00
56 Zawartość glukozynolanów metodą HPLC 165,00
57 Ilość glutenu 37,00
58 Ilość i rozpływalność glutenu 42,00
59 Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną 37,00
60 Granulacja 37,00
61 Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC 37,00
62 Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC 168,00
63 Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC 111,00
64 Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną 72,00
65 Zawartość inuliny 111,00
66 Zawartość jodanu potasu 146,00
67 Zawartość jodku potasu 146,00
68 Zawartość β-karotenu 146,00
69 Zawartość karotenoidów i β-karotenu 187,00
70 Klarowność 22,00
71 Zawartość kofeiny metodą HPLC 111,00
72 Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną 298,00
73 Zawartość kumaryny metodą GC 111,00
74 Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną 102,00
75 Zawartość kwasu erukowego metodą GC 175,00
76 Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC 218,00
77 Zawartość kwasu D-izocytrynowyego metodą enzymatyczną 184,00
78 Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną 101,00
79 Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną 111,00
80 Zawartość kwasu masłowego metodą GC 143,00
81 Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną 184,00
82 Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną 146,00
83 Obecność kwasu szczawiowego 17,00
84 Kwasowość 39,00
85 Kwasowość lotna 111,00
86 Kwasowość ogólna 39,00
87 Kwasowość plazmy 72,00
88 Kwasowość tłuszczu 39,00
89 Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych 39,00
90 Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów 56,00
91 Skład kwasów tłuszczowych metodą GC 215,00
92 Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC 254,00
93 Zawartość laktozy metodą grawimetryczną 218,00
94 Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną 218,00
95 Lepkość brzeczki słodowej 17,00
96 Lepkość dekstryn 146,00
97 Liczba diastazowa 111,00
98 Liczba formolowa 55,00
99 Liczba Hartonga 107,00
100 Liczba jodowa 72,00
101 Liczba Kolbacha 111,00
102 Liczba kwasowa 37,00
103 Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu 72,00
104 Liczba nadtlenkowa 72,00
105 Liczba nadtlenkowa w olejach 55,00
106 Liczba opadania 39,00
107 Liczba zmydlania 37,00
108 Masa odciekniętych owoców i warzyw 19,00
109 Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną 19,00
110 Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną 72,00
111 Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) 303,00
112 Zawartość mocznika 93,00
113 Zawartość olejków eterycznych 111,00
114 Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC 125,00
115 Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie 146,00
116 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową 33,00
117 Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej 136,00
118 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków 153,00
119 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii 33,00
120 Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych 220,00
121 Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej 340,00
122 Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) 33,00
123 Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 60,00
124 Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda ociekania 42,00
125 Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda chemiczna 125,00
126 Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych 49,00
127 Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 22,00
128 Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie 21,00
129 Zawartość patuliny metodą HPLC 187,00
130 Obecność pektyn 19,00
131 Zawartość pektyn test turbidymetryczny 39,00
132 Obecność peroksydazy 39,00
133 Oznaczanie pH 19,00
134 Pienistość białka 37,00
135 Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego 37,00
136 Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl (kwas chlorowodorowy) 83,00
137 Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów 55,00
138 Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie 22,00
139 Zawartość popiołu siarczanowego 55,00
140 Pozorna sucha masa 39,00
141 Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu 55,00
142 Zawartość proliny 146,00
143 Zawartość przeciwutleniaczy 276,00
144 Przepuszczalność 19,00
145 Przewodność właściwa 39,00
146 Przeźroczystość 19,00
147 Zawartość pulpy wirówkowo 19,00
148 Rozpraszalność 37,00
149 Rozpuszczalność 37,00
150 Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym 37,00
151 Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie 37,00
152 Zawartość sacharozy metodą chemiczną 138,00
153 Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną 72,00
154 Sedymentacja 39,00
155 Zawartość siarczanów 55,00
156 Obecność siarczanów (jakościowo) 17,00
157 Siła diastatyczna 298,00
158 Zawartość skrobi w przetworach mięsnych 254,00
159 Zawartość skrobi metodą Eversa 72,00
160 Obecność skrobi (jakościowo) 19,00
161 Skuteczność pasteryzacji 39,00
162 Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną 146,00
163 Spływ brzeczki słodowej 19,00
164 Stabilność koloidalna 72,00
165 Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC 254,00
166 Stopień przemiału 37,00
167 Stopień rozdrobnienia 37,00
168 Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie 72,00
169 Zawartość substancji niezmydlających się 148,00
170 Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie 55,00
171 Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy 39,00
172 Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu 45,00
173 Zawartość szczawianów 39,00
174 Szklistość ziarna 39,00
175 Zawartość szkodników (ilościowo) 26,00
176 Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) 52,00
177 Obecność szkodników 10,00
178 Temperatura mięknięcia 72,00
179 Temperatura topnienia 72,00
180 Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba 146,00
181 Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną 55,00
182 Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną 66,00
183 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost 55,00
184 Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta 125,00
185 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą 94,00
186 Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC 180,00
187 Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC 243,00
188 Zawartość waniliny 143,00
189 Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową 17,00
190 Zawartość węglanów 72,00
191 Wilgotność destylacyjnie 111,00
192 Wilgotność metodą Karla - Fischera 111,00
193 Zawartość witaminy C 101,00
194 Zawartość włókna surowego 168,00
195 Zawartość wody i substancji lotnych w olejach 39,00
196 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach 39,00
197 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość 72,00
198 Zawartość wolnego tłuszczu 55,00
199 Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP 72,00
200 Wskaźnik pienistości białka 39,00
201 Wskaźnik rozpuszczalności 39,00
202 Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku 22,00
203 Wskaźnik trwałości piany 39,00
204 Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego 72,00
205 Współczynnik ekstynkcji 111,00
206 Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC 125,00
207 Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC 111,00
208 Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną 125,00
209 Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym 72,00
210 Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) 188,00
211 Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną 62,00
212 Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych 188,00
213 Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym 157,00
214 Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku 125,00
215 Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego 188,00
216 Zawartość mleczanów 184,00
217 Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny 146,00
218 Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym 205,00
219 Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC 211,00
220 Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle 62,00
221 Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP 175,00
222 Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów 288,00
223 Zawartość triglicerydów kwasu enantowego 187,00
224 Zawartość wapnia metodą miareczkową 62,00
225 Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie 83,00
226 Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej 69,00
227 Zawartość zanieczyszczeń chmielu 52,00
228 Zaziarnienie chmielu 84,00
229 Współczynnik załamania światła 19,00
230 Wyciąg wodny herbaty 72,00
231 Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka 24,00
232 Wyrównanie ziarna 29,00
233 Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną 72,00
234 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych 37,00
235 Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej 55,00
236 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych 39,00
237 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku 22,00
238 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze 146,00
239 Zawartość zanieczyszczeń organicznych 72,00
240 Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych 49,00
241 Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją 72,00
242 Zaśniecenie ziarna 19,00
243 Zdolność pochłaniania wody 37,00
244 Zmętnienie (NTU, FNU) 22,00
245 Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu 72,00
246 Zwilżalność 39,00
247 Zdolność chłonięcia wody 22,00
248 Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy) 65,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
249 Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych 22,00
250 Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej 22,00
251 Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych 49,00
252 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego 49,00
253 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych 49,00
254 Oznaczanie liczby drożdży i pleśni 49,00
255 Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych 53,00
256 Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda 53,00
257 Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych 49,00
258 Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach 84,00
259 Zawartość chloramfenikolu 146,00
260 Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy) 65,00

Zmiany w prawie

Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024