"53) dyrektywy Komisji 2006/4/WE z dnia 26 stycznia 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości karbofuranu (Dz. Urz. UE L 23 z 27.01.2006, str. 69);
54) dyrektywy Komisji 2006/9/WE z dnia 23 stycznia 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dikwatu (Dz. Urz. UE L 22 z 26.01.2006, str. 24);
55) dyrektywy Komisji 2006/30/WE z dnia 13 marca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości grupy benomylu (Dz. Urz. UE L 75 z 14.03.2006, str. 7);
56) dyrektywy Komisji 2006/53/WE z dnia 7 czerwca 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tlenku fenbutatinu, fenheksamidu, cyjazofamidu, linuronu, triadimefonu/triadimenolu, pimetrozyny i pyraklostrobiny (Dz. Urz. UE L 154 z 8.06.2006, str. 11);
57) dyrektywy Komisji 2006/59/WE z dnia 28 czerwca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu (Dz. Urz. UE L 175 z 29.06.2006, str. 61);
58) dyrektywy Komisji 2006/60/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości trifloksystrobiny, tiabendazolu, abamektyny, benomylu, karbendazymu, tiofanatu metylowego, mychlobutanilu, glifosatu, trimetylosulfonium, fenpropimorfu i chlormekwatu (Dz. Urz. UE L 206 z 27.07.2006, str. 1);
59) dyrektywy Komisji 2006/61/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości atrazyny, azynofosu etylowego, cyflutryny, etefonu, fentionu, metamidofosu, metomylu, parakwatu i trazofosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 12);
60) dyrektywy Komisji 2006/62/WE z dnia 12 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości desmedifamu, fenmedifamu i chlorfenwinfosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 27).";
"2. ABAMEKTYNA | 0,01 | owoce cytrusowe |
(suma awermekcyny B1a, awermekcyny B1b i | 0,1 | truskawki, jeżyny, maliny |
izomeru delta-8,9 awermekcyny B1a) | 0,01 | pozostałe owoce |
mieszanina w stosunku 4:1: | 0,02 | pomidory, oberżyna |
(10E, 14E, 16 E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R, | 0,02 | ogórki i dyniowate z jadalną skórką |
12S,13S,20R,21R,24S)-6'[(s)-sec- | 0,05 | papryka |
butylo]-21,24-dihydroksy-5',11,13,22- | 0,1 | sałata i podobne, w tym endywia |
tetrametylo-2-okso-3,7,19-trioksatetracyklo- | 0,01 | pozostałe warzywa |
[l5.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22- | 0,02 | orzechy |
tetraen-6-spiro-2'(5',6'-dihydro-2'H-piran)- | 0,02 | nasiona roślin oleistych |
12-yl 2,6-dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3- | 0,01 | ziemniaki |
O-metylo-α-L-arabinoheksopiranozylo)- | 0,02 | herbata |
3-O-metylo-α-L-arabino-heksopiranozylu(i)z | 0,05 | chmiel |
(10E,14E,16 E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R,12S, | 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia |
13S,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-6'- | roślinnego" | |
izopropylo-5',11,13,22-tetrametylo-2-okso | ||
-3,7,19-trioksatetracyklo-[15.6.1.14,8.020,24] | ||
pentakoza-10,14,16,22-tetraen-6-spiro-2' | ||
(5',6'-dihydro-2'H-piran)-12-yl 2,6- | ||
dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3-O-metylo-α-L | ||
arabino-heksopiranozylo)-3-O-metylo-α-L- | ||
arabino-heksopiranozydem (ii) |
"14. ATRAZYNA | 0,05 | owoce |
2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5- | 0,1 | kukurydza cukrowa |
triazyna | 0,05 | pozostałe warzywa |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"18. AZYNOFOS ETYLOWY | 0,02 | owoce, warzywa |
ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro-4- | 0,02 | nasiona roślin oleistych |
okso-benzo[d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu | 0,02 | ziemniaki |
0,02 | orzechy | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"25. BENOMYL | 0,1 | owoce cytrusowe |
(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako | 0,2 | owoce ziarnkowe |
karbendazym) | 0,2 | morele, brzoskwinie włączając |
1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2- | nektaryny i inne hybrydy | |
ilokarbaminian metylu | 0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki |
0,3 | winogrona stołowe | |
0,5 | winogrona do produkcji wina | |
0,1 | truskawki | |
0,1 | owoce jagodowe | |
0,2 | papaja | |
0,1 | pozostałe owoce | |
0,5 | pomidory, oberżyna, brukselka | |
2,0 | ketmia jadalna | |
0,1 | pozostałe warzywa | |
0,2 | fasola w strąku, groch w strąku | |
0,2 | ziarna soi | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,1 | orzechy | |
0,1 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"30a. BOSKALID | 0,5N | śliwki |
2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid | 1,0N | brzoskwinie, wiśnie |
1,0N | jabłka | |
5,0N | truskawki, winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska | |
1,0N | pomidory | |
2,0N | papryka | |
1,0N | marchew | |
3,0N | pietruszka | |
1,0N | seler | |
2,0N | sałata i podobne | |
0,2N | ogórek | |
0,1N | melon | |
0,5N | kapusta głowiasta | |
2,0N | kapusta brukselka | |
10,0N | kapusta pekińska | |
1,0N | brokuły, kalafiory | |
3,0N | por | |
3,0N | cebula | |
2,0N | fasola | |
0,3N | groch | |
0,05N | rzepak | |
15,0N | chmiel" |
"43. CHLORFENWINFOS | 0,02 | owoce |
(suma izomerów E- i Z-) | 0,5 | marchew, pasternak, rzodkiewka, |
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4- | brukiew, rzepa | |
dichlorofenylowinyl-o-dietylu) | 0,02 | pozostałe warzywa korzeniowe |
0,5 | czosnek, cebula szalotka | |
0,02 | pozostałe warzywa cebulowe | |
0,1 | cukinia, brukselka | |
0,5 | kapusta głowiasta | |
0,3 | kalarepa | |
0,1 | rzeżucha, roszpunka jadalna, szpinak, | |
szparagi, por | ||
0,5 | pietruszka - nać, seler | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | grzyby uprawne | |
0,02 | grzyby dziko rosnące | |
0,02 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"44. CHLORMEKWAT (CCC) | 0,05 | owoce cytrusowe |
chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy | 0,2 | gruszki |
0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,05 | warzywa | |
0,1 | oliwki | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
10,0 | pieczarki | |
0,05 | grzyby dziko rosnące | |
0,1 | herbata | |
0,1 | orzechy | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"58. CYAZOFAMID | 0,01 | owoce cytrusowe |
4-chloro-2-cyjano-N',N'-dimetylo-5-(4- | 0,5 | winogrona |
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid | 0,01 | pozostałe owoce |
0,2 | pomidory | |
0,1 | dyniowate z jadalną i niejadalną skórką | |
0,01 | pozostałe warzywa | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,01 | orzechy | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"59. CYFLUTRYNA | 0,02 | owoce cytrusowe |
(włączając inne mieszanki składników | 0,2 | owoce ziarnkowe |
izomerycznych (suma izomerów)) | 0,3 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
mieszanina dwóch par enancjomerów: | i inne hybrydy | |
[(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2- | 0,2 | wiśnie, czereśnie, śliwki |
dimetylocyklopropanokarboksylan(R)- | 0,02 | pozostałe owoce pestkowe |
α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + | 0,3 | winogrona |
(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2- | 0,02 | truskawki |
dimetylocyklopropanokarboksylan(S)- | 0,02 | pozostałe owoce |
α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] | 0,02 | warzywa korzeniowe i bulwiaste, |
i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklo- | warzywa cebulowe | |
propanokarboksylan(R)-α-cyjano- | 0,05 | pomidory |
4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1R,3S)- | 0,1 | ogórki |
3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylo- | 0,3 | papryka |
cyklopropanokarboksylan(S)-α-cyjano- | 0,02 | pozostałe warzywa owocowe |
4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] | 0,05 | brokuły, kalafiory i podobne |
(w stosunku ok. 1:2) | 0,2 | kapusta głowiasta, brukselka i podobne |
0,3 | kapusta pekińska, jarmuż i | |
podobne | ||
0,5 | sałata i podobne, w tym endywia | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
0,05 | warzywa strączkowe | |
0,02 | zioła | |
0,05 | nasiona rzepaku | |
0,02 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,02 | ziemniaki | |
0,02 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
20,0 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"77. DELTAMETRYNA | 0,05 | owoce cytrusowe |
(cis-deltametryna) | 0,2 | jabłka |
((1R)-cis-3-2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo- | 0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe |
cyklopropanokarboksylan(S)-α-cyjano-3- | 0,2 | wiśnie i czereśnie |
fenoksybenzylu | 0,1 | pozostałe owoce pestkowe |
0,2 | winogrona, truskawki, agrest, kiwi | |
0,5 | jeżyny, maliny, porzeczki | |
1,0 | oliwki | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,1 | czosnek, cebula, cebula szalotka, | |
cebula dymka | ||
0,3 | pomidory, oberżyna, okra | |
0,2 | pozostałe warzywa owocowe | |
0,1 | brokuły, kalafiory i podobne, | |
kapusta głowiasta, brukselka i podobne, | ||
karczochy kuliste | ||
0,5 | kapusta pekińska, jarmuż i podobne, | |
sałata i podobne, w tym endywia, szpinak | ||
i podobne | ||
0,5 | zioła | |
0,2 | por | |
0,2 | warzywa strączkowe | |
1,0 | nasiona roślin strączkowych | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | nasiona rzepaku, nasiona gorczycy | |
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,05 | orzechy | |
5,0 | herbata | |
5,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze | |
pochodzenia roślinnego" |
"79. DESMEDIFAM | 0,05 | owoce, warzywa |
3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu | 0,1 | nasiona roślin oleistych |
0,05 | ziemniaki | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze | |
pochodzenia roślinnego" |
"91. DIFENOKONAZOL | 0,2N | czarna porzeczka |
1-{2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4- | 0,1N | pozostałe owoce |
metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo}-1H-1,2,4- | 0,1N | buraki cukrowe" |
triazol |
"96. DIKWAT | 0,05 | owoce |
dibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenan- | 0,05 | warzywa |
trenowy | 0,2 | nasiona roślin strączkowych |
5,0 | siemię lniane | |
0,1 | orzeszki ziemne | |
0,1 | mak | |
0,1 | ziarna sezamu | |
1,0 | ziarna słonecznika | |
2,0 | rzepak | |
0,2 | ziarna soi | |
0,5 | ziarna gorczycy | |
0,1 | nasiona bawełny | |
0,5 | nasiona konopi | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"111. ENDOSULFAN | 0,05 | owoce cytrusowe |
(suma izomerów α- i β-endosulfanu oraz | 0,3 | gruszki |
siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan) | 0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe |
S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro- | 0,05 | owoce pestkowe |
1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3- | 0,5 | winogrona |
benzodioksatiepinu | 0,05 | truskawki |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,05 | warzywa korzeniowe | |
0,5 | pomidory | |
1,0 | papryka | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,5 | nasiona soi | |
5,0 | nasiona bawełny | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | orzechy | |
30,0 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"114. ETEFON | 0,05 | owoce cytrusowe |
kwas 2-chloroetylofosfonowy | 0,5 | jabłka |
0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe | |
3,0 | wiśnie | |
0,05 | pozostałe owoce pestkowe | |
1,0 | winogrona | |
2,0 | ananas | |
5,0 | porzeczki | |
0,05 | pozostałe owoce | |
1,0 | pomidory | |
3,0 | papryka | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
2,0 | nasiona bawełny | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"121a. FENAZACHINA | 0,3N | brzoskwinie, morele |
4-{2-[4-(1,1-dimetyloetylo)fenylo]etoksy} | 0,1N | pozostałe owoce pestkowe |
chinazolina | 0,1N | owoce ziarnkowe |
0,1N | owoce jagodowe" |
"122. FENBUTATYNY TLENEK | 5,0 | owoce cytrusowe |
tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny] | 2,0 | owoce ziarnkowe |
0,05 | owoce pestkowe | |
2,0 | winogrona | |
1,0 | truskawki | |
5,0 | jeżyny, maliny | |
3,0 | banany | |
0,05 | pozostałe owoce | |
1,0 | pomidory, oberżyna, papryka | |
0,5 | ogórek, cukinia | |
0,05 | zioła | |
0,05 | warzywa strączkowe | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"124. FENHEKSAMID | 0,05 | owoce cytrusowe |
2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-metylocyklo- | 5,0 | morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie |
heksanokarboksanilid | włączając nektaryny i inne hybrydy | |
1,0 | śliwki | |
0,05 | pozostałe owoce pestkowe | |
5,0 | winogrona | |
5,0 | truskawki | |
10,0 | jeżyny, maliny | |
5,0 | jagody, żurawiny, porzeczki, agrest | |
10,0 | kiwi | |
0,05 | pozostałe owoce | |
1,0 | pomidory, oberżyna, dyniowate z jadalną | |
skórką | ||
2,0 | papryka | |
30,0 | sałata i podobne, w tym endywia | |
30,0 | zioła | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"125. FENITROTION | 0,01 | owoce cytrusowe |
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4- | 0,01 | pozostałe owoce |
nitrofenylu | 0,01 | warzywa |
0,01 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | orzechy | |
0,01 | ziemniaki | |
0,5 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"126. FENMEDIFAM | 0,05 | owoce cytrusowe |
3-(3-metylofenylo)- | 0,1 | truskawki |
karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu | 0,05 | pozostałe owoce |
0,1 | buraki | |
0,05 | sałata i podobne | |
0,5 | szpinak i podobne | |
0,2 | karczochy kuliste | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"127c. FENPROPIDYNA | 0,05N | buraki cukrowe" |
(RS)-1-[3-(4-tert-butylofenylo)-2- | ||
metylopropylo]piperydyna |
"128. FENPROPIMORF | 0,05 | owoce cytrusowe |
(±)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2- | 1,0 | truskawki, maliny, jeżyny, borówki |
metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina | czarne, żurawiny, porzeczki, agrest | |
2,0 | banany | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,5 | brukselka | |
1,0 | por | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"130. FENTION | 3,0 | owoce cytrusowe |
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, | 2,0 | wiśnie i czereśnie |
sulfotlenku i sulfonu wyrażone jako fention) | 1,0 | oliwki |
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4-metylo- | 0,01 | pozostałe owoce |
tiofenylu | 0,01 | warzywa |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | orzechy | |
0,01 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"134b. FLONIKAMID | 0,2N | owoce ziarnkowe |
N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3- | 0,05N | ziemniaki" |
piridynokarboksamid |
"141b. FLUTRIAFOL | 0,05N | jabłka |
(RS)-2,4'-difluoro-A-(1H-1,2,4-triazol-1- | 0,5N | rzepak |
ilometylo)benzhydrol | 0,05N | burak cukrowy" |
"153. GLIFOSAT | 0,5 | mandarynki włączając klementynki i inne |
N-(fosfonometylo)glicyna | hybrydy, pomarańcze | |
0,1 | pozostałe owoce cytrusowe | |
0,5 | winogrona | |
1,0 | oliwki do produkcji oliwy | |
0,1 | pozostałe owoce | |
0,1 | warzywa | |
0,1 | grzyby uprawne | |
50,0 | grzyby dziko rosnące | |
2,0 | fasola - nasiona | |
10,0 | groch - nasiona, łubin - nasiona | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin strączkowych | |
10,0 | siemię lniane, nasiona rzepaku, | |
nasiona gorczycy, nasiona bawełny | ||
20,0 | ziarna słonecznika, ziarna soi | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,5 | ziemniaki | |
0,1 | orzechy | |
2,0 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"177. KARBARYL | 0,05 | owoce cytrusowe |
metylokarbaminian 1-naftylu | 5,0 | oliwki |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,5 | pomidory | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"178. KARBENDAZYM | 0,1 | owoce cytrusowe |
(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako | 0,2 | owoce ziarnkowe |
karbendazym) | 0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | i inne hybrydy | |
0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki | |
0,3 | winogrona stołowe | |
0,5 | winogrona do produkcji wina | |
0,1 | truskawki | |
0,1 | owoce jagodowe | |
0,2 | papaja | |
0,1 | pozostałe owoce | |
0,5 | pomidory, oberżyna, brukselka | |
2,0 | ketmia jadalna | |
0,1 | pozostałe warzywa | |
0,2 | fasola w strąku, groch w strąku | |
0,2 | ziarna soi | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,1 | orzechy | |
0,1 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | |
"181. KARBOFURAN | 0,3 | owoce cytrusowe |
(suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu | 0,02 | pozostałe owoce |
wyrażona jako karbofuran) | 0,02 | warzywa |
metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2- | 0,02 | orzechy |
dimetylobenzofuran-7-ylu | 0,1 | nasiona roślin oleistych |
0,02 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"193. LINURON | 0,05 | owoce cytrusowe |
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1- | 0,05 | pozostałe owoce |
metylomocznik | 0,2 | marchew, pasternak, pietruszka-korzeń |
0,5 | seler - korzeń | |
0,1 | seler naciowy | |
1,0 | zioła | |
0,1 | fasola bez strąków, groch bez strąków | |
0,05 | pozostałe warzywa strączkowe | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"194a. MANDIPROPAMID | 1,0N | pomidory |
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-N-[3-metoksy-4-(prop-2- | 0,3N | ogórki |
ynyloksy)fenetyl]-2-(prop-2-ynyloksy)acetamid | 0,01N | ziemniaki" |
"196a. MCPB | 0,1N | warzywa strączkowe" |
kwas 4-(4-chloro-2-metylofenoksy)masłowy |
"198c. MEPIKWATU CHLOREK | 3,0N | rzepak" |
chlorek 1,1-dimetylopiperydyniowy |
"200a. METAFLUMIZON | 0,05N | ziemniaki" |
(EZ)-2'-[2-(cyanofenylo)-1-(α,α,α-trifluoro-m- | ||
tolylo)etylideno]-4-(trifluorometoksy) | ||
karbanilohydrazyd |
"203. METAMIDOFOS | 0,01 | owoce cytrusowe |
amidotiofosforan O,S-dimetylu | 0,01 | owoce ziarnkowe |
0,1 | morele | |
0,05 | brzoskwinie włączając nektaryny i inne | |
hybrydy | ||
0,01 | pozostałe owoce pestkowe | |
0,01 | pozostałe owoce | |
0,02 | brokuły, kalafiory i podobne | |
0,01 | kapusta głowiasta, brukselka i podobne | |
0,5 | fasola w strąku, groch w strąku | |
0,01 | pozostałe warzywa strączkowe | |
0,1 | karczochy kuliste | |
0,01 | pozostałe warzywa | |
0,2 | ziarna soi, nasiona bawełny | |
0,01 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,01 | orzechy | |
0,02 | chmiel | |
0,02 | herbata | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"212. METOMYL | 0,5 | grejpfrut, pomarańcza, pomelo |
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako | 1,0 | cytryna, limonka, mandarynki włączając |
metomyl) | klementynki i inne hybrydy | |
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid | 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe |
0,2 | owoce ziarnkowe | |
0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny | |
i inne hybrydy | ||
0,1 | wiśnie i czereśnie | |
0,5 | śliwki | |
0,05 | pozostałe owoce pestkowe | |
0,05 | winogrona stołowe | |
1,0 | winogrona do produkcji wina | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,5 | rzodkiewka | |
0,2 | pomidory, oberżyna | |
0,2 | brokuły | |
0,3 | sałata | |
0,3 | zioła | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona | |
bawełny | ||
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"215. METYDATION | 2,0 | owoce cytrusowe |
ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso- | 0,02 | owoce ziarnkowe |
-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu | 0,05 | brzoskwinie włączając nektaryny i inne |
hybrydy | ||
0,2 | śliwki | |
0,02 | pozostałe owoce pestkowe | |
0,02 | winogrona, truskawki | |
1,0 | oliwki | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,02 | warzywa | |
0,05 | nasiona rzepaku | |
0,02 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,02 | ziemniaki | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"219. MYCHLOBUTANIL | ||
(α-(3-hydroksybutylo)- α -(4-chlorofenylo) | 3,0 | owoce cytrusowe |
-1H-1,2,4-triazol-1-propanonitryl (RH9090) | 0,5 | owoce ziarnkowe |
wyrażony jako mychlobutanil) | 0,3 | morele |
2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1- | 1,0 | wiśnie i czereśnie |
ylometylo) heksylokarbonitryl | 0,5 |
brzoskwinie włączając nektaryny i inne hybrydy, śliwki |
0,02 | pozostałe owoce pestkowe | |
1,0 | winogrona, truskawki, porzeczki, | |
agrest, jeżyny, maliny | ||
2,0 | banany | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,2 | marchew, chrzan, pasternak, | |
pietruszka - korzeń | ||
0,3 | pomidory, oberżyna | |
0,5 | papryka, karczochy kuliste | |
0,1 | ogórki i dyniowate z jadalną skórką | |
0,2 | melon i dyniowate z niejadalną skórką | |
5,0 | roszpunka jadalna | |
0,3 | fasola w strąku | |
0,02 | pozostałe warzywa strączkowe | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,02 | ziemniaki | |
2,0 | chmiel | |
0,05 | herbata | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"220e. NAPTALAM kwas N-1-naftyloftalamowy |
0,1N | warzywa owocowe" |
"221. NUARYMOL alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy |
0,02N | środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"224. OKSAMYL | 0,02 | mandarynki włączając klementynki i inne |
4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4- | hybrydy | |
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid | 0,01 | pozostałe owoce cytrusowe |
0,01 | pozostałe owoce | |
0,02 | pomidory, papryka, oberżyna, ogórki, | |
korniszony | ||
0,03 | cukinia | |
0,01 | pozostałe warzywa | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,01 | orzechy | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"229. PARAKWAT | 0,02 | owoce, warzywa |
chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy | 0,02 | nasiona roślin oleistych |
0,02 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"236a. PIRYDABEN | 1,0N | truskawki |
2-tert-butylo-5-(4-tert-butylobenzylotio)-4- | 0,5N | pozostałe owoce |
chloropirydazin-3(2H)-on | 0,1N | ogórki, pomidory, papryka, oberżyna" |
"239a. PIRYPROKSYFEN | 0,2N | owoce ziarnkowe |
eter (RS) 4-fenoksyfenylo-2-(2-pirydyloksy) propylowy | 0,1N | pomidory, ogórki, papryka, oberżyna" |
"248. PROPARGIT | 3,0 | owoce |
siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)cykloheksylo- | 0,5 | ogórki |
2-propenylu | 2,0N | pomidor, papryka, oberżyna |
5,0 | herbata | |
100,0N | chmiel" |
"251a. PROSULFOKARB S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian) |
0,01N | ziemniaki" |
"253. PIMETROZYNA | 0,3 | owoce cytrusowe |
(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-pirydylometyleno | 0,05 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
amino)-1,2,4-triazyn-3(2H)-on | i inne hybrydy | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,5 | pomidory, oberżyna | |
1,0 | papryka | |
0,5 | dyniowate z jadalną skórką | |
0,2 | dyniowate z niejadalną skórką | |
0,05 | kapusta głowiasta | |
0,2 | kapusta pekińska, jarmuż i podobne | |
2,0 | sałata i podobne, w tym endywia | |
1,0 | zioła | |
1,0 | warzywa strączkowe | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
0,02 | orzechy | |
0,05 | nasiona bawełny | |
0,02 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,02 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
15,0 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"255a. PYRAKLOSTROBINA | 1,0 | owoce cytrusowe |
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3- | 0,3 | owoce ziarnkowe |
iloksymetylo]fenylo}(N-metoksy)karbaminian | 0,2 | wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie |
włączając nektaryny i inne hybrydy | ||
0,1 | śliwki | |
0,02 | pozostałe owoce pestkowe | |
0,5 | truskawki | |
2,0 | winogrona do produkcji wina | |
1,0 | winogrona stołowe | |
0,05 | mango, papaja | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,1 | marchew | |
0,3 | pasternak, chrzan | |
0,2 | czosnek, cebula, cebula szalotka | |
0,2 | pomidory, oberżyna | |
0,5 | papryka | |
0,1 | brokuły, kalafiory i podobne | |
0,2 | brukselka, kapusta głowiasta | |
2,0 | sałata i podobne, w tym endywia | |
2,0 | zioła | |
0,5 | por | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
0,3 | nasiona roślin strączkowych | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,02 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
1,0 | orzechy pistacjowe | |
0,02 | pozostałe orzechy | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"262a. TEBUKONAZOL | 0,5N | owoce pestkowe |
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H- | 0,5N | owoce ziarnkowe |
1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol | 0,05N | buraki cukrowe |
0,5N | pomidory, ogórki | |
0,05N | rzepak" |
"272a. TETRAKONAZOL | 0,5N | jabłka |
(RS)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3(1H-1,2,4- | 0,2N | truskawki |
triazol-1-ylo)propylo 1,1,2,2-tetrafluoroetylo | 0,01N | buraki cukrowe |
eter | 0,2N | ogórki, marchew, pietruszka - korzeń, buraki ćwikłowe |
0,1N | pomidory | |
0,2N | rośliny służące do sporządzania naparów ziołowych | |
0,2N | przyprawy" |
"273. TIABENDAZOL | 5,0 | owoce cytrusowe |
2-(tiazol-4-ylo)benzimidazol | 5,0 | jabłka, gruszki |
0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe | |
5,0 | banany, mango | |
10,0 | papaja | |
15,0 | awokado | |
0,05 | pozostałe owoce | |
5,0 | brokuły | |
15,0 | maniok, słodkie ziemniaki, pochrzyn | |
1,0 | cykoria warzywna | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
10,0 | grzyby uprawne | |
0,05 | wczesne ziemniaki | |
15,0 | ziemniaki przechowalnicze | |
0,1 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"275. TIODIKARB | 0,5 | grejpfrut, pomarańcza, pomelo |
(suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako | 1,0 | cytryna, limonka, mandarynki włączając |
metomyl) | klementynki i inne hybrydy | |
3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia- | 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe |
4,7,9,12-tetra-azapentadeka-3,12-dieno-6,10- | 0,2 | owoce ziarnkowe |
dion | 0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny |
i inne hybrydy | ||
0,1 | wiśnie i czereśnie | |
0,5 | śliwki | |
0,05 | pozostałe owoce pestkowe | |
0,05 | winogrona stołowe | |
1,0 | winogrona do produkcji wina | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,5 | rzodkiewka | |
0,2 | pomidory, oberżyna | |
0,2 | brokuły | |
0,3 | sałata | |
0,3 | zioła | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona | |
bawełny | ||
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"276. TIOFANAT METYLOWY | ||
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu | 0,1 | owoce cytrusowe |
0,5 | owoce ziarnkowe | |
2,0 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny | |
i inne hybrydy | ||
0,3 | wiśnie, czereśnie, śliwki | |
0,1 | winogrona stołowe | |
3,0 | winogrona do produkcji wina | |
0,1 | truskawki | |
0,1 | owoce jagodowe | |
1,0 | papaja | |
0,1 | pozostałe owoce | |
2,0 | pomidory, oberżyna | |
1,0 | brukselka, ketmia jadalna | |
0,3 | dyniowate z niejadalną skórką (melony, | |
arbuzy, dynie) | ||
0,1 | pozostałe warzywa | |
0,1 | warzywa strączkowe | |
0,3 | ziarna soi | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,2 | orzechy | |
0,1 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"281.TRIADIMEFON | 0,1 | owoce cytrusowe |
(suma triadimefonu i triadimenolu) | 0,2 | jabłka |
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4- | 0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe |
triazol-1-ylo)butan-2-on | 0,1 | owoce pestkowe |
2,0 | winogrona | |
0,5 | truskawki | |
1,0 | jagody, żurawiny, porzeczki, agrest | |
0,2 | banany | |
3,0 | ananasy | |
0,1 | pozostałe owoce | |
0,5 | cebula | |
1,0 | cebula dymka | |
0,3 | pomidory | |
0,5 | papryka | |
1,0 | karczochy kuliste | |
0,1 | pozostałe warzywa | |
0,1 | zioła | |
0,2 | nasiona roślin oleistych | |
0,2 | orzechy | |
0,1 | ziemniaki | |
0,2 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,1 | pozostałe produkty pochodzenia roślinnego" |
"282. TRIADIMENOL | 0,1 | owoce cytrusowe |
(suma triadimefonu i triadimenolu) | 0,2 | jabłka |
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4- | 0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe |
triazol-1-ylo)-2-butanol | 0,1 | owoce pestkowe |
2,0 | winogrona | |
0,5 | truskawki | |
1,0 | jagody, żurawiny, porzeczki, agrest | |
0,2 | banany | |
3,0 | ananasy | |
0,1 | pozostałe owoce | |
0,5 | cebula | |
1,0 | cebula dymka | |
0,3 | pomidory | |
0,5 | papryka | |
1,0 | karczochy kuliste | |
0,1 | pozostałe warzywa | |
0,1 | zioła | |
0,2 | nasiona roślin oleistych | |
0,2 | orzechy | |
0,1 | ziemniaki | |
0,2 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,1 | pozostałe produkty pochodzenia roślinnego" |
"285. TRIAZOFOS | 0,01 | owoce, warzywa |
tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo- 1H-1,2,4- | 0,01 | nasiona roślin oleistych |
triaz-ol-3-ylu | 0,01 | ziemniaki |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | |
"288a. TRIFLOKSYSTROBINA | 0,3 | owoce cytrusowe |
(E)-metoksyimino-{(E)-α-[1-(α, α, α-trifluoro- | 0,5 | owoce ziarnkowe |
m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo}octan | 1,0 | morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie, |
metylu | w tym nektarynki i inne hybrydy | |
0,2 | śliwki | |
0,02 | pozostałe owoce pestkowe | |
5,0 | winogrona | |
0,5 | truskawki | |
1,0 | porzeczki, agrest | |
0,02 | pozostałe owoce jagodowe | |
0,05 | banany | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,02 | warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa | |
cebulowe | ||
0,5 | pomidory | |
0,2 | dyniowate z jadalną skórką | |
0,3 | melon | |
0,5 | fasola w strąku | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
0,02 | orzechy | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,02 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
30,0 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"290b. TRIMETYLOSULFONIUM KATION (efekt zastosowania glifosatu) kation trimetylosulfonium |
0,5 0,5 |
mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy pomarańcze |
0,05 | pozostałe owoce cytrusowe | |
1,0 | oliwki do produkcji oliwy | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,05 | warzywa | |
0,05 | grzyby uprawne | |
20,0 | grzyby dziko rosnące | |
0,05 | warzywa strączkowe | |
10,0 | ziarna soi | |
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"294. ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu) | 5,0N | owoce, warzywa |
10,0N | ziemniaki | |
1.000,0N | chmiel" |
"3. Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe):
brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, liście i pędy kapustnych, rokietta siewna (rukola), jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), karczoch, koper, por, rabarbar, rzeżucha, sałata, szczaw, szpinak, szparag - cały produkt po usunięciu wierzchołków, liści okrywowych, korzeni i przylegającej ziemi.
4. Warzywa owocowe:
arbuz, cukinia, dynia, kabaczek, melon, oberżyna, ogórek, papryka, ketmia jadalna, patison, pomidor - cały produkt po usunięciu szypułek.
5. Warzywa strączkowe:
bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soczewica, łubin - cały produkt po usunięciu strąków lub razem ze strąkami, jeśli są one przeznaczone do spożycia.",
"13. Nasiona roślin oleistych:
mak, ziarna gorczycy, orzeszki ziemne, rzepak, siemię lniane, ziarna soi, ziarna sezamu, ziarna słonecznika, nasiona bawełny, nasiona konopi - cały produkt po usunięciu skorupek i łusek.";
"16. ATRAZYNA 2-chloro-4-etyloamino-6-izo-propyloamino-1,3,5-triazyna |
0,05 | ziarno zbóż" |
"20. BENOMYL | 2,0 | jęczmień, owies |
(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym) | 0,1 | żyto, pszenica, pszenżyto |
1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | 0,01 | pozostałe ziarno zbóż" |
"30. CHLORFENWINFOS | 0,02 | ziarno zbóż" |
(suma izomerów E- i Z-) | ||
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo | ||
-dietylu) |
"50a. CYKLOKSYDYM (RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon |
0,05N | kukurydza" |
"59. DELTAMETRYNA (1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylocyklopropa-nokarboksylan (S) - α-cyjano-3-fenoksybenzylu |
2,0 | ziarno zbóż" |
"59a. DESMEDIFAM 3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu |
0,05 | ziarno zbóż" |
"87b. FENMEDIFAM 3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu |
0,05 | ziarno zbóż" |
"94b. FLONIKAMID N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3-piridynokarboksamid |
2,0N | pszenica" |
"123. KARBENDAZYM | 2,0 | jęczmień, owies |
(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym) | 0,1 | żyto, pszenica, pszenżyto |
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | 0,01 | pozostałe ziarno zbóż" |
"124. KARBOFURAN (suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu wyrażona jako karbofuran) metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu |
0,02 | ziarno zbóż" |
"146c. METRAFENON | 0,05N | pszenica |
3'-bromo-2,3,4,6'-tetrametoksy-2',6-dimetylo-benzofenon | 0,5N | jęczmień" |
"148. METYDATION | 0,02 | ziarno zbóż" |
ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu |
"151. NUARYMOL | 0,02N | ziarno zbóż" |
alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy |
"152a. OKSAMYL | 0,01 | ziarno zbóż" |
4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4-metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid |
"172a. PROSULFOKARB | 0,01N | ziarno zbóż" |
S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian) |
"173a. PROTIOKONAZOL | 0,05N | jęczmień, owies |
(RS)-2-[2-(1-chlorocyklopropylo)-3-(2-chlorofenylo)-2- | 0,01N | pszenica, pszenżyto" |
hydroksypropylo]-2,4-dihydro-1,2,4-triazol-3-dion |
"184a. TERBUTYLOAZYNA | 0,05N | kukurydza" |
2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna |
"186a. TIAMETOKSAM | 0,05N | ziarno zbóż" |
(EZ)-3-(2-chloro-1,3-tiazol-5-ylometylo)-5-metylo-1,3,5- | ||
oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina |
"189. TIOFANAT METYLOWY | 0,3 | jęczmień, owies |
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu | 0,05 | żyto, pszenica, pszenżyto |
0,01 | pozostałe ziarno zbóż" |
"194. TRIAZOFOS | 0,02 | ziarno zbóż" |
tiofosforan O,O-dietylo-O-1- fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ylu |
"197a.TRIFLURALINA | 0,01N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina |
"5. AZYNOFOS ETYLOWY | 0,01 | 0,01 | 0,01" |
ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro- | |||
-4-okso-benzo[d]-1,2,3- triazyn-3-ylo) metylu |
"9b. CHLORFENWINFOS | 0,01 | 0,01 | 0,01" |
(suma izomerów E- i Z-) | |||
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo- | |||
dietylu) |
"29a. FENTION | 0,05 | 0,01 | -" |
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku | |||
i sulfonu wyrażone jako fention) | |||
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo- | |||
-4-metylo-tiofenylu |
"38. KARBARYL metylokarbaminian 1-naftylu |
0,05 | 0,05 | 0,05" |
"55. TRIAZOFOS tiofosforan O,O-dietylo-O- 1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ylu |
0,01 | 0,01 | 0,01" |
"18a. DELTAMETRYNA | 0,03 wątroba, | 0,05 | 0,05" |
(cis-deltametryna) | nerki | ||
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2- | 0,1 drób i | ||
dimetylocyklopropanokarboksylan | produkty | ||
(S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu | drobiowe | ||
0,5 pozostałe | |||
produkty |
"31a. FENMEDIFAM | 0,05 | 0,05 | 0,05" |
(N-(3-hydroksyfenylo)-karbaminian metylu | |||
(MHPC) wyrażony jako fenmedifam) | |||
3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian | |||
metylu |
"40. KARBENDAZYM | 0,05 | 0,05 | 0,05" |
(karbendazym i tiofanat metylowy wyrażone jako | |||
karbendazym) | |||
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu |
"68. TIOFANAT METYLOWY | 0,05 | 0,05 | 0,05" |
(karbendazym i tiofanat metylowy | |||
wyrażone jako karbendazym) | |||
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu |
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 48, poz. 460, Nr 108, poz. 907 i Nr 242, poz. 2047 oraz z 2006 r. Nr 106, poz. 718.
Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - ustawa trafi teraz do prezydenta, Sejm przyjął poprawkę Senatu.
Grażyna J. Leśniak 04.06.2025W nowych przepisach o rynku pracy nie zmienia się istota stażu - popularnej formy wsparcia z urzędu pracy bezrobotnych i organizatorów staży. Pojawia się jednak wiele zmian w stosunku do dotychczasowych przepisów i doprecyzowań pewnych niejasności pojawiających się w praktyce. Nie omawiając szerokiej problematyki staży, zwróćmy uwagę na najważniejsze nowości.
Marek Rotkiewicz 03.06.2025Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.
Grażyna J. Leśniak 30.05.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.
Grażyna J. Leśniak 20.05.2025Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 14.05.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 14.05.2025Identyfikator: | Dz.U.2006.192.1422 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. |
Data aktu: | 16/10/2006 |
Data ogłoszenia: | 24/10/2006 |
Data wejścia w życie: | 21/04/2007, 21/01/2007, 30/12/2007, 09/12/2006, 30/12/2006, 21/01/2008, 01/11/2006, 24/10/2006 |